· 

10 winterharde vaste planten welke mooi bloeien

10 winterharde vaste planten welke mooi bloeien

Je gaat je tuin inrichten, maar je wilt wel vaste planten welke de winter goed overleven. Tuinplanten welke de vorst en kou makkelijk overleven, dit noemen we ook wel winterharde planten. Bloemenplanten welke goed tegen een stootje kunnen en in het voorjaar of de zomer stralend beginnen te bloeien. 

Van het ene plantensoort heb je meer plezier omdat de plant een langbloeiende bloeiers is, andere zijn een blikvanger in de achtertuin.

In dit artikel staan meerdere bloeiende planten waar je lang plezier van zult hebben.

Vaste planten met bloemen welke de winter overleven

Wil je je achtertuin inrichten dan gaan veel mensen voor een gazon of vaste planten. Het indelen van de tuin kost veel tijd en moeite en dat is niet alles, als je je tuinplanten bij een tuincentrum vandaan haalt dan ben je ook heel veel geld kwijt. 

Als je dan je bloementuin gaat aanleggen dan is het verstandig om na te denken over het soort beplanting. Wil je klimplanten, eenjarige planten of bloeiers welke de wintermaanden overleven en elk jaar opnieuw weer prachtig gaan bloeien? In dit artikel bespreken we geen winterharde bloeiende klimplanten, maar borderplanten welke je simpel in de aarde, maar ook in sierpotten kan plaatsen voor op je terras.

Hortensia vaste plant met bloemen en winterhard
Hortensia

1. Hortensia

De Hortensia zien we in heel veel tuinen staan, het is dan ook een geliefde tuinplant. De grote bloemen zijn echte blikvangers. De tuinplant is verkrijgbaar in meerdere kleuren van roze, wit tot blauw. Het hangt geheel van de zuurgraad van de grond af of de tuinplant ook de kleur behoud zoals je de bloeier hebt gekocht. 

 

De plant is zeer vorstbestendig, heel soms kunnen de bloemknoppen bevriezen. Je zult dan minder bloemen hebben in de bloemperiode. Toch is de Hortensia zeer geliefd vanwege de lange bloeitijd, deze bloemenplant kan wel 5 maanden bloeien, van het voorjaar tot het begin van de herfst. Zorg in het voorjaar wel voor een goede snoeibeurt, van de Hortensia snoeien doet bloeien.

2. Rododendron

De groenblijvende vaste plant met mooie bloeiers, is een ware verschijning, wel is de standplaats van de Rhododendron erg belangrijk, staat de bloeier op een verkeerde plek dan zal de tuinplant niet uitbundig bloeien. Als de tuinplant op de juiste plaats staat, dan zal de plant in de maanden april, mei en juni drie weken bloeien. Voor de bloei moeten de weersomstandigheden wel oké zijn een beetje warmte is wel belangrijk.

3. Azalea

De Azalea is een bloemsoort welke familie is van de Rododendron, alleen dit plantje is compacter, heeft kleinere bloemen en wordt minder groot. Daarentegen geeft de plant een zee van bloemen in het voorjaar. Zodra dit pareltje in bloei staat weet je dat de lente is begonnen. 

Er zijn vele kleuren en plantensoorten verkrijgbaar en niet alle soorten behouden hun blad ook in de winter. Wil je een vorstbestendige winterharde Azalea dan is de Japanse Azalea een goede keuze.

4.Japanse sering

De Japanse sering is een struik welke bloeit met bloemtrossen in de vorm van kleine bloemetjes. In mei en juni komt het kleine boompje/struik in bloei te staan. Er zijn meerdere Seringen te koop van een Dwergsering tot een wat grote struik welke ook prima als boompje in een kleine tuin kan worden geplaatst.

Japanse sering met bloenen: vaste plant overleeft de winter
Japanse sering

5. Vlinderstruik

De Vlinderstruik is een uitbundige bloeier waar je veel plezier van zult hebben, de tuinplant trekt namelijk veel insecten naar de achtertuin toe door middel van de bloeiende pluimen. De tuinplant krijgt lange stengels welke alle kanten opgroeien, de bloemenplant heeft dus wel wat ruimte nodig. Er zijn ook struikjes verkrijgbaar welke laagblijvend zijn. 

Vooral bij de grote versie is de Vlinderstruik snoeien erg belangrijk, doe je dit niet op de goede manier, dan gaat de tuinplant een beetje verwilderen.

