· 

6 huishoudklusjes om met kinderen in de vakantie te doen

6 huishoudklusjes om met kinderen in de vakantie te doen

Als je dagelijks een huishoudklusje doet dan is het huishouden makkelijk te fiksen, ook al zijn het vaak klusjes welke niet leuk zijn om te doen. Daarbij is het huishouden vaak ook ondankbaar werk, omdat een dag later de kruimels al op de vloer liggen en je hoogglans keukenkastjes er niet netjes meer uitzien. Toch is het wel fijn om de taken goed te organiseren, want zo ben je minder tijd aan het huishouden kwijt en heb je gelegenheid om andere leuke dingen te doen.

 

In het drukke gezinsleven zijn er ook huishoudtaken welke wel op je lijsje staan, maar waar je bijna niet aan toekomt. De zomervakantie is dan een ideaal tijdstip om samen met de kinderen het huis weer op orde te krijgen.

6 Huishoudklusjes om met kinderen in de vakantie te doen

Maak je huishouden op orde met je gezin

De zomervakantie is vaak het moment waarbij iedereen lekker kan uitrusten. Even geen schoolwerk, kinderopvang, een drukke dagindeling of een volle trein als je op weg bent naar je werk. Misschien ga je er lekker op uit en heb je een reis geboekt met het hele gezin of doe je rustig aan en heb je een vakantie vanuit huis. Wat je doet, maakt niet uit, als je maar even kunt relaxen en energie in elkaar en jezelf kunt steken.

 

Toch is een gemiddeld gezin niet zes weken weg in de zomervakantie. Vaak kun je na of voor de vakantie nog ontspannen dagjes weg en heb je zelfs tijd over. Deze tijd kun je nuttig besteden door het met het gezin de uitgebreide klusjes eens onder handen te nemen. Je kunt de uitgebreide huishoudklusjes organiseren en je kinderen kunnen daar best hun steentje aan bijdragen. Peuters, kleuters of tieners in huis, iedereen kan wel een taak uitvoeren. Heb je geen idee waarmee je kunt beginnen, kijk dan naar de tips voor het opruimen met kinderen.

Gordijnen wassen

De gordijnen wassen is geen taak welke je wekelijks uitvoert. Dat is ook niet nodig want de overgordijnen worden niet snel vies. Sterker nog, als je de inbetweens weinig wast, dan blijven ze er langer mooier uitzien. Desondanks is het wel verstandig om de vouwgordijnen 1 á 2 maal per jaar te wassen. Je ziet vaak het grote verschil, als je de gordijnen in de wasmachine hebt gestopt. 

De vakantie is een mooi moment om dit klusje te klaren. Een "kaal"raam is in de zomer minder erg en daarbij drogen de gordijnen veel sneller. Vraag wel altijd aan de gordijnenspecialist of je de vouwgordijnen zelf kunt wassen. Dat is namelijk niet bij elke raambekleding mogelijk. Velours gordijnen zijn niet goed schoon te maken, de stof wordt namelijk stijf in de wasmachine, de vitrage kun je beter uitkloppen.

Iedereen ruimt zijn eigen slaapkamer op

Hier in huis lopen drie kinderen, twee pubers en een volwassenen, de een is punctueel en ruimt alles op, de ander maakt er een slagveld van. De vakantie is het moment om het beddengoed te verschonen en de kamer te organiseren. Zodat het bureau er opgeruimd uitziet als ze na de vakantie weer naar school gaan. Daarbij worden er vaak spullen gevonden, welke, zoek waren en nu weer gebruikt kunnen worden.

 

Vinden de kinderen de boel een beetje onoverzichtelijk worden als alles gereorganiseerd moet worden? Je kunt ook per dag een gedeelte van de kamer doen. De ene dag het bureau met alle kastjes, de andere dag stofzuigen en een nat lapje door de slaapkamer en de laatste dag de kledingkast. En daarbij komen we bij het volgende punt.

