· 

31 Oersterke tuinplanten geschikt voor zon en droogte

31 Oersterke tuinplanten geschikt voor zon en droogte

Tijdens de hitte kom je erachter dat niet elke tuinplant goed tegen de zon en de droogte kan. Sommige vaste planten laten al snel de mooie bloemen hangen en andere planten vragen om meer en meer water. 

 

Er zijn twee redenen waarom de tuinliefhebber graag over wil gaan op andere planten. Men wil duurzamer leven en niet te veel water geven aan de planten in de tuin. De tweede reden om andere planten aan te schaffen is omdat de planten de temperaturen niet overleven.

 

Van daar een artikel met oersterke planten waaronder borderplanten, struiken en bomen welke zich goed staande houden in de volle zon en de droge grond, bloemenplanten welke goed tegen een warmte kunnen en weinig water nodig hebben.

Verbena: oersterke tuinplant geschikt voor zon en droogte
Verbena: oersterke tuinplant geschikt voor zon en droogte

Help mijn tuinplant kan niet tegen de hitte!

Met de klimaatverandering hebben we opeens te makken met enorme regenbuien, zware stormen en niet te vergeten hittegolven. Een hittegolf bevat 5 aaneengesloten dagen met een temperatuur van 25 graden, tropische dagen hebben een minimale temperatuur van 30 graden. In de zomer 2022 hebben we heel veel warme dagen gehad.

 

Bij veel hitte kom je er al snel achter welke planten zich goed staande houden en welke tuinplanten niet geschikt zijn voor de droogte. Je kunt dan twee dingen doen of bij droogte je planten regelmatig water geven, maar we hebben al te laag water in alle rivieren en kanalen. De tweede optie is dat je de keuze van de bloemensoorten aanpast, waarbij je je richt op beplanting welke wel de droogte kan weerstaan.

 

Op de tuingroepen van Facebook waaronder Tuinweetjes is de hitte een veel besproken onderwerp. In meerdere tuingroepen zijn veel tuinierders op zoek naar planten welke wel de warme temperatuur en de droogte overleven.

 

Dit is een verzamelartikel van alle tuinliefhebbers op Facebook welke goede ervaringen hebben met bloemenplanten, welke goed tegen de zon en weinig water kunnen. Borderplanten, struiken en bomen welke er met kop en schouder bovenuit steken. De bloemenplanten kunnen goed tegen de hitte en de droogte. Waar de vaste plant zoals de Hortensia de bloemen laat hangen, blijven deze borderplanten zonder of met weinig water prima staan.

Vaste borderplanten voor een droge grond

De border kun je opvullen met vaste planten. Je kunt de borderplanten opbouwen van hoog naar laag, let daarbij goed op de groeigrootte en de bloeitijd. Het mooiste is de tuin als er elke keer wat bloeit of groeit. De volgende vaste bloemenplanten zijn ideaal voor een droge grond.

 • Lavendel: Lavendel sterk geurende borderplant met blauwpaarse bloemen, van half juni tot september heb je plezier van de bloemen. Hoogte: gemiddeld 60 cm.
 • Zonnehoed: De Zonnehoed is in het rood en geel verkrijgbaar en bloeit van juli tot september. Hoogte: 1 meter.
 • Skimmia: Mooi plant met roze-witte bloemen welke in april mei bloeien. Hoogt: Maximaal 1 meter.
 • Verbena: Een hoge plant waar veel insecten blij mee zijn, de paarse bloemen bloeien van juli tot oktober. Hoogte: 1/1,5 meter
 • Hemelsleutel: In de nazomer bloeit de Hemelsleutel met oudroze kleurige bloemen. De vetplant trekt veel bijen naar de tuin. Hoogte: 50 cm.
 • Lampenpoetsergras: Siergras wat bloeit van augustus tot oktober met mooi gevormde aren. Hoogte: 50/100 cm
 • Goudpapaver: De Goudpapaver, ook wel slaapmuts genoemd, heeft wat weg van een gele Klaproos. Van juni tot september kun je genieten van de bloemen. Hoogte: 20/40 cm.
 • Leeuwenbekje: In juli/ september bloeit het Leeuwenbekje. De plant is verkrijgbaar in de kleuren roze, lila, wit en geel. Hoogte: 50 cm.
 • Ooienvaarsbek: De Ooievaarsbek is een mooie bodembedekker, van juni tot augustus heb je plezier van de vaste plant. Zolang je de uitgebloeide bloemen blijft weghalen, blijft de plant bloeien. Hoogte: 25 cm.
 • Schoenlappersplant: Dit is een voorjaarsbloeier welke bloeit van maart tot mei met roze bloemetjes. Hoogte: 30 cm.
 • Edelweiss: In juni / juli bloeit de Edelweiss met witte bloemetjes, het rotsplantje wordt 20 cm groot.
 • Persicaria: De plant is als bodembedekker, maar ook als hoge plant van 150 cm verkrijgbaar. Beide geven roze bloemetjes waar insecten dol op zijn. Verwar de plant niet met de woekerende Duizendknoop.
 • Steentijm: Deze laagbloeier bloeit van juni tot oktober met witte en lichtblauwe bloemetjes waar insecten graag op af komen. Hoogte: 40/50 cm.
 • Kalkaster: In augustus en september verschijnen er gele bloemen aan de plant. Hoogte: 40/50 cm.
 • Vrouwenmantel: Het aparte blad en de bloemen die in mei en juni bloeien maken deze plant bijzonder. Hoogte: 15 cm.

Wil je een kruidentuintje of een moestuin aanleggen dan zijn de Rozemarijn en de Kerrieplant geschikte kruidenplanten om te houden.

