· 

Wat is de beste plek voor tuinhuis of overkapping?

Wat is de beste plek voor tuinhuis of overkapping?

Deze keuze is gemaakt, je wilt meer gebruik maken van de tuin. Uitbreiding in de vorm van een overdekt terras is de grote wens. Je wilt graag veilig in het zonlicht zitten en fijn op een loungeset kunnen zitten met vrienden en familie. Op deze wij kan je lang natafelen en optimaal genieten van het buitenleven. 

 

Er is veel keuze als je een overdekte zitplaats wilt creëren van een overkapping, veranda tot een ruime keuze tuinhuisjes. Om heerlijk te kunnen zitten is het wel van belang dat de tuinkamer of aanbouw op de juiste plek komt te staan. Maar wat is de juiste plaats in de zon of de schaduw?

Wat is de beste plek voor tuinhuis of overkapping?
Wat is de beste plek voor tuinhuis of overkapping?

Overdekt terras aan huis of vrijstaande overkapping?

Een overdekt terras in de tuin is heerlijk, je kan van de tuin genieten en je zit toch beschut tegen de regen en zon. Een overdekt terras wordt ook wel een overkapping of veranda genoemd. De veranda kan je aan huis tegen een stabiele muur plaatsen of vrijstaand in de tuin neerzetten tegen een schutting, schuur of muur. Op elke plek in de tuin kan de veranda geplaatst worden mits je een ruime achtertuin hebt.

 

Ben je kleiner behuisd dan is een veranda aan huis een goede optie. Op deze wijze vloeit het binnen- en buitenleven in elkaar over en kan je veel plezier hebben van het terras met dak. Maar de grote vraag blijft, is de ligging van het huis gunstig om een overkapping aan huis te plaatsen? Of wordt de woonkamer nu veel donkerder en is de ligging van de zitplaats niet op de juiste plaats?

Genieten van ochtend- of middagzon?

De een leest graag z'n krantje met een kopje koffie in de ochtendzon, de ander is in de middag actief en wil dan van het mooie weer genieten. De plek waar je de overkapping plaatst is een persoonlijke keuze. Niet iedereen zal voor dezelfde plaats kiezen. De standplaats, of het nu het Westen of het Zuiden is bepaald of je in het licht of in het donker zit. Wil je een overkapping kopen dan is dit een belangrijk punt om over na te denken.

 

Wil je in de middag lekker onder de veranda in de zon kunnen zitten en genieten van het mooie leven dan kan je het beste het zitgedeelte op het Zuiden plaatsen. De zon gaat immers op in het Oosten, verplaatst zich gaande weg naar het Zuiden, en gaat onder in het Westen. Wil je in je jacuzzi nog fijn genieten van de zonnestralen dan is het Zuiden de beste plek om een tuinhuis met of zonder veranda te plaatsen.

 

Wil je in de ochtenden in het zonnetje zitten, dan is de plek op het Zuiden niet de meest geschikte plaats.. Ben je een mens welke wilt genieten van de eerste zonnestralen dan kan je de overkapping het beste op een andere plek plaatsen. De zonkracht is in de ochtend is minder scherp en veel mensen houden van het eerste zonlicht. Ben je een ochtend zonliefhebber dan kan je het beste het overdekte terras op het Oosten of Zuidoosten plaatsen.

 

Wil je tot s'avonds laat genieten van het geluid van de krekels of de kikkers en wil je buiten zitten totdat de laatste straal ondergaat?  Dan kan is het Zuidwesten of Westen een goede standplaats.

Geniet jij het liefst van het ochtend of avond zonnetje?

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Claire (dinsdag, 13 december 2022 10:42)

  Ik droom van een tuin, helemaal als ik over deze mogelijkheden lees. Geweldig!

 • #2

  Eva (dinsdag, 13 december 2022 12:35)

  Ja dat zijn goeie tips als de ruimte het toelaat. Ik ga voor de avondzon, omdat het vaak een moment is dat de dag ook afgerond is en je even tijd hebt voor jezelf.

 • #3

  sandra (dinsdag, 13 december 2022 14:13)

  Indien ik moet kiezen zou ik eerder voor de avondzon gaan dan voor de ochtend. 's Ochtends komt het genieten er niet zo van

 • #4

  EvenDelen.be (dinsdag, 13 december 2022 16:18)

  Ik vind een overkapping heel mooi en praktisch. We hebben een vrij grote in hout alsook een met glazen wanden afgesloten veranda.

 • #5

  sanne (dinsdag, 13 december 2022 18:43)

  een open tuinhuis vind ik wel zo gezellig. Mijn moeder gaat zo eentje zetten. Ik ga haar je tips laten lezen. Ze zijn meer dan welkom.

 • #6

  Tessa (woensdag, 14 december 2022 16:21)

  Er nooit bij stil dat er zo veel zaken zijn waar je rekening mee moet houden bij een thuinhuis of overkapping.

 • #7

  Frederique (donderdag, 15 december 2022 09:48)

  Oh het geluid van de krekels, ja heerlijk wanneer we in Zuid-Frankrijk zijn. In het huis waar we daar altijd verblijven hebben we een vrijstaande overkapping en dat bevalt prima.

 • #8

  Nicole Orriëns (donderdag, 15 december 2022 10:53)

  Een overkapping is een prachtige manier om ruimte aan je huis toe te voegen en vaker buiten te kunnen zitten. Dankjewel voor de handige tips.

 • #9

  Janet (donderdag, 15 december 2022 17:16)

  Het lijkt me heerlijk om op zomerse dagen de tuindeuren open te kunnen slaan en onder de veranda te kunnen ontbijten. Om vervolgens de dag af te sluiten met een haardvuurtje onder de overkapping.

 • #10

  Wanda (vrijdag, 16 december 2022 23:24)

  Ik zou dan voor de avondzon gaan omdat ik het heerlijk vind om na een dagje werken nog lekker van de zon te kunnen genieten.

 • #11

  Sherry (zondag, 18 december 2022 12:36)

  Goede tips. Wat is dit een mooie tuin zeg. Ik wil ook zoiets.

 • #12

  Caroline (zondag, 18 december 2022 14:20)

  Als ochtendmens geniet ik het meeste van de ochtendzon. Dan is het nog niet zo warm en ik hou van de start van de dag.

 • #13

  Mirjam Hart (zondag, 18 december 2022 16:11)

  Wij zijn nu bezig met een nieuw tuinontwerp, waarbij ik ook een tuinkantoor krijg. Ik plan hem op de mooiste plek, namelijk aan het water!

 • #14

  Jouvence (maandag, 02 januari 2023 15:22)

  Doe mij maar de avondzon, heerlijk nog even nagenieten van een warme dag in de tuin.