· 

Wat zijn de voor- en nadelen van een bril of contactlenzen?

Wat zijn de voor- en nadelen van een bril of contactlenzen?

Je merkt aan je ogen dat ze achteruitgaan. Nadat je je ogen hebt laten controleren is het duidelijk, dat je een bril of contactlenzen nodig hebt. Mijn eerste bril was een leesbril en dat vond ik al even wennen. Laat staan dat je definitief een bril of lenzen moet aanschaffen. Je wilt dan wel even alle voor- en nadelen op een rijtje zetten, zodat je de juiste beslissing neem. Een bril maar ook contactlenzen zijn immers een dure uitgaven.

Wat zijn de voordelen van contactlenzen?
Wat zijn de voordelen van contactlenzen?

De voor- en nadelen van contactlenzen

Het dragen van contactlenzen heeft vele voordelen waar je waarschijnlijk niet bij stilstaat.  In mijn blog zet ik de voordelen op een rijtje:

Het belangrijkste voordeel is je bewegingsvrijheid. Met contactlenzen kun je gaan en staan waar je maar wilt. Je doet ze eenmalig in en je hoeft negens meer over na te denken. Geen ongemak dat je je lenzen vergeet mee te nemen bijvoorbeeld op vakantie of als je uit eten gaat. En nog een groter voordeel is dat je ook vrij bent in wat je doet. Je kunt alle sporten beoefenen van motorcross, tennis tot bergbeklimmen, de contactlenzen zitten je nooit in de weg. 

Wil je altijd goed zicht hebben dan zijn contactlenzen de perfecte keuze. Waar brilglazen kunnen beslaan bij kou en warmte, heb je met contactlenzen nergens last van.

Heb je eigenlijk een dikkere brilglas nodig? Bij contactlenzen zie je daar niks van. Lenzen volgen je ogen en blijven op het oogas zitten. Zo heb je altijd de juiste scherpte zonder vervormingen.

Als je lenzen draagt heb je een volledig gezichtsveld. In de praktijk is het ideaal want je hebt nu nooit last  van een montuur in je gezichtsveld.

Zijn er ook nadelen aan het dragen van contactlenzen? Elk voordeel heeft ook zeker een nadeel en dit geldt ook voor het dragen van contactlenzen. Hierbij geven we een paar nadelen van contactlenzen:

 • Lenzen kunnen irriteren. Na een lange werkdag kan er irritatie ontstaan.
 • Aan het eind van de draagtijd zitten de lenzen minder comfortabel.
 • Het is aan te raden om je ogen twee keer per jaar te controleren.
De voor- en nadelen van een bril of contactlenzen
De voor- en nadelen van een bril of contactlenzen

De voor- en nadelen van het dragen van een bril

Heeft een bril ook voordelen? De keuze is heel persoonlijk of je liever een bril of contactlenzen wilt dragen. De voordelen van een bril dragen zijn:

 • Geen geïrriteerde ogen
 • Je kunt een bril uitkiezen die helemaal bij jou past
 • Een bril vraagt weinig onderhoud

 

Toch zitten er ook nadelen aan het dragen van een bril. Denk aan bijvoorbeeld:

 • Een bril is duur. Glazen en een montuur zijn een duur kostenplaatje
 • Sporten gaat niet makkelijk als je een bril draagt
 • Draag je een bril voor ver af of dichtbij dan betekent in de praktijk dat je de bril regelmatig op en af zet
 • De glazen van een bril worden regelmatig vet, dus moet je de bril regelmatig schoonmaken
 • Bewaar de bril op een goede plek zodat je weet waar de bril ligt en een medebewoner niet op je bril gaat zitten
 • Bij koud weer, zoals een regendag beslaat je bril snel

Waar kun je het beste een bril of contactlens kopen?

