· 

Overwegingen bij het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering

Overwegingen bij het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering

Je denkt er liever nog niet over na, je eigen uitvaart. Toch is het belangrijk dit af en toe te doen! Niet alleen om voor jezelf te bepalen welke wensen je voor de uitvaart hebt, maar bijvoorbeeld ook om een keuze te maken tussen het wel en niet afsluiten van een uitvaartverzekering. Dat laatste doe je niet voor jezelf, maar voornamelijk voor je nabestaanden. Sluit je geen uitvaartverzekering af? In dat geval betalen de nabestaanden je uitvaart. Logischerwijs betekent dit in veel gevallen dat de kosten van de nalatenschap worden afgetrokken. Is de nalatenschap niet toereikend om de uitvaartkosten te betalen? In dat geval leggen de nabestaanden het resterende deel van de kosten bij. Een situatie die je liever voorkomt. In dit gastblog geven we je meer informatie.

Overwegingen bij het wel of niet afsluiten van een uitvaartverzekering

Gemiddelde kosten van een uitvaart in Nederland

Voor een uitvaart in Nederland betaal je gemiddeld 7.500 euro. Dat zijn niet alleen de kosten voor de begrafenis of crematie, maar bijvoorbeeld ook die voor de urn of de kist die je vooraf uitzoekt. Met een uitvaartverzekering wordt het merendeel van de kosten die je bij een uitvaart maakt gedekt. Daarbij weet je op deze manier zeker dat alles goed geregeld is; het ontlast je nabestaanden in een emotioneel zware periode. Wist je dat circa 70% van de Nederlanders een uitvaartverzekering afsluit? 

Redenen om een uitvaartverzekering af te sluiten

In de basis onderscheidt men drie belangrijke redenen die het afsluiten van een uitvaartverzekering interessant maken. Allereerst biedt deze verzekering een goede financiële bescherming aan je nabestaanden. Zij hoeven zelf niet op te draaien voor de kosten van je uitvaart. Daarbij neemt het veel stress weg bij nabestaanden, mede door de financiële rust die de uitvaartverzekering hen biedt. Zo kunnen nabestaanden zich volledig richten op de verwerking van je overlijden. 

 

Een derde reden om voor een uitvaartverzekering te kiezen: de kosten van een uitvaart zijn de afgelopen jaren sterk gestegen. Mogelijk spaar je momenteel onvoldoende om de stijgende uitvaartkosten straks te kunnen compenseren. 

Online verschillende verzekeringen vergelijken

Benieuwd wat een uitvaartverzekering je jaarlijks zou kosten? Er zijn handige vergelijkingstools die het vergelijken van verschillende uitvaartverzekeringen heel eenvoudig maken. Let hierbij goed op de verzekeringswaarde, het soort verzekering dat je afsluit en de premie die je hier maandelijks voor betaalt. Ook de vorm waarin het verzekerde wordt uitgekeerd is een aspect om rekening mee te houden, evenals de mogelijkheid om zelf een uitvaartverzorger te kiezen. Niet alle uitvaartverzorgers zijn bij iedere verzekeraar aangesloten.

 

Kortom, hoewel het nu nog onlogisch en onprettig lijkt om te denken aan het afsluiten van een uitvaartverzekering, is het wellicht toch verstandig om hier naar te kijken. Op deze manier verzacht je niet alleen de emotionele en financiële situatie van je nabestaanden: ook zal dit er voor zorgen dat je ervan verzekerd bent dat jouw uitvaart betaald kan worden. Om de juiste uitvaartverzekering af te kunnen sluiten, is het verstandig om verschillende verzekeringen te vergelijken. Dit kun je eenvoudig online doen, waar je verschillende

vergelijkingstools kunt vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Tessa (maandag, 01 januari 2024 15:19)

  Toen ik geboren was hadden mijn ouders mij gelijk bij hun uitvaartverzekering laten zetten

 • #2

  Claire (maandag, 01 januari 2024 16:34)

  Altijd goed om te regelen. Al moet ik toegeven dat wij er binnenkort weer even naar moeten kijken.

 • #3

  Jouvence (maandag, 01 januari 2024 19:59)

  Ik heb vanaf mijn geboorte al een uitvaartverzekering bij mijn ouders op de polis en nu een eigen polis met mijn partner. Ik was eigenlijk in de veronderstelling dat dit verplicht was in Nederland.

 • #4

  Elisabeth (vrijdag, 05 januari 2024 10:19)

  Wij hebben geen uitvaartverzekeringen. Simpelweg omdat er voldoende spaargeld is. Daar houden we rekening mee.

 • #5

  EvenDelen.be (vrijdag, 05 januari 2024 11:04)

  Wij hebben geen uitvaartverzekering. Alle regelingen rond dit onderwerp is eigenlijk iets wat nog besproken moet worden. Het is best een raar onderwerp maar het hoort er nu eenmaal bij.

 • #6

  Wanda (zaterdag, 06 januari 2024 12:51)

  Wij hebben ieder een uitvaartverzekering die voldoende moet zijn om de uitvaart zo te doen zoals we zouden willen, maar ik merk in de praktijk (ik werk bij een assurantiekantoor) dat teveel mensen het niet hebben of onvoldoende verzekerd zijn waardoor er problemen ontstaan op het moment van overlijden.