· 

Dagboek tuin influencer: zelf tuin onderhouden in april

Dagboek tuin influencer: zelf tuin onderhouden in april

Ook in april heb ik mijn dagboek weer bijgehouden. Als tuin influencer ben ik regelmatig bezig in de tuin. Eigenlijk is de plantentuin mijn domein en doe ik alle tuinonderhoud klusjes zelf, mits er een grote tuinplant geplaatst moet worden. In het voorjaar ben ik altijd druk in de weer met tuinklussen en de verzorging van de beplanting. Wil je weten wat ik allemaal doe, in dit overzicht lees je wat ik in het voorjaar in de achtertuin heb gedaan.

dagboek tuin influencer- verzorgentuin april

Voorjaarsklussen voor de plantentuin

Ook in de lentemaand april ben ik druk bezig geweest in de achtertuin. Er waren meerdere voorjaarsklussen voor de plantentuin, toch was het een regenachtige maand, waarbij ik de tuinklussen voor van de bloementuin, tussen de buien door moest plannen. Toch heb ik wel het een en ander kunnen doen. 

Terras schoonmaken

Ik ben gestart met het terras. Doordat ik regelmatig een pot opvul met tuinplanten, valt er ook wel eens aarde op de terrastegels, deze verwijder ik wel, maar toch zat er een zwarte aanslag op de tegels. Ik ben begonnen met het eerste klusje: onkruid verwijderen tussen de tegels, daarna schoonmaakspul gehaald om de aanslag te verwijderen. Dat ging minder makkelijk dan verwacht, ik wilde niet de hogedrukreiniger gebruiken, omdat ik de coating van de tegels wilde behouden. Ik het biologische middel over de tegels verspreid en toen ben ik aan het schrobben gegaan! Met de bezem ging het niet zo makkelijk, dus een staalbezem gekocht. Toen zagen we een duidelijke verbetering, ik had opeens weer "nieuwe" geelachtige terrastegels.

tuinonderhoud - tips ideeën april

Nieuwe beplanting gekocht

Ik was nog niet tevreden over de plantenborder. Ik ben namelijk langzaam mijn tuin aan het veranderen van een bloeiende tuin naar een Japanse tuin. Dat betekent wel bloeiers zoals een Azalea of Japanse sering, maar de Hortensia eruit. Elk jaar pas ik de plantentuin een beetje aan, en ik ben al aardig op weg. Alleen de Vlinderstruik en Oleander zijn niet geschikt. Maar deze planten zijn zo geworteld, dat je ze ook niet makkelijk uithaalt. Ik heb een randje van mijn gazon afgesnoept en er beplanting voor teruggeplaatst, onder andere een Pieris, Rododendron.

Gazon verticuteren

Al hoewel het gazon er mooi uitzag, wil ik toch graag in de voorjaarsmaanden het gras verticuteren. Nu woon in een stadstuin en doe ik het gewoonlijk met een verticuteerhark, maar de buurvrouw heeft een verticuteermachine. Dit is een elektrische grasmaaier, waar je wel zelf achteraan moet lopen, maar het apparaat ploegt in een keer heel je gazon om. 

 

Ik wilde een klein stukje met het apparaat uitproberen, maar daarna kon ik niet meer terug. De grassprieten waren zo goed als allemaal verdwenen, daarvoor in de plaats lag er losse aarde. Dus zat er niets anders op dan heel het grasveldje met de machine te verticuteren Daarna actief gras gezaaid. Ik ben nu twee weken verder, het waren twee lange weken. Ik kon de grassprieten wel omhoogkijken.  Nu begint het te groeien en gaat het gazon weer ergens op lijken.

tips tuin influencer en tuinblogger

De dieren komen in de tuin weer tot leven

Alle dieren komen weer tot leven, in mijn vijvertje heb ik de Kleine watersalamander weer gezien. Van de vijf goudvissen in het najaar, had ik er nog een over. Toch raar als je verder geen dode vissen ziet drijven, zou er toch weer een rivierkreeft in mijn vijver zitten? Ik heb er voor de gezelligheid vier goudvissen bijgekocht. Ondertussen zijn de insecten weer levendig aan het worden, de wesp komt aan de rand van de vijver weer uit de aarde omhoog en ook heb ik hommels zien vliegen. 

Op dit moment zijn er iets minder Kool- en Pimpelmeesjes actief, ik denk dat ze druk bezig zijn om een nest te maken. Het Winterkoninkje hoor ik wel dagelijks zijn mooiste lied zingen.  

 

En als laatste is me opgevallen dat het egelvoedsel weer dagelijks opgaat, ik heb het egeltje nog niet gespot, maar het kan haast niet anders dan dat het beestje weer uit zijn winterslaap is gekomen. Ook heb ik weer zwarte ontlasting gespot, dus het kan niet anders dan dat het egeltje weer actief is.

De bloeiers verzorgen in de achtertuin

Ik ben druk bezig geweest met de bloeiers, ik heb de voorjaarsbloeiers verzorgt met speciale mest voor de Rododendrons en Japanse Azalea's en natuurlijk verse potgrond gegeven. De Japanse sering staat nu in bloei en de Vuurdoorn komt bijna. De Clematis en Toscaanse Jasmijn groeien volop en de eerste klimrozen zijn gisteren uitgekomen. Kortom, het is weer genieten in de tuin.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Tessa (woensdag, 05 juni 2024 17:26)

    Leuk om te lezen wat je allemaal in de tuin hebt gedaan in april. Zo te lezen is er elke maand wel wat te doen in de tuin