· 

Schotse hooglanders in Zuid Holland fotograferen

Schotse hooglander in Zuid-Holland fotograferen

De één vindt de Schotse hooglander super, de ander doet het bijna in zijn broek. Ik vind de wilde koe een fantastisch beest om te fotograferen. De rode lange haren die vaak voor de ogen hangen maken het wilde dier stoer en mysterieus. Daarentegen stralen ze één en al rust uit.  De grazers staan daar te grazen in zon, wind en regen maar er is weinig interesse voor de fotograaf. Ik heb een overzicht gemaakt waar je de grazers in Zuid-Holland kunt vinden om op de foto te zetten en waar je fijn kan wandelen.

Grote grazers fotograferen - harige koeien
Grote grazers fotograferen - harige koeien

Waar komen de grazers vandaan?

Zoals de naam het al zegt komen de grazers officieel uit Schotland. De wilde koeien leefde daar in het Westen en op de Herbriden eilanden.  Het roodharige runderras is het enige ras wat goed zelfstandig kan leven, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Het runderras heeft een rustige aard en is niet agressief wat het dier zeer geschikt maakt om in drukke randstad natuurgebieden te lopen.

 

De Schotse hooglanders zijn in 1986 voor het eerst naar Nederland gehaald, zodat ze de natuur kunnen begrazen. Door de wilde dieren in natuurgebieden te plaatsen, zorg je ervoor dat de natuur niet dicht groeit. Inmiddels leven er meer in Nederland dan in Schotland. De runderen worden beheerd door Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en natuurbeheerorganisatie 's.

Waar kun je ze fotograferen?

In Zuid-Holland zijn er een paar locaties waar je de grazers kunt bewonderen. Dat zijn de volgende natuurgebieden:

 • Broekpolder
 • Nationaal Park Hollandse Duinen
 • Lentevreugd
 • Eiland van Brienenoord

Broekpolder

De Broekpolder is een natuurgebied te Vlaardingen. Een mooi stukje natuur wat bestaat uit grasland, water en bloemen- en kruidenvelden. Een mooi natuurgebied wat niet alleen geschikt is voor wilde grazers maar het gebied trekt ook vogels en vele insecten aan. De wilde koeien zijn er heel het jaar te bewonderen en houden in Vlaardingen daar de natuur mooi in evenwicht.

Nationaal Park Hollands Duinen

Nationaal Park Hollandse Duinen is het kustgebied van Noord- Holland tot en met Noordwijk. Het gebied bestaat voornamelijk uit duinen, meren en bollenvelden. Er lopen schotse hooglanders maar ook herten en vossen. Maar het is wel een beetje geluk hebben. Omdat het gebied zo groot is, is de kans niet heel groot dat je de wilde runderen tegen komt.

Schotse hooglanders in de duinen fotograferen
Schotse hooglanders in de duinen fotograferen

Lentevreugd

Lentevreugd is een natuurgebied in de buurt van Wassenaar. De natuur bestaat uit voormalig bollengrond, weiland, beekjes, meren, duinen en moeras en een grote waterplas. Er leven ongeveer 45 runderen en 15 konikpaarden en de vogelaar kan er opzoek naar vele vogelsoorten. Hier kom je altijd de wilde grazers en paarden tegen. Een groot voordeel, is dat het er niet druk is. Ga je puur voor de fotografie dan is dit een zeer mooie locatie.

Schotse hooglanders in Zuid-Holland fotograferen
Schotse hooglanders in Zuid-Holland fotograferen

Eiland van Brienenoord

Letterlijk onder de Van Brienenoordbrug te Rotterdam bevindt zich het eiland waar je als fotograaf van alles kunt vinden. Van mooie water partijen zoals de Nieuwe Maas tot volkstuintjes en bos. Maar ook planten, vogels, vlinders en natuurlijk de Schotse hooglanders. Je kunt de buitenrand lopen en zo het natuurgebied bekijken. In het midden zijn de volkstuintjes, wat voor een fotograaf minder interessant is. Ik kon de wilde koeien niet spotten maar dan nog kom je niet voor niks want de skyline van Rotterdam is ook prachtig.

Schotse hooglanders bij het eiland van Breinenoord fotograferen
Schotse hooglanders bij het eiland van Breinenoord fotograferen

Houd afstand

Bij het fotograferen zijn er een paar regels waar je je aan moet houden. En dat is afstand houden. Normaal grazen de runderen met de grote horens er rustig op los en slaan ze je amper gade. Daarbij is het niet de bedoeling dat je de wilde koeien gaat aaien of dichtbij het beest gaat staan. Het blijven wilde dieren, en ook zij kunnen af en toe vreemd reageren. Nu geeft het rund uit Schotland het wel vaak duidelijk aan.  Zodra het dier niet tevreden is met de situatie., geeft de roodharige koe een signaal. Vaak zie je deze reactie als er een kalf bij in de buurt is. De moeder blijft wakend kijken en graast niet meer ontspannen, dit is een teken dat je nog meer afstand moet nemen. Zodra het wilde rund je blijft aanstaren is het sowieso een signaal dat hij iets wil. Vaak sta je of te dichtbij, of je staat in zijn looppad. De grazer zal niet snel hetzelfde pad bewandelen als de bezoeker en wil het dier jou passeren dan moet je dus ruimte vrijmaken.