Contactlenzen van de opticien, ook hun huismerken, zijn precies dezelfde contactlenzen die online worden verkocht.  Alleen worden de lenzen bij de opticien in een andere verpakking gestoken. Niet de verpakking ziet er anders uit ook het prijskaartje! De opticien verkoopt de lenzen voor een duurdere prijs waar vaak een abonnement aan vast zit. Je kunt jaarlijks heel veel kosten besparen door bijvoorbeeld maandlenzen aan te schaffen. Maar wat zijn maandlenzen?

Wat is het verschil tussen maandlenzen en weeklenzen?

Weeklenzen zijn minder dik dan maandlenzen, dit is een groot voordeel voor de drager. Nog een groot pluspunt van weeklenzen is dat de lens hoog zuurstof doorlatend is. Het is belangrijk dat je ogen genoeg zuurstof krijgen tijdens het dragen van de lens. Zo blijven je ogen in een goede conditie en krijg je minder snel klachten. Weeklenzen vervang je om de twee weken. Je kunt de weeklenzen ook standaard voor 24 uur dragen, maar dan moet je de lenzen om de week vervangen 

Maandlenzen zijn hele zachte lenzen, de lens is in vele uitvoeringen verkrijgbaar. Het voordeel is dat je maar een keer per maand je lenzen hoeft te vervangen.

Wat zijn dag- en nachtlenzen?

Er zijn ook lenzen die je dag en nacht kunt dragen: de dag- en nachtlens. De lens hoef je tussentijds niet uit te doen. De dag- en nachtlenzen zijn ideaal voor mensen met onregelmatige werktijden. De lens kun je zelfs tijdens het slapen inhouden. Zodra de lens minder goed zit of als de lens gaat irriteren is het aan te raden om de lens schoon te maken.

Wat zijn jouw voor- en nadelen geweest bij de keuze van een bril of contactlenzen?

Reactie schrijven

Commentaren: 33
 • #1

  Ingrid (donderdag, 08 juli 2021)

  Goed geschreven zijn er ook lenzen zoals in variolux ,of moet ik dan toch een bril?

 • #2

  Theo Costa (donderdag, 08 juli 2021 16:57)

  Sinds kort overgestapt op lenzen. Bij lichte regen had ik buiten met tennis problemen met beslaan van bril. Nu helemaal geen last van, had het veel eerder moeten doen.

 • #3

  Anneke (donderdag, 08 juli 2021 17:00)

  Ik gebruik nu een bril maar ga online lenzen bestellen en kijken of zij me bevallen

 • #4

  Lodi (vrijdag, 09 juli 2021 08:54)

  Door een oogziekte die dertig jaar geleden begon, draag ik al dertig jaar harde lenzen. Zonder lenzen zie ik helemaal niks. Ik zou graag een bril willen, maar mijn ogen zijn zo slecht, dat hier geen glazen voor te maken zijn. Ik heb nu sclera lenzen, deze zijn erg prettig in vergelijking met de harde lenzen die ik vroeger had, omdat die er vaak uitvielen of er iets onder kwam wat pijnlijk was. Onze zoon heeft een bril, al vanaf dat hij drie was. Deze kopen we wel bij een goede opticien, we hebben ook goedkopere brillen geprobeerd maar dat was eigenlijk altijd goedkoop is duurkoop.

 • #5

  Cynthia (vrijdag, 09 juli 2021 09:04)

  Mijn man heeft een bril en is daar best tevreden mee. Behalve als ie ergens een mondkapje op moet: dan ziet ie meteen niets meer. Dat is ook echt een nadeel vaneen bril t.o.v. lenzen.

 • #6

  Claire (vrijdag, 09 juli 2021 10:21)

  Wat grappig dat dit artikel nu op mijn pad komt. Mijn man heeft namelijk net de switch gemaakt van bril naar lenzen. Bijzondere is dat zijn zicht verbeterd is naar 100%!

