· 

Tips gezellige sfeerverlichting woonkamer

Sfeerverlichting: tips voor een gezellige woonkamer

Je woonkamer inrichten is niet voor iederéén even makkelijk. Je hebt namelijk met een heleboel elementen rekening te houden. Niet alleen de lampen zijn belangrijk maar ook de meubels en de raambekleding.

Zodra je de woonkamer gaat stijlen is het handig om te weten welke woonstijl je het meeste aanspreekt. Heb je daar een keuze in gemaakt dan kun je de meubels, vloer en de kleur van je interieur erop afstellen.

 

Veel mensen hebben moeite met het uitkiezen van sfeervolle verlichting, er zijn ook zo veel lampen waar je bij Sfeer.nl een keuze uit kunt maken.

In dit blog geef ik je tips en inspiratie over hoe je een gezellige sfeer in huis kan creëren met de juiste verlichting. 

De mooiste verlichting voor de woonkamer
De mooiste verlichting voor de woonkamer

Op zoek naar de juiste verlichting voor de woonkamer

Er zit een kleurtje op de muur en je meubels staan op de goede plek, maar welke verlichting heb je in de woonkamer nodig? Ben je opzoek naar een hanglamp voor boven de eettafel of wil je sfeerverlichting voor bij de kast? Er is zo veel keuze dat je haast door de bomen het bos niet meer ziet. 

 

Hoeveel licht je nodig hebt in de huiskamer hangt af van meerdere factoren. Zo is het handig om te kijken hoe de lichtinval is in huis, maar ook de kleuren op de muur zijn van belang om mee te nemen. Heb je witte wanden of juist een donker interieur? Een donkere woonkamer vraagt om meer licht, dus neem dit mee in je plan van aanpak.

 

Ook is het belangrijk om naar de grote van de woonkamer te kijken en naar de hoogte van de wanden. Hoe groter en hoger de wanden zijn hoe meer verlichting je nodig zult hebben.

Tips en inspiratie voor een sfeervolle verlichting
Tips en inspiratie voor een sfeervolle verlichting

Inspiratie voor sfeerverlichting en lampen

Als je alle lichtpunten in de woonkamer in kaart hebt gebracht dan is het handig om te kijken wat voor lamp er bij je woonstijl past. Heb je een strak interieur dan kun je voor een strak ontwerp gaan.  Is een landelijk interieur meer jouw persoonlijke smaak dan kun je voor leefbaar materiaal gaan, denk hierbij aan een rieten lamp. In een Scandinavisch interieur  komt een messing of koperkleurige lamp meer tot zijn recht. Welke sfeerverlichting je kunt toepassen kun je lezen in mijn artikel.

Welke lampen passen in je interieur?

Nadat het duidelijk is op welke plek je de lamp moet komen, is het belangrijk om te weten wat voor verlichting je op die plaats in de woonkamer zou willen hebben. Boven de eettafel is de keuze meestal wel makkelijk, daar kiezen veel mensen voor een hanglamp. Maar voor sfeerverlichting bij de bank heb je meerdere mogelijkheden.  Een wandlamp kan een mooie decoratieve verlichting op de muur geven, terwijl een staande lamp meer licht geeft op één punt.

Welke verlichting kun je toepassen in de woonkamer?

 • Hanglampen: Een hanglamp is een enkelvoudige naam voor een lamp dit bevestigd is met een koord of ketting. Hanglampen kun je per stuk ophangen of meerdere stuks bij elkaar
 • Tafellampen: Tafellampen zijn bedoeld om sfeer te scheppen, je plaatst de lamp in de buurt van een echte lichtbron. Met een tafellamp kan je een sfeervol plekje creëren
 • Vloerlampen: De vloerlamp is een geliefde lamp, je kunt de vloerlamp overal plaatsen. De lamp kun je kwijt in een donker hoek of op een plek waar je meer verlichting nodig hebt.
 • Wandlampen: Een wandlamp is extra sfeerverlichting aan de wand. Er zijn verschillende stijlen en diverse materialen. Kies een wandlamp uit die bij jouw interieurstijl past
 • Plafondlampen: Een plafondlamp ook wel plafonnière genoemd wordt met de voet aan het plafond, bevestigd waarbij de centraaldoos verborgen ligt in het plafond
 • Lichtbronnen: Een lichtbron is een object wat licht uitzendt. Een lichtbron is een losse lamp die in verschillende maten en grote  te verkrijgen is. Bekende lichtbronnen zijn gloeilampen en led lampen

Welke sfeervolle verlichting heb jij in de woonkamer?

Reactie schrijven

Commentaren: 26
 • #1

  Wanda (dinsdag, 02 november 2021 18:52)

  Wij hebben vooral tiffany lampen in huis, zowel staand als hangend. Allemaal gekocht op antiekmarkten en beetje in dezelfde stijl qua kleuren.

 • #2

  Felice Veenman (woensdag, 03 november 2021 07:23)

  ik heb een uiterst persoonlijke van-alles-en-nog-wat stijl...met andere woorden: een lekker rommeltje

 • #3

  Nicole Orriëns (woensdag, 03 november 2021 10:41)

  Ik houd erg van sfeerverlichting. Mijn man snapt daar helaas niets van. Die wil gewoon altijd het grote licht aan.

