· 

Harderbos? - Ontdek de grote Schotse hooglanders en de vogels in Flevoland

Harderbos? - Ontdek de grote Schotse hooglanders en de vogels in Flevoland

Nadat we eerst een dagje Elburg hadden gedaan, wilde we naar een bos. Het Harderbos een mooi natuurgebied om er eens lekker tussenuit te gaan. Het bos gelegen tussen Dronten en Zeewolde in Flevoland en is een echte aanrader. Je komt er veel dieren tegen denk aan Schotse hooglanders en vele vogelsoorten. Niet alleen een leuk uitstapje om dieren te fotograferen of te wandelen maar ook voor de kinderen een leuk plekje om te ontdekken.

Opzoek naar vogels en Schotse hooglanders in het Harderbos
Opzoek naar vogels en Schotse hooglanders in het Harderbos

Wat is het Harderbos?

Het Harderbos is in de jaren 60 aangeplant op de bodem van de voormalige Zuiderzee te Flevoland. Dit is te merken aan de vele schelpen die er zijn terug te vinden. Dode bomen worden expres niet weggehaald. De bomen blijven er liggen zodat er een echt oerbos ontstaat.

Het mooie natuurgebied ligt in de buurt van het Veluwemeer. Het ligt bij Harderhaven, tegenover Harderwijk. Naast fietsroutes en wandelpaden bevat het gebied ook nog moerassen, grasland en plassen waar veel vogels op af komen. Maak een avontuurlijke wandeling over kronkelpaadjes, bruggetjes. Onderweg kun je nog een trekpompje en een uitkijktoren tegenkomen.

Het bos heeft een afwisselend loofbos met eiken, populieren, naaldbomen en heel veel struiken. De speelse open vlaktes maken het natuurgebied ruim en overzichtelijk. Door het gebied lopen Schotse hooglanders. De runderen zijn een belangrijke factuur in het gebied. Op de plek waar de runderen grazen komen er weer nieuwe plantsoorten op. Wat zorgt voor bloeirijke bloemen. De bloemen trekken veel insecten aan waaronder vlinders. De variatie aan insecten trekt ook weer vogels aan. In combinatie met de vele waterpartijen, kun je hier een ruime keuze aan vogels vinden.

Natuurgebied Harderbos vogels spotten
Natuurgebied Harderbos vogels spotten

Wat doet Natuurmonumenten?

De natuur is belangrijk voor mensen en dier. Mensen komen er ontspannen en recreëren. Het is de leefomgeving van dier- en plantensoorten. Als er niet goed gezorgd wordt voor dier en plant dan overleven bijzondere planten en dieren niet de natuur, Natuurmonument helpt hierbij een handje. Natuurmonumenten beheert en bezit meer dan 108.000 hectare Nederland. Ze maken zich sterk voor de natuur en voor de natuur in de toekomst.

Schotse hooglanders in het Harderbos
Schotse hooglanders in het Harderbos

De 5 wandelroutes

Het Harderbos heeft meerdere wandelroutes, in totaal vijf routes om precies te zijn. Hierbij een Natuurmonumentenoverzicht van de routes om te bewandelen:

