· 

Keuken opknappen: make-over keukenkastjes

Keuken opknappen: make-over keukenkastjes

Je wilt de keukenkastjes opknappen omdat je erop uitgekeken bent of omdat je toe bent aan een nieuwe look. Met deze 4 tips kun je de keuken in je huurhuis of koopwoning omtoveren tot een gezellig keukenblok. Speciaal voor mensen met een klein budget, geef ik je keuken inspiratie, ideeën om je keuken op te pimpen en er een droomkeuken van te maken.

Keuken opknappen: make-over keukenkastjes
Keuken opknappen: make-over keukenkastjes

Bespaar budget en pimp je keuken zelf op

Heb je weinig budget of wil je niet te veel besteden aan de make-over van je keuken, dan kun je het beste alles zelf doen. Vraag familie of vrienden om je te helpen en maak een plan van aanpak. Je kunt namelijk niet alles zelf doen, puur omdat je de kennis er niet voor hebt. Leidingen verleggen kun je het beste overlaten aan vakmensen die weten wat ze doen, maar de keukenkastjes kun je wel op pimpen met een paar handige tips

Keukenkastjes schilderen

Wil je een hele nieuwe look, schilder dan de keukenkastjes of de tegels in een ander kleurtje. Door je keuken een andere kleur te geven, krijgt je leefkeuken een hele ander uitstraling. Als je het juist aanpakt en de keukenkastjes in een lichte kleur verft kan de keuken zelfs groter ogen. 

Pak dit keukenklusje wel goed aan, het beste kun je de keukenkastjes een beetje opschuren zodat de verf er goed op blijft zitten. Zorg voor een schoon, droog en vetvrij oppervlak zodat de verf goed blijft zitten. Daarna is het tijd voor het schilderen van de keukenwand.

Keuken opknappen met klein budget
Keuken opknappen met klein budget

De keuken opknappen met behang

Misschien heb je er niet zo snel aan gedacht maar je kunt je keuken ook opfrissen met behang. Wil je je keukenkastjes niet schilderen dan is behangen ook een optie. Het voordeel van behangen is dat je een leuk behang print kunt uitkiezen wat heel je keuken opfleurt. Het nadeel is dat het 24 uur duurt voordat het behang opgedroogd is en er goed op zit, maar dan heb je wel het resultaat wat je voor ogen hebt.

Vrolijk het kastje van de keuken op met folie

Je keukenkastje met folie beplakken, je ziet het wel vaker voorbijkomen, toch is het beplakken van het kastje een precies werkje, heb je geen vaste hand dan kun je het beplakken het beste door een specialist laten doen. Je bent dan alléén niet zo goedkoop uit. Zelf doen is zeker een optie, als tip wil ik je meegeven om vooraf een filmpje te bekijken over hoe je het keukenfolie het beste kunt beplakken.

Keuken pimpen met wandplanken
Keuken pimpen met wandplanken

Vervang de kastjes voor een wandplank

 of Ben je uitgekeken op de kastjes in de keuken of zijn de kastjes aan vervanging toe, dan kun je op een goedkope wijze de muurkast vervangen door wandplanken. Planken die je tegen de muur plaatst en waar je je servies maar ook leuke keukenaccessoires zoals een snijplank of een keukenboek op kwijt kunt.

 

Leren plankdragers zie je veel terugkomen in de leefkeuken, de houten planken zijn voorzien van een leren lus wat de keuken een hele andere uitstraling geeft. De leren lussen zijn niet alléén geschikt voor de keuken maar ook voor IKEA meubelen.

Heb jij je keuken wel eens zelf opgeknapt? Leestip hoe kan je het beste de keukenkastjes organiseren of vlekken van keukenkastjes schoonmaken.

Reactie schrijven

Commentaren: 21
 • #1

  Charlotte (dinsdag, 11 januari 2022 20:57)

  Ik heb mijn keuken een jaar geleden geverfd met Flexa keukenverf en ben er nog steeds iedere dag blij mee dat ik het heb gedaan.

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 12 januari 2022 14:03)

  Met andere deurtjes en grepen kun je een keuken een heel andere look geven inderdaad. Ideaal voor mensen die niet een heel nieuwe keuken willen.

 • #3

  Mandy Eggens (woensdag, 12 januari 2022)

  Ik lees heel veel over folie, mensen kunnen daar super veel mooie dingen mee! Ik heb hetzelf nog nooit geprobeerd

 • #4

  Mieke | mieks mind (woensdag, 12 januari 2022 20:21)

  Een wandplank vind ik wel tof, maar behang zou ik niet kiezen. Mooie tegeltjes tegen de wand van mijn keuken in een andere kleur vind ik wel tof.

 • #5

  Elena (donderdag, 13 januari 2022 10:49)

  Een vriendin van mij heeft de kleur met folie veranderd het was echt heel mooi geworden. Dat het ook met behang kan heb ik nooit aan gedacht

 • #6

  Linda Meester (donderdag, 13 januari 2022 13:20)

  Oeh, dat schilderen zou ik niet durven. Zou het echt zo mooi worden? Ik ben bang van niet eigenlijk

 • #7

  Peter Boon (donderdag, 13 januari 2022 21:04)

  Sinds Thomashuis Reeuwijk in de zomer van 2015 bestaat, waarbij ik in Augustus van datzelfde jaar er bij kwam als derde bewoner, zijn alle keukenkastjes donkergrijs van kleur. Wellicht gaat het nog wel veranderen door de jaren heen, misschien als er over een aantal jaar ik nieuwe zorgondernemers heb.

