· 

Tv ophangen of neerzetten: wat is de beste plek?

Tv ophangen of neerzetten: wat is de beste plek?

De tv is niet meer weg te denken uit de woonkamer, we kijken er series en volgen het nieuws. Toch vindt niet iedereen de geschikte plek in het interieur om de televisie te plaatsen. Heb je bij het inrichten van je huis de juiste plek gevonden dan kan je ervoor kiezen om het televisietoestel met een beugel aan de muur op te hangen, maar je kan de televisie ook wegwerken in een kast. In dit woon artikel zet ik de voor- en nadelen van de plaats van het tv-toestel en de ideale, hoogte en afstand op een rijtje.

Tv ophangen of neerzetten?
Tv ophangen of neerzetten?

De tv ophangen of neerzetten?

Heb je een mooie plek in de woonkamer of slaapkamer gevonden dan heb je een keuze uit de tv ophangen of neerzetten.  Je kan de televisie neerzetten op een tv-meubel of plaatsen in een kast, het voordeel hiervan is dat je zeker weet dat de tv stevig staat. Je kan de televisie niet makkelijk omverlopen of beschadigen, plaats je het televisietoestel in een kast dan is dat helemaal niet aan de orde.  Wordt de beeldbuis in de kast geplaatst dan heeft dat een groot voordeel en namelijk dat je niet tegen het tv-toestel hoeft aan te kijken. Aan de andere kant neemt de kijkkast ook ruimte in beslag welke je misschien goed kan gebruiken om servies of boeken in op te slaan. Het neerzetten van een tv-meubel zorgt voor gezellige woonkamer maar neemt ook veel ruimte in beslag. Er is nu op het tv meubel weinig plek om woonaccessoires of decoratie te plaatsen.

 

Het televisietoestel ophangen is ook een optie, tegenwoordig kan de kijkbuis met een beugel strak aan de muur bevestigd worden. Dit heeft een groot voordeel want nu kan je de tv op vele plekken plaatsen. Op deze wijze bespaar je veel ruimte, wil je alsnog er een tv-kast onder kwijt dan is dat alsnog mogelijk.  De beugel is zo sterk dat je niet bang hoeft te zijn dat dat de tv onstabiel tegen de muur hangt. Wel is het handig om het tv-toestel op een plek te hangen waar geen doorloop is, zodat men er niet tegenaan kan lopen.

Wat is de juiste tv-afstand?

De televisie op de juiste hoogte en afstand hangen is wel zo handig, anders wordt het kijkbeeld minder fijn. Bij te ver zicht kan je bijvoorbeeld de ondertiteling niet meer lezen, en zit je te dichtbij naar een groot scherm te kijken dan kunnen de details uit je ooghoeken verdwijnen. Kortom de juiste afstand en hoogte tv zijn erg belangrijk. Er is een berekening om de perfecte afstand te berekenen en dat is het volgende:

Meet de afstand tot waar je zit in centimeters en deel dit door 2,5 als je denkt aan Full HD en 1,5 voor Ultra HD 

Afstand, hoogte tv ophangen
Afstand, hoogte tv ophangen

In de praktijk krijg je dan de volgende berekening:

 • Je bank staat 4 meter (400 cm) van je tv vandaan.
 • Je deelt 400 cm door 2,5 = 160 cm. De uitkomst geeft aan dat een tv met een schermdiagonaal van rond 160 cm goed geschikt voor je is.
 • 160 cm is een beeldformaat van 63 inch (160 cm: 2,54 = 62,99. Afgerond circa 63 inch). 
 • Kijk vervolgens naar de beeldmaten die in de buurt liggen van de berekende comfortabele grootte.

Hoe hoog hang je de tv op?

Omdat elk televisie verschillend is, zijn er geen speciale rekenmethodes voor de hoogte van de tv en het zwevend tv-meubel. Wel is het belangrijk dat je recht naar het beeld kan kijken. Het is daarom slim om het midden van de tv op ooghoogte op te hangen, zodat je een natuurlijke lichaamshouding hebt als je Netflix of je favoriete programma gaat bekijken. 