 • Avonturenroute Harderbos bij Zeewolde: Een leuke wandelroute voor de kinderen. De kinderen kunnen op dit looppad leuke activiteiten ondernemen. Er is namelijk een wiebelbrug, een uitkijktoren en een trekpont. In het gebied leeft de bever, sporen kun je sowieso tegenkomen. En wie weet spot je de bever zelf ook nog! De kan is niet heel erg groot omdat de bever vooral s 'nachts leeft. Maar voor de kinderen is het leuk om de beversporen op te zoeken. Tussen twee waterplassen kun je de wiebelbrug vinden. Voor kinderen een leuke bezigheid om overheen te lopen. De totale route is 5,4 km.
 • Wielewaalroute Harderbos: Ben je gek op vogels en zelfs misschien wel een vogelspotter dan is dit een mooie route om te bewandelen. In de zomer kom je in dit natuurgebied vele rietvogels tegen zoals de Kleine Karekiet, Rietzanger, Rietgors en Dodaars. Maar de ervaren luisteraar hoort ook de Koekoek en de Wielewaal. In de winter zie je vooral veel kuifeenden. De afgeknaagde wilgen geven aan dat de bever actief is geweest. Heb je interesse gekregen in deze route? Totaal is de wandeling 3,3 km.
 • Griezenpad Hardebroek: Een mooie wandelroute voor mensen die wel tegen een stootje kunnen. Neem je regenlaarzen mee want die kun je goed gebruiken. De wandelroute laat je genieten van vogels en bloemen. Vooral in de herfst en de winter kan dit pad drassig zijn. Kom je met de rolstoel of kinderwagen dan is dit geen fijn pad om te bewandelen. Een ander pad is dan een beter idee. Ben je benieuwd wat je in dit stukje bos allemaal kan zien? Ga dan op ontdekkingsreis, de totale route is 2,9 km.
 • Beverroute Harderwijk: Hier kun je heerlijk lopen. Je komt langs een grote waterplas waar je diverse vogelsoorten kunt vinden. Dit gedeelte is leuk voor jong en oud. Voor kinderen kun je eten bij Hans&Grietje een pannenkoekenhuis. Maar je kunt met je kinderen ook het Blotevoetenpad bewandelen. Ook hier kom je sporen tegen van de bever. Volg de rode pijltjes en je komt langs plassen, mos en bomen. Totaal is de wandelroute 8 km.
 • Klimaatbosroute: Dit stukje bos is aangelegd om het klimaat te veranderen. Geniet van de natuur en kom tot rust tussen de bomen. Deze wandelroute is 4 km.

Wist je dat je in Zuid-Holland ook Schotse hooglanders kan spotten

Reactie schrijven

Commentaren: 29
 • #1

  Melanie Hoogvliet (donderdag, 22 april 2021 08:41)

  Je foto's zijn prachtig en wat een leuk artikel! Het leukste vind ik dat je de 5 wandelroutes erbij hebt geplaatst . Ik hou van wandelen want de natuur is zo ontzettend mooi.

 • #2

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (donderdag, 22 april 2021 09:23)

  Wauw, wat is het daar prachtig! Als er Schotse hooglanders zijn dan is het voor mij al snel een feestje. Ze zijn altijd zo lief en mooi!

 • #3

  Mitchel (donderdag, 22 april 2021 09:39)

  Leuk dat er een speciale route is voor het klimaat. Schotse Hooglanders zijn echt mijn favoriete dieren om te zien tijdens een wandeling. Mooie foto's!

 • #4

  Felice Veenman (donderdag, 22 april 2021 10:42)

  heeee, dit bos kende ik niet! ikheb het opgeslagen, want het klinkt ontzettend leuk!

 • #5

  ingrid (donderdag, 22 april 2021 11:02)

  o dit lijkt me echt een super leuk uitje

 • #6

  Nicole Orriëns (donderdag, 22 april 2021 11:26)

  Ik vind het altijd weer indrukwekkend grote beesten. Maar goed dat ze zo goedmoedig zijn!

 • #7

  Daisy (donderdag, 22 april 2021 11:31)

  Wat kan de natuur toch mooi zijn.

 • #8

  Mandy (donderdag, 22 april 2021 15:47)

  Ik ben om! Hou er zo van om naar schotse hooglanders te kijken, helaas is dit een beetje te ver voor mij. Misschien als ik een keer in de buurt bent :)

 • #9

  Lodi (vrijdag, 23 april 2021 09:41)

  Wat ontzettend leuk, ik zoek ook steeds vaker wandelroutes via natuurmonumenten en zo komen we op de mooiste plekken.

 • #10

  Jasmina (vrijdag, 23 april 2021 11:12)

  Prachtig zeg en die foto van die koe...zo puur! Prachtig

 • #11

  Sandra (vrijdag, 23 april 2021 11:19)

  Wat ziet het er daar mooi uit! Dit weekend zal het weer mooi weer zijn, ideaal om de natuur in te trekken en een mooie wandeling te doen!

