· 

Tieners in huis | Puber onhandelbaar?

Tieners in huis, zijn ze onhandelbaar?

Nu de jongste 10 is geworden in Mei heb ik echt drie tieners in huis.  De meiden zijn meer pubers zij zijn 14 en 17 jaar. Vroeger toen ze klein waren dacht ik: "Pff over een paar jaar zijn ze puber, dat zal moeilijk zijn". Dan heb je onhandelbare kinderen die geen kant meer op willen. Maar is dat eigenlijk zo?

Tieners in huis
Tieners in huis

Een kwestie van loslaten?

Net zoals het vroeger fases waren: het NEE zeggen, alles zelf willen doen ga zo maar door zie ik dit ook als een fase. Maar een zeer belangrijke. De kinderen zijn een hun eigen ik aan het ontdekken, en ja het woord grenzen aangeven komt in deze fase ook terug maar op een andere manier. Ik ben zelf als zorgkindje opgevoed en er werd veel voor mij bepaald. Ik probeer mijn tieners te begeleiden op hun weg naar volwassen worden, maar sommige dingen moet je zelf ervaren hebben voordat je het ook echt gelooft.  Mijn tiener wilde graag een mantel voor naar school, een trendy mooie met een V-hals. De jas staat haar erg goed. Maar ze is een koukleum en ze houdt niet van kriebelige sjaaltjes om haar heen. De jas is  heeft zeker een paar stuivers gekost. Nu betaalt ze de jas van haar eigen kleedgeld en daarbij werkt ze er hard voor bij Hoogvliet. Maar ik had er ook een strijd van kunnen maken.Het is een kwestie van loslaten denk ik een proces voor zowel de ouder(s) als de tiener. En betekent een andere mening onhandelbaar? In mijn ogen niet.

Moeilijke tieners in huis
Moeilijke tieners in huis

Dat betekent niet dat we soms geen strijd hebben in huis. Die hebben we af en toe wel. De oudste heeft een sterke eigen mening, en die is zeker niet altijd hetzelfde als de mijne. Zo had mijn meerderjarige een laptop nodig. Bij het kopen van een laptop voor haar nieuwe opleiding is het wel makkelijk als je op een lijn ligt. Ik ging voor een doorsnee laptop en mijn grote meid voor een Macbook. Ja die prijzen liggen erg uit elkaar. Strijd is er zeker geweest. Vooral omdat school aangaf dat een Macbook en de bestanden van school eventueel voor problemen konden zorgen. Strijd was er in huis, maar is ze op dat moment onhandelbaar? Nou de situatie is niet echt gezellig maar een mening mag ze hebben. De vraag is wat doe je als ouders met die mening?

Onhandelbare pubers?
Onhandelbare pubers?

Hoe mee om te gaan?

Ja hoe ga je daar nu mee om? Ook hier dacht ik : loslaten. Wij betalen de kosten voor een standaard laptop en zij mocht het overige bedrag erbij leggen. Zou het fout gaan op school dan waren de kosten voor een nieuwe laptop ook voor haar. Mijn tienerdochter ging ermee akkoord. En binnen een dag was de laptop besteld, en liet ze het apparaat trots aan me zien. 

Hoe ga je met pubers om?
Hoe ga je met pubers om?

Moeilijk?

Dus als je aan mij vraagt is een puber moeilijk? Dan zeg ik: het is maar net hoe je ermee omgaat. En denk even terug aan de fase: "Ik ben twee en ik zeg NEE!¨ en "Ik ben drie en ik bepaal de regie!" Ik heb super lieve tieners, die voor me klaar staan op moeilijke dagen. Om voor me te koken of boodschappen te halen.

En als ik nu het kleine grut in de familie zie rondlopen zeg ik zachtjes tegen mij man. "Wat ben ik blij dat we geen kleine kinderen meer hebben! ". Nog meer interesse in tienerblogs? Dan kun je ook het blog Help ik heb groeipijn lezen. Wil je liever een tip over een boek wat je kunt lezen? Lees dan het blog"Lastige kinderen heb jij even geluk". Misschien heb je ook interesse in 10 gevaarlijke apps voor tieners.

 

Hoe ervaar jij tieners in huis wel als moeilijk of onhandelbaar?

Reactie schrijven

Commentaren: 24
 • #1

  Lodi (woensdag, 04 november 2020 10:02)

  Herkenbaar! Hier twee zonen van 12 en 11 en ik moet zeggen, dat het me alles meevalt, al had ik er geen idee van hoor, we praten veel en goed met elkaar en daar ligt al een hele goede basis.

  https://lodiblogt.nl

 • #2

  Krystle/Batboy (woensdag, 04 november 2020 11:03)

  Bij ons zijn ze nog geen tiener, maar er staat me vast heel wat te wachten hahaha

 • #3

  Rachel (woensdag, 04 november 2020 12:33)

  Herkenbaar met 2 meiden van 16 en 17 maar veel praten en eventueel begeleiding erbij kom je een heel eind
  https://lafamiliab.nl/

 • #4

  Jouvence (woensdag, 04 november 2020 12:35)

  Ik was in mijn puberteit helemaal niet onhandelbaar of extreem aan het puberen, mijn zusje daarentegen ;)

 • #5

  Tania (woensdag, 04 november 2020 12:43)

  Mijn zoontje is bijna 4 dus we hebben hier gelukkige nog geen last van

 • #6

  nicole orriens (woensdag, 04 november 2020 13:31)

  Het ligt heel erg aan het kind is mijn ervaring. Je moet als ouder in zekere zin gewoon net mazzel hebben.

