· 

Belangrijke tips voor lichtpunten in elke ruimte in huis

Belangrijke tips voor lichtpunten in elke ruimte in huis

Verlichting speelt een belangrijke rol wanneer je een huis gaat inrichten. Het plaatsen van voldoende verlichting is niet alleen functioneel, het draagt ook zeker bij aan de sfeer en hoe een huis aanvoelt. Welke lichtpunten per ruimte zijn belangrijk en waar moet je allemaal op letten, in dit gastblog staan een aantal belangrijke tips die je kunt toepassen in verschillende ruimtes in je huis.

Belangrijke tips voor lichtpunten in elke ruimte in huis

De keuken

De keuken is een plek in huis waar het ontzettend belangrijk is dat er voldoende verlichting aanwezig is, vooral in de winter is de kans groot dat je tijdens het bereiden van je ontbijt of avondeten extra verlichting nodig hebt. Gebruik daarom gerichte, het liefst dimbare inbouwspotjes in het plafond of boven de kastjes zodat ook de inhoud van de kasten verlicht wordt. Zorg ook zeker voor functionele verlichting dat het aanrechtblad verlicht en zorg ervoor dat de lamp zo wordt geïnstalleerd dat je niet in je eigen schaduw staat. Je kunt ook kiezen voor verlichting met led dimmers , zodat je altijd makkelijk naar behoefte de lichtsterkte kunt aanpassen.

De badkamer

Allereerst is het belangrijk dat je verlichting uitkiest dat waterbestendig is, let hier zeker op! In de badkamer gebruik je het liefst meer dan één inbouwspotje of kies voor één groot spreidlicht door een plafondlamp uit te kiezen. Bij het badkamermeubel naast de spiegel is het slim om aan beide kanten een lamp te installeren, of kies voor een spiegel waar al verlichting ingebouwd zit. Zorg in ieder geval dat je altijd verlichting bij de spiegel uitkiest waarmee gelijkmatig het licht verdeeld wordt. Een badkamer is ook een plek waar je moet kunnen ontspannen, daarom is het van belang om verlichting te kiezen die dimbaar is en bij voorkeur warm geel licht heeft in plaats van fel wit licht.

De slaapkamer

Ook de slaapkamer is een ruimte waar je je moet kunnen ontspannen, de juiste verlichting uitkiezen is daarom heel belangrijk. Maar naast sfeer moet je soms ook goed kunnen zien, bijvoorbeeld bij het uitkiezen van je kleding of wanneer je een boek leest. Plaats daarom één centraal lichtpunt of een cluster van meerdere inbouwspotjes in de slaapkamer. Het is wel prettig als de lampen zijn afgeschermd wanneer je in bed ligt, zodat je niet continu in het felle licht kijkt. Bij het installeren van meerdere lichtpunten kan het slim zijn om een serieschakelaar bij het bed te

plaatsen, zo heb je vanaf je bed controle over alle lampen in je slaapkamer. Overweeg ook om een verstelbare wandlamp naast het bed te hangen, zodat je de verlichting kunt aanpassen tijdens het lezen van een boek. Ook in de slaapkamer is het overigens fijn wanneer je het licht kunt dimmen, zodat je heel makkelijk de sfeer kunt aanpassen.

De hal

De hal is vaak de plek in huis waar je binnenkomt, niet alleen jij als bewoner, maar ook gasten komen vaak binnen via de voordeur. Het is daarom prettig wanneer deze ruimte fijn aanvoelt en waar men zich ook meteen thuis voelt, daar kan verlichting een grote rol in spelen. Kies daarom voor meerdere inbouwspots of in het geval van een kleine hal, kies je voor één grote lamp die licht spreidt over alle muren. Ook kun je gebruik maken van meerdere wandlampjes, zorg dat deze lampen op dezelfde hoogte worden geïnstalleerd. Je moet ook zeker de trap niet vergeten, kies bijvoorbeeld voor verlichte treden, lampjes in de leuning of aan de muur. 

Wat is je favoriete verlichting in huis?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 31 oktober 2023 20:03)

  Mijn favoriete verlichting in huis is in de woonkamer. Daar is veel sfeerverlichting te vinden, omdat we daar veel tijd doorbrengen. De rest van het huis is de verlichting vooral praktisch/functioneel.

 • #2

  Saskia (donderdag, 02 november 2023 09:53)

  zelf ben ik erg fan van Hue verlichting. Deze lampen zijn in te stellen naar sfeer en ruimte. Jammer dat ze best prijzig zijn.

 • #3

  Malou (donderdag, 02 november 2023 13:03)

  Ik heb niet echt een favoriet eigenlijk, maar ik vind het wel belangrijk dat mijn huis genoeg verlichting heeft. Ik vind het niks om in het donker te zitten.

 • #4

  Tessa (donderdag, 02 november 2023 19:01)

  Mensen realiseren zich vaak niet hoe belangrijk het is om goede verlichting is

 • #5

  Elisa (donderdag, 02 november 2023 19:34)

  Verlichting is echt een onderschat "ding" voor je woonplezier, vaak een ondergeschoven kindje qua budget uitgaven ook. Ik zie de laatste tijd veel lampen voor boven tafel in woonwinkels, soort omgedraaide "gatenkaas" mand; leuk om te zien, en denk ook wel dat het zou passen boven onze nieuwe eettafel, maar type verlichting vind ik niet zo prettig. Mijn nachtlampje is favoriet, met dimmer ingebouwd in bolvoet van de lamp.

 • #6

  Claire (donderdag, 02 november 2023 20:12)

  Het toilet en de badkamer zijn vaak van die vergeten plekjes. Maar waar ook fijne verlichting de ruimtes fijner maken.

 • #7

  Elisabeth (zondag, 05 november 2023 10:04)

  Een lieve buurman heeft bij mij de lamp boven de eettafel opgehangen samen met mijn man. Eindelijk. Want na twee winters in het donker is het toch fijn om goed te zien wat erop mijn bord ligt. Hahahaha. Mooi artikel!!

 • #8

  Krystle (zondag, 05 november 2023 10:26)

  De woonkamer dat maakt het knus en sfeervol. Al vind ik de slaapkamer bij mij ook wel belangrijk, want daar maak ik mij altijd op en dan is goede verlichting wel belangrijk

 • #9

  Janet (maandag, 06 november 2023 05:24)

  Ik vind voldoende licht in de keuken en woonkamer vooral erg belangrijk. Over het algemeen houd ik ook van grote ramen en veel natuurlijk licht overal in huis.

 • #10

  sandra (maandag, 06 november 2023 10:05)

  Bij verlichting staan we inderdaad niet vaak genoeg stil en het is zo belangrijk! In de slaapkamer heb ik graag dat het licht niet te fel is, maar in de badkamer vind ik veel licht dan wel weer belangrijk

 • #11

  Amina (maandag, 06 november 2023 23:01)

  Wat een leuk gastblog. Wij hebben Philips Hue verlichting in de woon- en slaapkamer. Allemaal in te stellen en te regelen op onze telefoons. Superfijn. Je blog doet me nadenken over onze badkamer verlichting, want wij hebben gewoon zo'n hele saaie bolvormige lampenkap. Die mag best wat moderner en waterbestendig inderdaad! Thanks!

 • #12

  Kasia (donderdag, 09 november 2023 22:31)

  Leuk blog! En goede verlichting is inderdaad heel belangrijk en kan zo veel sfeer geven aan je inrichting!