· 

Zwarte of witte wc? De grote voor- en nadelen

Zwarte of witte wc? De grote voor- en nadelen

We zijn druk aan het nadenken over een zwart of witte wc. Wil willen de juiste kleur toiletpot uitkiezen en geen verkeerde keuze maken, dan is het slim om de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

 

Binnenkort gaan we ons kleinste kamertje in huis opknappen, we krijgen een toilet make-over. Wil je de wc oppimpen dan komt daar veel bij kijken. Welke tegels komen er aan de muur of ga je aan de slag met verf? Daar bij is de keuze van de kleur van het sanitair ook belangrijk. Dat laatste is best wel een dingetje, kiezen we voor een zwarte of witte wc-pot inclusief toiletbril?

In dir artikel staan de plus- en minpunten opgeschreven, zodat je dadelijk de juiste keuze kunt maken.

Zwarte of witte wc? De juiste toiletbril en wc pot uitkiezen

Zwarte en witte wc-pot met elkaar vergelijken

In dit artikel wil ik de zwart en witte wc-pot met elkaar vergelijken. Verleden jaar zijn we begonnen met de badkamer renovatie en nu gaan we de wc oppimpen. Nou ja oppimpen, het is meer een make-over. Alles gaat eruit en bij beide wc's komen er nieuwe tegel en wc-pot in, zodat het toilet er weer als nieuw uit komt te zien.

 

De wc tegels uitzoeken, is geen probleem. Het mooiste vinden we om de badkamer en toilet in een stijl te houden, dus ook dit keer kiezen we voor grijze tegels. In de badkamer hebben we nu drie tinten grijs, lichtgrijze tegels op de wand, antraciet op de vloer en op de achterwand van de douche een lichtgrijze decoratietegel, daar zijn we nu erg tevreden mee.

 

Als je een kijkje neemt in een sanitairwinkel dan zie je veel zwarte wc-potten, het is ook de trend van 2023. Maar is een zwarte wc-bril, inclusief toiletpot, wel zo voordelig? Eerlijk is eerlijk beide kleuren passen prima bij de tegels, het is dus meer een voorkeur van smaak. Persoonlijk vind ik zwart erg mooi, maar is dat nu wel zo slim en krijg ik daar later geen spijt van? Kan ik toch niet beter voor een witte wc-pot gaan, inclusief een wit fonteintje?

Om de goede keuze te maken heb ik de plus- en de minpunten op een rijtje gezet.

Wat zijn de voor-  en nadelen van een zwarte wc-pot?

Om het artikel overzichtelijk te maken staan hier de voor- en nadelen van een zwarte wc-pot. Op een witte wc-bril zie je elke spetter welke niet in de pot terecht is gekomen, daarentegen zie je het niet zo snel op een zwarte toiletbril. Is dit een voordeel. Ik weet het niet. Persoonlijk vind ik het ook wel fijne om op een schone wc-bril te zitten. Waar veel mensen over klagen nadat ze een zwarte wc-pot hebben aangeschaft, is de hoeveelheid kalk welke duidelijk zichtbaar is. Leef je in een gebied waar vooral hard water aanwezig is, dan is het slim om te gaan voor een waterontharder. Een waterontharder verzacht het water door onder andere de kalk uit het water te halen. Dit is een groot voordeel want zo heb je veel minder last van witte aanslag in de wc-pot en op de bril en dat bekent minder poetsen.

Een ander minpunt is dat er meer stofdeeltjes zichtbaar zijn in de kleine ruimte. De een vind dat hinderlijk de ander ergert zich daar niet aan of haalt dagelijks een doekje over de wc-bril.

Het laatste nadeel, wat vast niet voor iedereen geldt, is dat je je ontlasting moeilijker kunt bekijken in een donkere toiletpot. Mocht je om medische redenen, je "grote boodschap"willen controleren dan is dat minder makkelijk.

Mijn conclusie

Uiteindelijk hebben we besloten om toch voor de kleur wit te gaan. Buiten de nadelen van een zwarte wc, is een witte toiletpot ook trendloos. De lichte kleur kan ook prima bij de industriële betonlook. Nu we de kleur van de pot en de tegels weten, is het een stuk makkelijker geworden om het toilet in te richten. We zijn startklaar voor de make-over, nog een maandje en dan is het zo ver. Nu moet ik nog op zoek naar duurzaam vochtig toiletpapier.

Wat zou je doen als je een nieuwe toiletpot mag uitkiezen?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Tessa (zaterdag, 09 september 2023 19:27)

  Ik wist niet eens dat ner zwarte wc's te koop zijn. Ik zou ook voor wit gaa

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 12 september 2023 09:25)

  Wij hebben nu een witte pot met een zwarte wc bril. Wit is wel besmettelijk maar een zwarte pot vind ik een beetje te donker. Dus ik weet het nog niet.....

 • #3

  Claire (dinsdag, 12 september 2023 19:58)

  Ik wist eerlijk gezegd niet dat er ook zwarte toiletten verkrijgbaar zijn! Wel chique!

 • #4

  Frederique (woensdag, 13 september 2023 10:32)

  Ik zou wit kiezen, lekker hygiënisch en standaard waardoor je altijd makkelijk onderdelen e.d kunt vervangen mocht dat nodig zijn.

 • #5

  Mitchel (vrijdag, 15 september 2023 08:50)

  Een witte wcpot is inderdaad trendloos. Mochten jullie een keer gaan verhuizen kan er over smaak niet te worden getwist :)