· 

Verhuizen uit de Randstad op zoek naar rustige woning

Verhuizen uit de Randstad op zoek naar rustige woning

De Randstad heeft veel voordelen, je hebt overal makkelijk openbaar vervoer, vaak zijn er veel werkplekken rondom het groene hart en in no time ben je dichtbij een school of het winkelcentrum. Toch is er een grote groep mensen welke juist willen vertrekken uit het dichtbevolkte gebied rondom de grote steden.

 

Een kleine 100.000 mensen vertrokken in 2021 uit de stad gingen op zoek naar kleine gemeenten of een dorp. Waarom zou je in de stad gaan wonen als je ook vanuit huis kan werken en in een rustig gelegen woning kan leven? 

Verhuizen uit de Randstad
Verhuizen uit de Randstad

Waarom vertrekken uit de Randstad?

Ik ben zo'n type die graag vertrekt uit de Randstad. Ik geef niks om de grote stad, de drukte met de tram, de bus, de randstadrail en de grote hoeveelheid auto 's. Nu de kinderen tieners zijn geworden is de tijd aangebroken dat we zelf een plek willen uitkiezen waar we als gezin maar later ook samen, als de kinderen gaan uitvliegen gelukkig worden.

We wonen in een eengezinswoning in Den Haag waar het altijd druk is, niet alleen rondom huis maar ook in de stad. Denk hierbij aan een protesterende mensenmassa op het Malieveld, het verkeer wordt afgesloten of omgeleid en een grote stroming mensen komt naar de stad toe. Het is heerlijk als je van bruisend leven houdt, maar ik ben meer een natuur mens. Ik en mijn man gelukkig ook, komen tot rust als er geen drukte is, liever geen buurman welke de t.v. hard aanzet met de tuindeuren open om naar sport te kijken of een buurman die als hobby heeft om zijn muziekinstrument dagelijks te beoefenen.

 

Drie jaar geleden was het voor ons duidelijk, nog vijf jaar en dan gaan we verhuizen. Op zoek naar een dorp in plaats van een stad met daarbij een huis met een grote tuin, want laten we wel wezen voor hetzelfde geld heb je een huis te koop in Venlo, een woning met veel meer ruimte en grond waar je met veel plezier kan leven. Alleen nog een makelaar Venlo inschakelen, en je zit op een mooi plekje in Limburg. Helaas is de provincie Limburg niet de plaats waar ik wil wonen, al heeft het gebied zeker overeenkomsten met de gewenste provincie Gelderland, zo is er ook in Limburg veel groen, natuurgebieden en een ruime keuze om vrijstaand te woningen.

Vertrekken uit de grote stad en wonen in dorp of gemeente
Vertrekken uit de grote stad en wonen in dorp of gemeente

In welk gebied wil je wonen?

Vertrekken uit je vertrouwde plaats is niet niks en je hoopt in een nieuwe gemeente hetzelfde te vinden. Daarom hebben wij bewust gebieden bezocht en de leefomgeving ontdekt. Is de plek echt zo leuk als je in gedachte hebt? Wij willen graag naar de provincie Gelderland of Overijssel.

In Zwolle zagen we een prachtig huis staan, we willen nog niet verhuizen het is nog twee jaar wachten maar toch wilden we het huis van dichtbij bekijken. 

Tijdens een weekendje weg hebben we het huis van buiten bekeken, maar wat viel het tegen. De ventweg was niet duidelijk te zien op de foto die we hadden bekeken, waardoor er veel verkeer op en af reed; daarbij was er dicht naast het huis een garagebedrijf. Bij nader inzien vonden we het gebied ook niet aantrekkelijk, en zo zie je maar een foto kan er nog zo mooi uitzien, het totale plaatje moet juist zijn.

Het wensenlijstje voor het nieuwe huis

Gelukkig kan manlief flexibel zijn wat betreft werktijden en werkdagen en ben ik als content creator ook nergens aan gebonden. Zoals het plaatje er nu uitziet willen er twee tieners waarschijnlijk niet mee, beide zijn dan 18+. Te zijner tijd willen we of ons huis verkopen of de meiden erin laten wonen, maar dat zien we dan wel weer. De jongste van 12 jaar gaat wel mee. Het is voor hem wel van belang dat er een school in de buurt is. Na veel bekeken en gezien te hebben op Google, hebben we een aardig idee hoe het huis eruit moet komen te zien. En ook niet onbelangrijk wat kan je krijgen voor de prijs welke je in gedachte hebt, de wensen komen niet altijd overeen met de hoeveelheid grond of ruimte. Wij hebben het volgende op het wenslijstje staan:

 • Vrijstaande boerderij
 • Minimaal 5.000 m2
 • Een grote tuin
 • Minimaal 4 kamers
 • Een oprijlaan
 • Houten balken in woning
 • Vijver/ aan het water
 • Rieten dak
 • Mannen Cave

Ik ben benieuwd of het nieuwe huis ook er ook echt zo uit komt te zien en in welk groen gedeelte van Nederland staat mijn huis op de Veluwe of toch in de Achterhoek?

Met een paar handige verhuistips moet ik toch van een huis een thuis kunnen maken. In mijn droom zie ik een paar kippetjes, uitzicht op boerderijdieren en veel groen, nog twee jaar geduld hebben voordat ik in mijn droomhuis kan wonen.

