· 

Thee vraag van vandaag: waar krijg je de meeste energie van?

Thee vraag van vandaag: waarvan krijg je de meeste energie?

Spontaan kwam de vraag: "Waarvan krijg je de meeste energie van?"  omhoog, toen ik mijn blog aan het optimaliseren was. Ooit ben ik, in het beginstadium begonnen met het uitwerken van de Pickwick thee vragen en eigenlijk heb ik de categorie nooit afgemaakt. Tijd om aan de slag te gaan, dit keer met geluksmomentjes. Momenten waar je weer levenslust van krijgt als je even wat minder in je energie zit of activiteiten welke je regelmatig kunt doen om je gelukkig te voelen.

In dit artikel kun je me wat beter leren kennen, door middel van mijn ontspanningsactiviteiten.

Thee vraag van vandaag: waar krijg je het meeste energie van?

Activiteiten welke je levenslust geven

Af en toe heb je wel eens zo een momentje, het word je allemaal te veel. Je kunt te veel hooi op je vork hebben genomen, maar er kan zich ook een gebeurtenis voordoen waardoor je levenslust even wat minder is geworden. Zit je in een dipje, dan is het goed om te weten welke activiteiten je weer opwekken. Dat kunnen kleine simpele dingen zijn of een grote activiteit waarvan je zeker weet dat het je een boots energie geeft.

Als ik deze 12 dingen beleef dan voel ik me weer helemaal goed

Iedereen heeft zijn eigen dingen, waarvan je zeker weet, als ik dat ga doen of beleef dan voel ik me meteen wat beter. Ik heb de thee vraag van vandaag aan mezelf gesteld en alle 12 punten opgeschreven welke mij meer energie geven.  Het is een persoonlijk lijstje geworden met momentjes waar ik helemaal van opknap.

1. Mijn werk: bloggen

Zodra iedereen in de ochtend zijn weg heeft gevonden en naar school of het werk is gegaan, dan is het mijn momentje: ik ga bloggen. Eigenlijk het rustmoment van ons hondje Spike en ik. Zodra ik klaar ben met stofzuigen en het koffiezetapparaat ga aanzetten weet de hond dat het tijd is om te ontspannen. Hij zoekt zijn mand op en ik de eettafel, een thuiswerkplek heb ik nog niet kunnen realiseren.

Terwijl ik duik in een speciaal onderwerp om over te schrijven, kom ik helemaal tot rust en in mijn eigen bubbel. Even geen vragen, maar lekker alleen aan het werk. Thuiswerken heeft veel voordelen, je hoeft niet te reizen, het nadeel is dat ik geen collega's heb. Aan de ene kant vind ik dat heerlijk, want ik kan erg goed alleen werken, aan de andere kant mis ik soms een "gezellig praatje", maar daar heb ik via mijn sociale contacten wat op gevonden.

2. Wat leuks doen met het gezin

Van een leuke activiteit met het gezin, krijg ik erg veel levensenergie. Fijn een dagje uit en met een bootje door Den Haag of Amsterdam varen of lunchen in Scheveningen. Nu ben ik wel een echte HSP-er, dus iets ondernemen met de familie, vind ik leuk, maar zodra de groep groter wordt, ervaar ik het als minder ontspannen. Daarom zijn mijn oplaadmomentjes vaak niet in drukte, al hoewel ik het dagje Deventer ook heel erg gezellig vond, maar mijn voorkeur gaat naar een uitje in de rust.

3. Fotograferen

Zodra ik ga fotograferen dan kan ik eigenlijk niet meer nadenken. Mijn koppie gaat heel snel leeg en de focus ligt nu op het plaatje wat ik wil fotograferen. Ik ben dol op wilde dieren fotograferen. Met mijn nieuwe fototoestel kan ik alle kanten op, maar vaak vergeet ik de camera te pakken. Een voordeel is dat je van deze activiteit heel het jaar gebruik kunt maken. Zo zet ik graag de insecten in de tuin op de foto, maar de herfstkleuren en de sneeuwlandschappen zijn ook magisch om te fotograferen.

4. Werken in de tuin

Werken in de tuin is echt een van mijn favoriete bezigheden. Niet alleen bedenken hoe je de tuin gaat inrichten, maar zeker ook de tuinklussen, zoals snoeien en tuinplanten stekken.  Bij deze bezigheden kan ik niet piekeren. Aangezien we een stadstuin hebben, verlang ik naar het moment wanneer we gaan verhuizen. Hierbij staat een grote tuin op het verlanglijstje. Het liefst een natuurlijke achtertuin met een Japanse uitstraling, van dat idee kan ik al helemaal blij worden. Zodra de zomer overgaat in de herfst moet ik ook echt afkicken, gelukkig zijn er dan nog genoeg dieren te vinden in de tuin, waar ik ook heel erg blij van kan worden.

5. Sociale contacten

Omdat ik vaak alleen thuis ben, vind ik sociale contacten wel belangrijk. Ik plan meestal een keer week een sociaal momentje, waar ik even bijpraat met een vriendin. Toevallig werkt de buurvrouw ook thuis, een keer per week gaan we samen de honden uitlaten. Heerlijk, een blokje om van ongeveer driekwartier.  Eigenlijk ervaar ik haar het meeste als mijn collega. De momenten zijn altijd spontaan, er staat niets gepland, dus ook geen verplichting.

