· 

Wil je ook insecten en vlinders in de tuin? - 20 planten tips

Wil je ook insecten en vlinders in de tuin? - 20 planten tips

Hoe lok je nu dieren naar je tuin? In mijn tuinier blog geef ik je meerdere tips, over hoe je insecten op een makkelijke wijze naar je tuin toe krijgt. Vlinders en bijen zijn dol op nectar. Wil je meer hommels en zweefvliegen, plant dan bloemen met veel nectar in je tuintje. Maar dat is niet het enigste om alle kriebelbeestjes in je tuin te krijgen. Planten helpen ook om het lieveheersbeestje of de vlinders naar je tuin toe te trekken. Maar welke tuinplanten voor de siertuin kun je dan het beste aanschaffen? Ik geef je 20 tuinplant tips. En of je nu een grote of een kleine tuin hebt dat maakt niet uit.

Wilde bijen in de tuin

Wilde bijen, maar ook hommels en zweefvliegen wil je natuurlijk graag zien als tuinliefhebber.  Waarom is dit kleine zoemende beestje zo belangrijk voor de natuur? Bijen maar ook andere insecten bestuiven 75% van de voedingsgewassen. De honingbij en de hommels zorgen vooral voor de bestuiving van het fruit. Denk hierbij aan kersen, appelen, frambozen, braambessen en mango's. Er zijn 350 verschillende soorten wilde bijen. Niet allemaal vinden ze dezelfde plant aantrekkelijk. Een groot gedeelte is dol op wilde planten zoals de paardenbloem, de Rolklaver en de Witte Klaver. Hoewel steeds meer tuiniers een wilde tuin hebben is niet iedereen dol op wilde planten.

Wil je de kleine dieren graag in je siertuin dan kun je een insectenhotel of de volgende planten in je plantentuin plaatsen:

 • Struikheide,
 • Sleedoorn,
 • Gewone Braam
 • Slangenkruid
 • Kattenstaart
 • Vlinderstruik
vlinders en bijen in de tuin
vlinders en bijen in de tuin

Vlindervriendelijke tuin planten

De vlinder heeft het moeilijk.  Er zijn weinig bloemplekken meer, tuinen worden betegeld en bermen worden weg gesnoeid. Eigenlijk wordt de vlinder steeds meer verbannen. Eenendertig vlinders van de 54 dagvlinders worden op dit moment bedreigd. Het wordt tijd om onze tuinen vlindervriendelijk te maken. Een goede vlindertuin zorgt voor nectar van de lente tot de herfst. De vlinder is zo belangrijk omdat de rupsen weer etenswaren zijn voor vogel en vleermuis. Zodra de vlinder er niet meer is hebben we vele vogelsoorten dus niets meer te bieden. Een vlindervriendelijke tuin zorgt ervoor dat de rupsen goed kunnen overleven, denk hierbij aan Klimop. En zorgt voor nectar planten die in de zon staan, zodat de vlinder zich makkelijk op kan warmen.

Welke vlindervriendelijke planten zijn ideaal voor de siertuin?

 • Lavendel,
 • Vlinderstruik, 
 • Klimop,
 • Herfstaster,
 • Rode Zonnehoed,
 • Vlambloem
vlinders naar de tuin lokken
vlinders naar de tuin lokken

Hoe lok je meer hommels naar je tuin?

In de winter rust de hommel op een vorstvrije plek onder de grond. Wanneer de lente is begonnen en het weer een betere temperatuur krijgt, komen de hommels weer tot leven. Het insect is opzoek naar nectar en zoekt de eerste bloeiende nectarplanten op. De tweede tak is een nest bouwen. De hommels bouwt het liefst het nest in de natuur. Maar aangezien er steeds minder groen in tuinen en bermen te vinden is gaat  het vriendelijke insect opzoek naar vogelnestkastjes en kieren en speten in de woning om een nest te bouwen.