 • #7

  Frederique (vrijdag, 09 juli 2021 11:41)

  Mijn zoon is overgestapt op contactlenzen en is daar enorm blij mee. Hij wil niet meer anders. Ik vind het wel peperduur.

 • #8

  Amina (vrijdag, 09 juli 2021 11:44)

  Ik heb nu nog alleen een leesbril, dus ik ben #teambril ☺️ maar dat kan veranderen, want ik merk dat het nu na m'n 45e wel harder achteruit gaat �

 • #9

  Felice Veenman (vrijdag, 09 juli 2021 15:09)

  Het hele prettige van lenzen vond ik (behalve da t het veeeel mooier staat) dat je een veel wijder zicht hebt dan met een bril. Dat mis ik nog steeds

 • #10

  9 Lives, Cats, Etc (vrijdag, 09 juli 2021 15:34)

  Ik heb nooit de stap gezet naar lenzen. Vond het idee om in je ogen te zitten met je vingers beetje eng. Ook zag ik mensen op school dat ze van het minste stof dat opwaaide reeds last hadden.
  Ik draag een bril voor veraf. Dus ik heb geen bifocale bril nodig met als gevolg dat je deze in elke prijscategorie kan aankopen en daardoor dus niet speciaal 'duurder' hoeft te zijn.
  Ik vind een bril ook best mooi.

 • #11

  Tania (vrijdag, 09 juli 2021 16:01)

  Ik draag al jaren een bril en nog nooit eigenlijk gedacht om over te stappen naar lenzen.

 • #12

  Nathalie (vrijdag, 09 juli 2021 16:25)

  Handig artikel, tot nu toe kom ik nog vooruit met alleen een leesbril�

 • #13

  Tessa (vrijdag, 09 juli 2021 18:42)

  Sinds de middelbare school draag ik een bril. Lezen heb ik nooit overwogen: ik vind een bril juist erg leuk staan

 • #14

  Giulia (vrijdag, 09 juli 2021 20:12)

  Ik gebruik zowel een bril als lenzen, maar kan mijn lenzen sinds mijn eerste zwangerschap helaas niet meer goed verdragen. Daar baal ik enorm van, want ik vind de vrijheid van lenzen echt ideaal! Hopelijk kan ik ze over een paar jaar, als alle zwangerschap-en borstvoedingshormonen mijn lijf uit zijn, weer verdragen.

 • #15

  Jasmijn (vrijdag, 09 juli 2021 23:02)

  Altijd weer die eeuwige struggle met brillen, draag de mijne amper door de nadelen, haha. Maar contactlenzen lijken me ook niet ideaal aangezien ik het alleen op moet voor werken op het scherm

 • #16

  Nicole Orriëns (zaterdag, 10 juli 2021 07:33)

  Ik gebruik zelf beide: lenzen en een bril. Een bril vind ik (helaas) wel makkelijker, maar lenzen dan weer leuker.

 • #17

  Rory (zaterdag, 10 juli 2021 14:05)

  Ik kies standaard voor een bril. De eerste kreeg ik in 1994 (toen was ik dus 24) maar dat was alleen voor veraf en met name voor autorijden. Wel bleek ik een cilindrische afwijking te hebben. Lenzen zijn voor mij nooit echt een optie geweest omdat ik het eng vind om een lens in mijn oog aan te brengen. Gek, I know, maar dat is echt mijn ding.

 • #18

  Nicole Orriëns (zaterdag, 10 juli 2021 15:37)

  Het meest ideale scenario is voor mij dat je geen van beiden meer hoeft. Mijn jongste zusje heeft bijvoorbeeld haar ogen laten laseren. Maar dat vind ik erg duur en bovendien eng.

 • #19

  Nicole Orriëns (dinsdag, 13 juli 2021 14:06)

  Het soort lenzen maakt ook nog wel veel uit vind ik. Tegenwoordig heb ik gelukkig zachte lenzen, die zitten toch wel fijner.

