· 

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een urn?

Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een urn?

Opeens is het zo ver je krijgt te maken met het overlijden van een dierbaar persoon. Er komt veel op de nabestaanden af omdat er veel geregeld moet worden.  Er moeten een beslissing gemaakt worden over de kleding, gastenlijst maar ook een keuze over een eventuele urn. Het is fijn om in een vroeg stadium, alles al met elkaar besproken te hebben. De belangrijkste vraag is wil de persoon begraven worden of gecremeerd? Wil de nabestaanden gecremeerd worden dan blijft er na de crematie as van de overleden persoon over. De as kun je bewaren in een urn, een sieraad of uitstrooien. Maar waar moet je opletten als je een urn gaat aanschaffen?

Waar moet je opletten bij het kopen van een urn?
Waar moet je opletten bij het kopen van een urn?

Een urn voor binnen of voor buiten?

Er zijn urnen die je binnen en buiten kunt plaatsen. Het is vooraf belangrijk om daar een keuze in te maken, het aandenken aan de geliefde zal immers lang op de plek blijven staan.  Je kunt de urn in huis plaatsen op een plekje waar je een goed gevoel bij hebt, dat kan zijn op een plekje achteraf omdat het juist niet moet opvallen. Maar veel mensen hebben ook graag een altaar in huis. Een gedenkplek waar je ook een kaarsje kunt aansteken.

Er is ook een keuze om de urn buiten te plaatsen in de tuin. Misschien was de overleden een natuurliefhebber en is buiten de perfecte plaats. Ook wordt een urn soms buiten geplaatst omdat niet iedereen het prettig vindt om de as binnen te hebben staan. Maar ook de nabestaande kan de blijvende herinnering liever in de tuin hebben staan. Niet alle gedenktekens zijn geschikt voor binnen en buiten. Het is daarom belangrijk om daarin een goede keuze in te maken.

Is de urn alleen maar verkrijgbaar in de vorm van een vaas?

We kennen allemaal de traditionele urn, de urn in de vorm van een vaas. Maar tegenwoordig zijn er veel urnen die niet de vorm van een vaas hebben. Denk hierbij aan de vorm van een bloem, steen of dier. Er zijn heel veel mogelijkheden niet alleen in het model maar ook in de maat en het materiaal.

Atos urn aanschaffen
Atos urn aanschaffen

Waar is een urn van gemaakt?

Als er een keuze is gemaakt of de urn buiten of binnen moet komen te staan, dan kun je kiezen uit diverse materialen en modellen. Wil je de urn binnen plaatsen dan kun je bij Den Hollandsche kiezen uit het volgende materiaal:

 • Traditionele urn: de urn is gemaakt van porselein en in vele kleuren verkrijgbaar, zo wel met als zonder print
 • Glazen urn: De handgeblazen urn is in vele kleuren en grote verkrijgbaar. De vormen kunnen zeer verschillend zijn, zo is elke glazen urn een uniek kunstwerk
 • Glas en lood urn: Zoals de naam het al zegt is dit gedenk kunstwerk gemaakt van glas en lood. In vele vormen en maten kan het object gemaakt worden
 • Kunstenaar en exclusieve urnen: Dit zijn urnen die door de kunstenaar zijn gemaakt van materialen zoals brons, keramiek en rvs. 
 • Handmatige gemaakte urn van keramiek: Met keramiek zijn vele kleuren en designs mogelijk van een vierkante kubus tot een zelfgemaakte vorm. Het kunstwerk wordt in de oven gebakken, daardoor heeft elk gedenkteken een andere kleur.
 • Urnen in het teken van de liefde: Hierbij kun je deken aan een kunstwerk in de vorm van een hart. Maar ook aan twee handen of mensen die elkaar omhelzen. Ook bij deze urn is er een keuze uit verschillende materialen
 • Natuurlijk urn: Een natuurlijke urn voor binnen in de vorm van een steen of kei is ook mogelijk.
 • Rvs-urnen: De rvs urnen zijn duurzaam en hebben vaak een moderne uitstraling. Bij dit materiaal kunnen ook persoonlijke teksten worden toegevoegd
 • Houten urnen: Een houten urn straalt warmte uit. De urn is er is twee soorten, namelijk de moderne urn met strakke vormgeving. Maar er zijn ook urnen die door de kunstenaar zijn ontworpen.

Welke materialen zijn er mogelijk als je een urn buiten wilt plaatsen?