Kledingkast uitmesten

Is het een regendag of verveel je je? Ga dan de kledingkast uitmesten. Vaak komt hier ook veel bij kijken, het zijn niet alleen de broeken, maar ook shirts, jurkjes, topjes en accessoires. Hier mag je wel even de tijd voor uittrekken. Toch zorgt een opgeruimde garderobe voor een opgeruimd hoofd, daarbij ziet de kast er weer overzichtelijk uit.

 

Je kunt nu meteen de kledingstukken welke je niet meer draagt, maar er nog wel goed uitzien naar de kringloop brengen of verkopen op een platform. Pubers kunnen hun eigen gekochte kleding verkopen en zo hebben ze weer een extra zakcentje voor de vakantie,

Wat gebruik ik wel en niet?

Als je de slaapkamer onderhanden neemt kijk dan ook naar alle spulletjes in de slaapkamer. Wat gebruik je wel en wat niet? Vaak stop je dingen weg in laatjes en kastjes, maar gebruik je het product niet meer. Denk hierbij aan oude parfum, crèmepjes of andere producten welke je al een lange periode niet meer hebt gebruikt. Pak een vuilniszak bij de hand en verwijder alle producten welke je niet meer gebruikt. Je zult zien dat de vuilniszak eerder vol zit dan dat je zelf denkt.

Tuin of balkon ordenen

Heb je een tuin of balkon, neem deze dan ook mee in de grote schoonmaak. Schrob de vlondertegels, snoel de planten en neem een kijkje naar je stoelen en banken, misschien kunnen deze ook wel voorzien worden van een sopje.

 

Bij dit klusje buiten kun je de kinderen ook te hulp vragen. Vooral kleine kinderen vinden een sopje en wat water geweldig. Houdt er wel rekening mee dat het niet helemaal wordt schoongemaakt zoals jij dat zou doen. Maar dat moet je dan maar even voor lief nemen.

Woning opknappen

Wilde je al een tijd je de muur van je interieur een likje verf geven of de keuken opknappen? Dit is het moment om de klus te klaren. Ga op pad voor de juiste materialen, ga kennis op doen op bijvoorbeeld Pinterest en pas je woonstijl aan. Vaak is het opknapklusje geen leuke uitvoering, maar als alles is opgeknapt dan krijgt je er zo veel energie van.

Heb je alles gedaan, dan is het tijd om op vakantie te gaan!

Reactie schrijven

Commentaren: 6
 • #1

  Claire (donderdag, 03 augustus 2023 08:20)

  Samen de ramen wassen is ook ontzettend leuk om met kids te doen.

 • #2

  Nicole Orriëns (donderdag, 03 augustus 2023 13:23)

  Vooral kledingkast uitmesten vind ik een geweldig klusje om met kinderen te doen. En als school dan weer begint, heb je dat keurig op orde. Dat scheelt een boel gedoe en gestress.

 • #3

  Jessie (donderdag, 03 augustus 2023 21:10)

  Ik heb zelf geen kinderen, maar dit lijken me erg goede tips. Het is denk ik ook belangrijk om je kinderen in dit soort klusjes mee te nemen. Daar worden ze in ieder geval zeker niet dommer van.

 • #4

  Angelo (vrijdag, 04 augustus 2023 13:43)

  Ik heb geen kinderen maar het zijn hartstikke leuke en goede tips! Altijd goed om ze te leren opruimen haha!

 • #5

  Tessa (vrijdag, 04 augustus 2023 19:36)

  Niet alleen gezellig om samen te doen, maar ook handig om dit soort dingen met zijn alle te doen.

 • #6

  Frederique (maandag, 21 augustus 2023 16:54)

  Hahaha mijn kinderen zien me al aankomen in de vakantie met dit soort klussen. Ik heb dan ook twee puberjongens in huis die het huishouden maar al te graag ontvluchten!