· 

10 klimplanten soorten: welke klimmers in tuin?

10 klimplanten soorten: welke klimmers in de tuin?

Je wilt een mooie klimplant, maar welke klimmer is geschikt voor de tuin? Er zijn zo veel verschillende soorten klimplanten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn zelfhechtende, winterharde, groenblijvende en klimmers voor de pergola. Maar welke plant is geschikt om te klimmen en kun je makkelijk in de zon of de schaduw plaatsen? In dit artikel geef ik een overzicht van alle 10 klimplanten soorten.

Wisteria: verschillende klimplanten soorten tuin
Wisteria: verschillende klimplanten soorten tuin

Welke soorten klimplanten zijn er?

Er zijn verschillende soorten klimplanten, van langbloeiende tot bladverliezende klimplanten. Zodra je op zoek bent naar een klimmer is het handig om naar een paar punten te kijken, zodat je het juiste soort klimplant kan aanschaffen en niet voor verrassingen komt te staan. Deze aandachtspunten zijn belangrijk om mee te nemen voordat je een klimmer gaat kopen:

 • Op welke plek komt de klimplant te staan, de zon, halfschaduw of schaduw?
 • Wil je de klimplant begeleiden of wil je een zelfstandige klimmer?
 • Waar wil je de klimplant plaatsen bij pergola, muur of schutting?
 • Wil je een bladverliezende of groenblijvende plant?
 • Wil je bloeiende bloemen?
 • Hoe snel moet het gedeelte van de tuin begroeid zijn?
 • Is het belangrijk dat de klimmende plant goed tegen de kou/ vorst kan?

Winterharde klimmers voor in de tuin

Winterharde klimplanten voor de tuin zijn erg gewild. De Kamperfoelie is van veel tuinliefhebbers een grote favoriet net zoals de Klimop en de Klimhortensia. Het voordeel van winterharde klimmers is dat je zeker weet dat de klimmende tuinplanten de kou goed kan weerstaan. De winter overleven de planten makkelijk, zelfs de vorst is geen probleem. Zonder moeite kan je genieten van de klimmers.

Vele hobby tuinders zijn op zoek naar een bloeiende klimplant winterhard, de planten fleuren de tuin in het voorjaar of de zomer op waardoor je schutting of muur opeens is opgevrolijkt met een mooie zee aan bloemen. Elk jaar komen de bloemen weer tevoorschijn en kan je weer uitkijken op de prachtige bloeiers.

De Clematis een mooi bloeiende klimplant soort
De Clematis een mooi bloeiende klimplant soort

Groenblijvende klimplanten voor een mooie groene haag

Van een groenblijvende klimplant kan je veel profijt hebben, vooral als je een hele muur of haag wil laten beklimmen. Je hebt namelijk het hele jaar plezier van de klimmer zowel in het voor- als het najaar. Veel vogels zijn dol op hagen welke groen blijven de Vuurdoorn is een bekende groene klimplant. De Vuurdoorn heeft meerdere voordelen in de winter geeft de tuinplant fraaie besjes in de kleuren oranje en rood welke vel vogelsoorten naar je tuin toe lokken, in het voorjaar verschijnen witte bloemetjes aan de beklede muur waar insecten op af komen. 

Snelgroeiende klimplanten voor een mooie schutting

Wil je snel resultaat omdat je de witte muur graag begroeid hebt of omdat je de buren niet graag boven de schutting uit ziet komen dan is de snelgroeiende klimplant ideaal. Let op sommige klimmers kunnen goed woekeren zoals de Klimop en de Wingerd. De Toscaanse Jasmijn groeit ook vrij vlot, In no-time is de schutting bekleed met veel witte bloemetjes die ook heerlijk ruiken. Heb je een pergola? Dan zijn er ook snelgroeiende klimplanten pergola. Planten welke prachtig over een boog of hekwerk kunnen klimmen met een beetje begeleiding, zodat de overkapping of veranda er sierlijk uitziet.

Langbloeiende klimplanten voor een fleurige gevel

De Passieflora of toch,neen Bosrank Clematis? Er zijn zo veel mooie bloeiende klimplanten, maar niet elke plant bloeit ook lang. Met de langbloeiende klimplant winterhard heb je een dubbele winst. Je hebt een lange periode veel plezier van de mooie bloeiende bloemen, vaak is dat in het voorjaar en de zomer. Daarbij weet je zeker dat de winterharde plant volgend jaar ook weer zal verschijnen, aangezien de klimmer goed de kou kan verdragen. Met de bloeiende klimplant zomer creëer je een oase van bloemen waar je veel plezier van zal hebben. De Klimroos is een plant welke erg lang kan bloeien, toch bloeit niet elke roos even lang, kijk van tevoren op de beschrijving voordat je er eentje aanschaft.

Klimplanten welke je goed in de schaduw kan plaatsen

Heb je een tuin op het Noorden, of wil je je schaduwrijke plek laten stralen met prachtige bloemen? Met mooie schaduw klimplanten kun je dit probleem oplossen, alleen staan veel klimmers niet graag op het donkerste plekje van de tuin. Er zijn onder andere diverse Clematissen welke het goed doen op een plek waar minder zon komt, creëer een prachtig uitzicht door middel van een groene haag of met mooie klimmende bloeiers in de tuin.

