· 

Verhuizing regelen? 6 tips die je echt niet mag vergeten

Verhuizing regelen? 6 tips die je echt niet mag vergeten

Het is zo ver je gaat verhuizen, misschien staat je nieuwe woning een paar straten verder op of verkas je naar een andere gemeente of land. Er komt veel bij kijken als je een verhuizing wilt regelen, het belangrijkste is natuurlijk dat je huisraad goed verplaatst wordt. Gelukkig zijn voor de verhuizing handige checklists zodat je er zeker van kunt zijn dat alles goed georganiseerd verloopt.

 

Als je bijna overgaat naar je nieuwe woning is het ook verstandig om een adreswijzigingen door te geven. Daarbij is het ook fijn om te zorgen voor een goede internetprovider, zodat je snel en makkelijk verbinding hebt in huis.  Wil je graag een razendsnelle verbinding, dan is glasvezel een goed idee.

 

Soms heb je al zo veel aan je hoofd dat je geen duidelijk overzicht meer hebt wat je nog moet doen. Dit artikel is voor de persoon welke buiten het verplaatsen van de inboedel, geen idee heeft wat er nog allemaal georganiseerd moet worden of welke instanties er moeten worden ingelicht. Vergeet deze handige tips niet als je soepel wilt vertrekken naar je nieuwe huis.

Verhuizing regelen? 5 tips die je echt niet mag vergeten

Aanmelden bij nieuwe gemeente

Als eerste kun je je het beste aanmelden bij de nieuwe gemeente. Op de adreswijziging kun je de verhuisdatum aangeven. Op het tijdstip van de verhuisdag, gaat de gemeente met de wijziging aan de slag. Binnen een dag is de wijziging verwerkt. Daarna kun je binnen veertien dagen een bevestiging op de deurmat vinden van je nieuwe woonadres, zo weet je zeker dat alles goed geregeld is.

Adreswijziging doorgeven

Een goede verhuistip is om veel voorwerk te doen, voordat je gaat verhuizen. Je kunt bijvoorbeeld de adreswijziging al aan veel instanties doorgeven. Veel overheidsinstanties worden automatisch op de hoogte gesteld van je wijziging van je adres, denk hierbij aan het Ziekenfonds, Belastingdienst, Sociale zekerheidsinstellingen en het Kinderbijslagfonds. Daarentegen geldt dit niet voor al je contacten, het is sowieso verstandig om je nieuwe adres door te geven aan je werk, sportclub, bank, kinderopvang, loterijen en leesbladen.

 

Via Mijnoverheid kun je zien of de gegevens van je vertrek naar een andere plaats goed zijn verlopen. Mis je nog informatie of staat het niet correct beschreven, dan kun je de gegevens zelf aanpassen.

Inschrijven bij een nieuwe zorgverlener

Zodra je vertrekt naar een nieuwe woning is het ook raadzaam om te wisselen van zorgverlener. Ga je in een andere wijk wonen dan kun je prima bij je huisarts, tandarts en apotheek blijven. Maar verhuis je naar de andere kant van het land, dan kunt je het beste op zoek gaan naar andere zorgverleners. Huisartsen willen graag patiënten welke wonen in een cirkel van vijftien minuten reistijd. Dit heeft te maken met spoedgevallen, woon je verder uit de buurt dan kan de huisarts niet snel genoeg bij je aanwezig zijn.

 

Houdt er rekening mee dat huisarts- en tandartspraktijken al snel vol zitten. Het is daarom verstandig om snel naar een andere zorgverlener te kijken. Niet alleen voor jezelf, want stel dat er iets gebeurt met je gezondheid. Maar ook voor de overdracht van je gegevens is het van belang dat je op tijd de oude zorgverlener op de hoogte kunt stellen van de nieuwe arts, zodat alle persoonlijke informatie kan worden doorgegeven. 

Nieuwe contracten voor gas, licht en water

Neem ruim twee weken voordat je vertrekt uit je oude huis contact op met het energiebedrijf voor je energie en stroom, en het waterbedrijf voor onder andere je drinkwater, om de verhuisdatum door te geven. Het is verstandig om het licht, energie en water twee weken voordat je het nieuwe huis intrekt al te activeren. Zo kun je tijdens het klussen al gebruik maken van alle faciliteiten.

Noteer op de eerste dag de meterstanden als je een bestaand huis intrekt. Vaak kun je het contract laten meeverhuizen naar de nieuwe woning. Heb je een nieuwbouwhuis dan regelt de projectleider alles voor je.

