· 

Welke bloembollen zijn voorjaarsbloeiers?

Welke bloembollen zijn voorjaarsbloeiers?

In het voorjaar beginnen er al verschillende voorjaarsbollen te bloeien. De voorjaarsbloeiers poot je door middel van bollen in je tuin te plaatsen. Maar wanneer moet je de bloembollen planten? En welke bloeiers zie je in het voorjaar als eerste naar boven komen? In mijn tuinblog vertel ik je meer over de bloeitijd van de verschillende bloeiers in het voorjaar.

welke bloembollen zijn voorjaarsbloeiers?
welke bloembollen zijn voorjaarsbloeiers?

Bloembollen planten

De bloemenbollen die in het voorjaar bloeien zijn de Sneeuwklokjes, de Krokussen, de Narcissen, Hyacinten, Blauwe druifjes en de Tulpen. Het beste kun je de deze bollen planten in het najaar. Van september tot december kun je de bollen in de grond of in een mand of plantenbak stoppen. Als het maar niet vriest. Het beste komen bloembollen tot zijn recht als je er meerdere bij elkaar plaatst. Een zee van bloembollen geven een rijkelijk gezicht in het voorjaar. 

 

Hoe ga je te werk? Maak eerst de aarde goed los, en graaf dan een gat met een spade of een bloembollenplanter. Plaats de bloembol drie keer zo diep als de hoogte van de bol.  Een bol van 7 cm groot moet dus 21 cm diep geplaatst worden.  Houdt er ook rekening mee dat je de bollen niet te dicht op elkaar plaatst.  Het aantal centimeters in diepte is ook de breedte voor hoever de bollen uit elkaar moeten staan. De bol van 7 cm moet dus 21 cm diep, en 21 cm breed liggen voordat je de volgende plant. Zorgt ervoor dat de punt naar boven staat en dat de platte kant onderop zit. Daarna plaats je aarde erover en drukt de grond goed aan.  Het beste kun je de bollen meteen water geven, hoe sneller de bloembollen water krijgen, des te eerder schieten ze wortels. Heb je nog bladeren in de tuin liggen plaats ze dan bovenop de plek waar je net je bloembollen hebt geplant. Zo bescherm je de bloembollen. Vergeet er niet een stokje bij te plaatsen zodat je weet waar je de bollen geplant hebt.

bloembollen voor het voorjaar
bloembollen voor het voorjaar

Genieten van de tuin

Bij het zien van de bloei van de eerste bloembollen, word ik altijd vrolijk. Je kunt weer genieten van de tuin, want het eerste lenteteken is al in zicht! Nog even en alle planten in de tuin krijgen knoppen en gaan weer bloeien. Van welke bloembollen kun je het eerste genieten? Hier een overzicht.

Het Sneeuwklokje komt vaak als eerste uit, met een beetje geluk al in december.  Al hoewel januari gebruikelijk is. Maar te vroeg bloeien is ongunstig voor de insecten, zij zijn dan nog niet actief. Als het bolgewas is geplaatst, verspreidt het zich vanzelf. Soms hoef je het kelkklokje nog geen eens zelf geplant te hebben, maar komt er toch een mooi wit klokje naar boven.

De Krokus bloeit van februari tot maart. De Krokus is in verschillend kleuren verkrijgbaar van wit, paars, geel tot roze. Ook dit bolgewas vermeerderd zichzelf. Het kleurrijke bloemetje doet het goed onder kale planten en staat het liefst in de zon of halfschaduw. Zolang ze maar voldoende zon licht ontvangen. Bijzonder aan de bloembollen is dat de plant gaat bloeien als het licht is, en weer sluit zodra het donker wordt.

De Narcis bloeit van februari tot mei. Zodra je de trompet klok zie bloeien weet je dat de lente in aantocht is! De Narcis vermeerderd ook vanzelf. Knipt het blad niet vroegtijdig af zodra de plant is uitgestorven. Want is het afstervende blad zit voeding voor het volgend bloeiseizoen. Anders heb je kans dat de Narcissen het volgend jaar niet meer opkomen.

Het Blauwe druifje bloeit van februari tot april.  Je hebt verschillende kleuren Blauwe druifjes onder andere paars, wit en roze. De bol groeit uit tot een losbloemig trosje. Ben je te laat met planten, dan kun je in het voorjaar ook een plantje bij de supermarkt kopen, en deze na de bloei alsnog in je tuin plaatsen. De Blauwe druif staat graag zonnig of halfschaduw. Volgend jaar komt de bollenbloem gewoon weer tevoorschijn.

De Hyacint bloeit van maart tot april.  De bloem met heel veel kleine bloemetjes heeft een aparte geur. De bloem is in vele kleuren verkrijgbaar. Deze mooie bloembol staat graag in het zonnetje, en verdraagt niet te veel water. Ook bij deze bloem moet je het blad niet te snel afknippen anders verschijnt het knolgewas volgend jaar niet meer.

De Tulp is misschien wel een van de bekendste bloembollen. Van eind maart tot april is de tulpenbloeitijd. Er zijn wel 8000 verschillende tulpen, de kleuren zijn dan ook heel divers van wit, rood tot zwart. Alleen de blauwe kleur ontbreekt. Zo dra de tulp gaat bloeien wordt er al een nieuwe tulp voor volgend jaar aangemaakt. Je kunt de bol zo'n 2 á 3 jaar laten zitten, elk jaar zal de Tulp weer bloeien. Maar de grote van de bloem wordt per jaar wel kleiner.

 

Van welke bloeiende bloembol in het voorjaar houd jij? Meer interesse in de lente dan zijn de blogs Beleef de Lente en balkon inrichten  en lentekriebels ook een leuke tip om te lezen.

