· 

Tips examens middelbare school: zo leer je makkelijk

Tips examens middelbare school: zo leer je makkelijk

Zit je in de bovenbouw van de middelbare school en moet je leren voor schoolexamens en centrale examens? Dan is er een spannende tijd aangebroken. Een periode waarin je in korte tijd veel informatie uit je hoofd moet leren. De informatie die leerlingen moeten kennen wordt steeds meer en veel leerlingen ervaren hun tijd in de bovenbouw daarom als stressvol. Daarbij is leren uit een boek niet voor iedereen even makkelijk, denk hierbij aan leerlingen met dyslexie of ADHD. Ondanks dat leerlingen met dergelijke leerproblemen vaak ver van tevoren beginnen met leren om zich goed voor te bereiden op het eindexamen, halen ze desalniettemin vaak geen goed cijfer.


Gelukkig is er nu voor hen een eenvoudige manier om voor de VMBO, HAVO en VWO examens te leren. Maar hoe kan je het beste je examen leren?

Tips examens Middelbare school
Tips examens Middelbare school

Niet iedereen kan makkelijk uit boeken leren

De één gaat een paar uur blokken en heeft de lesstof in z'n hoofd, de ander blijft de lesstof uit de boeken lezen maar de examenstof blijft niet hangen. Dit kan erg frustrerend zijn vooral als je al heel wat uren bezig bent.  Voor leerlingen met concentratieproblemen of leesstoornissen is leren uit een boek niet altijd even eenvoudig. Voor alle bovenbouwleerlingen die moeite hebben met het regelmatig herhalen van de leerstof door middel van veel lezen is er nu een oplossing!

Tegenwoordig zijn er uitlegvideo's van de stof die zorgen voor minder stress en een ontspannen manier van leren. Alle examenstof wordt uitgebreid verwoord en uitgelegd, waardoor je op een simpele wijze al je schoolexamens en centrale examens kan leren. Nu geen stress meer voor de toetsen. Omdat elke examenstof per vak wordt verfilmd weet je zeker dat alle leerstof aan bod komt. In combinatie met de samenvattingen blijft de schoolexamenstof langer hangen.

Uit onderzoek van Radboud Universiteit is gebleken dat examenleerlingen die leren met leesstof en video's, gemiddeld één hele punt hoger scoren dan een leerling die leert via de leerboeken.

Makkelijk leren voor je Middelbare school examen
Makkelijk leren voor je Middelbare school examen

Digistudies het e-learningplatform voor Middelbare scholieren

Digistudies is het e-learningplatform voor de Middelbare scholier en beschikbaar van iedereen die leren uit boeken saai vindt of moeite heeft om de leerstof via een leesboek op te slaan. Van elk vak en niveau is er een video verkrijgbaar voor slechts €16,95, wil je alle video's bekijken dan kan je door middel van een kortingsbundel op alle eindvakken voorbereiden. Voor €89,95 heb je alle toetsen, schoolexamens en centrale examens, inclusief de bovenbouwstof van alle vakken. Maar je kunt het examen oefenen via meerdere producten zodat je zeker weet dat jij je diploma dadelijk op zak hebt. De volgende producten zijn:

 • Online Examentraining
 • Samenvattingen
 • Quizvragen
 • Chat begeleiding.

Uitproberen van de uitlegvideo

Mijn middelste dochter is nu druk aan het studeren voor haar eindexamen, niet alle vakken gaan even makkelijk. Nask wat staat voor Natuurkunde en Scheikunde blijft een vak waar ze erg hard voor moet leren. Van Digistudies kregen we een van alle schoolvakken een uitlegvideo toegestuurd om zo zelf te ondervinden of het leren via een video echt zo makkelijk is. 

Via een video leren dat stond mijn dochter wel aan, al uren zat ze boven in de boeken te staren, de afwisseling door middel van een uitlegfilmpje pakte ze met twee handen aan. Mijn dochter is erg tevreden over de uitleg van het filmpje. De stof wordt uitvoerig besproken en toch is de uitlegvideo niet te langdradig om naar te kijken. Nu duimen dat dat alles goed gaat.

Tips examenstress

Elke leerling is gespannen voor het eindexamen, je hebt er immers hard voor gewerkt. De stress zorgen voor een gezonde spanning en helpen je alert te blijven. Toch zijn er ook bovenbouwleerlingen die zo wel geestelijk als lichamelijk klachten ervaren, als dit het geval is dan praat je over examenstress. Herkenbare symptomen zijn: faalangst, misselijk, hoofdpijn, buikplin en trillen.  Mocht je hier veel last van hebben dan is het raadzaam om meer te ontspannen zodat je hersens niet blokkeren. Je kunt het volgende doen:

 • Zorgen voor structuur
 • Leer op vaste tijdstippen
 • Ga op tijd slapen
 • Maak tijd vrij voor ontspanning
 • Bekijk video en samenvatting voor je examen

Lijkt jou het een goede examen tip door te leren via een uitlegvideo?

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Frederique (dinsdag, 12 april 2022 12:09)

  Ja video's kunnen erg goed werken. Twee van mijn drie zijn al van school af. Nog maar 1 eindexamen te gaan dus :)

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 13 april 2022 08:38)

  Ik denk het zeker wel, hoewel het wel afhangt van hoe goed je leert via filmpjes. Zelf ga ik dan altijd 'even mijn mail' ophalen. Ik vind het dus lastig.

