· 

Van je passie je werk maken? Zo pak je het aan

Van je passie je werk maken? Zo pak je het aan

Als je van je passie je werk maakt, voel je je gelukkiger, vertrek je elke dag met een glimlach naar je werk en kom je thuis met meer energie. Er zijn dus heel wat voordelen aan verbonden. Eenvoudig is het echter niet. Om jou te helpen met het verwezenlijken van je dromen, hebben wij samen met Jooble onderzocht hoe je dit het beste aanpakt!

Van je passie je werk maken? Zo pak je dat aan

De eerste stap: ontdek je passie

Als je dol bent of fotografie kun je reeds op zoek naar een freelance fotograaf vacature op Jooble en je kans wagen. Ditzelfde geldt voor mensen met een andere passie. Maar als je je interesses en talenten nog niet gevonden hebt, is het moeilijker om een droombaan te vinden. Er zijn gelukkig enkele dingen die je kunt doen om je passie te ontdekken:

In de gaten houden welke activiteiten je energie geven

Een nieuwe hobby uitproberen

Nadenken over wat je blij maakte als kind

Jezelf afvragen welke verandering je in de wereld teweeg wilt brengen

Door deze tips op te volgen, ontdek je snel waar je hart sneller van slaat. Als je nog steeds twijfels hebt, is het een goed idee om op Jooble een tijdelijke baan te zoeken. Zo merk je meteen of een bepaalde functie iets voor jou is of niet.

Wees je bewust van de nadelen

Voordat je van je passie je werk maakt, is het van belang om stil te staan bij de nadelen die hieraan verbonden zijn. Realiseer je dat een passie grotendeels zo leuk is, omdat er geen verplichtingen aan verbonden zitten. 

 

Je moet geen deadline halen en niet aan hoge verwachtingen van klanten of een baas voldoen. Als je van je passie je werk maakt, dan zal een deel van het plezier plaatsmaken voor stress. Vraag jezelf af of je dit wel echt wilt.

Van je passie je werk maken: stappenplan

Dit zijn de drie belangrijkste stappen die je moet ondernemen om van je hobby je werk te maken:

Stap 1: ga op onderzoek uit

Eerst en vooral is het belangrijk om zoveel mogelijk informatie in te winnen. Voor elke passie zijn er verschillende soorten banen. Als je houdt van fotograferen, kun je bijvoorbeeld fotojournalist, bruiloftsfotograaf of modefotograaf worden. En dit zijn slechts enkele van de vele opties. Ontdek wat de mogelijkheden zijn voor jouw passie en kijk welke het best bij jou past. 

 

Je dient ook te beslissen of je voor jezelf of iemand anders gaat werken. Als je voor jezelf gaat werken, zal het eventjes duren voordat je een volwaardig loon verdient. Je kan dit oplossen door eerst deeltijds te freelancen en je huidige baan te behouden. Vast werk geeft je meer zekerheid, maar is moeilijk te vinden zonder ervaring.

Stap 2: bereid je goed voor

Zodra je beslist hebt welke baan er het best bij je past, is het tijd om je voor te bereiden. Maak een cv en plaats daarin alle ervaring die je hebt met je passie. Vermeld ook zeker alle prijzen die je ooit gewonnen hebt. Daarnaast is het slim om een portfolio of website te maken waarop je al je foto’s, teksten of video’s van je passie plaatst.

Stap 3: solliciteer

De volgende stap is solliciteren. Als je nog geen professionele ervaring hebt, is het niet zo makkelijk om het eerste baantje vast te krijgen. Maar daar is gelukkig een oplossing voor. Je kunt namelijk eerst gratis of laagbetaalde werkjes aannemen in de functie die jij wilt doen. Een andere mogelijkheid is om je bij te scholen. Mensen met een specifieke opleiding worden sneller aangenomen.

Geef niet op

Bovenstaande tips helpen je om van je passie je werk te maken. Besef wel dat dit veel tijd, doorzettingsvermogen en energie vergt. Maar zodra het je gelukt is, wordt je leven wel weer een stukje leuker!

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Jouvence (donderdag, 16 maart 2023 12:28)

  Wat een fijne blogpost! Goed dat je ook de eventuele nadelen bespreekt.

 • #2

  Sherry (donderdag, 16 maart 2023 14:25)

  Goede blogopst heb je geschreven. Ook goed dat je de nadelen toelicht, dat vergeten we vaak.

 • #3

  Kristof (donderdag, 16 maart 2023 16:59)

  Ik doe het al, wel in bijberoep maar het is erg fijn om dingen te doen die je echt heel graag wil.
  In hoofdberoep zou ik het ook wel willen doen maar ik hang toch een beetje vast aan de voordelen die een 'echte job' geeft.

 • #4

  Claire (donderdag, 16 maart 2023 20:15)

  Wat een fijne en waardevolle tips! Ik voel mij iedere dag dankbaar dat ik mag doen wat ik leuk vindt en gelukkig van wordt.

 • #5

  Nicole Orriëns (vrijdag, 17 maart 2023 08:32)

  Ik heb ook van bloggen mijn werk gemaakt en heb het enorm naar mijn zin. Het is niet dat ik bloggen als hobby nu mis of zo.

 • #6

  Tessa (vrijdag, 17 maart 2023 17:14)

  Wat fijn dat er ook stil gestaan wordt bij de nadelen. Ik ben dol op fotografie en schrijven, maar ik zou er niet mijn beroep van willen maken, Dan gaat de lol er voor mij ook van af

 • #7

  Wanda (maandag, 20 maart 2023 13:09)

  Toen ik jaren geleden met bloggen begon, leek het mij ontzettend leuk om daar inkomen mee te genereren zodat het mijn werk zou gaan worden. Inmiddels weet ik dat er veel meer bij komt kijken dan alleen een leuk tekstje neer pennen, waaronder ook het pitchen, onzekerheid over het inkomen enz...

 • #8

  Rory (maandag, 20 maart 2023 14:50)

  Sommige mensen krijgen tegenwoordig jeuk van het woord passie. Ik blijf het een mooi woord vinden, een mooie term. En ja, niet voor iedereen werkt het. Maar het is zo goed om het te onderzoeken, dan later op je tachtigste te denken: had ik maar. Kan ik heel stoer zeggen, want ik ben relatief risicomijdend en mag wat vaker de sprong wagen.