Maar hoe lok je de hommel naar je tuin toe? De zwart-gele beestjes houden van klimplanten met maar ook zonder bloem. Denk hierbij aan de volgende sierplanten:

insect vriendelijke tuin- 20 planten tips
insect vriendelijke tuin- 20 planten tips

Waarom je blij bent met veel lieveheersbeestjes

Lieveheersbeestjes zijn dol op vast materiaal. Een voorbeeld van compact materiaal in schors, dennenappels en houtschors. Met dit materiaal lok je ook de gaasvlieg, maar dat is geen probleem, want ze eten beide bladluizen. Het lieveheersbeestje sport de bladluis op door goed te kijken en te ruiken. Zodra de bladluis in zicht is gaat het gestippelde beestje erop, afklemt de bladluis tussen de kaken en zuigt het hele klein beestje leeg. Daarom is het lieveheersbeestje een nuttig beestje in de plantentuin. De bladluis kan veel schade opleveren, het kleine groene diertje eet namelijk blad, nectar, blad en plantensappen op. Welke bomen en planten zijn ideaal om dit diertje naar je tuin te lokken?

 • Hazelaar,
 • Roos,
 • Afrikaantje,
 • Meidoorn,
 • Linde

Beschermen

Het aantal insecten daalt wereldwijd. Van de 360 soorten bijen dreigt de helft te verdwijnen. De Rijksoverheid heeft maatregelen genomen om de bijen en de andere bestuivers uiterlijk in 2030 te stoppen. Insecten zijn hard nodig om het stuifmeel van de een naar de andere bloem te brengen. Veel planten en gewassen kunnen zich na dit proces pas voortplanten of vruchten krijgen. 

De grootste bedreiging is te weinig voedsel en nestmateriaal. Dit komt onder andere door de grootschalige landbouw. De hoeveelheid huizen in de steden. En het beter beheren van van het openbaar groen. Denk hierbij aan bermen, veldjes en meer. Je kunt de natuur een beetje helpen door een diervriendelijke tuin te nemen., een achtertuin met planten waar insecten dol op zijn. Maar watt gaat de Rijksoverheid doen?

 • De gemeentes gaan meer struiken en groen plaatsen in hun omgeving.Daarbij worden er ook meer bloeiende planten geplaatst. Maar ook boeren en bedrijven moeten hun bedrijven diervriendelijk inrichten,
 • Er worden goed opgeleide imkers ingezet. Die een beter zicht moeten krijgen op honingbij. Zij weten hoe ze de bij gezond kunnen houden,
 • Het wordt verboden om schadelijke middelen te gebruiken zodat de gewassen beschermt blijven voor bijen.

Heb jij ook insecten en vlinders in je tuin of balkon? Hoe steun jij de bij?

Misschien vindt je het blog handige tips om de Vlinderstruik  te snoeien en een bijvriendelijke tuin ook interessant.

Reactie schrijven

Commentaren: 33
 • #1

  Giulia (maandag, 12 april 2021 09:43)

  Handig overzicht! Lavendel: check. De rest moeten we nog uitzoeken. Ik hoorde onlangs dat Afrikaantjes ook heel goed zijn om mieren te weren, zou dat ook iets te maken hebben met de lieveheersbeestjes? Wij hebben elke zomer enorm veel mieren die via de voordeur naar binnen komen (nu hebben we wel onze voortuin gerenoveerd, dus fingers crossed dat dat al heeft geholpen), dus die Afrikaantjes spraken me om die reden wel aan, haha.

 • #2

  Melanie Hoogvliet (maandag, 12 april 2021 11:50)

  Ik hou echt van bijen en vlinders ik heb daar dan ook de planten in mijn tuin op aangepast. Vroeger was ik als de dood van bijen want ik ben er allergisch voor. Maar nu zitten ze meestal liever op mijn planten dan op de tafel en dan is het niet zo erg.

 • #3

  Larissa (maandag, 12 april 2021 13:22)

  Wat een goede en milieubewuste blog! Ik heb zelf geen tuin, maar wel een balkon. Maar denk dat ik sommige tips daar ook op uit kan voeren!

