· 

Wanneer snoeien Hortensia? Snoeitips Annabelle en Boerenhortensia

Wanneer snoeien Hortensia? Snoeitips Annabelle en Boerenhortensia

Wie kent de Hortensia niet? In vele tuinen is de prachtige tuinplant met bolvormige bloemen te zien. De vaste tuinplant is in meerdere kleuren verkrijgbaar zoals wit, roze, rood, paars en blauw. De mooie randbloeier is er ook verkrijgbaar in een pluimvariatie. Maar hoe en wanneer moet je de Hortensia snoeien? Ik geef je een paar snoei tips.

Hoe snoei je een boerenhortensia?
Hoe snoei je een boerenhortensia?

Hoe snoei je een Boerenhortensia?

Als eerste is het fijn om te weten wat voor hortensia je hebt, omdat ze niet allemaal op hetzelfde tijdstip gesnoeid moeten worden. De Boerenhortensia snoei je eind maart, begin april. De snoeibeurt staat ook op de Tuinkalender maart onderhoud klussen voor de tuin. Als eerste snoei je de verdorde bloemen. Daarna kun je boven de nieuwe bladscheuten de takken schuin afknippen. Nu is de Boerenhortensia mooi in vorm en kun je het oude hout waar niks op gegroeid is wegknippen.

wanneer Hortensia snoeien?
wanneer Hortensia snoeien?

Hoe snoei je de Pluimhortensia?

De Pluimhortensia heeft een snoeibeurt nodig in het vroege voorjaar. In februari/maart kun je de tuinplant snoeien. Ook bij deze hortensia knip je de oude takken weg. Je kunt de takken zo'n 10 tot 20 cm boven de grond afknippen. In de zomer heb je dan veel plezier van de pluimvormige trossen.

Hoe snoei je de Pluimhortensia?
Hoe snoei je de Pluimhortensia?

Hoe snoei je de Hortensia Annabelle?

De Hortensia Annabelle bloeit net zoals de Pluimhortensia op nieuw hout. Wat inhoudt dat de heester bloeit op nieuwe scheuten. In maart mag de Hortensia Annabelle teruggesnoeid worden,tot zoń n 15- 30 cm vanaf de grond. In de zomer heb veel plezier van de grote bloeiende bollen die wel ondersteuning nodig hebben. 

 

Heb jij een Hortensia in de tuin? Misschien heb je ook interesse in Lavendel snoeien.

Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  9 Lives, Cats, Etc (vrijdag, 18 juni 2021 14:32)

  Hortensia's vind ik prachtige bloemen die verkrijgbaar zijn in echt mooie kleuren. Mijn tuintje heb ik vorig jaar aangeplant. Nu wacht ik tot de planten wat ingegroeid zijn zodat ik kan zien waar ik er nog kan bijplaatsen want ik wil zeker een hortensia erbij. Ook zag ik dat je ook mini hortensia's kan kopen. Hoe leuk is dat niet. Als ik er een kan kopen is 1 ding toch al zeker: ik weet hoe ik hem moet snoeien. Thanks!

 • #2

  Nienke | Mamameteenwolkje (zaterdag, 19 juni 2021 14:30)

  Wij hebben ook een hortensia in de tuin staan, maar ik had geen idee dat er zoveel verschillende soorten zijn.. Ik zal me er eens in gaan verdiepen

 • #3

  Jouvence (zaterdag, 19 juni 2021 16:45)

  Ik had hortensia's, maar ik houd ze maar nooit in leven helaas. Dit jaar dus eens voor wat anders gekozen.

 • #4

  Tessa (zaterdag, 19 juni 2021 17:02)

  Ik vind hortensia's altijd zo'n mooi kleuren patroon hebben.

 • #5

  Uniek overnachten (zaterdag, 19 juni 2021 17:17)

  Hier staat de Annabelle Strong. Die zijn wat steviger en hebben geen ondersteuning nodig. Ze staan bijna in bloei nu.

 • #6

  Rory (zondag, 20 juni 2021 10:59)

  Wat interessant om te lezen! Wij hebben namelijk verschillende hortensia's in de tuin. Mijn moeder was dol op alle varianten, en ook zeker de 'Annabel'. Het was voor haar bijna een sport om alle kleuren en soorten in hun grote tuin te verzamelen. Ik weet nog goed dat ze drie bijzondere kleine plantjes meenam van de Albert Cuyo-Markt in Amsterdam. Ze zijn nu uitgegroeid tot mega formaat. Heel eerlijk komt een tot twee keer per jaar een tuinman bij ons (een kennis). In eerste instantie alleen voor de leilindes, maar nu mijn vader door Covid 19 liever niet reist, doet onze tuinman het. Hij snoeit ze inderdaad op een bijzondere manier, waardoor we ieder jaar bloemen hebben...

 • #7

  Nicole Orriëns (zondag, 20 juni 2021 14:52)

  Hortensia's vind ik altijd prachtige bloemen! En ze zijn ook in zo lekker veel kleurtjes te vinden. Ik wil ze ook graag in onze tuin.

 • #8

  Manon (maandag, 21 juni 2021 15:15)

  Dit vind ik echt een van de mooiste bloemen voor in de tuin!

 • #9

  Armande (zondag, 27 juni 2021 19:22)

  Ik moet zeggen dat ik de hortensia altijd maar zijn gang laat gaan. Zo'n makkelijke plant!

 • #10

  Felice Veenman (maandag, 28 juni 2021 09:29)

  ik dacht even dat mijn hortensia's bij de oprit de winter niet hadden overleefd: maar ze zijn er weer !

 • #11

  daisy (maandag, 28 juni 2021 16:54)

  handige snoei tips zijn dit

 • #12

  Daisy (woensdag, 30 juni 2021 15:48)

  Hortensia's zijn voor mij ook jeugdsentiment. Mijn ouders hebben ze altijd in de tuin gehad en toen wij op 10 juli 2015 gingen trouwen en foto's maakten bij mijn ouderlijk huis stonden ze zo mooi in bloei! Mijn ouders kenden vast deze tips al ;-)

 • #13

  Johan (maandag, 12 juli 2021 20:40)

  Als je de Annabelle niet zo kort snoeit, maar snoeien op 40 cm van de grond ongeveer op kniehoogte, dan reageert de plant met minder lange scheuten, de bollen zijn wel kleiner maar de stengels steviger zodat ze niet of nauwelijks gesteund moeten worden. En er bestaat ook een varieteit de 'Strong Annabelle' met stevigere stengels daar heb ik geen snoeiervaring mee, maar maar ik denk vergelijkbaar met de gewone Annabelle.

 • #14

  Mitchel (donderdag, 15 juli 2021 19:13)

  Bij een dode plant zorg ik er vaak eerst voor dat deze de dode bloemetjes verliest. Die haal ik dus weg. vervolgens kijk ik of ik de takken moet inknippen.