· 

De juiste uitleg over de werking van een pelletkachel

De juiste uitleg over de werking van een pelletkachel

Veel mensen vragen zich af wat een pelletkachel is?  De kachel welke brand op houtpellets is verkrijgbaar in kleine en grote kachels. De verwarming is ook geschikt voor binnen en buiten en er zijn ook thermokachels die een totale woning kunnen verwarmen. In dit blog leg ik uit hoe een pelletkachel werkt en welk hout je het beste kan gebruiken.

Hoe werkt een pelletkachel?
Hoe werkt een pelletkachel?

Hoe werkt een pelletkachel?

Een pelletkachel lijkt op een houtkachel alleen is een kachel waarmee je pellets stookt goedkoper. Om heel de woning te verwarmen heb je wel meerdere units nodig. De pelletkachel werkt op elektriciteit, de kachel stoken met pellets is nog steeds goedkoper dan heel je huis met gas verwarmen. Je hebt geen schoorsteen nodig om op deze wijze je woning te verwarmen, wel moet je voorzien zijn van een evacuatiekanaal vanwege de rook. 

 

In de kachel is een reservoir aanwezig waarin je 10 kg aan pellets kan opslaan. Afhankelijk van het stookgedrag is het handig om de pellets om de 2 'a 3 dagen bij te vullen. De lucht en het groeispiraal zorgen ervoor dat de pellets in de vuurkorf ontbranden.

De kachel werkt geheel automatisch, je stelt de temperatuur in op de thermostaat. Vervolgens berekent de kachel hoeveel pellets er voor de aangegeven temperatuur verbrand moeten worden. Een wormschroef bevoorraadt de vuurkorf van het reservoir. Tijdens het verbranden wordt er nauwelijks as geproduceerd, de kleine hoeveelheid 0,7% wordt opgevangen in het reservoir. Het is van belang om de as uit het reservoir regelmatig te verwijderen met bijvoorbeeld de stofzuiger.

Kan ik de temperatuur voor heel de week programmeren?

De thermostaat zorgt ervoor dat de temperatuur goed op peil blijft, CO2-vergiftiging is dus uitgesloten. Je kunt de kachel een week vooruit programmeren. Je kan het programma op tijd en temperatuur instellen. Ga je bijvoorbeeld in de avonden om 11 uur slapen dan kan je de kachel zo instellen dat om 11 uur er geen pellets meer verbrand worden. Bij de kachel zit een handige afstandsbediening, zodat je op een gemakkelijke manier alles kan instellen.

Waar moet ik opletten als ik een pelletkachel wil kopen?

Iedereen wil er in de herfst en winter warm bijzitten, toch is het fijn om eerst wat meer informatie te hebben voordat je overgaat tot een aankoop. Er zijn meerdere punten waar je op moet letten. De volgende tips wil ik je meegeven:

 • Hoe warm wil je het hebben in huis? Ga je veel of juist weinig stoken? Dit is een belangrijk punt want de hoeveelheid stookuren bepalen de grote van de kachel. 
 • Een gietijzeren vuurkorf heeft over het algemeen meer afval.
 • Maakt de kachel veel of weinig lawaai? Kachels die op stralingsprincipe werken maken minder lawaai dan kachels welke met een luchtventilator werken.
 • Er is keuze uit een vrijstaande of ingebouwde versie. Er is een mogelijkheid om de kachel in te bouwen in de openhaard, dit kan mits de schoorsteen goed is schoongemaakt. Het is ook een optie om een pellet boiler te kopen en deze aan te sluiten op de CV.

Een pellet van hardhout of zachthout?

Er zit een duidelijk verschil in hardhout en zachthout pellets. Hardhout is afkomstig van loofbomen zoals de Beuk en de Es. Het hardhout brand langzaam en bevat minder vocht. Zachthout wordt geproduceerd door naaldbomen zoals de Lariks en de Grove den, dit hout bevat vaak hars en brand sneller op.

Op dagen waarbij je weinig stookt kan je het beste hardhout gebruiken. Het voordeel van dit hout is dat het snel brand en er komen langer vlammen vanaf. Zachthout moet eerst op temperatuur komen, waarna de warmte zich geleidelijk kan verspreiden.

Zit jij graag gezellig bij een pelletkachel?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Deborah (maandag, 09 mei 2022 11:08)

  Wat een berg aan informatie. Dit heb ik nooit geweten. En is een goed alternatief voor de gashaard die we eigenlijk in gedachten hadden.. maar vanwege de prijzen.... Je weet wel, even uitgesteld hebben. Ik dacht altijd dat een palletbrander een soort alles brander was. Dank voor je leerzame blog. Ik sla hem voor nu even op zodat ik eea nog eens kan raadplegen.

 • #2

  rachel (dinsdag, 10 mei 2022 09:21)

  ken de kachel wel maar nooit geweten dat het een pellet kachel heette. weer wat bij geleerd :D. Lijkt mij wel heerlijk om daar een avondje lekker gezellig bij te zitten

 • #3

  Nicole Orriëns (dinsdag, 10 mei 2022 09:31)

  Een pelletkachel lijkt me zeker fijn. Maar wij hebben al een gewone huotkachel.

 • #4

  Linda Meester (dinsdag, 10 mei 2022 09:37)

  De ontwikkelingen volgen zich snel op. Ik ben benieuwd hoe we over een jaar van nu nog stoken

 • #5

  Jouvence (dinsdag, 10 mei 2022 18:00)

  Lijkt me heerlijk en ideaal zo'n kachel, hier overal vloerverwarming (particuliere huur) ook erg prettig.

 • #6

  Nicole Orriëns (woensdag, 11 mei 2022 13:10)

  Een kennis van mijn heeft een kantoortje in de tuin, en gebruikt een pelletkachel om het daar warm te maken. Het is echt supergezellig.

 • #7

  Josyanne Janssen (zondag, 15 mei 2022 16:07)

  Wij hadden vroeger zo'n fijne kachel, nu op een flat lijkt het me niet meer zo haalbaar. Maar wat is het toch gezellig!

 • #8

  EvenDelen.be (maandag, 16 mei 2022 08:41)

  Uitstekende informatie. Ik heb jaren als verantwoordelijk voor de afdeling groothandel gewerkt voor saneringbuizen, houtkachels en rookgasventilatoren. Ik weet dan ook goed hoe je de installatie doet voor kachels. Tante Gabriëlle heeft een pelletkachel en in de winter is dat altijd zo aangenaam! Ik overweeg om een kacheltje te plaatsen in de veranda maar ik ben er nog niet echt uit. Eerst de veranda bouwen, dan zien we wel.

 • #9

  Frederique (maandag, 16 mei 2022 11:57)

  Ik had er eentje in mijn studentenwoning of iets wat erop leek. Lijkt me nu niets meer.

 • #10

  Tessa (maandag, 16 mei 2022 18:54)

  Ik had nog nooit van dit type kachel gehoord. Het lijkt me erg cozy

 • #11

  Fallon (dinsdag, 17 mei 2022 15:47)

  Ik vind dit echt de ideale oplossing voor tegen de hoge gasprijzen! Zeker ik nu variabel ben gegaan. Ik verwarm alleen de woonkamer trouwens.

 • #12

  Tessa (donderdag, 19 mei 2022 16:34)

  Wat een bijzonder type kachel, ik had er nog nooit van gehoord. Weer wat geleerd

 • #13

  Corrina wassenaar (zondag, 22 mei 2022 14:23)

  Leuke blog
  Wij hebben in onze serre een cocon in de tafel
  Erg gezellig