 • #4

  Kiki Hasselton (maandag, 12 april 2021 14:02)

  dank je wel voor de tips. in oktober krijgen we de sleutels van ons nieuwe paleisje en ik wil graag wat planten en struiken in de tuin hebben voor meer insecten.

 • #5

  ingrid (maandag, 12 april 2021)

  wij hebben nu twee vlinderstruiken, zo mooi en zo leuk

 • #6

  Corrina Wassenaar (maandag, 12 april 2021 18:50)

  Wij hebben een rozenstruik en daar komen � op af
  Erg leuk

 • #7

  Mandy (maandag, 12 april 2021 20:19)

  Ik denk dat mijn ouders er niet zo happy van worden maar als ik straks mn eigen huis (en tuin) heb, ga ik allemaal dingetjes voor de insecten doen! <3

 • #8

  Melissa (maandag, 12 april 2021 22:05)

  Wij hebben een vlinderstruik altijd zo mooi in de zomer om naar te kijke

 • #9

  Rani (dinsdag, 13 april 2021 09:05)

  Ik heb helaas geen tuin. Woon op een appartement :)

 • #10

  Mitchel (dinsdag, 13 april 2021 09:40)

  Vorig jaar heb ik geprobeerd om zelf lavendel te kweken, maar dat is niet gelukt. Vlinders maken mij altijd vrolijk.

 • #11

  Nicole Orriëns (dinsdag, 13 april 2021 10:38)

  Dat is een lastige vraag. Eigenlijk vind ik insekten grote griezels en vaak irritant, maar ja, ze zijn wel belangrijk in de tuin natuurlijk.

 • #12

  Rory (dinsdag, 13 april 2021 11:16)

  Goed dat je hierover schrijft. Zeker nu de bijenpopulatie aan het verminderen was / is. Gek genoeg heb ik geen enkele van deze specifieke planten / bloemen in de tuin. Maar toch hebben we in de zomer veel bijtjes en hommels. We hebben veel hortensia's (daar was mama altijd dol op, dus nam ze vaak kleine hortensia's en stekjes mee. Inmiddels zijn ze behoorlijk gegroeid en doordat ze professioneel gesnoeid worden hebben we ieder jaar veel bloemen). Ik heb ook zo'n bijenhotel opgehangen (net als een speciaal vogelhuisje). Echt op de juiste plek in de tuin, tegen de schuur aan. Goede hoogte. Maar helaas. Volgens mij 'werken' ze allebei niet...

 • #13

  Mieke | Miek's Mind (dinsdag, 13 april 2021 12:57)

  Ik heb helaas geen tuin want ik woon in een appartement, maar handige tips voor tuin liefhebbers en mensen die er wel eentje hebben

 • #14

  Deborah (dinsdag, 13 april 2021 13:08)

  Ik word helemaal vrolijk van je log! Dit soort (gekleurde) platen en struiken doen het goed en de beestjes varen er wel bij. En dat is hard nodig. Ik kan ook altijd zo genieten van de "berm bloemen"
  Kunnen er niet genoeg van staan.

 • #15

  Girls-Things (dinsdag, 13 april 2021 15:39)

  Helaas hebben wij geen tuin... Maar we zijn aan het kijken naar een ander huis met tuin. Dan zou ik graag vlinders zien vliegen in mijn tuin.

 • #16

  Renata Feyen (dinsdag, 13 april 2021 16:03)

  Ik ben altijd nog zo blij net als een klein kind als ik een vlinder zie - ze zijn ook zo mooi en kleurig - motten daar ben ik geen fan van :)

 • #17

  Lodi (woensdag, 14 april 2021 08:47)

  Wat een goede tips, ik wil ook veel meer insecten in de tuin en moet me hier echt eens in gaan verdiepen want qua planten hebben we hier geen rekening mee gehouden. Ik onthou even dat dit hier staat, dan ga ik toch eens kijken wat we hebben en wat er bij zou kunnen.