 • #20

  Kiki Hasselton (woensdag, 14 juli 2021 15:01)

  Ik heb een bril en vind het altijd handig om het op en af te zetten, lenzen heb ik ook, maar doe ik alleen in met een feestje. Een gedoe om ze in en uit te doen

 • #21

  Mitchel (woensdag, 14 juli 2021 16:58)

  Duidelijk artikel om mensen te helpen met de keuze om voor een bril of lenzen te gaan. Altijd een persoonlijke voorkeur, uiteraard. Een bril kan je uiterlijk echt veranderen.

 • #22

  Marion (donderdag, 15 juli 2021 09:25)

  Ik heb alleen een leesbril dus ik sta nog niet voor dit dilemma. Maar als ik aan een bril moet dan wordt het een bril en geen contactlenzen. Ik weet namelijk nu al dat ik die dingen niet in mijn ogen krijg.

 • #23

  rachel (donderdag, 15 juli 2021 13:17)

  nou toevallig deze blogpost haha. ik heb bijna 20 jaar een bril en ineens draag ik hem bijna niet meer! wilde altijd lenzen maar dat kan niet omdat mijn oogbollen niet goed zijn. dus ik ben wel blij nu dat ik mijn bril even niet op hoef ;)
  https://lafamiliab.nl/

 • #24

  Girls-Things (donderdag, 15 juli 2021 16:39)

  Ik draag momenteel een bril voor ver af. Mijn sterkte is nog niet zo erg maar beide ouders dragen een bril of lenzen. Het zit in de familie gok ik zo. Mocht mijn sterkte achteruit gaan zit ik toch aan lenzen te denken.

 • #25

  Mieke | Miek's Mind (vrijdag, 16 juli 2021 11:19)

  Ik heb geen bril op contactlenzen, ik heb wel een blue light filter bril en dat is echt ideaal

 • #26

  Renata Feyen (vrijdag, 16 juli 2021 22:50)

  Ik heb ook een brilletje nodig om te lezen, en gebruik een andere in de auto

 • #27

  Jouvence (zaterdag, 17 juli 2021 16:18)

  Ik heb sinds kort een bril die ik dagelijks draag i.v.m. cilinder in het oog. Zit wel te twijfelen over lenzen om erbij te nemen of nachtlenzen.

 • #28

  Caroline (woensdag, 21 juli 2021 13:11)

  Vroeger een keer lenzen gehad, maar voor mij nooit meer. Ik kan absoluut niet tegen iets in mijn ogen. Ik zwem ook nooit onder water en tijdens het douchen zorg ik ervoor dat er geen water in mijn ogen kan komen, anders loop ik een halve dag met dikke rode ogen rond. Voor mij dus een bril, alleen nodig voor veraf zoals autorijden of bioscoop. Ik draag 'm dan graag.

 • #29

  Manon (woensdag, 21 juli 2021 14:30)

  Geen polonaise aan of in mn oogbal, haha. Ik neem wel een bril.

 • #30

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 28 juli 2021 14:23)

  Ik 2 brillen en vind dat ideaal. Eentje voor altijd en eentje speciaal voor de computer waardoor ik veel meer rust heb als ik achter de computer zit.

 • #31

  Melissa (maandag, 09 augustus 2021 22:28)

  Ik heb al bril vanaf mijn 10de. Wel eens lenzen geprobeeerd maar was gewoon niks voor mij

 • #32

  Mandy Eggens (woensdag, 11 augustus 2021 21:39)

  Ik heb hier (gelukkig) niet mee te maken maar als ik zelf een bril zou krijgen, zou ik denk ik direct naar lenzen kijken terwijl ik een bril bij genoeg mensen leuk vind staan!

 • #33

  Nicole Orriëns (vrijdag, 24 februari 2023 10:42)

  Ik zit hier nu weer met mijn bril op. Contactlenzen vind ik mooier staan, maar een bril vind ik fijner zitten.