 • #4

  Frederique (donderdag, 04 november 2021 09:20)

  Ik heb twee vloerlampen en een tafellamp als sfeerverlichting. Mijn zoons doen altijd het grote licht aan, zo'n lelijk plafond-ding en dan doe ik hem altijd weer uit en zet de sfeerverlichting aan haha

 • #5

  Nienke van Oosten (donderdag, 04 november 2021 10:53)

  Wij hebben vooral muurlampen en tafellampen in de woonkamer. Maar omdat wij een donkere muur hebben komt er nog een mooie staande leeslamp bij.

 • #6

  Joyce Joshua (donderdag, 04 november 2021 19:02)

  Ik heb alleen maar hanglampen hier. Misschien in een nieuw huis wat lampen die kunnen staan. Ziet er wel mooi uit al die foto's

 • #7

  Lizette Brands (donderdag, 04 november 2021 20:53)

  Verlichting doet zoveel in huis. Ik hou van veel natuurlijk licht maar ook van een fijne sfeerverlichting ‘s avonds.

 • #8

  Krystle (vrijdag, 05 november 2021 19:19)

  Ik vind dat zo belangrijk: sfeerverlichting! Maakt het knus en gezellig thuis met kaarsjes natuurlijk erbij :)

 • #9

  Felice Veenman (zaterdag, 06 november 2021 08:28)

  hahaha, in de comments zi eik wat bij mij thuis ook gebeurt: ik lekker sfeerverlichten, manlief knipt alle grote lampen aan die hij kan vinden

 • #10

  Melanie Hoogvliet (zaterdag, 06 november 2021 12:04)

  Ik hou enorm van sfeerverlichting. Vroeger deed ik ook altijd veel kaarsen aan maar dat doe ik tegenwoordig niet meer zo vaak.

 • #11

  Linda (zaterdag, 06 november 2021 12:21)

  Wij hebben enkel een plafondlamp. Overige sfeerverlichting zijn allerlei soorten kaarsen in de meest uiteenlopende houders die het hele jaar door wisselen.

 • #12

  Julia (zaterdag, 06 november 2021 14:58)

  Fijne tips! Ik vind kaarsjes altijd zo sfeervol maar niet zo handig met kleine kinderen �

 • #13

  Tessa (zaterdag, 06 november 2021 15:30)

  Leuke tips weer. Ik hou van bijzondere lampen. Zo heb ik meerdere originele jaren 70 lampen en een Tiffany lamp

 • #14

  Sandra (zaterdag, 06 november 2021 19:19)

  Lampen kunnen zo een verschil maken voor de sfeer in je huis. Leuke tips!

 • #15

  Mandy (zaterdag, 06 november 2021 20:38)

  Ik heb zelf vooral tafellampen in mijn slaapkamer. Ik heb ook een hanglamp maar die gebruik ik niet zo veel, ik heb ook vaak kaarsjes aan

 • #16

  Mandy (zaterdag, 06 november 2021 20:46)

  Ik hou trouwens ook echt van leuke tafellampen, ik heb zelf één met een gouden aap die de lamp vast houdt en ik heb een ibiza style lamp en een zoutlamp, die geeft echt mooi licht

 • #17

  Mitchel (zondag, 07 november 2021 11:48)

  In de kamer staat een stalamp en bij mijn bed nog een nachtlampje aan de muur. Door een lekkage is helaas de grote lamp aan het plafond niet bruikbaar.

 • #18

  Sor (zondag, 07 november 2021 17:14)

  Duidelijke lettertype, schrijftaal!

 • #19

  Sor (zondag, 07 november 2021 19:36)

  Hoe je sfeer kan creëren, lees ik hier terug. Ook vind uw schrijfvaardigheid goed, omdat het duidelijk en overzichtelijk is.

 • #20

  Debby Buis (zondag, 07 november 2021 20:25)

  Wij hebben een hanglamp die bestaat uit kleine lichtbronnen. Bij de lichtknop zit een dimmer, zodat we meer licht kunnen creëren indien nodig, maar ook hem minder fel kunnen zetten voor meer sfeer in de woonkamer.

 • #21

  Manon (zondag, 07 november 2021 21:18)

  Sfeerbelichting is zooooo belangrijk. En warm licht, nooit wit licht.

 • #22

  Kelly Buysse (maandag, 08 november 2021 15:38)

  Ik heb enkel hanglampen in huis. En nu ook de lichtjes van de Kerstboom, maar dat telt niet zeker?� (Mijn man en dochter willen graag telkens na Halloween al Kerstsfeer in huis, en ik, ik zeg er geen neen tegen �)

 • #23

  Tessa (maandag, 08 november 2021 18:50)

  Een goede lamp qua kleur en vormgeving kan een ruimte letter en figuurlijk op laten lichten

 • #24

  Gemma van der Vegt (maandag, 08 november 2021 19:27)

  Verlichting kiezen voor je interieur is erg belangrijk!

 • #25

  Tania (woensdag, 10 november 2021 16:20)

  Wij hebben enkel in het salon een sfeerlamp die je dan kan dimmen. Heel gezellig wanneer je naar tv kijkt. Voor de rest gewoon lampen of spots in het plafond

 • #26

  Jasmina Jasmina (woensdag, 24 november 2021 21:51)

  Zelf hebben we enkel hanglampen maar vind van die tafellampjes ook meer sfeer geven ���