6. Lavendel

Wie kent de bloeiende tuinplant niet met het grijze blad en de paarse bloemen welke een heerlijke geur hebben. Over hel algemeen kan de bloemenplant goed tegen de kou en de vorst. Wil je de bloeier toch iets beschermen in de winter dan kun je wat bladeren rondom de voet van de plant neerleggen. De bloemenplant blijft mooi als je de Lavendel buiten goed verzorgd.

7. Spirea Astilbe

De Spirea Astilbe is de ideale borderplant. De kleine plant wordt niet hoger dan vijftig centimeter en doet het goed tussen de lage tuinplanten. De Pluimspirea is er in diverse kleuren zo wel qua bloem als blad. De tuinplant staat het liefst op een schaduwrijke plek, maar halfschaduw of een zonnige plaats is ook mogelijk, als de bloemenplant, maar genoeg water krijgt. 

In de winter verdwijnen de bladeren, de uitgebloeide bloemen blijf je wel zien. In het voorjaar zal het blad weer verschijnen en bloeit de vaste plant van juni tot augustus.

Top 10 winterharde vaste planten met bloemen
Spirea

8. Sedum

Sedums zijn er in alle soorten en maten. Je het de Hemelsleutel, een borderplant van 50 cm, maar ook de bodembedekker en de dakbedekkersmat om de schuur of dak mee te vergroenen.

In dit artikel gaan we het over de grote versie hebben, de Hemelsleutel, de tuinplant heeft een dik blad en groeit in een rap tempo. Niet alleen het groeien gaat snel, in no-time staat er niet een stengel maar zes stengels bij elkaar. Vind je de tuinplant te groot worden, dan kun je voor de bloei er een stengel met wortel uittrekken en op een andere plaats plaatsen. Dit stekje zal zich ook uitbreiden in meerdere stengels. 

De oudroze bloem heeft niet alleen een sierwaarde, er komen ook veel insecten op af, zoals bijen en hommels.

 

In de winter sterft de plant af, de bladeren verdwijnen, de stengel met bloem blijft staan en gaat bruin kleuren, deze kun je in het voorjaar afknippen. In de lentemaanden verschijnen er weer nieuwe bladeren. De najaarsbloeiers bloeit van september tot oktober.

 

9. Vrouwenmantel

Vrouwenmantel is een winter vaste borderplant met speciaal blad, op de bladeren blijven namelijk de regendruppels liggen wat een mooi effect geeft in de tuin. De sterke vaste plant is een langbloeiende tuinplant, van mei tot september kun je genieten van de groengele bloemen.

 

Een groot voordeel bij deze borderplant is dat je de tuinplant overal kunt plaatsen, schaduw of zon alle plekken zijn mogelijk. Combineer de plant met Spirea of de Campanula en er zal een mooie border ontstaan.  

 

De tuinplant met opvallend blad is makkelijk te vermeerderen door de bloemplant te scheuren. Haal de plant in het voorjaar uit de grond en hak de kluit door tweeën, zo ontstaan er meerdere stekjes.

Campanula winterharde bloeiende vaste plant
Campanula

10. Campanula

De Campanula, je vindt het een aantrekkelijke plant of een vervelende bodembedekker welke tussen elk tegeltje te zien is. De paarse klokjesbloem heeft het karakter van een woekeraar, maar je hebt er ook erg veel plezier van, de bloemenplant bloeit van juni tot augustus. En zijn de bloemen uitgebloeid dan kun je de oude bloemetjes weghalen en dan verschijnen er weer nieuwe bloemetjes aan de plant.

In de winter verdwijnen de bladeren en bloemen, maar niet getreurd in het voorjaar komt de tuinplant weer tevoorschijn. Combineer de bodembedekker met de Blauwe regen, zo krijg je zo wel in de hoogte als de laagte een zee van paarse bloemen.

Welke vaste winterharde plant met bloemen is bij jou favoriet?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Ingrid (dinsdag, 30 mei 2023 10:28)

  Hier heb ik echt wat aan,ik zet zoveel mogelijk winterharde bloeiende planten in mijn tuin.

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 06 juni 2023 08:53)

  Wat een kleurenpracht! Ik zou deze allemaal zo in onze tuin wensen. Ik ben dol op kleur en fleur in de tuin.

 • #3

  Claire (dinsdag, 06 juni 2023 19:01)

  Stuk voor stuk beauty's! Als ik een tuin zou hebben, dan zou ik ze allemaal planten.

 • #4

  Tessa (dinsdag, 06 juni 2023 19:25)

  Wat een prachtige winterharde vaste planten voor de tuin. Ik zou willen dat ik een tuin had