 • Brons: Brons is zeer duurzaam en is gemaakt van koper en tin. Het beste kun je de urn of het kunstwerk wel verankeren aan een natuurstenen zuil.
 • Kei en stenen: Wil je de uitstraling natuurlijk houden dan zijn keien en stenen een optie. In meerdere vormen en kleuren zijn er keien beschikbaar
 • Atos urnen: De Atos urn heeft een esthetische vormgeving, waardoor de urn niet direct herkenbaar is als urn. Er is een mogelijkheid om zelf de kleur en het materiaal samen te stellen. De urn heeft de vorm van een kubus met op een ronde schijf. Optisch lijkt de urn iets te zweven
 • Waterurn: Via de waterurn gaat de persoon op natuurlijke wijze weer terug naar de aarde. Het ronde gedenkteken zorgt ervoor dat het as door middel van hemelwater weer terugvloeit in de aarde. Dit proces duurt totaal 10 jaar
 • Nemos urnen: Nemos urnen zijn urnen gemaakt van natuursteen. Het gedenkteken heeft zacht en vriendelijke vormen. De deksel is onderop weggewerkt, waardoor je naar een mooi kunstwerk kijkt
 • Urn zuil: In de urn zuil kan op een afgesloten plek de as bewaard worden. Vaak wordt het object gemaakt van natuursteen, maar er zijn meerdere keuzes mogelijk.
 • Kunstenaar en exclusief: Urnen van verschillende designs, kleuren en materialen
 • Maatwerk urnen: Dit zijn urnen die op maat worden ontworpen. Hierbij wordt samen met de familie en de ontwerper een uniek ontwerp gemaakt en gerealiseerd.
Keramische urn
Keramische urn

Aandachtspunten

Er zijn verschillende aandachtspunten waar je op moet letten als je een urn gaat aanschaffen. Zo is het belangrijk om te weten dat het as van een volwassen persoon geschikt is voor een urn van 3- 3,5 liter. Er zijn ook urnen voor kinderen met een kleiner formaat. En er zijn duo urnen, deze urn is geschikt voor twee personen en bevat een ruimte van 5-7 liter.

Is de keuze een urn, dan is het belangrijk om te weten of de urn buiten of binnen moet komen te staan. Niet elke urn kan immers buiten staan. Er is een keuze uit verschillende materialen voor binnen en buiten urnen.

Als laatste is het fijn om te weten of het een traditionele urn moet zijn of liever een urn in de vorm van een dier, bijvoorbeeld een vlinder. Maar ook een boeddha of een ander kunstwerk is mogelijk.

 

Wat kost een urn?

De prijzen zijn heel uiteenlopend, dit heeft te maken met het materiaal, het lettertype en de grootte van de urn. Een eenvoudig model is goedkoper dan een exclusief exemplaar. Voor een simpel model betaal je ongeveer 65,00. Hoe exclusiever hoe hoger de prijs wordt. Voor een speciaal op maat gemaakt model kunnen de kosten oplopen tot 750,00.

 

Zodra de aandachtspunten overzichtelijk zijn kan er een keuze gemaakt worden uit een passende urn voor binnen of buiten.

Heb je al eens een keuze moeten maken uit verschillende urnen? 

 

Leestip: tips uitvaartverzekering

Reactie schrijven

Commentaren: 25
 • #1

  Sherry (vrijdag, 10 september 2021 00:02)

  Heel interessant artikel. Toevallig heb ik ook een artikel over een urn geschreven.

 • #2

  Nienke van Oosten (vrijdag, 10 september 2021 12:35)

  Ik heb me er eigenlijk nooit zo in verdiept. Wat is er veel mooie keuze!

 • #3

  Rosalyn (vrijdag, 10 september 2021 12:53)

  Inderdaad heel veel keuze. Niet iets waar je dagelijks over spreekt, zeker goed dat je hier een uitgebreid artikel over schrijft!

 • #4

  Melanie Hoogvliet (vrijdag, 10 september 2021 15:36)

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed. Mensen denken vaak niet na over de dood terwijl het bijvoorbeeld voor de nabestanden heel fijn is om de wensen te weten van degene die is overleden.

 • #5

  Nicole Orriëns (vrijdag, 10 september 2021 15:47)

  Na het overlijden van mijn vader stonden wij hier ook voor. Ik schrok erg van de enorme prijzen. Uiteindelijk kochten we bij de kringloop een mooie pot!

 • #6

  Fany (vrijdag, 10 september 2021 22:56)

  Een urn heb ik uiteindelijk niet gekozen maar wel grafmonumenten en dat was ook een moeilijk iets. Informatief uitgebreid en goede inspiratie om te gebruiken als het even moeilijk is om de juiste beslissing te nemen of de goede urn te kiezen.

