· 

Vogelhuisje met camera: meekijken met wifi nestkast

Vogelhuisje met camera: meekijken met wifi nestkast

Vanuit je luie stoel het vogelhuisje van binnen bekijken, tegenwoordig is het echt mogelijk. Met een speciale nestkast met camera kun je gluren bij de tuinvogels, zonder de vogels te storen tijdens het broeden. Met de handige videocamera kun je via een app. op de telefoon de gehele broedperiode volgen.

 

Hoe je het beste draadloos en met wifi te werk kunt gaan dat lees je in dit tuinartikel.

Vogelhuisje met camera: meekijken met wifi nestkast

Neem met de camera een kijkje in het nest

Je hebt je al zo vaak afgevraagd, als er een koolmees aan het broeden is in de tuin of op balkon, water gebeurt er toch allemaal in de nestkast? Zijn de tuinvogels druk aan het broeden, voer aan het geven of is het kuiken alleen achtergelaten? Eigenlijk zou je wel stiekem in het vogelhuisje willen koekeloeren om te kijken wat er gaande is.

 

Tegenwoordig is dit mogelijk met een vogelhuisje met camera. Van begin af aan kun je kijken hoe de vogels een nestje maken, hoe de tuinvogels te werk gaan met voederen en opvoeden. Waarbij je vroeger alleen het leven van de vogels kon volgen zodra de kuikens uitvlogen, zie je nu het hele proces vanaf broeden, de geboorte van het eerste kuiken tot het uitvliegen van de tuinvogels.

Vogelhuisje met videocamera en app.

Ben je geen echte vogelkenner, maar heb je wel een keer Beleef de Lente gevolgd, het project van de Vogelbescherming waarbij je allerlei vogels via de webcam vanuit huis kan volgen. Dan heb je een beetje kennis van vogelsoorten, heb je dat niet dan is dat geen probleem. Zodra je het vogelhuisje installeert, dan kun je via een app. op beeld meekijken. De app. zoekt niet alleen het vogeltje op Wikipedia zodat je weet welke vogel actief is in tuin of op balkon. Op je telefoon krijg je ook een melding zodra er een tuinvogel komt, zodat je reallife kan meekijken.

Ik hoor niet alleen een kuiken, ik zie er ook een!

En dan is het zo ver, je hebt de vogels af en aan zien vliegen. De ouders zijn druk bezig geweest met het nest, je hebt de takjes een voor een neergelegd zien worden op beeldmateriaal. Het nest is gemaakt en ondertussen zijn de eieren gelegd. Nu is het afwachten, wanneer de kuikens uit het ei gaat komen.

 

Gespannen houd je de videocamera in de gaten. En opeens zie je een koppie uit het ei komen. Je kunt zwak gepiep horen in de achtertuin, maar op beeld kun je heel duidelijk het kuiken van dichtbij bekijken. Nu kun je alles van dichtbij bekijken.

 

In een stadstuin kun je de tuinvogels zoals de mus, pimpelmees of koolmees volgen, maar woon je wat landelijker dan heb je misschien zelfs de kans om een uil in de tuin te krijgen. Hoe leuk is het niet om het buitenleven, binnen te halen? Niet alleen voor jezelf maar ook voor kinderen of kleinkinderen.

Zou jij in tuin of op balkon mee willen kijken in een vogelhuisje? Misschien heb je ook interesse in het artikel tuinvogels verzorgen in de winter.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Krystle (woensdag, 12 april 2023 07:13)

  Oh ja, dat lijkt me heel leuk en voor de kinderen ook heel interessant!
  Ik heb vogelvoer in de voortuin en kijk dan altijd door het raam naar buiten naar de vogels. Zo leuk om te zien welke soorten er zijn en is ook nog eens rustgevend om naar te kijken. Ik houd daar wel van.

 • #2

  Claire (vrijdag, 14 april 2023 14:14)

  Wat een onwijs gaaf en leuk idee!!! Lijkt mij ook onwijs leuk om naar te kijken.

 • #3

  Josyanne (zaterdag, 15 april 2023 22:12)

  Wat gaaf, echt een goed idee! Bedankt voor je artikel

 • #4

  Sandra (zondag, 16 april 2023 09:03)

  Wat moet dat leuk zijn, echt een super idee!

 • #5

  Wanda (zondag, 16 april 2023 20:55)

  Mijn moeder heeft dat en laat mij dan weleens mee kijken als er net een jonkie is geboren. Echt super leuk om op die manier even mee te gluren.

 • #6

  Tessa (maandag, 17 april 2023 19:53)

  Dit is echt super leuk om te kijken. Volgens mij heeft natuurmomenten ook zo iets

 • #7

  Mieke | Miek's Mind (maandag, 17 april 2023 21:39)

  Wat grappig dat dit kan, wij hebben ook een vogelhuisje in de tuin

 • #8

  Patricia Heres (vrijdag, 21 april 2023 14:25)

  Geweldig lijkt me dat. In het huis waar ik met mijn ex woonde hadden we ieder jaar weer vogeltjes net onder de dakgoot zitten. Heerlijk vond ik dat, het geluid van die kleine vogeltjes als ik 's morgens onder de douche stond.