De ideale struiken voor de volle zon en droge grond

Je wilt een mooie tuin waar planten groeien en bloeien, daar horen zeker ook struiken en heesters bij. Struiken geven de achtertuin een body en nog een voordeel de heesters zijn vaak onderhoudsvriendelijk. Het enige wat ze vragen aan verzorging is de bloemen eruit te knippen. 

 • Hibiscus: De Hibiscus, ook wel Altheastruik genoemd is een sterke struik met bloemen, de bloemen zijn er in diverse kleuren en bloeien van augustus tot oktober. Hoogte 2-4 meter.
 • Pluimhortensia: De Pluimhortensia heeft witte pluimbollen welke van juli tot september bloeien. Hoogte is ongeveer 2 meter.
 • Russische salie: Een kleine struik welke rijkelijk bloeit met blauwe bloemen, de bloeitijd is van de zomer tot in oktober. Hoogte: ongeveer 1 meter.
 • Vlinderstruik: De struik trekt vlinders en insecten naar de tuin. De bloemen bloeien van juli tot de herfst. Hoogte: kan 3 meter hoog worden.
 • Chinese bloeiende kastanje: De struik heeft sierlijke wit roze bloemetjes, er verschijnen ook nog eetbare nootjes aan de heester. Hoogte 150 cm.
 • Choysia white Dazzler: Van deze heester heb je veel plezier, 3x per jaar geeft de plant witte geurende bloemetjes in de vorm van een tros. Hoogte 90 cm. De sierplant kan vorstgevoelig zijn.
Hibiscaus : sterke plant geschikt voor de hitte en heeft weinig water nodig
Hibiscaus : sterke plant geschikt voor de hitte en heeft weinig water nodig

Bomen die tegen de zon en de droogte kunnen

Bomen hebben we tijdens de droogte heel nodig, de bomen zorgen namelijk voor schaduw in de tuin. Er zijn vele boomsoorten, maar niet elk soort kan goed tegen de droogte. Deze vijf bomen verdragen makkelijk weinig tot geen water.

 • Salix Flamingo: De bladverliezende wilg heeft mooie bladeren in de kleuren roze, wit en groen. De hoogte van de Salix op stam is 3 meter maar de plant is ook als struik verkrijgbaar.
 • Portugese Laurier: De Portugese Laurier kan als haag maar ook als boom aangeschaft worden. Het groene blad behoudt de boom ook in de winter. In mei en juni bloeit de Laurierkers.
 • Fluweelboom: De Fluweel boom heeft een tropische uitstraling en een blad dat mooi verkleurd. De bloemen bloeien in juni/ juli. Hoogte kan 4 meter worden.
 • Lijsterbes: De boom met vruchten is ideaal voor een kleine of middelgrote tuin. Hoogte 8-12 meter.

Welke planten doen het bij jouw goed in de hitte?

Reactie schrijven

Commentaren: 11
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 06 september 2022 06:52)

  En deze planten zijn nog kleurrijk ook! Ik vind dit een hele handige tip gezien de enorme droogte.

 • #2

  Tessa (woensdag, 07 september 2022 12:29)

  Wat een handig overzicht. Ik ga deze opslaan voor als ik een tuin heb

 • #3

  Naomi (woensdag, 07 september 2022 13:17)

  Handige lijst, ik moet nog wel even zelf een lijstje maken van Spaanse benamingen hihihi, zodat ik ze hier ook kan opzoeken en planten in het hete Zuid-Spanje. Dank je we!

 • #4

  Claire (donderdag, 08 september 2022 16:18)

  Wat een plaatjes staan er tussen!! Ik wordt overal blij van!! De zonnehoed vindt ik ook heel bijzonder vanwege haar helende vermogen.

 • #5

  Heleen de Jong (donderdag, 08 september 2022 16:34)

  Wat een mooi overzicht! Wij hebben veel van deze planten ook in de tuin ☺️

 • #6

  Frederique (vrijdag, 09 september 2022 13:35)

  Oh ja leeuwenbekjes, die zien er zo leuk uit! Verder sowieso erg handig lijstje om mee te nemen wanneer je planten aanschaft!

 • #7

  Tessa (vrijdag, 09 september 2022 19:18)

  Met al deze planten heb je bijna het hele jaar door een mooie tuin

 • #8

  Linda De bode (dinsdag, 04 oktober 2022 20:09)

  Onze Zonnehoed ging tegen de vlakte. Dat vond ik gezien de naam ergens wel grappig

 • #9

  Martin Stevens (donderdag, 06 oktober 2022 20:22)

  Er staat vrijwel geen plant op die hier thuishoort. Dat is jammer. Insecten en andere dieren hebben hier niets of vrijwel niets aan. Zelfs een paar invasieve exoten. Terwijl je met wilde planten van hier minstens even mooie tuinen maakt waar duizenden soorten heel veel aan hebben. En nog droogte bestendiger zijn dan al deze exoten. Ik heb er wat over geschreven op mijn site en onze boeken

 • #10

  Karins heemtuin (vrijdag, 07 oktober 2022 21:32)

  Ik heb sinds 2 1/2 jaar een voortuin op het zuiden, sproei nooit en mijn planten doen het geweldig! Ze bloeien van het vroege voorjaar tot in de herfst en de tuin is net een toverbal. Inheemse wilde planten passen zich prima aan; bovendien zijn ze beter voor de bijen, hommels en vlinders. Dus kies ook eens voor deze soorten. �

 • #11

  P. Swinkels (dinsdag, 29 november 2022 23:11)

  Geen leuke lijst. Veel te weinig inheemse planten. Veel genoemde soorten zijn een bedreiging voor onze biodiversiteit.