· 

Wanneer gras verticuteren? 4 handige tuin tips

Wanneer gras verticuteren? 4 handige tuin tips

Zodra het voorjaar in aantocht is, krijgt de tuinliefhebber de kriebels. De eerste zonnestralen actieveren het gevoel om weer wat te doen in de tuin. De temperaturen beginnen al langzaam te stijgen en de planten en bloemen komen tot leven. De krokussen zijn zichtbaar en in de Hortensia zien we knoppen verschijnen.

 

Doordat de temperatuur aangenamer is geworden is ook het gras hoger geworden. Je gevoel zegt dat het tijd is om het gras te maaien. Je wilt dat de tuin er goed bij ligt, dus ook je gazon. 

 

In dit artikel staan vier handige tuin tips zodat je weet wanneer je kan beginnen met grasmaaien en verticuteren.

Wanneer gras verticuteren? 4 handige tuin tips

De betekenis van het gras verticuteren

Verticuteren, de ene tuinliefhebber weet meteen waar je het over hebt, de ander heeft geen gazon en kijkt je vreemd aan. Heb je gazon in de tuin en wil je de grasmat mooi houden, dan is het van belang om het gras goed te onderhouden. Dit doe je door het gras te maaien en te verticuteren. 

 

Verticuteren betekent niets anders dan het weghalen van de viltlaag van je gazon. Vilt is een laag van het gazon tot de bodem wat vermengd is met organisch materiaal. Wanneer het organisch afval, denk hierbij aan mos en onkruid zich ophoopt dan ontstaat er een probleem ontstaan. ER komt te weinig lucht bij de bodem doordat er te veel dood materiaal of mos aanwezig is tussen de grassprieten. Zo ontstaat er verstikking en zal je gazon er niet mooi uitzien.

 

Om een grasmat mooi te behouden, is het belangrijk om te verticuteren, dit doe je met een verticuteerhark, heb je een grote tuin dan is een verticuteermachine erg handig. Tijdens het verticuteren maai je diep door het gras, zo verwijder je dood materiaal, waardoor het gras letterlijk meer lucht krijgt. Door het gras op te schonen ontstaat er weer ruimte om van je grasmat een compact gazon te maken.

Het juiste moment om te beginnen

Er zijn twee momenten waarbij het belangrijk is om het gras te onderhouden. Dat is in het voorjaar, in de periode maart tot mei en in de maanden augustus tot oktober. Zo zorg je voor een zo goed mogelijke conditie van het gras in de begin- en eindfase. 

 

Voordat je aan de slag gaat met je tuingereedschap, kun je het beste het gras maaien. Zodat er een korte grasmat ontstaat. Dan kun je beginnen met verticuteren. Trek eerst rechte lijnen horizontaal, wil je nog een tweede keer het gras bewerken, verwijder dan al het onkruid op een verticalen manier.

 

Help het gazon ziet er niet uit!

Heb je een verticuteerhark en/of machine aangeschaft dan kun je te werk gaan. Wil je met een hark aan de slag gaan dan vraagt dat wel om enige kracht.  Met de scherpe mensen welke beide gereedschappen bezitten, snijd je de bovenste laag van de grasmat weg. Zit er diverse onkruid in het gazon dan moet je enigszins wat kracht zetten om door de bovenste viltlaag heen te komen. Met een machine heb je daar geen last van en wandel je zo over het gazon heen.

 

Enthousiast ga je te werk, moe en voldaan ga je na een tijdje even zitten. Maar help je bewerkte grasmat is er niets mooier op geworden. Sterker nog het ziet er stukke slechter uit! Het gazon lijkt wel op een knollenveld met losse flodders grassprieten, welke met veel ravage uit het gras zijn gehaald. Er zitten opeens gaten in het gras waar de grassprieten zijn uitgetrokken. Geen zorgen, dit proces hoort bij het onderhouden van het grasveld. 

 

Voor het herstellen van de grasmat heb je even geduld nodig. Binnen een paar weken zal je gazon er weer als herboren uitzien.

Wat eerst mest of kalk?

Wil je een goede bodemstructuur, dan is het van belang om je gazon als eerste te kalken. Kalk zorgt ervoor dat de zuurgraad van de grond weer op peil komt. Heb je geen  goede bodem dan kunnen de wortels van je gazon niet de juiste voedingsstoffen opnemen, waardoor er geen mooi gazon zal ontstaan. Het beste kun je beginnen met kalk strooien in het voorjaar of de winter.

 

Wacht daarna een kleine maand voordat je het gazon gaat bemesten. Als je kalk en mest samen zou strooien dan kan het elkaar tegenwerken. De kalk strooi je twee keer per jaar. Op regenachtige dag strooien is voordeliger want dan worden de kalk sneller opgenomen in de grond. Toch kun je ook de kalk over het gazon verdelen als het niet regent.

 

Omdat je mest gemiddeld vaker strooit dan kalk en je dus ook vaak in de zomerperiode bezig bent is het van belang om niet in de hete zon het gazon te bemesten. Zo kan het gazon snel verbranden en zal het de kwaliteit van de grasmat niet verbeteren.

Reactie schrijven

Commentaren: 3
  • #1

    Claire (dinsdag, 28 maart 2023 19:21)

    Nog nooit van gehoord! Weer wat geleerd! Ik vind gras trouwens prachtig maar schrik er altijd een beetje van hoe onderhoudsintensief het is.

  • #2

    Nicole Orriëns (zondag, 02 april 2023 09:32)

    Uh-oh nu moet ik ineens aan onze tuin denken, en ons gras....

  • #3

    Tessa (maandag, 03 april 2023 17:20)

    Ik had eerlijk gezegd nog nooit van verticuteren gehoord. Weer wat geleerd!