 • #18

  rachel (woensdag, 14 april 2021 09:13)

  ik word histerisch van insecten dus laten we dat maar niet doen ;)

 • #19

  Irene (woensdag, 14 april 2021 10:27)

  Super leuk! Ik heb helaas een minuscuul balkon op het noorden. Heb je daar ook tips voor?

 • #20

  Henk (woensdag, 14 april 2021 19:06)

  Muurbloempje is ook een insectentrekker. Voordeel is ook dat ze, afgezien van middenwinter , vrijwel het hele jaar blijven bloeien als je de uitgebloeide bloemen wegknipt.

 • #21

  Frederique (woensdag, 14 april 2021 20:37)

  Wat een goed informatief artikel. Ik zou wel willen maar mijn jongste is als de dood voor insecten en komt dan ook niet buiten als ik veel plantjes hebben en zeker van die insectentrekkers. Ik heb om die reden in onze nieuwe woning niet zoveel plantjes buiten gezet.

 • #22

  Janet (woensdag, 14 april 2021 21:40)

  Wel goed om hier aandacht aan te besteden, hoewel ik niet per se insectentrekkers in onze tuin hoef te hebben.

 • #23

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 15 april 2021 12:42)

  Goed dat je hier overschrijft. Bijen worden steeds minder terwijl 80% van onze gewassen afhankelijk zijn van bijen dus willen wij lekker kunnen blijven eten en drinken zijn deze beestjes erg belangrijk. Wij hebben vlinderstruiken en lavendels in verschillende soorten en maten in de tuin

 • #24

  sandra (vrijdag, 16 april 2021 09:57)

  Ik heb geen tuin meer, maar wel een terras en denk dat ik wel wat van je tips kan gebruiken. Ga weldra wat planten kopen om mijn terras op te smukken en lavendel gaat daar al zeker bij zijn

 • #25

  Mirjam Hart (vrijdag, 16 april 2021 11:28)

  Ah kijk, ik kan al een paar van deze planten en bloemen afvinken. Wij maken onze tuin ook vlinder en bij-proof. In onze vorige tuin hadden we twee vlinderstruiken en die trokken enorm veel vlinders aan. Soms zelfs zoveel dat het leek alsof er confetti om de struiken dwarrelde. Zo gaaf!

 • #26

  Jouvence (vrijdag, 16 april 2021 17:03)

  Helaas geen tuin of balkon tot mijn beschikking. Vlinders in de tuin lijken me nog wel wat, de rest niet zo.

 • #27

  Jasmina (zaterdag, 17 april 2021 12:57)

  Neeeee ik wil ze absoluut niet in mn tuin,vind ze vreselijk...erg he...terwijl ze zoveel goede dingen doen..maar zodra een bij in de buurt komt,denk ik niet meer aan de honing...

 • #28

  Caroline (zaterdag, 17 april 2021 18:19)

  Mooie post met veel nuttige info die het belang van de natuur in je tuin laat zien.

 • #29

  Tessa (zaterdag, 17 april 2021 18:32)

  Wat goed dat je aandacht hier aan besteed. Ik heb helaas gaan tuin, anders had ik er zeker mooie en insect vriendelijke plantjes staan

 • #30

  Alexandra (zondag, 18 april 2021 08:42)

  Ik heb afgelopen winter daarom bladeren en takken laten liggen, goed voor de beestjes om te overwinteren. Het wordt hier al gezellig in de tuin.

 • #31

  Katho (zondag, 18 april 2021 17:40)

  Leerrijk artikel, kan een vlinderstruik tegen halfschaduw?

 • #32

  Wanda (zondag, 18 april 2021 17:49)

  Nou, ik zit eigenlijk helemaal niet te wachten op bijen, ben er doodsbenauwd voor, dus heb ze liever niet in de tuin.

 • #33

  Nicole Orriëns (woensdag, 21 april 2021 09:34)

  Ik word me steeds meer bewust van het belang van insekten in de tuin! Ook voor de natuur en de hele mensheid!