 • #8

  EvenDelen.be (vrijdag, 14 januari 2022 08:51)

  Binnen een paar jaren zouden we bij ons de keuken wel mogen opfrissen. Voornamelijk dan de deuren en ohoh het zijn er ontzettend veel. Behangpapier moet wel lekker snel gaan, maar ik kies liever voor een oplossing die ik toch regelmatig kan afwassen. Alhoewel je met behangpapier wel heel origineel kan werken. Misschien is een combinatie met verven wel iets?

 • #9

  Soraya HH (vrijdag, 14 januari 2022 13:44)

  Ik vind zo’n eiland tafel echt prachtig. Leuk dat je het speciaal voor mensen doet met een klein budget! Het is inderdaad goed om een plan van aanpak te vragen. Hulp vind ik wel lastig. En als je een nieuwe look wilt kan je inderdaad de keukenkastjes schilderen. goede tip! Ook dat je het het beste schoon, droog, en vetvrij kan houden. Tot slot is een wandplank ook cool.

 • #10

  Nicole Orriëns (vrijdag, 14 januari 2022 15:43)

  Hoewel ik wandplakken erg leuk vind, vind het wel een enorm nadeel dat alles er zo vettig op wordt. Je moet dan wel wat vaker schoonmaken.

 • #11

  Tessa (vrijdag, 14 januari 2022 16:01)

  Ik woon nu 7 jaar in mijn huidige huis en nooit wat verandert aan de keuken. Hij is goed zoals die is

 • #12

  Wanda (zondag, 16 januari 2022 10:26)

  Wij hebben een tijdje geleden wel wat kleine aanpassingen aan de keuken gedaan zoals idd een wandplank, maar twijfelen nog steeds of we het aandurven om de kastjes te gaan verven. Misschien gewoon een keer met 1 kastje uitproberen.

 • #13

  Janet (zondag, 16 januari 2022 11:00)

  Ik heb er wel eens over na zitten denken om de keukenkastjes een make-over te geven. Ik zou dan denk ik ervoor kiezen om het met folie te doen. Tot op heden niet gedaan en binnenkort verkopen we ons huis dus het gaat in dit huis in ieder geval niet meer gebeuren. ;)

 • #14

  Deborah (zondag, 16 januari 2022 12:13)

  Ooh ja, wij hebben hier ook over nagedacht. Onze keuken moet echt een make-over. Folie laat los en we zijn wel uitgekeken op de kastjes die er nu inzitten. Ik ben alleen een beetje bang wat ik aan ga treffen als ik de folie die er nu op zit af ga halen. Sommige voelen nl heel glad er onder maar andere juist weer niet. We zijn er ook nog niet helemaal over uit of we de kasten gaan vervangen of niet. Al wel aan het rondneuzen geweest en boy oh boy wat een prijzen � Zelf pimpen is dan iig een heel stuk voordeliger.

 • #15

  Joyce - SomedayTodayNL (zondag, 16 januari 2022 17:10)

  Leuk om te lezen! Wij hebben onlangs een vaatwasser gekocht en moesten er nog een deurtje voor maken. De kastjes zijn wit, maar wilden graag wat anders hiervoor. Gekozen voor een eikenhouten kleur en met wat we overhadden van de plank een schot gemaakt aan de zijkant van de keuken. Zo simpel, maar gelijk heel anders!

 • #16

  Claire (maandag, 17 januari 2022 10:59)

  Leuke tips! Wij wonen in een huurappartement, dus mogen helaas niks aanpassen.

 • #17

  Kelly Buysse (maandag, 17 januari 2022 16:54)

  Wij hebben een hele grote, maar heel oude keuken. Ik vind het een heel interessant artikel. Daar ga ik eens over nadenken :-)

 • #18

  Moniek (maandag, 17 januari 2022 18:42)

  Wat een leuke ideeën. Hoewel die plankjes niet handig zijn hier. Daar kan ik niet alles op kwijt haha. Mijn kastjes staan behoorlijk vol. :-)

  En diezelfde kastjes zijn al een tijdje een doorn in het oog bij mij. Dus deze tips zijn zeer welkom. Behangen vind ik wel vrij tricky, maar verven ga ik zeker overwegen.

 • #19

  Jolanda (maandag, 17 januari 2022 19:44)

  Weer een leuk onderwerp. Nog niet nodig om te veranderen, maar vind dit wel een leuk onderwerp. Heb ooit wel zo mijn vorige keuken geschilderd. Was echt een succes!

 • #20

  Jouvence (dinsdag, 18 januari 2022 14:32)

  Wij hebben een particuliere huurwoning, dus begin er niet aan. Maar als ik in een huurwoning van de woningbouw zou zitten zou ik het wel overwegen.

 • #21

  Mitchel (woensdag, 19 januari 2022 19:07)

  Het keukenblok in de kamer die ik huur, is erg gedateerd. Daarom lijkt het me ideaal om er folie op te plakken.