· 

Tuintips voorjaar: 5x inspiratie voor de achtertuin

Tuintips voorjaar: 5x inspiratie voor de achtertuin

Het is voorjaar, de lentemaanden zijn aangebroken. Wat kun je doen in de achtertuin? In dit artikel staan handige tuintips over het verzorgen van onder andere de vaste tuinplanten. Zodat je planten in je tuin(tje) er stralend uit gaan zien en dadelijk prachtig gaan groeien en bloeien. Je vindt ook tuin ideeën over de beplanting, snoei tips en andere tuinonderhoud klusjes. Zodat je in het voorjaar op-en-top kunt genieten van je border en plantentuin.

Tuintips voorjaar: 5x inspiratie voor de achtertuin

Wat te doen in de tuin tijdens de lente?

De maand april is aangebroken en april komt eraan, als je geluk hebt dan voelt de temperatuur al zachter aan, al hoe wel je altijd rekening moet houden met de vorst. Toch krijg je al snel de lentekriebels en wil je bij een heerlijke temperatuur graag wat doen in de achtertuin. Tijdens het voorjaar kun je al makkelijk een paar tuinklusjes uitvoeren. In dit artikel staat inspiratie en tips, om je tuin(tje) goed te verzorgen en onderhouden, zodat er dadelijk kunt genieten van het fijne buitenleven.

Duurzame biologische potgrond

Wil je je bloemen en planten in het voorjaar een goede start geven, dan kun je het beste beginnen met duurzame biologische potgrond kopen. Tuinaarde voor bloemen, planten en de moestuin. De aarde is samengesteld uit natuurlijk materialen, zoals hout, klei en compost, wat de groei en bloei van je tuinplanten bevordert. De organische grondstoffen zijn fijn om te gebruiken voor de planten in potten, maar ook voor je gewassen of borderplanten.

 Door het lage veengehalte, wordt de potgrond makkelijk door de beplanting opgenomen, daarbij zijn de voedingsstoffen zeer duurzaam wat zorgt voor een goede start in het voorjaar. Voeg bij elke tuinplant biologische potgrond, van bijvoorbeeld Bustotaal, toe om de conditie van de tuinplant te optimaliseren.

De tuinplanten goed verzorgen

Wil je dat je tuinplanten goed bloeien en groeien dan is de verzorging van de buiten planten van groot belang. Vaak doen de bloemenplanten het goed als ze op de juiste standplaats staan, toch heeft de beplanting wel onderhoud nodig om optimaal te kunnen groeien. Wil je ook genieten van het buitenleven, start dan met de volgende tuinklusjes.

Gazon maaien

Nu de beplanting de juiste verzorging heeft gekregen, is het tijd voor het gazon. Als de temperatuur aangenaam zacht is, denk hierbij aan minimaal tien graden, dan is het tijd om het gras te maaien. Vaak zijn de grassprieten in de winter goed gegroeid en is het tijd om het gazon een onderhoudsbeurt te geven. Dit doe je door het gazon te maaien en de randen van de grasmat weer in een rechte lijn bij te knippen. Maai het gras niet meteen op de laagste stand, want april doet wat hij wil. Met andere woorden, de vorst kan nog op de loer liggen. Na IJsheiligen ben je er pas zeker van dat er geen nachtvorst meer ontstaat, tot die tijd is het verstandig om de grassprieten niet te kort te maaien. Wil je het gras een goede start geven voorzie je graszoden van kalk. Je geeft je gazon wat kalk om mos en onkruid te voorkomen. Zit je gazon er niet aantrekkelijk uit en zijn kale plekken zichtbaar, dan kun je ook bemesting toevoegen.

Vaste tuinplanten snoeien

In de lente is het de tijd om de (vaste) tuinplanten te snoeien. Houd ook bij dit tuinklusje de vorst in gedachten, dus start niet met de kwetsbare tuinbeplanting. Er zijn echter wel een paar planten waarmee je in maart en april kunt starten. Je kunt bijvoorbeeld de dode takken uit de hortensia snoeien en vlinderstruik onderhanden nemen. De Vlinderstruik snoeien is geen moeilijk klusje, daarbij is het zo'n sterke insectenvriendelijke plant dat deze voorjaarsbloeier wel een stootje kan hebben. Heb je ook de zomerbloeier Hemelsleutel in je tuintje staan, dan kun je van deze plant ook de dode takken wegknippen. Je ziet in het vroege voorjaar alweer nieuwe stengels uit de grond opkomen.

 

Heb je klimplanten in de achtertuin, dan kun je deze in model knippen, de Toscaanse Jasmijn, maar ook de klimrozen zijn hier een voorbeeld van. Bij de klimrozen kun je de rozenbottels uit de klimmer halen en de plant begeleiden met tyraps.

Onkruid wieden

Natuurlijk wil je en gezellige planten tuin, dat betekent dan je ook aan de slag kunt gaan met onkruid wieden. De ongewenste beplanting zal niet alleen in de border opkomen maar ook tussen de stenen. Onkruid verwijderen tussen je terrastegels is een intensief klusje, maar wil je je tuin op orde houden, dan is het wel verstandig om de ongewenste beplanting weg te halen. Toch denkt niet iedere tuinliefhebber er zo over, sommige vinden een paardenbloem ook een toegevoegde waarde omdat insecten er dol op zijn.

Terras schoonmaken

Heb je al het onkruid weggehaald dan is het tijd om het terras schoon te maken. Je kunt voor dit klusje de hogedrukreiniger gebruiken of met zeep en een bezem te werk gaan. Verwijder de groene aanslag op de tuintegels en je zitplek zal er weer als nieuw uitzien.

 

Wat is je eerste tuin of balkon klusje, zodra het voorjaar is gestart?

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Helen ten Napel (donderdag, 04 april 2024 09:55)

  Erg leuk en interessant artikel..hier zweren we bij biologische potgrond en zijn alweer druk bezig in de tuin..nu het goede weer nog..

 • #2

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 04 april 2024 11:36)

  Wat een leuke tips! Wij willen ook aan de tuin beginnen. Maar met de regen is er nog niet veel van terecht gekomen.

 • #3

  Claire (donderdag, 04 april 2024 12:55)

  Ik ben zo blij dat het weer lente is! Heerlijke klusjes ook allemaal!

 • #4

  Eat Live Travel (vrijdag, 05 april 2024 10:58)

  Yes, hier ook volop bezig in de voor en achtertuin. Heb ook de planten bemest en natuurlijk gebruik ik daarnaast wat verse biologische tuinaarde voor een bodemboost.

 • #5

  Olga (vrijdag, 05 april 2024 14:57)

  Ik krijg er meteen zin in,goede tips.Morgen prima weer om te beginnen!

 • #6

  Jouvence (vrijdag, 05 april 2024 15:51)

  Fijne tips geef je, ik wou dat wij een tuin hadden! Wij maken onze galerij altijd wel gezellig met plantjes. Binnenkort even het groen van de galerij poetsen en plantjes kopen. Er moet een oude plantenbak nog weg, want die is kapot en daar willen we een nieuwe voor hebben + een bankje met opbergruimte voor buiten.

 • #7

  Malou (maandag, 08 april 2024 18:54)

  Wat een goede tips en ideeën zeg! Wij zijn momenteel vooral bezig met opruimen en schoonmaken in de tuin.

 • #8

  Tessa (woensdag, 10 april 2024 17:08)

  Wat een fijne tips. Ik ben begonnen met het schoon maken van mijn balkon