 • #7

  Alexandra (woensdag, 04 november 2020 14:16)

  Zelf geen kinderen, wel tiener neven en nichten. Ik vind iedere leeftijd zijn charmes en lastige momenten hebben, dus ook voor tieners. Maar ze hebben alle 4 een hart van goud, dus ze komen wel op hun pootjes terecht :-).

 • #8

  Marcha (woensdag, 04 november 2020 19:57)

  Wij hebben geen kinderen en ik ben soms heel blij dat we deze dingen niet hebben :)

 • #9

  Tessa (donderdag, 05 november 2020 10:14)

  Ik heb geen kinderen, dus hier totaal geen ervaring mee

 • #10

  Frederique (donderdag, 05 november 2020 17:32)

  Gezellige boel hier. Ze zijn wat ouder dan bij jou, 13, 17 en 19. Natuurlijk ook lastige momenten maar over het algemeen ben ik heel trots op mijn pubers :)

 • #11

  An Van Assche (donderdag, 05 november 2020 21:37)

  Het valt hier eigenlijk goed mee. Af en toe eens een scheef antwoord maar daar blijft het ook bij.

 • #12

  sophie (vrijdag, 06 november 2020 11:51)

  Heel herkenbaar. 3 pubers hier en ik was er ook echt doodsbang van. Vooral van mijn zoon (dat is er eentje met een etiketje), maar dat is eigenlijk nog de gemakkelijkste van de 3. Misschien omdat de andere 2 meisjes zijn? Al bij al, liever dan echte pubers in huis dan de kleuterpubers hoor.

 • #13

  Gabrielle (vrijdag, 06 november 2020 13:58)

  Goed om te lezen, het is inderdaad ook een kwestie van loslaten. Mijn oppaskind begint nu in de pubertijd te raken en zegt overal op "Ja maar ik ben nu een puber" haha erg vervelend!

 • #14

  Amina (zaterdag, 07 november 2020 16:29)

  Nouuuu, ik vind dit zo mooi om te lezen joh! Een andere mening hoeft inderdaad niet meteen ruzie te zijn, want zo werkt het in een huwelijk ook niet. Als de een een andere mening heeft, kun je hoogstens uitleggen hoe jij het ziet. Als de ander bij z'n mening blijft, tja, dan wordt het een compromis sluiten. Goeie aanpak lijkt me, ook met die laptop. Goed opgelost! xxx

 • #15

  Manon (zaterdag, 07 november 2020 21:16)

  Ik zal ongetwijfeld ook zulke momenten hebben gehad, maar heb nooit het gevoel gehad dat ik onhandelbaar was. Van wat ik lees, vind ik dat je het goed doet.

 • #16

  Xiana (zaterdag, 07 november 2020 23:41)

  Hier zijn ze nog maar 6 en 3 jaar dus ik kan ze nog wel in de hand houden met "pas op hé mama telt tot 3 en dan...." :-)

 • #17

  Cynthia (maandag, 09 november 2020 14:52)

  Hier is mijn ukkie nog 4, maar de fase van 2 en 3 vond ik ook te doen hoor. Natuurlijk zoeken kids de grenzen op, logisch. Maar het gaat altijd om blijven communiceren vind ik. Gked geschreven!

 • #18

  corrina wassenaar (dinsdag, 10 november 2020 07:54)

  Wij hebben geen kinderen dus ook geen pubers in huis. Heb wel neefjes en nichtjes en en die kunnen er ook wat van. Maar dan is tante zijn wel een leuke rol. Je kunt soms echt een steunpilaar zijn als ze even hun ei kwijt moeten

 • #19

  Jasmina (vrijdag, 13 november 2020 15:02)

  gelukkig is die van mij nog lang geen puber...hoewel...wel een echte peuterpuber

 • #20

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (zondag, 18 april 2021 05:48)

  Ik denk dat iedere leeftijd zijn charmes heeft, zolang je maar met je kinderen meebeweegt. ❤️

 • #21

  Mandy (zondag, 25 april 2021 16:12)

  misschien heb jij redelijk geluk? haha. ik zou mezelf niet als puber willen hebben, ik was echt een kut kind, deed alles wat god verboden had en had vooral een grote bek en een sterke wil maar gelukkig is alles goed gekomen met mij en de band met mijn ouders

 • #22

  Kiki Hasselton (woensdag, 19 mei 2021 12:44)

  Ik was vroeger niet heel erg moeilijk, volgens mij, misschien dat andere daar anders over denken. ;-)

 • #23

  Serge (dinsdag, 20 juli 2021 09:50)

  Hier in huis hebben we een dochter van 20 en een zoon van 16. twee lieve kinderen maar wat zou ik ze af en toe achter het spreekwoordelijke behang willen plakken. Gelukkig is dat maar af en toe.

 • #24

  Gemma van der Vegt (donderdag, 02 september 2021 17:16)

  Ik zit nog in het kleine grut, dus ik heb er nog geen ervaring mee!