 • #3

  Tessa (woensdag, 13 april 2022 08:49)

  Wat een handige tips. In mijn tijd had je dit helemaal niet. Alleen examen trainingen op locatie

 • #4

  EvenDelen.be (woensdag, 13 april 2022 13:28)

  Ik vind het fantastisch dat deze tools nu allemaal bestaan.
  Daar was in mijn tijd nog geen sprake van.
  Toen was het resoluut: slechte punten, je hebt niet gestudeerd.
  Alle fout lag standaard bij het kind dat zogezegd geen moeite had gedaan.
  Ik ben blij dat de tijden nu anders zijn.

 • #5

  Merel | De Mamagids (woensdag, 13 april 2022 13:53)

  O dit is handig! Ga het onthouden voor mijn oudste dochter, die doet volgend jaar examen voor de havo en ik weet zeker dat leren via video haar makkelijker afgaat dan uit een boek.

 • #6

  Sanne (woensdag, 13 april 2022 20:08)

  Zo een video volgen lijkt me soms handiger dan het boek. Zeker als je moeite hebt met studeren. En inderdaad vroeger slapen helpt veel.

 • #7

  Gea Scholtens (donderdag, 14 april 2022 11:29)

  Wat een goede tip! Ik ging vaak flinke samenvattingen maken

 • #8

  ingrid (vrijdag, 15 april 2022 07:52)

  wat een goede tips. weer een spannende tijd die er aan komt

 • #9

  Eva (vrijdag, 15 april 2022 10:41)

  Zeker goeie tips. Voor mijn werkt het altijd het beste om een samenvatting te schrijven van wat ik wil leren.

 • #10

  Deborah (maandag, 18 april 2022 16:28)

  Ja, ik denk dat het leten aan de hand van of met een video uitleg heel duidelijk en verhelderend kan zijn. Ik heb mijn vaarbewijsexamen (overigens iets compleet anders dan je eindexamen uiteraard) ook aan de hand van video uitleg en proefexamens geleerd.

 • #11

  Tessa (maandag, 18 april 2022 19:07)

  Wat fijn dat er tegenwoordig zo veel vormen van examentrainingen mogelijk zijn

 • #12

  Joyce - SomedayTodayNL (dinsdag, 19 april 2022 20:33)

  Oh in mijn tijd hadden we dat niet, klinkt wel ideaal! Ik leerde het beste door samenvattingen te maken.

 • #13

  Linda Meester (woensdag, 20 april 2022 08:46)

  Er is voor iedereen een manier. Het is alleen wel handig als je deze manier op tijd vind

 • #14

  Sherry (woensdag, 20 april 2022 16:36)

  Goede tips geef je. Ik zal ze eens doorspelen aan drie meiden op de middelbare school die ik ken.

 • #15

  rachel (donderdag, 21 april 2022 08:50)

  ze kunnen hier niet top leren maar ze nemen het een paar keer door een dag van te voren en dan rollen ze er zo door heen

 • #16

  Wanda (donderdag, 21 april 2022 18:16)

  Ik had er gelukkig vroeger weinig last van, behalve op de dag van het examen zelf, dan had ik liever niemand in mijn buurt en al helemaal geen klasgenoten met vragen waardoor ik dan weer ging twijfelen.

 • #17

  Elisa (zondag, 24 april 2022 14:03)

  Ik ben ook net weer met een (post-master) studie begonnen, wat me ook wel eens doet terugdenken aan mijn schooltijd. Leren leren, het is een uitdaging van alle leeftijden. Afwisselende leerstof zoals eerst een video en dan weer een stuk lezen of schijven is zeker een aanrader!

 • #18

  Nicole (maandag, 25 april 2022 17:31)

  Mij is het ook nooit gelukt om te leren uit een boek. Typte altijd alles over in de hoop er wat van te onthouden. Inderdaad frustrerend als het andere makkelijker af gaat. Als videos op een goede manier gebracht worden, valt de concentratie minder snel weg.

 • #19

  wendy (maandag, 25 april 2022 18:54)

  Mijn kids doen voorlopig nog niet aan eindexamens, ze zitten nog op de basisschool. Maar ik weet nu al dat leren met filmpjes voor hen heel fijn is, dus ik ga me er tegen die tijd zeker eens in verdiepen!

 • #20

  Rory (maandag, 25 april 2022 20:33)

  Jeetje joh. Wat een wereld van verschil met 'mijn' jeugd en toen ik aan het blokken was voor mijn Atheneum examen. Toen waren er - bij mijn weten - alleen maar boeken en oefen examens. Daar deed ik het dan ook mee. Als ik dit nu zo lees dan zijn de mogelijkheden wel heel erg uitgebreid. Erg benieuwd hoe dat voor mij zou zijn geweest als ik destijds wel meer van dit soort opties had gehad.

 • #21

  Mieke | Miek's Mind (maandag, 09 mei 2022 17:53)

  Handig voor de studenten onder ons. Ik had nooit zo'n moeite met leren gelukkig.

 • #22

  patriciakleijn (woensdag, 11 mei 2022 20:08)

  Handige tips, zelf was ik altijd van het leren op het laatste moment en ben er ook zo heel mn schooltijd doorheen geglipt ahaha

 • #23

  Mandy Eggens (maandag, 16 mei 2022 21:16)

  Goede tips! Ik kon altijd wel goed leren maar gooide er met de pet naar. Voor vrachtwagen 5 theorie examens gehad en markeerde altijd de belangrijkste dingen in een tekst