Heb jij verhuisplannen en weet jij hoe je je verhuizing gaat regelen?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Claire (dinsdag, 04 oktober 2022 18:31)

  Dit is heeeeel herkenbaar. Wij wonen onder de rook van Schiphol, dichtbij Amsterdam. Maar ook voor ons is dit te druk. Vooral ook omdat we 2 kleintjes hebben. Wij willen graag emigreren.

 • #2

  Tessa (woensdag, 05 oktober 2022 15:58)

  Ik zou niet graag uit de stad willen, ik hou van alle rumoer om mij heen.

 • #3

  Wanda (woensdag, 05 oktober 2022 20:49)

  Ik zou echt niet in zo'n drukke stad willen wonen, dan zou ik de rust en de ruimte echt gaan missen.

 • #4

  Patricia Heres (woensdag, 05 oktober 2022 23:25)

  Ik heb absoluut geen verhuisplannen. Ik ben in februari verhuisd naar mijn huidige woning en ik heb een enorme hekel aan verhuizen. Dus ik zit wel even goed hier.

 • #5

  Nicole Orriëns (donderdag, 06 oktober 2022 09:09)

  Nee, wij zijn tien jaar geleden verhuisd naar het platteland en dan bedoel ik niet een dorp maar naar het buitengebied. Dat woont prima : )

 • #6

  Angie Makljenovic (donderdag, 06 oktober 2022 09:47)

  Heel herkenbaar hoor! Wij zijn naar Servië verhuisd, omdat mijn man daar vandaan komt en het leven hier een stuk langzamer gaat. Ook al wonen we wel in een buitenwijk van Belgrado, is het alsnog een stuk rustiger en leven we veel vrijer. Ik hoop dat jullie snel jullie droomplek zullen vinden.

 • #7

  Fiona (donderdag, 06 oktober 2022 10:58)

  Wij zijn 3,5 jaar geleden naar Limburg verhuist vanuit Rotterdam. Tijdens onze zoektocht zijn we overal geweest van Zeeland tot aan Groningen maar Noord-Limburg vonden wij het mooist en betaalbaar. Nog steeds aan de Maas maar wel met Natuurpark de Maasduinen als achtertuin �

 • #8

  Mandy Eggens (zaterdag, 08 oktober 2022 09:29)

  Ik woon in Groningen en ik vind het hier heerlijk! Als je dan naar Amsterdam een dagje gaat voelt dat ook al meer als een uitje vanwege de reistijd. Ik zou nooit uit deze provincie willen! Drenthe zou ik nog wel over willen nadenken :)

 • #9

  Renata Feyen (zondag, 09 oktober 2022 13:06)

  Wij woonden vroeger als ik jong was in het midden van de stad - veel voordelen, maar ook veel drukker en veel meer vervuiling

 • #10

  Gemma (zondag, 09 oktober 2022 15:02)

  Ik snap heel goed als mensen uit de randstad naar het platteland verhuizen. Zoveel meer rust en ruimte!

 • #11

  Jasmijn (maandag, 10 oktober 2022 10:36)

  Zelf woon ik in Deventer, en merk de laatste jaren dat er steeds meer mensen vanuit de Randstad naar ons toe vertrekken, alles is ongeveer 1,5 uur en je staat binnen een klein halfuurtje midden op de Veluwe. Qua werk lijkt het me soms wel prettig om in bijvoorbeeld Amsterdam te wonen, maar alles is vanaf hier ook maar 1,5 uur. Af en toe reizen is dus niet zo erg.

 • #12

  Marjolijn Schalk-Hilhorst (dinsdag, 11 oktober 2022 10:38)

  Herkenbaar, wij zijn aan het sparen voor een huisje in Frankrijk is zo'n oud idyllisch dorpje

 • #13

  Eva (dinsdag, 11 oktober 2022 11:10)

  Ja begrijpelijk. Ik ben eerder dit jaar ook uit Amsterdam weggegaan. Veel te veel tussen het beton en de uitlaatgassen. Nu in het groen en ik ben er echt blij mee.

 • #14

  EvenDelen.be (dinsdag, 11 oktober 2022 16:08)

  Als je op zoek gaat naar een nieuwe woonplek komt daar uiteraard veel bij kijken.
  Ik ben bij dat ik mijn plaatsje gevonden heb. Ik ben blij dat ik nu kan zeggen: nu verhuis ik niet meer!

 • #15

  Melanie (woensdag, 12 oktober 2022 10:02)

  Ik woon in een dorpje en heb het daar prima naar mijn zin. Ik zou persoonlijk ook echt niet in de stad kunnen wonen. Ik hoop dat jullie je droom boerderij gaan vinden.

 • #16

  Sandra (woensdag, 12 oktober 2022 17:27)

  Ik woon in een dorp, net aan de rand van de dorpskern. Dat vind ik heel fijn! Een stad is misschien wat te druk, maar het platteland is ook niet voor mij

 • #17

  Rory (zaterdag, 15 oktober 2022 17:34)

  Als ik ga verhuizen, dan heel graag naar Naarden-Vesting. Klein, intiem, prachtige omgeving en je hebt er zoveel gezelligheid.

 • #18

  Janet (zaterdag, 15 oktober 2022 20:25)

  Ik kan me goed indenken dat men de Randstad wil inruilen voor het platteland. Ik zou zelf in de toekomst graag op de Veluwe willen wonen.

 • #19

  Mieke | Miek''s Mind (dinsdag, 01 november 2022 10:29)

  Ik ben pas in augustus verhuisd van Eindhoven naar Haarlem van appartement naar een huis: heel fijn!