Reactie schrijven

Commentaren: 25
 • #1

  Sherry (donderdag, 18 februari 2021 17:42)

  Ik ben echt gek op tulpen. Super leuke blog.

 • #2

  Nicole Orriëns (vrijdag, 19 februari 2021 11:05)

  Ik heb de eerste sneeuwklokjes gezien gisteren. Voor mij de eerste althans. Superleuk om deze lentebodes te zien.

 • #3

  Tessa (vrijdag, 19 februari 2021 17:19)

  Handig dit overzicht. Als ik een tuin zou hebben, zou die vol staan met mooie bloemen

 • #4

  Tania (vrijdag, 19 februari 2021 17:58)

  In het voorjaar verkies ik het liefste tulpen. heb al enkele bosjes gekocht dit jaar

 • #5

  Amina (vrijdag, 19 februari 2021 20:49)

  Ik vind deze bloemen allemaal prachtig, maar sneeuwklokjes net iets extra en zo bijzonder. Ik denk omdat ik ze zo sterk vind dat ze gewoon tijdens de winter doorkomen. Zo cool! Heb ze vandaag buiten ook gespot �

 • #6

  Melissaschrijft (zaterdag, 20 februari 2021 09:07)

  Ik heb nog geen bloemetjes gezien of niet goed opgelet. Maar vaak sneeuwklokje en krokus vind ik wel erg mooi

 • #7

  Joyce - SomedayTodayNL (zaterdag, 20 februari 2021 13:24)

  Ik krijg gelijk weer helemaal zin om ons dakterras op te fleuren! Binnenkort toch maar eens doen!

 • #8

  Caroline (zaterdag, 20 februari 2021 15:31)

  Blauwe druifjes is mijn favoriet in het prille voorjaar

 • #9

  Nicole Orriëns (dinsdag, 23 februari 2021 16:13)

  Eigenlijk houd ik wel van alle bloemen! Maar met het voorjaar associeer ik hyacynthen, narcissen en tulpen.

 • #10

  Linda Meester (donderdag, 25 februari 2021 09:50)

  Ik ben dol op de krokussen, liefst in zoveel mogelijk verschillende kleuren

 • #11

  Fie, hola-nova (donderdag, 25 februari 2021 10:00)

  Wat handig om te weten! Tulpen zijn altijd mooi

 • #12

  Renata Feyen (vrijdag, 26 februari 2021 11:24)

  Bij mijn kleindochter in de straat staan er al verschillende gele krokusjes in bloei - het geeft je dat eerste lentegevoel :)

 • #13

  Felice Veenman (zaterdag, 27 februari 2021 08:02)

  heerlijk! bollen in het voorjaar, daar wordt een mens blij van. Nog een tip: als je een bakje bollen koopt, gezellig voor binnen, zet die bollen als ze uitgebloeid zijn dan lekker in je tuin. Bloem eruit knippen,groen eraan laten ( dat voedt je bol )

 • #14

  Mitchel (maandag, 01 maart 2021 20:20)

  Tulpen is ook een favoriet bij mij. Donderdag verschijnt mijn column over de lente. Die is dan ook een aanrader. Verder heb ik bollen met narcissen, net gekocht bij AH om het binnen wat op te fleuren.

 • #15

  Nicole Orriëns (dinsdag, 02 maart 2021 16:07)

  Op dit moment staan er een paar paarse hyacinthen op tafel in de woonkamer! Dat vind ik ook echte lentebloeiers.

 • #16

  Nicole Orriëns (vrijdag, 05 maart 2021 11:00)

  Ik zag vandaag tijdens het hardlopen ook van die katjes aan de bomen! Die zijn wel niet kleurrijk, maar toch ook fijne lentebodes.

 • #17

  Ellen Snuverink - Meelhuijsen (zondag, 07 maart 2021 10:45)

  Ik hou van het blauwe druifje het meeste.

 • #18

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (zondag, 07 maart 2021 10:47)

  Wat een heerlijk blog! Ik word altijd zooooo blij van de lente! ❤️

 • #19

  Nienke | mamameteenwolkje (maandag, 08 maart 2021 11:24)

  Ik ben gek op tulpen! Wij hebben her en der in de tuin rode tulpen staan, word er altijd zo vrolijk van :)

 • #20

  BeaG (woensdag, 10 maart 2021 19:50)

  Bedankt voor dit fijne voorproefje op het voorjaar!

 • #21

  Heidi (donderdag, 08 april 2021 10:46)


  Wat leuk om te weten.
  De paaslelie heb ik ook staan in mijn tuintje en vooral tulpen staan er ook.

 • #22

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 21 april 2021 09:06)

  Wat een leuke blog! Ik heb gewoon een zooi bloembollen gepland en zie wel wanneer ze groeien :) Maar volgend jaar ga ik wel kijken naar wat wanneer groeit.

 • #23

  Mandy (vrijdag, 23 april 2021 16:14)

  Ik zie her en der alweer mooie bloemetjes! Ik hou zelf heel erg van tulpen. Heb ze nu ook steeds in mijn slaapkamer staan

 • #24

  Jouvence (donderdag, 06 mei 2021 19:57)

  Ik koop meestal 'kant en klare' bloemen en planten en geen bollen of zaadjes, bang dat dat niet goed komt.

 • #25

  9 Lives, Cats, Etc (woensdag, 23 juni 2021 22:58)

  Dit jaar had ik tal van bollen geplant en de tulpen waren prachtig. Echter gaan we binnenkort verhuizen. En ik ga de bollen terug uit doen zodat ik ze terug kan planten na onze verhuis. Gewoonweg veel te mooi om achter te laten. En ik hou van bollen! De bloemen zijn altijd mooi en ik kan er telkens van genieten als de bollen uitkomen.