6. De zon

Ik ben echt een voorjaar/ zomer mens. Ik leef helemaal op zodra de eerste zonnestraal weer zichtbaar is in de lente.  De zon doet me goed, terwijl ik weinig in de zon zit, maar wel veel in de achtertuin werk en de hond uitlaat. De zon geeft me een happy gevoel, zodra de kracht van de stralen minder worden, wordt mijn humeur ook vaak minder vrolijk. Ik voel me in de herfst regelmatig een beer welke op zoek in naar een hol om te overwinteren. 

7. Me time

Mijn eigen momentje, me-time was een beetje verwaterd. Toch heb ik er wel bewust voor gekozen om de tijd om te ontspannen en even voor jezelf te zorgen weer te activeren. Tegenwoordig trek ik op zondag, een langere tijd uit om te douchen en een gezichtsmasker op te doen. Ondertussen ga ik een boek lezen en even helemaal niets doen en dat bevalt me zeer goed.

8. Mediteren

Na een lange stressperiode, ben ik vier jaar geleden begonnen met mediteren. Het idee vond ik eerst een beetje zweverig, maar ondertussen kun je me een persoon met veel ervaring noemen. Het tijdstip is standaard elke avond voordat ik ga slapen. Ik heb zo veel meditaties op mijn telefoon staan dat ik kan kiezen uit 15, 30 of 60 minuten. Meestal kies ik voor Yoga Nidra, maar heb ik een overprikkelde dag dan ga ik voor rustgevende muziek. 

Langzaam gaat mijn brein na een stand tussen slapen en waken in, het voelt bij als hypnose, waarbij ik even gereset word, maar zelf de controle heb om te stoppen.

9. Dagje naar de sauna

Wil ik wat groter uitpakken dan ga ik een dagje naar de sauna. Even ertussenuit. Onder het genot van een hapje en een drankje en natuurlijk een rustige sfeer kom ik helemaal tot rust. Nu is even een dagje weggaan wel veel makkelijker geworden, omdat de kinderen nu op een leeftijd zijn dat ze zich makkelijk zelf kunnen redden.

10. Kopje koffie

Zoals gezegd, start mijn ochtendritueel met een kopje koffie. Eentje in de ochtend en een in de avond. En eerlijk is eerlijk, het op gang komen gaat veel moeilijker dan dat er geen koffie in huis is. Even zitten, rustig mijn laptop openen en een slokje koffie nemen is voor mij echt op-en-top ontspanning.

11. Wandelen

Een wandeling doet bij mij zo veel goed, daarom ben ik ook zo blij met de hond. Ik zou veel minder lopen als ik geen hondje in huis zou hebben. Heerlijk even de storm in dat kan in mijn woonomgeving zijn of op het strand, maar natuurlijk ook in de lente en de zomer er even op uit. Het is niet alleen fijn voor je brein, lichaamsbeweging is ook verstandig voor een goede gezondheid. Buiten een wandelingetje maken zorgt ook voor minder concentratieproblemen.

12. Genieten van kleine geluksmomentjes

Als laatste kan k blij worden van hele dankbare geluksmomentjes. De egel die ik door de tuin zie lopen, wegvliegende zwanen of het sneeuwklokje wat voor het eerst verschijnt en uitkomt. Geluk zit niet altijd in grote bezigheden, maar ook in dankbare momenten. Ik kan heel erg blij zijn als de kinderen voor me willen koken of mijn man een boodschap wil halen omdat ik dagelijks weinig energie heb vanwege een hersenbeschadiging.

Waar kan jij blij van worden?

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Tessa (zaterdag, 30 september 2023 18:33)

  Voor mij is het muziek luisteren, heerlijk een lp opzetten. Maar ook creatief bezig zijn en nieuew plekken ontdekken

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 13 oktober 2023 09:07)

  Ik knap altijd weer op van mijn dagelijkste hardlooprondje en meditatie daarna.

 • #3

  Nicole (maandag, 16 oktober 2023 09:27)

  Knuffelen met de kinderen, een goed boek, leuke uitjes, bloggen ook zeker, muziek kan me ook echt een geweldige boost geven, bij familie zijn...

 • #4

  Claire (maandag, 16 oktober 2023 10:05)

  Leuk altijd die Pickwick vragen hé! Leuk om je zo beter te leren kennen.

 • #5

  Wanda (maandag, 16 oktober 2023 18:33)

  Ik kan altijd enorm genieten van een mooie wandeling in de natuur, van een gezellige date met een vriendin en ik ben helemaal in mijn sas als ik alleen op pad ben met mijn camera.

 • #6

  Jouvence (maandag, 16 oktober 2023 19:02)

  Leuke dingen doen of samen zijn met mijn man, met de katten spelen & knuffelen, bloggen, bezig zijn met mijn leefstijlcoaching bedrijf/anderen helpen, wandelen, muziek luisteren, lekker onder de warme douche staan.