· 

Kun je op vakantie gaan en je hond alleen thuislaten?

Kun je op vakantie gaan en je hond alleen thuislaten?

Veel mensen willen elk jaar eropuit, even een weekje weg, of misschien wel gezellig op vakantie. Iedereen heeft toch het recht om een uitstapje te maken en even te ontspannen? Maar wat nu als je een huisdier hebt aangeschaft, een lieve hond en het beestje kan niet mee? Misschien is je tripje te ver vliegen of is de bestemming niet geschikt voor een hond. 

Wat zijn dan de opties, is het een idee om je hond alleen thuis te laten of is dat geen mogelijkheid? 

Kan je op vakantie gaan en je hond alleen thuislaten?

Relaxt op vakantie gaan en je hond met stress achterlaten

Je kunt je hond een paar uur alleen laten en ook dit is verschillend per hond en per ras. Het kan als je de pup of hond hebt geleerd om even alleen te zijn en dit langzaam hebt omgebouwd, het opbouwen is wel noodzakelijk. Je wilt niet je hond thuislaten en in de rotzooi terugkomen Hele dagdelen alleen en dat dagen achter elkaar is niets voor een viervoeter. Niet alleen omdat het dier uitgelaten moet worden, een huisdier heeft ook behoefte aan sociale contacten, denk hierbij aan een knuffel of aai over de bol. Een hond is immers een roedeldier, wat niets anders betekent dan dat het beestje graag in groepsverband leeft.

Een hond alleen thuislaten als je op vakantie gaat is niet haalbaar

Uit ervaring heb ik gezien dat het echt niet haalbaar is, maar helaas kun je als buurvrouw niet zo veel doen. In de zomervakantie was ik letterlijk een toeschouwer, bij wat er gebeurde in de straat.

 

Het begon toen de buurvrouw een vraag kreeg of ze op de hond wilde passen als het gezin op vakantie zou gaan. Dit was niet mogelijk. Nu was dit geen gekke vraag, maar in het verleden heb ik wel een rare vraag van de buurman gehad.

 

Het gezin relaxed op vakantie ging en de hond bleef in huis achter. Op het eerste gezicht leek de hond goed verzorgd te worden, in de avonden bleef er een meneer slapen zodat de hond in de avond en ochtend kon worden uitgelaten. Maar zodra meneer naar het ochtendloopje was verdwenen werd de grote hond zenuwachtig. De gestreste hond liep ijsberend van boven naar beneden en huilde als een wolf. Dagdelen zat het beestje alleen en voelde zich duidelijk onprettig. In de middagwerd het beestje weer uitgelaten. Helaas ging het gezin een maand op reis.

Wat kun je wel doen als je langer van huis weggaat en de hond niet wil meenemen?

Niet iedereen wil de trouwe viervoeter meenemen op vakantie. Misschien zijn er geen mogelijkheden voor om je hondje mee op reis te nemen of wil je even niet dagelijks een uitlaatronde maken en meer ontspanning voor je zelf.

 

Er zijn zeker mogelijkheden, maar je moet er tegenwoordig op tijd bij zijn. Aangezien er in de pandemie veel corona pups zijn aangeschaft, zitten de asiels nu overvol met honden. Twee weken voordat je op reis gaat vragen of je hond nog naar de hondenopvang kan is niet mogelijk. Wat wel haalbaar is dat lees je hieronder.

1. Je hond naar een asiel toebrengen

Wil je een huisdier aanschaffen dan is het verstandig om vooraf te bekijken wat je allemaal moet regelen. Veel mensen denken wel aan een puppycursus, maar vergeten de hondenopvang als ze een vliegtuigvakantie hebben geboekt. Een asiel is een goede oplossing als je een tijdje weg wilt gaan, alleen is niet elk dier een sociaal beestje wat makkelijk met vreemde honden overweg kan.

 

Is je keuze op een hondenasiel gevallen, ga dan eerst kennismaken voordat je eropuit gaat. Laat je huisdier een dagje proefdraaien en bekijk hoe het gaat. Verloopt alles goed, is je hond happy, vertoont je dier geen zenuwachtig gedrag en gaat het eten en drinken prima, en niet te vergeten, heb je een goed gevoel bij het verblijf dan kun je verder kijken. Nu kun je beginnen met het uitkiezen van je vakantiebestemming, maar vergeet niet ruim van tevoren, het liefst 3/4 jaar, je plekje voor je hond te reserveren. Vooral in de schoolvakanties zijn de plekjes snel bezet en je wilt natuurlijk niet je reisbestemming al geboekt hebben en er achter komen dat er geen plek meer is in het asiel.

2. Je viervoeter mee op vakantie nemen

Heb je een allemansvriend in huis, welke zich makkelijk aanpast? Dan kun je je huisdier ook meenemen. Let er goed op dat je de hond niet mee kunt nemen naar elke vakantiebestemming.  Op de meeste campings is een hondje toegestaan, maar bij vakantiehuisje, hotel of stacaravan kan het voorkomen dat een huisdier niet welkom is.

3. Hondenoppas in huiselijke kring

Zijn de eerste twee keuzes geen goede optie, dan kun je ook gaan voor een oppas in huiselijke kring. Dan is het een mogelijkheid dat de verzorger bij je thuis komt oppassen, maar het is ook een idee om je dierenvriend naar de verzorger toe te brengen. Zo verblijft je huisdier in een woonkamer en niet in een hondenhok, zoals vaak in een asiel. Op Facebook kun je meerdere honden oppasgroepen vinden voor mensen welke zich aanbieden als oppas en voor hondenliefhebbers welke op zoek zijn naar een opvang. De verzorger is niet alleen handig voor als je op reis gaat, maar ook voor lange dagjes weg.

Wat doe je met je huisdier als je op vakantie gaat?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 08 september 2023 10:41)

  Wij gaan nooit op vakantie, maar anders zouden we iemand regelen. Of de hond naar een pension. Alleen laten is in ieder geval geen optie.

 • #2

  Renata Feyen (vrijdag, 08 september 2023 12:56)

  Wij hebben dat vroeger eens gedaan de hond op logement in het asiel, maar hoewel ze daar zeer goed verzorgd werd, was ze toch volledig dol gedraaid toen ze ons weer zag. Misschien was het omdat ze toen niet wist dat we terug zouden komen.

 • #3

  Yvonne (vrijdag, 08 september 2023 13:22)

  Nooit gedaan. Hoofd altijd naar mijn ouders gebracht
  Wij vakantie, hij vakantie!

 • #4

  Tessa (vrijdag, 08 september 2023 18:58)

  IK had vroeger goudvissen, die namen we altijd mee als we naar de camping gingen voor langere tijd

 • #5

  Jessie (zaterdag, 09 september 2023 21:48)

  Goede tips! Iedere hond verdient een fijn plekje om te verblijven tijdens de vakantie van de eigenaar. Of dan nu gezellig mee is op vakantie, of een plek waar de hond heerlijk kan genieten van een eigen vakantie

 • #6

  Claire (zondag, 10 september 2023 07:09)

  Wij hebben onze honden een keer naar een gespecialiseerd labrador pension gebracht, vijfsterren en een echt paradijs. Maar het ging compleet mis en 1 van onze honden is nogsteeds getraumatiseerd. Sindsdien nemen/namen we ze altijd met ons mee op vakantie.