· 

20 mooiste winterharde vaste planten voor border in tuin

20 mooiste winterharde vaste planten voor border in tuin

Wil je je border inrichten met een mooie variatie aan tuinplanten, dan is het van belang om te werken met bloemenplanten in verschillende hoogtes. Zo kun je de border in de tuin opbouwen van laag naar hoog. Wil je eenmalig je achtertuin aanleggen en elk jaar plezier hebben van de tuinplanten dan is het verstandig om winterharde borderplanten te nemen.  Vaste planten welke in de schaduw, halfschaduw maar ook in de zon kunnen staan en goed tegen vorst en kou kunnen. Zodat je er volgend jaar weer van kunt genieten, en niet elk jaar nieuwe bloeiers hoeft te kopen.

 

Heb je geen idee wat goede planten zijn voor de tuin om je border mee op te bouwen? In dit overzicht staat meerdere beplanting van groenblijvende tot mooie bloemen welke de plantentuin mooi opfleuren.

30 mooiste winterharde vaste planten voor border in tuin
Pieris Japonica

Border tuin ideeën

Voordat je enthousiast naar het tuincentrum toe rent, is het slim om te kijken wat de ligging is van de border. Heb je overdag juist veel zon of schaduw, of deels een schaduwrijke en zonnige kant. Je wilt natuurlijk dat de vaste planten het goed doen in de border, dus kijk vooraf goed naar de standplaats. 

 

Het beste kun je beginnen met een groen geraamte, planten welke zo wel groen blijven in de zomer als de winter, dit noemen we groenblijvende planten, de Viburnum is hier een voorbeeld van. Door een groene tuinplanten te plaatsen behoudt je altijd een mooi zicht, aangezien de bloeiende planten maar tijdelijk bloeien.

 

Tuinplanten plan voor border maken

Maak een tuinplanten plan voor de border, dit doe je door een lijstje te maken van je favoriete bloeiers en daarbij de bloeimaanden te noteren. Zo krijg je een duidelijk overzicht wanneer wat bloeit. Het is namelijk wel zo fijn als er elke keer wat bloeit, in plaats van dat alles alleen in mei en juni bloeit. Daarom is het handig om bloeiers te zoeken voor de winter, lente, zomer en de herfst, zo heb je heel het jaar plezier van de tuin.

 

Begin met klimplanten, zodat de schutting een mooie haag wordt met groene of bloeiende tuinplanten. Daarvoor kun je de border opvrolijken met planten van 80 cm, daarvoor 40 tot 60 cm, 40 cm en vooraan de bodembedekkers.

 

Wil je vele tinten in de achtertuin dan kun je denken aan uitbundige bloeiers, maar vergeet ook niet te denken aan bomen met herstkleuren. Door de verkleuring van de boom, krijg je een mooie blikvanger in de achtertuin. De Acer is hier een voorbeeld van, de Japanse esdoorn is een struik of boom en in vele kleuren verkrijgbaar, je kunt een kleurtint uitkiezen welke mooi aansluit bij de kleurtinten in de border.

Border planten voor de zon of halfschaduw

Veel van de borderplanten welke je het beste zon of halfschaduw kunt plaatsen, kun je natuurlijk ook in een sierpot of hangbasket plaatsen. Wil je vaste planten welke elk jaar weer tevoorschijn komen en de winterharde bloeiende kuipplanten in een plantenbak buiten stoppen, vergeet de bloemenplanten dan niet om regelmatig water te geven. Door de wind en grote hoeveelheid zon hebben de tuinplanten meer water nodig.

