· 

Welke vogel wroet in aarde en haalt plantenbak overhoop?

Welke vogel wroet in aarde en haalt plantenbak overhoop?

Met zorg had ik de plantenbak op de tafel gezet. De herfst is in aantocht en dan vind ik een paar planten bij elkaar gezellig staan. Maar wat verbaasde mij de volgende dag, alle aarde de van plantjes in mijn bloempot was eruit. Wie had er in mijn plantenbak zitten wroeten, was het een vogel of toch een ander diertje? In dit blog lees je welk diertje de boosdoener was.

Welke vogel wroet in de aarde en haalt de plantenbak overhoop?
Welke vogel wroet in de aarde en haalt de plantenbak overhoop?

Welke vogel gooit aarde uit mijn bloemenbak?

Tevreden keek ik naar de bloembak met vetplantjes, dat zag er gezellig uit. Elk jaar maak ik een plantenbak met vetplantjes, eigenlijk heb ik heel het jaar plezier van de bak en de planten kunnen goed tegen de vorst. Ook dit jaar had ik de bak nog wat aangevuld met overige vetplantjes uit de rotstuin.

Maar wat schetste mijn verbazing de volgende ochtend, de bak was helemaal door elkaar gehusseld. De aarde lag volop op de tafel en er lag nog meer op de grond. 

Geïrriteerd pakt ik de bezem en mopperde op de ekster. Toch niet weer die vervelende ekster, ik ben dol op vogels en dieren in de tuin. In de herfst hangt de tuin vol met vetbollen en trouw doe ik de vogeltelling.

 

Ik kies mijn planten bewust uit zodat er veel vogels maar ook vlinders en insecten naar de tuin toekomen. Maar de ekster is bij mij geen fijne gast. Verleden jaar haalde de zwart witte vogel een goudvis uit de vijver en sloeg het vissoort op een steen dood. Opnieuw vulde ik de plantenbak met aarde, ik sprokkelde alle plantjes weer bij elkaar en maakte de bak mooi op.

Op de uitkijk in de tuin

De volgende ochtend sloeg ik de gordijnen open en weer zag ik een plantenbak waar veel aarde uit was, hmm wie zou er enthousiast in mijn tuin bezig zijn? Er zat niks anders op dan op de uitkijk te gaan. Terwijl ik aan het bloggen was hield ik de tuin goed in de gaten.

Wat waren er veel koolmeesjes, ik telde er wel vier. Ze sprongen van de ene struik naar de andere struik, het was een plezier om naar te kijken. Toch maar snel vetbollen halen want het is zo leuk om de vogeltjes te zien vliegen door de tuin.

Plantenbak overhoop maar nu weer netjes met vetplantjes
Plantenbak overhoop maar nu weer netjes met vetplantjes

Ben jij de boosdoener?

Eigenlijk spotte ik vooral koosmeesjes, pimpelmeesjes en spreeuwen. Waar bleef die gekke ekster nou? Toen zag ik het koolmeesje naar een van mijn hangbakken met plantjes vliegen, vrolijk pikte het beestje in de aarde. Totdat het vogeltje eruit sprong en op mijn plantenbak op tafel toevloog. De koolmees welke niet alleen maar met heel de familie aanwezig was, was mijn plantenbak aan het omspitten!

Ik had alles verwacht een merel misschien zelfs een muisje maar niet dit lieve vogeltje. Nu maar snel vetbollen kopen en hopen dat de kleine boosdoener daar genoeg voedsel aan heeft. Daarbij heb ik nu een goed excuse om naar het tuincentrum te gaan!

Heb jij wel een plantenbak met veel aarde ernaast aangetroffen?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Claire (zaterdag, 10 september 2022 17:21)

  Wat omschrijf je het liefelijk! Het verhaal zou niet misstaan in een kinderboek.

 • #2

  Tessa (maandag, 12 september 2022 19:51)

  Wat heb je het mysterie van de plantbak leuk beschreven. Ik zie het helemaal voor me

 • #3

  Patricia Heres (zaterdag, 17 september 2022 16:56)

  Waar een klein vogeltje al niet goed in is haha. Ik hoop dat je de vetbollen inmiddels gehaald hebt en je plantenbak nog steeds mooi op tafel staat.

 • #4

  Frederique (zondag, 18 september 2022 22:40)

  Ah wat lief. Ik durf geen vetbollen op te hangen omdat onze twee katten buiten komen dus ik wil de vogels niet in gevaar brengen.