 • #7

  Mitchel (zaterdag, 11 september 2021 08:02)

  Je hebt een heel interessant artikel geschreven. Ik wist niet dat urnen van zoveel verschillende materialen gemaakt konden worden.

 • #8

  Serge Withagen (zaterdag, 11 september 2021 08:02)

  Helaas hebben wij dit jaar de keuzestress die dit met zich mee kan brengen van dichtbij meegemaakt. Van tevoren nagaan wat je wensen zijn helpt je nabestaanden, die het door het verlies al erg moeilijk hebben, enorm.

 • #9

  Tania (zaterdag, 11 september 2021 08:38)

  interessant artikel want ik wist niet eens dat er zoveel verschillende keuzes waren.

 • #10

  Fallon (zaterdag, 11 september 2021 09:06)

  Bij mijn opa is het deel van het as in een soort glazen kleurrijke bol geblazen. Een mooie betekenis ook.

 • #11

  Linda (zaterdag, 11 september 2021 09:32)

  Wat bijzonder om te lezen dat er zo veel keuze is. Heel interessant om te lezen!

 • #12

  Gemma van der Vegt (zaterdag, 11 september 2021 10:34)

  Ik wist niet dat er zoveel mogelijk was! Interessant.

 • #13

  Marguerita (zaterdag, 11 september 2021 11:22)

  Mooi om te weten dat er zoveel keuzes mogelijk zijn, dan kun je iets vinden dat past bij de overledene

 • #14

  Tessa (zaterdag, 11 september 2021 16:10)

  Interessant artikel is dit. Nooit bij stil gestaan hoeveel soorten urnen er bestaan

 • #15

  Cheryl (zondag, 12 september 2021 07:50)

  Ik heb gelukkig me hier nog nooit mee bezig hoeven houden. Wat veel keuze is er, dat wist ik helemaal niet. Interessante blog!

 • #16

  jasmina (maandag, 13 september 2021 11:59)

  ik wist niet eens dat er zoveel keuze was joh... ik verbaasde me ook over de keuze in kisten toen mijn vader overleed

 • #17

  Krystle (maandag, 13 september 2021 12:16)

  Tegenwoordig zijn er zoveel mooie urnen beschikbaar! Zou persoonlijk geen urn in de woonkamer zetten, maar dat is ieder voor zich natuurlijk.
  Heb gelukkig tot nu toe nog geen keuze hoeven maken, maar is zeker iets om over na te denken.

 • #18

  Gabrielle (dinsdag, 14 september 2021 09:24)

  Dit is echt iets waar ik echt niks van weet. Ik wist niet dat er zoveel keus was, ik dacht gewoon twee modellen that's it!

 • #19

  Nicole Orriëns (donderdag, 16 september 2021 15:28)

  Mijn vader zit nog steeds in de doos waarin zijn as is gedaan. We zijn er hier nog niet klaar voor om hem in onze geïmproviseerde urn te doen.

 • #20

  Nicole Orriëns (vrijdag, 17 september 2021 13:06)

  Het prijskaartje van een urn speelt bij mij ook een hele grote rol merk ik. Ik vind sommige echt absurd duur.

 • #21

  Frederique (zondag, 19 september 2021 10:23)

  Nee, heb ik niet hoeven doen. Ik heb wel eens een graf moeten uitkiezen, op een moment dat ik erg verdrietig en verloren was, en erg alleen. Ik vond het enorm moeilijk om eerlijk te zijn. Op zo'n moment staat je hoofd er niet naar om 'te shoppen' en aan de andere kant wil je degene die gestorven is het beste geven.

 • #22

  Manon (zondag, 19 september 2021 21:28)

  Wil hier eigenlijk nog niet over nadenken.

 • #23

  Rory (donderdag, 23 september 2021 19:08)

  Mijn complimenten hoe je een zo zwaar en moeilijk onderwerp zo 'luchtig' maar heel informatief hebt weten te beschrijven. Ik schoot al vol bij de titel maar het was gelukkig niet nodig. Mijn broertje en ik hebben lang gezocht en hebben een prachtige urn van hout gevonden (voor binnen) bij een klein eenmansbedrijf. Zij importeren rechtstreeks uit Indonesië.

 • #24

  Mandy Eggens (donderdag, 23 september 2021 19:30)

  Ik wist toevallig dat je heel veel mooie, verschillende urnen hebt. Gelukkig nog nooit één hoeven uitzoeken..

 • #25

  rachel (donderdag, 07 oktober 2021 10:54)

  er is zoveel keus dat je het op gegeven moment niet meer weet denk ik. niet echt fun dingen om bij stil te staan maar wel belangrijk