Is het niet mogelijk om de beeldbuis zo te plaatsen omdat je bijvoorbeeld vanuit bed wilt kijken dan is het verstandig om een muurbeugel met kantelsysteem te nemen, je kan het televisietoestel dan kantelen naar de juiste kijkhoek.

Hoe staat jouw tv in de woonkamer?

Reactie schrijven

Commentaren: 12
 • #1

  Rachel (dinsdag, 28 juni 2022 11:17)

  Hier hangt hij aan de muur. Staand ook mooi maar dit vind ik praktischer, kan ik meer zooi kwijt eronder op dressoir �
  https://lafamiliab.nl/

 • #2

  Mitchel (dinsdag, 28 juni 2022 14:22)

  Bij mij staat de tv op een kastje van IKEA. Voornamelijk lekker praktisch. Ik vind een tv op een dressoir bijvoorbeeld heel mooi.

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 28 juni 2022 15:20)

  Wij hebben hem op een kastje staan dat ik vond bij de kringloop. Ik ben daar wel tevreden over.

 • #4

  sandra (woensdag, 29 juni 2022 16:21)

  Bij mij staat de televisie op een kastje, dat vind ik het veiligste

 • #5

  Frederique (woensdag, 29 juni 2022 17:22)

  Bij ons staat het op een tv-meubeltje, ik vind ophangen gedoe. En zo gaat het prima.

 • #6

  Linda Meester (donderdag, 30 juni 2022 09:46)

  We hebben ze eigenlijk allebei staan, In het vorige huis hadden we er een hangen, dat beviel prima

 • #7

  Tessa (donderdag, 30 juni 2022 19:32)

  Nooit geweten dat er een formule is om het beste formaat tv te berekenen. Ik heb dat nooit gedaan. Ik ben naar de winkel gegaan en gevraagd naar de grootste tv van een bepaald merk

 • #8

  EvenDelen.be (vrijdag, 01 juli 2022 09:32)

  Wij hebben een vrij groot model dat aan de muur hangt.
  Het ophangsysteem zorgt ervoor dat je het toestel in alle richtingen kan plaatsen. Zo kan je de perfecte positie instellen. Ik vind het ophangsysteem makkelijk voor het onderhoud. Zo kan je snel het toestel wegdraaien om de achterkant te reinigen en alle kabels te ontstoffen.

 • #9

  Wanda (maandag, 04 juli 2022 20:05)

  Onze tv staat op een klein kastje wat erg laag staat. Ik vind dat hoog kijken niet zo, maar misschien is dat ook gewenning hoor. Feit is in ieder geval dat we geen rechte wanden hebben en dus de tv ook niet kunnen ophangen.

 • #10

  Rory (maandag, 04 juli 2022 21:03)

  Wij hebben 'm opgehangen. Zo'n curved Samsung. Waarschijnlijk was aan de muur veiliger en handiger (ivm opbergruimte eronder wat Rachel zegt) maar wij vonden het zonde om weer een gat te boren. Note to self: toen het kunstwerk dat erboven hing (wel in de muur) daar spontaan vanaf viel nam -ie de televisie mee in zijn val. Wonder boven wonder geen ernstige beschadigingen. Maar nog veel belangrijker. Geen nare dingen met mijn kind (destijds nog heel klein maar gelukkig toen op school).

 • #11

  Amina (zaterdag, 09 juli 2022 03:08)

  Dit is zo'n handig artikel! Binnenkort krijgen we een nieuwe tv en dan kan ik deze info goed gebruiken!

 • #12

  gea (donderdag, 21 juli 2022 15:35)

  Handig! We hebben net de tv ook een andere plek gegeven, maar die van ons staat gewoon op een meubel. liefs Gea www.glamview.nl