· 

Waar kan ik wilde dieren spotten in de Achterhoek?

Waar kan ik wilde dieren spotten in de Achterhoek?

Terwijl wij verbleven in het wellness vakantiehuisje Onthaasten in de Achterhoek, kwamen mijn kriebels om wild te spotten weer omhoog. Normaal gesproken ga ik op de Veluwe in bronsttijd, maar ik was zeer nieuwsgierig of er in de Achterhoek ook gebieden waren waar ik een ree of een ander wild beest zou tegenkomen. 

Omdat ik de natuur niet wil verstoren had ik er een speciale camera voor aangeschaft. Zo kan ik mooie foto's van dichtbij maken en veraf.

In natuurgebied Heikamp opzoek naar de ree
In natuurgebied Heikamp opzoek naar de ree

Op welke tijden kan ik het beste erop uit om wilde dieren tegen te komen?

Midden op de dag zal je niet veel wilde dieren tegenkomen. Wel vogels maar de ree, vos of het edelhert zal je minder snel tegenkomen, mits je naar natuurgebieden gaat zoals de Amsterdamse waterleidingduinen waar de vos gevoerd wordt door de fotografen. Maar dat zijn voor mij geen wilde dieren meer. 

Het beste kun je wilde dieren tegenkomen zodra het gaat schemeren, dat kan zijn in de vroege ochtend of in de late avond. De dieren gaan dan vaak opzoek naar voedsel en met een beetje geluk kom je een wild dier tegen. Maar zijn de reeën ook te vinden in de Achterhoek?

De kraamkamer in Ruurlo
De kraamkamer in Ruurlo

Welke wandelroute heb ik bewandeld?

Op zoek naar een mooi natuurgebied kwam ik uit op Heikamp te Ruurlo, een mooi recreatie- en wandelgebied. De eerste avond ben ik in Augustus na etenstijd op pad gegaan. Wandeling Lievestro verliep via de rode paaltjes en start vanaf de parkeerplaats bij het pannenkoekenhuis. De wandelroute is totaal 5 km. Het is een zeer gevarieerde wandeling van smalle paadjes tot brede wandelpaden. Je loopt tussen hoge varens, waar de dieren zich goed kunnen verschuilen en langs de boerderij Lieverstro en weilanden. Die avond had ik veel geluk, ik heb vier reeën gespot en een vos. Wow wat was ik blij een vos! De vos stond al heel lang op mijn foto bucket list en nu was het zo ver.

Dieren op de foto zetten in Gelderland
Dieren op de foto zetten in Gelderland

De tweede avond heb ik het Laarzenpad belopen, dat is het wandelpad met de gele paaltjes. Dit is een ander gebied met meer moeras en water, waterdichte wandelschoenen zijn hier een uitkomst. De wandelroute vond ik persoonlijk iets minder, je ziet minder en loopt langs heidevelden, grasland, bossen en landbouwgrond. Op veel plekken kwamen de wortels van de bomen omhoog waardoor het onprettig wandelen was. Totaal is deze route 6 km. Op deze route hebben we geen beest gezien, maar het is ook geluk hebben. 

Wilde dieren spotten in de Achterhoek
Wilde dieren spotten in de Achterhoek

Wat is er nog meer te doen in de omgeving?

Niet alleen volwassenen kunnen er lekker op uit, de kinderen ook. Met de kinderen kun je naar het klimbos of het doolhof en daarna afsluiten bij het pannenkoekenhuis. Voor de allerkleinste is er het kabouterpad, waar de kinderen bij de wandeling een echte kaboutermuts op krijgen. Hierbij een overzicht:

 • Kabouterpad
 • Klimbos Achterhoek
 • Doolhof
 • Pannenkoekenhuis
 • Wandelpaden
 • Kasteel Ruurlo

Heb jij wel eens wild gespot in de Achterhoek? Ook leuk om te doen vossen in de AWD spotten of vogels bekijken in Nieuwe Driemanspolder.

 

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Nicole Orriëns (donderdag, 28 oktober 2021 08:16)

  Ik woon in de Achterhoek, en we zien hier regelmatig hertjes op de zandweg achter ons huis rondhupsen : )

 • #2

  Frederique (vrijdag, 29 oktober 2021 13:22)

  Ah wat een leuke post! Ik had het er laatst nog over met mijn zoontje, hij is namelijk gek op dieren.

 • #3

  Felice Veenman (zaterdag, 30 oktober 2021 07:25)

  mooie foto van de vos,ik heb een keer een vos gezien: op een pas gemaaide akker in Duitsland. Als een akker pasgemaaid is, kan je als vos makkelijk bij de muisjes...

 • #4

  Sandra (maandag, 01 november 2021 21:06)

  Wat leuk! Ik heb eigenlijk nog nooit wilde dieren gespot, maar het lijkt me wel spannend

 • #5

  Felice Veenman (dinsdag, 02 november 2021 07:40)

  een van mijn beset vriendinnen woont in de achterhoek : heerlijk om de eekhoorns in haar tuin te spotten! Dat zijn echt zulke grappige beestjes

 • #6

  Jouvence (dinsdag, 02 november 2021 14:11)

  Wat gaaf dat je een vos hebt gezien! Wel al veel reeën en een paar edelherten gezien, maar nog nooit een vos, wolf of wild zwijn.

 • #7

  Mandy (dinsdag, 02 november 2021 15:23)

  Ik ben zo jaloers! Ik wil ook eens een keer een vos of een mooi hert op de foto zetten. Ik kom ze amper tegen als ik wandel. Het bijzonderste wat ik heb meegemaakt, is een eekhoorntje die echt binnen handbereik was hahah

 • #8

  Tania (dinsdag, 02 november 2021 17:48)

  Wauw wat leuk dat je herten en een vos hebt kunnen spotten. denk niet dat we dit hier in de buurt kunnen spotten

 • #9

  Tessa (woensdag, 03 november 2021)

  Wat leuk dat je een aantal dieren hebt gespot. Hier in de omgeving zijn het vooral vogels en konijnen

 • #10

  rachel (woensdag, 03 november 2021 11:51)

  het enige wat wij hier spotten zijn konijntjes die over de weg schieten en wat vogels maar verder niet veel jammer genoeg

 • #11

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 10 november 2021 15:58)

  oooh wauw wat een mooie foto van dat hert! En wat lijkt me dit een heerlijke plek om te wandelen.

 • #12

  Monique (donderdag, 09 december 2021 19:27)

  Oooooooh, Je hebt gewoon een vos op de foto weten te zetten. Die staat bij mij ook nog steeds op mijn fotografie-bucketlist. Zelfs in de Amsterdamse Waterleidingsduinen is het mij niet gegund om een vos te spotten. Daarom twijfel ik een beetje of het het waard is om helemaal naar de achterhoek te rijden. Maar ik ga dit gebied wel op mijn lijstje zetten. Thanks voor het delen!

 • #13

  sanne (zondag, 18 december 2022 11:59)

  oh daar wil ik echt graag eens wandelen. Lijkt mij interessant om daar foto's te maken. Houden de dieren afstand? Zitten er wolven?