De zelfhechtende klimplant: de zelfstandige klimmer

De Amerikaanse Trompetbloem, maar ook de Pluimklimhortensia zijn voorbeelden van zelfhechtende klimplanten. De klimmer welke zelf zijn weg wel vindt over de muur of schutting heeft hechtwortels waardoor de zelf klimmende plant zich makkelijk kan verankeren. Een fijne klimplant zou je denken, de klimmer heeft immers geen begeleiding nodig door middel van een klimrek. Omdat de plant zo goed zelfstandig kan klimmen op onder andere de gevel, het raam of het dak wordt de plant ook als een woekeraar gezien. Wil je de klimmende plant in model houden dan is het handig om de plant regelmatig te snoeien, anders groeien je ramen, maar ook je dakgoot dicht. Kortom, denk goed na voordat je een zelfklimmende plant aanschaft.

Bloeiende winterharde klimplanten

Bloeiende klimplanten winterhard  zijn een Blauweregen, Klimroos en een Kamperfoelie, maar er zijn veel meer planten welke goed tegen de vorst kunnen en ook nog uitbundig bloeien. Bloeiende klimplanten zijn een toegevoegde waarde voor de achtertuin, de klimmers vrolijken je tuin op en meestal bloeien de planten uitbundig. Verzorg de planten goed met mest en kijk goed naar de standplaats. Veel planten staan graag in de zon maar de wortels niet. Plaats een stenen plantenpot over de voet van de plant op deze wijze bescherm je de klimplant goed tegen de zon.

Bloeiende klimmers voor in de zon

De echte zonneaanbidder is de klimmer welke graag in de zon staat. Er is veel keuze uit zon klimplanten, planten welke groen blijven maar ook fraaie bloeiers. Let op: er zit een verschil in langbloeiende zon klimplanten, deze bloeien minimaal 3 maanden en bloeiende klimmers voor in de zon. Er zijn veel klimmers met mooie bloemen zoals de Wisteria, vele Clematissen en de Kamerfoelie. Fleur de gevel, schutting of pergola op met een van deze fraaie klimplanten.

Bladverliezende klimplant voor de muur

De Rode Bignonia, Gele Jasmijn en de Maagdelijke Wijnstok zijn prachtige planten waar je in de zomer veel plezier van zal hebben. De klimplanten voor een volle border bloeien uitbundig, maar zodra de herfst start verliest de plant zijn bladeren en ontstaat er een kale plant. Maar niet getreurd want hier is zeker wat tegen te doen. Combineer de klimmer met een bladhoudende klimplant, zo heb je in de zomermaanden een uitbundige bloeiende plant en in het najaar en de winter een groene haag. De Klimop is een fijne plant om bladverliezende planten mee te combineren. Aangezien de Klimop ook nog wel eens wil woekeren is het wel van belang om de klimmer in de warme periode regelmatig een snoeibeurt te geven. Het nadeel van twee klimplanten is dat je goed moet opletten waar je snoeit, de planten willen nog wel eens door elkaar groeien.

De Druif een van de verschillende klimplant soorten
De Druif een van de verschillende klimplant soorten

De ideale klimplant voor de pergola

Een terrasoverkapping zonder klimplant is niet sfeervol. Er zijn vele klimplanten welke je kan plaatsen bij de houten of stalen pergola. De Wisteria, de Druif en de Bruidssluier zijn een paar voorbeelden van populaire klimplanten pergola. Door een klimmer tegen de veranda of de houten constructie te plaatsen creëer je een geborgen plekje waar je fijn kan zitten. Bij de klimplanten zitten ook veel bladverliezende klimmers. Het is handig om vooraf te bedenken wat je wit, een bladhoudende of een bladverliezende klimmer.

Heb jij een favoriet klimplanten soort voor balkon of een nieuwe tuin?

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Tessa (maandag, 03 oktober 2022 19:10)

  Wat een veelzijdigheid aan klimplaten. Ik vind het haast jammer dat ik een erg klein inpandig balkon heb ipv een tuin

 • #2

  Eva (dinsdag, 04 oktober 2022 09:26)

  Leuk blog, ik ben een lijstje aan het maken van planten die ik in mijn tuin wil of in mijn vorige tuin had en nu weer terug zou willen. En een paar van deze klimplanten zou ik graag weer in mijn tuin willen. Zoals kamperfoelie en druiven.

 • #3

  Linda Meester (dinsdag, 04 oktober 2022 10:29)

  We hebben meerdere groenblijvende wanden gemaakt met verschillende soorten klimplanten. Daarbij moet je inderdaad echt rekening met de standplaats houden

 • #4

  Caroline (dinsdag, 04 oktober 2022 11:37)

  Ik vind klimplanten een mooie aanvulling in de tuin. Vooral om de schutting of een stenen muur een groene vibe te geven.

 • #5

  Gabrielle (dinsdag, 04 oktober 2022 11:48)

  Klimplanten vind ik een tuin altijd zo'n romantische sfeer geven, ik ben er dol op!

 • #6

  EvenDelen.be (dinsdag, 04 oktober 2022 19:51)

  Ik heb een volledige tuinhuis wand klaar om klimmers tegen te plaatsen. Er staan al jonge klimrozen maar ik dacht om er ook Clematis tegen te planten, je hebt er zoveel mooie soorten in.

 • #7

  Nicole Orriëns (donderdag, 06 oktober 2022 09:17)

  Ik vind begroeide pergola's altijd prachtig! Dankjewel voor het handige overzicht van klimplanten.

 • #8

  Claire (donderdag, 06 oktober 2022 16:46)

  Ik word altijd zo blij van jouw planten blog artikelen! Wat staan er weer een hoop plaatjes tussen! Ik ben dol op klimplanten. Fijn ook als ze het hele jaar door groen blijven.