· 

Thee vraag van vandaag: vroege vogel of avondmens?

Thee vraag van vandaag: vroege vogel of avondmens?

De Pickwick thee vraag van vandaag is, ben je een vroege vogel of toch een avondmens? Iedereen heeft een ander biologische ritme. De een is in de ochtenden actief en springt het bed uit, de andere moet even bijkomen en leeft op in de avonduren. Zelf heb je geen invloed op je biologische klok, het tijdstip wanneer je de meeste energie hebt, wordt namelijk bepaald door je genetische achtergrond. 

Thee vraag van vandaag: vroege vogel of avondmens?

Wakker zodra het ochtendlicht verschijnt

Eigenlijk ben ik altijd een ochtendmens geweest. Als kind sprong ik niet meteen uit mijn bed, maar zodra mijn ogen een paar keer hadden geknipperd was ik actief. En eigenlijk is dit gevoel alleen maar versterkt. Ondertussen word ik bijna vijftig en ben ik wakker bij het eerste ochtendlicht, dat kan in de lente of zomer al op een heel vroeg tijdstip zijn. Tegenwoordig is dit zelfs ook op zondagochtend, om 7.15 uur ben ik klaarwakker en dan ga ik het liefst op pad om de hond uit te laten.

Eind van de middag is mijn energie op

In de ochtend plan ik vaak al mijn afspraken, van een telefoongesprek tot koffiedrinken met een vriendin, want eind van de middag is al mijn energie op. Tegen vier uur, ben ik uitgeblust en wordt alles me te veel. Mijn man daarentegen is een ochtend- en avond mens. Tijdens het ontbijt een gesprek voeren gaat makkelijk, terwijl de rest van mijn gezin ons liever niet ziet praten, maken wij al drukke plannen maken over de besteding van de dag. Maar voor manlief is even werk in de avonduren ook geen probleem, hij kan makkelijk tot twee uur in de nacht werken en in de ochtend er weer fris en fruitig bijstaan.

In de avonduren wil ik niets meer doen

Voor mij is, naast het bloggen, een activiteit in de ochtend meer dan genoeg. Dat kan een afspraak zijn met de tandarts of een grote wandeling met de hond. Ik ben een buitenmens, dus het liefste ga ik de natuur in om mijn energie weer even op te laden. Want zodra de vuile eetborden, na het avondeten in de vaatwasser staan dan kan ik weinig meer. Mijn energie is dan duidelijk op, graag ga ik dan tv kijken en doe ik de rest van de avond niets meer.

Is het nadelig als je een ochtendmens bent?

Soms vind ik het wel eens nadelig om een ochtendmens te zijn. Nu heb ik al wat minder energie dan een doorsnee mens, ik denk zo'n 70 %. Even met vrienden uiteten gaan of laat in de middag een boodschap doen, is voor mij een dingetje. Maar gelukkig kom ik een heel eind als ik van tevoren weet dat ik een afspraak heb. Dan bespaar ik mijn energie om in de late middag/ avond nog actief te kunnen zijn.

Daarentegen lijkt met langzaam opstarten ook wel een dingetje, misschien ervaar je dan wel minder stress en start je rustig op. Bij mijn dagindeling wil ik alle belangrijke dingen in de ochtend gedaan hebben, dus dat kan soms ingewikkelder zijn. Wat ben jij voor type?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Simone (woensdag, 15 mei 2024 19:27)

  Ik zou mezelf meer als middagmens omschrijven haha! 's Avonds lig ik vaak graag op tijd in bed (tegenwoordig dan), maar ik ben in de ochtend ook niet de snelste...

 • #2

  Claire (donderdag, 16 mei 2024 10:41)

  Heel erg herkenbaar! Ik ben ook echt een ochtend mens.

 • #3

  Tessa (vrijdag, 31 mei 2024 11:49)

  Ik ben ook een vroege vogel. In de ochtend ben ik ook veel productiever dan in de avond. Ben daarom ook heel blij dat ik bijna alleen maar dagdiensten draai

 • #4

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 06 juni 2024 14:14)

  Ik was altijd een ochtend mens maar wordt steeds meer een nachtbraker.