Ook een belangrijke regel is om nooit door een kudde koeien heen te lopen. Dat is hun territorium, dus het is not done om daar doorheen te lopen. En ja sta je zo te fotograferen en is er achter je een grote groep ontstaan, wordt dan niet zenuwachtig maar blijf rustig. Loop in een langzaam tempo van het dier vandaan, en ga weer op de juiste afstand staan.

Mijn ervaring

Ik kom het liefst in Lentevreugd. Dit omdat er weinig bezoekers zijn, en omdat je altijd de grazers tegen komt en de konikpaarden lopen er ook. Voor mij dus twee vliegen in één klap. Ik vind het mooi als je het dier in zijn eigen natuurgebied op de foto kunt zetten en niet met voorbijgangers erop. Wil je niet alleen in Zuid Holland de wilde koe op de foto zetten, maar een overzicht hebben waar je de stoere beesten nog meer kunt vinden kijk dan op Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. 

Neem ook eens een kijkje bij Schotse hooglanders in Harderbos en Herten in bronsttijd fotograferen.

 

Weet jij nog een andere plek in Zuid Holland waar je de wilde koeien kunt fotograferen?

Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  Lodi (vrijdag, 20 november 2020 09:02)

  wat onwijs gaaf zeg om ze te kunnen fotograferen, al zou ik het ook best een beetje eng vinden hoor :) wat een prachtige dieren. Fotograferen vind ik sowieso erg leuk en het is heerlijk om er zo op uit te gaan en een doel te hebben.

  https://lodiblogt.nl

 • #2

  rachel (vrijdag, 20 november 2020 09:12)

  dit is zo onwijs gaaf om te doen!! ik zou het liefst de auto in springen en een gebied ervoor opzoeken :D mooie foto's!!
  https://lafamiliab.nl/

 • #3

  nicole orriens (vrijdag, 20 november 2020 10:28)

  Ik vind hun haren altijd zo potsierlijk! Hier bij mij in de buurt, in de stad Doetinchem lopen ze ook los rond.

 • #4

  Tessa (vrijdag, 20 november 2020 17:23)

  Bedoel je niet de Broekpolder in Vlaardingen ipv Vlaanderen ;)
  Het zijn echt prachtige dieren, de Schotse Hooglanders

 • #5

  Henk (zaterdag, 21 november 2020 16:41)

  Het is overigens Vlaardingen en niet Vlaandingen;-) Toen ik nog in Vlaardingen woonde kwam ik ze regelmatig tegen als ik door de Broekpolder liep. Een voormalige vuilstort waar toch heel war natuur is komen bovendrijven.

 • #6

  sandra (zaterdag, 21 november 2020 18:02)

  Dit moet geweldig geweest zijn! Al moet ik toegeven dat ik wel wat bang zou hebben.

 • #7

  Jan (zaterdag, 21 november 2020 21:45)

  Rotterdam hoogvliet lopen 2 koppels, oudelandsepark en ruigenplaatbos, zo ook nog een koppel in hilgersberg-schiebroek. Succes ;)

 • #8

  corrina (zondag, 22 november 2020 09:37)

  Nou ja zeg die grazen dus bijna bij mij in de achtertuin ha h ik woon in capelle ad ijssel
  Ik zie ze wel veel als we in drenthe zijn maar dat ze zo dichtbij ook heerlijk rondlopen mooi
  Prachtige foto's weer

 • #9

  Wanda (zondag, 22 november 2020 10:11)

  Het is helaas niet direct bij mij in de buurt, maar anders zou ik er zeker naar toe gaan om deze prachtige beesten in het wild vast te leggen. Wij hebben ze laatst in Gasteren ook gezien en kunnen fotograferen, maar dicht in de buurt kom ik niet bij ze, ik hou zeker wel voldoende afstand.

 • #10

  Simone (zondag, 22 november 2020 12:39)

  Een wandel- en fototocht waarbij ik Schotse hooglanders tegenkom, staat nog altijd op mijn Bucket List!

 • #11

  Nicole Orriëns (zondag, 22 november 2020 15:07)

  Ik ben benieuwd hoe het zou zijn als je deze tussen de Nederlandse koeien zou zetten. Zouden ze met elkaar overweg kunnen?

 • #12

  Deborah (zondag, 22 november 2020 15:54)

  Ze zijn indrukwekkend he?! Ik vind ze erg mooi. In de Biesbosch komen we ze ook wel eens tegen. Bij warm weer staan ze dan allemaal in het water. De grote vriendelijke reuzen. Ik weet alleen nooit wanneer ze waar precies staan. We komen ze iedere keer weer met toeval tegen.

 • #13

  Jouvence (zondag, 22 november 2020 21:13)

  Wat een prachtig en indrukwekkend gezicht en helemaal als je er zo dichtbij kunt komen.

 • #14

  Melanie Hoogvliet (maandag, 23 november 2020 09:37)

  Wat een prachtige foto van de schotse hooglander

 • #15

  Cynthia (maandag, 23 november 2020 18:33)

  Ik heb nog nooit een wilde koe op de foto gezet, maar wel gaaf dat je dat durft hoor!

 • #16

  Alexandra (dinsdag, 24 november 2020 23:10)

  Wat een prachtige beesten. Lijkt me geweldig ze een keer in het echt te zien ipv op foto.

 • #17

  Felice Veenman (woensdag, 02 december 2020 08:55)

  ik meende er bij slot Loevestein ook een paar te zien?

 • #18

  Caroline (zondag, 13 december 2020 14:16)

  Ook aan de Waal bij Nijmegen kun je deze mooie beesten bewonderen.