 • Phlox paniculata: is een winterharde, maar bladverliezende plant, welke graag zon/ halfschaduw staat. De lichtroze en donkerroze bloeier wordt ongeveer 100 a 120 cm groot en bloeit van juli tot september.
 • Liatris: ook wel Lampenpoetser genoemd, bloeit wit en in paarse tinten en wordt ongeveer 80 cm hoog.
 • Nepeta faassenii: ook wel kattenkruid genoemd staat graag in de zon, de paars bloeiende plant wordt 40 cm.
 • Pieris Japanica: ook wel rotsheide genoemd heeft kleine witte bloemtrosjes welke bloeien in april en mei, de tuinplant kan 75 cm hoog worden, maar groeit traag.
 • Salvia Hot lips: kan in de zon, maar ook halfschaduw staan. De rood-witte bloemen bloeien van juni tot november, de plant wordt ongeveer 1 meter hoog.
 • Vingerhoedskruid: is zeer giftig, maar kan in de zon en schaduw staan. De hoogte van de tuinplant is 180 cm, de bloemen zijn zit of paars, er komen veel insecten op af.
 • Sedum spectabile: ook wel hemelsleutel genoemd, staat graag in de zon of halfschaduw. De tuinplant wordt 40-60 cm en bloeit met bloemen in de kleur oudroze
 • Malva sylvestris: ook wel Groot Kaaskruidje genoemd staat graag in de vollen zon, maar een klein beetje schaduw is ook geen probleem. Van juli tot november bloeit de plant met roze bloemetjes.
 • Skimmia: de plant staat van nature onder bomen, dus staat graag op een halfschaduw standplaats. In april mei gaat de groenblijvende heester bloeien, na de zomer verschijnen er sierlijke besjes aan de plant.
 • Akelei: de bloeier staat graag in de volle zon en bloeit in mei en juni. De plant is in diverse kleuren verkrijgbaar van roodpaars, wit, blauw tot roze, de plant wordt zo'n 40 tot 60 cm hoog.
 • Allium giganteum: ook wel reuzen(sier)ui genoemd, heeft een hoogte van 180 cm. De paarse bollen bloeien in april en mei.
tuin ideeën winterharde vaste border planten
Gebroken hartje

Vaste planten voor in de schaduw

 • Japanse anemoon Praecox: de tuinplant wordt 70/100 cm, en bloeit van augustus tot oktober. De bloeier staat graag halfschaduw
 • Varen: de plant staat graag in de schaduw of onder een boom. In de winter verliest de groene tuinplant zijn blad, maar in het voorjaar zijn de ronde opgerolde bladeren weer zichtbaar. Uiteindelijk kan de plant 70 cm hoog worden.
 • Heleboris: de sierplant kan ook halfschaduw staan. De tuinplant, welke ook wel kerstroos wordt genoemd, bloeit van januari tot april en wordt 30 cm hoog. De bloem verandert van kleur naar wit, roze en uiteindelijk groen.
 • Dicentra spectabilis: ook wel het Gebroken hartje genoemd, staat graag in de schaduw op een kalkvrije bodem. In april mei bloeien de unieke bloemen in hartjesvorm. De plant wordt ongeveer 70 cm hoog.

Vaste bodembekkers winterhard

 • Persicaria Affine Superba: De kruipende plant wordt 30cm hoog, heeft in de winter afstervende bladeren en bloeit in lichtroze en donkerroze kleuren van juni tot oktober. De tuinplant staat graag halfschaduw.
 • Heuchera: in vele kleuren verkrijgbaar van rood, groen. Het purperklokje bloeit van juni tot september, echter heeft de bladkleur meer sierwaarde. Hoogte ongeveer 20 cm.
 • Kruipend zenegroen: is goed bestendig tegen de winter en bloeit in groen, blauw paars. De tuinplant staat graag halfschaduw en wordt 15 cm hoog.
 • Maagdenpalm: de bloeier staat graag half schaduw of in de zon en is winterhard. Van april tot juli komen de bloemen tevoorschijn in paars of witte kleuren.
 • Ooievaarsbek: familie van de Geranium. Roze bloemetjes welke bloeien van juni tot september. De bodembedekker staat graag in de zon of halfschaduw

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Olga (vrijdag, 23 juni 2023 20:15)

  Wat een goede informatie,ik heb wel wat aan.

 • #2

  Claire (zaterdag, 24 juni 2023 21:59)

  Wat een ontzettende mooie winterharde vaste planten! Verrassend overzicht ook!

 • #3

  Tessa (woensdag, 28 juni 2023 18:38)

  Wat zijn er nog veel mogelijkheiden voor winterharde vaste planten. Nooit geweten

 • #4

  Nicole Orriëns (zaterdag, 15 juli 2023 09:08)

  Het is fijn om ook in de winter kleur in de tuin te hebben. Dankjewel voor deze handige tips. Nu weet ik welke planten ik moet hebben voor de winter!