Internet regelen via glasvezelnetwerk

Bijna vijf miljoen van de acht miljoen huishoudens hebben zijn aangesloten op een glasvezelnetwerk. Het is de bedoeling dat in 20230 iedereen gebruik kan maken van glasvezel. 

Tegenwoordig hebben we niet meer een vaste computer in huis, nee heel het gezin is voorzien van een computer, iPad of laptop, dat betekent dat we allemaal tegelijk gebruik willen maken van de internetverbinding, daarbij is het fijn als de verbinding flexibel verloopt. 

 

Dat kan met glasvezel, ben je verhuisd en heb je geen idee of de aansluiting ook mogelijk is, doe dan de postcodecheck. Omdat de ene persoon wil streamen, de andere wil gamen en een van de ouders thuis wil werken, wil je graag dat iedereen makkelijk zijn ding kan doen.

 

Glasvezel zorgt voor stabiliteit, nu kan iedereen gebruik van internet maken. Daarbij is het netwerk supersnel en er zijn geen haperingen, wat inhoudt dat je fijn online bezig kunt zijn zonder dat er strubbelingen zijn of er een apparaat uitvalt.

Televisie en vaste telefoonabonnement

Heb je een lopend contract voor televisie en vaste telefoon, dan kun je uitzoeken of de provider ook dezelfde diensten kan leveren in je nieuwe woning. Je kunt dan afwegen of je het contract mee wilt laten verhuizen of wilt opzeggen.

Wat vind je het belangrijkste wat geregeld moet worden als je gaat verhuizen?

Reactie schrijven

Commentaren: 10
  • #1

    Ilona Bekkers (maandag, 01 mei 2023 12:36)

    Super goede tips! Gelukkig verhuis ik niet zo vaak, laatste keer was 2 jaar geleden en ik ben zéker niet van plan om het binnenkort nog eens te doen. Ik vind het toch altijd zo'n ramp. En er komt altijd zo ontzettend veel bij kijken he.

  • #2

    Renata Feyen (maandag, 01 mei 2023 14:07)

    Wij zijn iets meer dan een jaar geleden verhuisd. Komt inderdaad altijd wel veel bij kijken

  • #3

    Claire (maandag, 01 mei 2023 19:19)

    Wat een goede tips allemaal! Bij PostNL hebben ze ook een handige verhuisservice voor je post. Wij vonden dat echt een uitkomst!

  • #4

    Patricia Heres (dinsdag, 02 mei 2023 09:48)

    Goede tips! Toen ik vorig jaar moest verhuizen heb ik van tevoren een lijst gemaakt met alle instanties en bedrijven waar ik post van ontvang. Dat heb ik in een Excel bestand gezet en eerst overal opgezocht hoe ik een wijziging door moest geven. Daarna heb ik stap voor stap alles gewijzigd.

  • #5

    Nicole Orriëns (dinsdag, 02 mei 2023 11:13)

    Voor mij is dat denk ik toch wel de post! Dat je belangrijke informatie daarna wel weer krijgt.

  • #6

    Frederique (dinsdag, 02 mei 2023 16:40)

    Ja goede tip, check altijd achteraf of de adreswijzigingen goed zijn verwerkt. Wij hebben enorme kopzorgen gehad toen dat na onze verhuizing misging en we er pas een hele tijd later achterkwamen.

  • #7

    Tessa (dinsdag, 02 mei 2023 19:33)

    Wat een fijne tips. Toen mijn ouders gingen verhuizen, was er wat misgegaan met de adreswijziging door de gemeente Dat heeft toen best veel problemen opgeleverd

  • #8

    Wanda (donderdag, 04 mei 2023 20:33)

    Op dit moment geen verhuisplannen, maar mocht het wel zo zijn, dan zou ik zeker een lijstje maken met zaken die geregeld moeten worden zoals verzekeringen en eventueel nieuwe contracten voor stroom en water.

  • #9

    Gea Scholtens (dinsdag, 09 mei 2023 09:06)

    Wat een goede tips! Gelukkig sta ik niet op het punt om te verhuizen maar het is wel een handig artikel haha

  • #10

    Krystle (dinsdag, 09 mei 2023 09:11)

    Handige tips! Ik vind verhuizen zo vreselijk je moet aan zoveel dingen denken.
    Ik ben vorig jaar verhuisd en van dat geregel werd ik wel een beetje gek van haha