 • #12

  Mirjam Hart (vrijdag, 23 april 2021 11:32)

  Wat een mooie natuurgebied. Ik kende deze nog niet, maar het is voor ons nog redelijk goed te bereiken voor een gezellig dagje weg. Gekke vraag misschien, maar zijn er in de buurt ook plekken waar je kunt plassen? Wel zo handig met onze kleine kinderen en ik ben niet zo van het wildplassen :)

 • #13

  Nicole Orriëns (vrijdag, 23 april 2021 12:49)

  Die Wielewaalroute lijkt mij wel leuk, vanwege de belofte dat je vogels kunt spotten!

 • #14

  Felice Veenman (vrijdag, 23 april 2021 13:48)

  ik teken voor de Beverroute, die lijkt me leuk en wie gaat er mee pannenkoeken eten bij Hans en Grietje?

 • #15

  Caroline (vrijdag, 23 april 2021 16:10)

  Heerlijk he, om tijdens het wandelen zoveel natuurschoon en dieren te mogen spotten.

 • #16

  Tessa (vrijdag, 23 april 2021 17:15)

  Wat een veelzijdige wandelingen zijn er in het Harderbos. LIjkt mij erg mooi

 • #17

  Renata Feyen (vrijdag, 23 april 2021 18:04)

  Ik had er nog niet van gehoord, maar lijkt me wel super leuk om eens naartoe te kunnen gaan - liefst met een pannekoek om af te sluiten ook

 • #18

  Janet (vrijdag, 23 april 2021 19:42)

  Het lijkt me een toffe plek om te wandelen. Die Schotse Hooglanders blijven toch zo mooi om te zien he.. ze zijn zo fotogeniek!

 • #19

  Gemma Van der vegt (vrijdag, 23 april 2021 20:28)

  Prachtig die Schotse hooglanders! En ze staan ook mooi op de foto!

 • #20

  Frederique (zondag, 25 april 2021 09:25)

  Ja wist ik toevallig omdat je ze hier vlakbij ook hebt. De eerste keer dat ik ze zag stond ik er wel van te kijken. Ik vind ze schitterend!!

 • #21

  Cynthia (zondag, 25 april 2021 10:40)

  Wat mooi. Ik vind de foto met het roodborstje (dat zag ik goed, toch?) prachtig. Ik houd van wandelen en fietsen in de natuur!

 • #22

  Wanda (zondag, 25 april 2021 12:10)

  Bedankt voor de tip! Wij waren onlangs ook in Elburg en hebben een dag later gewandeld in het natuurgebied De Dellen, vlakbij Epe, maar ook dit bos ziet er erg mooi uit dus zet ik op mijn lijstje voor een volgend uitstapje in die regio!

 • #23

  Nicole Orriëns (zondag, 25 april 2021 14:03)

  Ik merk steeds vaker dat je soms ook dicht bij huis de prachtigste wandelroutes hebt. Al is het maar door in de omgekeerde richting te rijden.

 • #24

  Rory (zondag, 25 april 2021 20:29)

  Oei. Ik woon in de provincie Flevoland en ik wist dus gewoon niet dat dit er was �
  Wat goed om dit bij je te lezen Linda. We zouden er eigenlijk veel meer op uit moeten gaan en misschien gaat dat in de zomer ook wel gebeuren. Bij (ver) wandelen moet ik nu eenmaal altijd een plaspauze houden en in de winter is dat helemaal niet handig als je dat in de vrije natuur moet doen. In de zomer is dat net even wat makkelijker. Goed om te weten dit.

 • #25

  Felice Veenman (dinsdag, 27 april 2021 07:11)

  8k ken Flevoland toh redelijk, maar ik moet bekennen dat ik van het Harderbos niks afwist!

 • #26

  Tessa (dinsdag, 27 april 2021 17:03)

  Wat een veelzijdige wandelingen zijn dit. Hier in de stad waar ik woon heb je dat niet echt

 • #27

  Melanie Hoogvliet (woensdag, 28 april 2021 15:53)

  Die foto van de hooglander vind ik echt prachtig! Ik vind sowieso jou natuur foto's echt prachtig

 • #28

  Jouvence (maandag, 03 mei 2021 20:58)

  Wat is de natuur toch mooi! Hier op de Veluwe in Gelderland lopen ook Schotse Hooglanders rond.

 • #29

  Nicole Orriëns (dinsdag, 11 mei 2021 14:01)

  Wat voor vogel zit daar op die tak? Is het een roodborstje? Ik kan het net niet zien.