· 

Wat is een ventilatieschakelaar?

Wat is een ventilatieschakelaar?

Een ventilatieschakelaar is heel handig en wordt meestal gebruikt voor een ingebouwd afzuigingssysteem, ingebouwde ventilator of een inbouwairco. Een ventilatieschakelaar wordt ook wel een driestandenschakelaar genoemd, dit komt doordat deze schakelaar inderdaad drie standen heeft.

 

De sokkel wordt in de muur weggewerkt en met de draaiknop of drukknop kun je de ventilator of afzuiger activeren, de standen staan hierop ook aangegeven. Dit kom je veel tegen in badkamers en keukens, aangezien hier vaak een afzuiging is geplaatst.

 

De drie verschillende standen bestaan meestal uit een centrale nulstand, normale luchttoevoer stand en een stand voor hoge luchttoevoer. Je kunt deze schakelaar onder andere bij https://nlshop.se.com kopen.

Wat is een ventilatieschakelaar?
Wat is een ventilatieschakelaar?

Welke soorten lichtschakelaars zijn er allemaal?

Er zijn ontzettend veel verschillende schakelaars. Vaak lijken de lichtschakelaars wel allemaal op elkaar, maar meestal hebben ze toch wel een andere werking. Je hebt bijvoorbeeld een wisselschakelaar, met deze schakelaar is het mogelijk om één lichtpunt vanuit één of twee plaatsen aan en uit te zetten is. Er is een ook een kruisschakelaar, met deze is het mogelijk om het licht te bedienen vanuit meer dan twee plaatsen.

 

Dan is er nog een serieschakelaar, deze wordt veel gebruikt en bij deze is het mogelijk om twee lichtpunten vanaf één schakelaar aan en uit te zetten. 

Wat is een trekschakelaar?

Je hebt het vast wel eens gezien, licht aan- en uitzetten door aan een touwtje te trekken. Met een trekschakelaar is het mogelijk om één lichtpunt vanuit één of meerdere plaatsen te bedienen. Door aan het koord te trekken wordt het licht aangezet en als je er nog een keer aan trekt, dan wordt het licht weer uitgeschakeld.

 

Een trekkoord zie je veel in slaapkamers, bejaardentehuizen en invalidentoiletten. Dit komt doordat je er door het koord makkelijker bij kunt, zo kunnen mensen toch het licht aan en uit doen, zonder moeilijk te hoeven doen om precies het lichtknopje te vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Tessa (zondag, 25 december 2022 12:59)

    Bij mijn in de ouderen zorg hebben we zo'n koord in de badkamer als alarmtouw. Je wilt niet weten hoe vaak er aan getrokken wordt omdat men (clienten, maar vooral familieleden) denkt dat het voor het licht is

  • #2

    Jouvence (dinsdag, 03 januari 2023 15:53)

    Bij ons in het appartement zit een ingebouwd afzuigingssysteem, ideaal!