· 

Wat is het verschil tussen een Turkse en Nederlandse kapper?

Wat is het verschil tussen een Turkse en Nederlandse kapper?

Mijn haar laten knippen, doe ik eigenlijk al jaren bij een Nederlandse kapper. Over de grote bekende kapsalon was ik erg tevreden. Totdat opeens de prijs van de knipbeurt met vijf euro omhoogging. Ik ging op zoek naar een nieuwe kapper en kwam uit bij een Turkse kapperszaak. Bij de haarkapper zag ik een duidelijk verschil. Ik neem je mee in mijn ervaring en vertel je of ik over het wassen, knippen en drogen net zo tevreden ben en of er in de knipbehandeling een prijsverschil zit.

Wat is het verschil tussen een Turkse en Nederlandse kapper?

Het contrast tussen de ene en de andere kapper

Toen de kapster met vijf euro per knipbehandeling omhoogging, vond ik dat veel geld. Het verschil zou zijn, dat ik nu in plaats van 30,00 euro, 35,00 euro zou gaan betalen, mits ik om de 6 weken zou komen. Kwam ik niet om de 6 weken maar later, dan zou de prijs 40,00 euro per knipbeurt zijn. Ik vond dat best veel geld voor alleen maar knippen en droog föhnen.

Ik ging op zoektocht naar een andere kapper. Waar was ik voor een goede knipbehandeling het beste uit? Ik wilde een goede kwaliteit, maar een net zo goede prijs. Al snel kwam ik bij de Turkse kapper uit. Met een lichte spanning maakte ik een afspraak, want wat nu als ze mijn haar zouden verknippen?

Een eenvoudig bakkie koffie of uitgebreid koffiezetapparaat

Bij mijn vertrouwde kapsalon kreeg ik altijd een lekker bakkie koffie. Ik kon bij het uitgebreide koffiezetapparaat kiezen uit diverse soorten koffie en/of thee. Op een aardige wijze werd er gevraagd wat ik wilde met mijn lokken, Al pratend knipte de kapster mijn haar in model. Nog even droog föhnen, wat niet verward moet worden met in model föhnen en na twintig minuten stond ik weer buiten.

 

Bij de Turkse kapper was het een ander verhaal, dat begon bij de mensen die aanwezig waren. Er was geen gemêleerd publiek, maar er zaten vooral Turkse mannen en jongens. Het leek op een samenkomen en sociaal gebeuren, waar iedereen met elkaar contact had.

Simpele of luxe kapsalon

Waar bij mijn vertrouwde kapper het meubilair er gelikt en luxe uitzag, was hier de inrichting wat minder uitgesproken. De kappersstoelen waren eerder ouderwets dan modern, daarentegen was de zaak wel heel ruim opgesteld.  Een cappuccino was helaas niet mogelijk, als ik koffie wilde drinken dan had ik een keuze uit een kopje zwarte koffie. 

 

Mijn aangewezen kapster praatte gebrekkig Nederlands/ Engels. Ik besloot om me op de achtergrond te houden en de kat uit de boom te kijken. Toen er gevraagd werd wat ik graag wilde, liet ik een foto zien van mijn gewenste haarmodel.  Duidelijk gaf ik aan dat ik mijn haar wilde wassen, in model wilde laten knippen en drogen. Op de website had ik gezien dat dames voor deze behandeling 28,00 euro moesten betalen.

 

De kapster ging aan de slag, ze waste vakkundig mijn haar en vroeg niet of ik speciale shampoo wilde of eventueel een haarmasker wilde nemen.

Goedkoop tegen duurkoop

Toen mijn haar eenmaal gewassen was ging de haarknipster zeer secuur te werk. Een boblijn knippen kan niet elke kapper even goed. Soms is het aan de enen kan langer dan aan de andere kant. Gespannen zat ik in de kappersstoel, zou ik goedkoper uit zijn of was het toch een duurkoop? En niet geheel onbelangrijk, hoe zou mijn koppie haar er uitkomen te zien?

 

Na het zien van mijn foto, ging de kapster aan de slag. Ze repte geen woord met mij. Even was ik even zenuwachtig, ik was bang dat ze mijn haar te kort zou knippen. Angstig vroeg ik of het niet een kort kapsel zou worden, maar de kapster gaf duidelijk aan dat ik dezelfde look zou krijgen als de mevrouw op de foto.

Het haar snel of uitgebreid knippen

Mijn haar werd niet snel geknipt, maar zeer uitgebreid behandelt. Ik stond niet binnen twintig minuten weer buiten op de stoep, maar de kapster was totaal wel vijfenveertig minuten met me bezig. Elke haar werd bekeken en waar mogelijk geknipt. De kapster leek wel een barbier, mijn coupe werd vakkundig geknipt.

 

Uitgebreid föhnde ze mijn haarlokken in model. Van binnen kreeg ik licht de kriebels. Zo de haarknipster niet goed hebben begrepen dat ik alleen mijn haar wilde drogen? Nadat mijn haarcoupe in model was geföhnd, werd er gekeken of er geen haar uitstak. Elke haar wel niet precies goed zat werd met de tondeuse weggehaald. Als laatste werd mijn lok geknipt en toen was ik klaar.

 

Verrast van mijn perfecte model liep ik naar de kassa. Ik was zeer benieuwd naar wat ik moest afrekenen. Gek genoeg was ik maar 28,00 euro kwijt. Voor dat bedrag waren mijn haarlokken gewassen in model geknipt en geföhnd. Een beetje overrompeld stond ik na vijfenveertig minuten weer buiten op de stoep. Was het gezellig, als ik eerlijk ben dan was dat het niet, ik had weinig gebabbeld met de kapster. Was mijn dameskapsel goed geknipt? Daar kan ik voor 200% ja op zeggen. Ik was duidelijk geknipt door een vakvrouw. Daarbij was de prijs ook nog zeer aantrekkelijk. Ik heb besloten om volgende keer weer terug te gaan, beter goed geknipt dan half, het gezellige praatje is minder belangrijk.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 21 juni 2024 09:24)

  Wat leuk dat je jouw ervaring deelt. Ik heb liever een goede kapster voor een fijne prijs. Dan eentje die heel veel aan het kletsen is.

 • #2

  Jouvence (maandag, 24 juni 2024 16:11)

  Fijn dat het goed bevallen is bij een andere kapster. Ik ga zelf bijna nooit naar de kapper, omdat ik het best prijzig vindt voor alleen wat puntjes eraf knippen (& m'n vertrouwen erin ook een beetje kwijt ben), dus dat laat ik mijn moeder tegenwoordig doen. Kost niets ;)

 • #3

  Claire (dinsdag, 25 juni 2024 13:50)

  Wat grappig! Ik wist niet dat ze ook dames knipte! Fijn dat het resultaat zo mooi was. En het klinkt ook als iets voor mij, want ik vind die gedwongen gesprekken bij de kapper vreselijk.

 • #4

  Eat Live Travel (zaterdag, 29 juni 2024 14:59)

  Wat fijn. Leuk om het zo te lezen en fijn dat het zo heeft uitgepakt zeg én 28 euro is echt helemaal niet duur hoor. Ik zou ook terug gaan.