· 

Tips voor het schilderen van de keukenwand

Tips voor het schilderen van de keukenwand

De keuken geef je een snelle make-over met een likje verf. Een nieuwe kleur op de achterwand zorgt al voor een hele andere sfeer! Het is bovendien een relatief snel en eenvoudig klusje. Met de goede voorbereidingen kun je zelfs als niet-handige thuisklusser jouw keukenwand een frisse look geven. De onderstaande tips in dit gastenblog helpen je alvast goed op weg.

Hoe kan je het beste de keukenwand verven? Schilder tips

Tip 1. Kies een hoogwaardige verf

Voor het beste resultaat is verf van hoogwaardige kwaliteit onmisbaar. Professionele verf heeft een goede vloeiing, goede dekking en zorgt voor een egale look. Hierdoor kun je de keukenwand strak afwerken en zijn er minder laagjes nodig. Kies bijvoorbeeld voor Sigma verf. Dit merk wordt ook door vakschilders gebruikt.

Tip 2. Denk aan het onderhoud

In de keuken krijg je te maken met vocht, spetters en vlekken. De muur moet hier wel tegen bestand zijn. Gebruik daarom een verfsoort die goed afneembaar is. Dit wordt ook wel aangeduid als schrobvaste verf. Veel reinigbare verfsoorten hebben een glanzende afwerking, maar er zijn ook matte varianten verkrijgbaar. De Sigma pearl

clean matt muurverf heeft schrobklasse 1 en zal de matte look ook behouden na het reinigen. De matte afwerking is super stijlvol! Een andere optie is om de keukenwand af te werken met een vuil- en vochtafstotende coating.

Tip 3. Maak de keukenwand grondig schoon

Voordat je begint met schilderen, moet je de muren grondig reinigen. Verwijder al het vet, vuil en stof. Haal je tegels van de muur? Dan moet je uiteraard ook de lijmresten goed weghalen. Soms is het nodig om de keukenwand op te schuren tot een egaal oppervlak. Laat de wand na het schoonmaken goed drogen.

Tip 4. Dek en plak goed af

Terwijl je de keukenmuur laat drogen, kun je het aanrecht en de kastjes afdekken. Plak vervolgens alle hoeken en randen af met speciaal afplaktape. Andere soorten tape zijn lastig te verwijderen en zorgen niet voor zo’n strak resultaat.

Tip 5. Gebruik een primer

Als de wand nog niet eerder is behandeld, moet je eerst een primer aanbrengen. Dit wordt de hechtlaag voor de verf. Bij gebruik van een geschikte primer blijft de muurverf beter zitten, zal het niet afbladderen en ben je verzekerd van een strak resultaat.

Tip 6. Check de droogtijden

Controleer altijd wat de droogtijden zijn van de primer en de verf. Er staat aangegeven na hoeveel uur de verf overschilderbaar is en wanneer het volledig gedroogd is. Houd je aan dit advies en probeer de klus niet te overhaasten.

Zou je de keukenwand een nieuw laagje verf willen geven op op een andere wijze je keukenblok opknappen?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Claire (maandag, 13 maart 2023 11:47)

  Ik vind dit met kleine kids een onmogelijk klusje om aan te beginnen ivm de geur. Maar ik vind het resultaat wel heel erg mooi!

 • #2

  Tessa (dinsdag, 14 maart 2023 19:18)

  Wat een handige tips zijn dit. Zelf heb ik tegels in de keuken, ook erg makkelijk met onderhoud

 • #3

  Eva (vrijdag, 17 maart 2023 15:58)

  Dat zijn inderdaad wel goeie tips om rekening mee te houden. Ik spetter nogal eens met koken en dan is het wel fijn als je die tomatensaus er nog afkrijgt.

 • #4

  Janet (zondag, 19 maart 2023 06:12)

  Wat een goede tips geef je, dankjewel. In mijn vorige huis heb ik alles laten doen door een schilder, scheelde weer en dan is het gelijk goed gebeurd. Als ik het zelf had moeten doen, had het er waarschijnlijk anders uit gezien. �

 • #5

  Saskia (zondag, 19 maart 2023 08:55)

  Ik heb nog ouderwets tegeltjes in de keuken. En de wanden zijn van kunstof. Valt niet veel te schilderen :)
  Maar het kunnen afwisselen met kleurtjes op zijn tijd, lijkt me wel weer tof.

 • #6

  sandra (maandag, 20 maart 2023 06:59)

  Wat goede tips! Het ziet er ook heel mooi uit. Ikzelf heb vooral tegels in mijn keuken en slechts een klein stukje muur die ik in dezelfde kleur als mijn living heb laten schilderen.

 • #7

  Jouvence (dinsdag, 21 maart 2023 18:12)

  De keukenwand/achterwand is hier van composiet in dezelfde kleur als het aanrechtblad.

 • #8

  Mirjam Hart (woensdag, 22 maart 2023 17:01)

  Yes! Doe maar lekker veel kleur in huis, ik hou ervan. Wij hebben nu een bloemenbehang in de keuken en daarvoor roze tegels. Maar met een likje verf is een leuke kleur ook zo aangebracht natuurlijk.

 • #9

  Amina (woensdag, 22 maart 2023 18:44)

  Goede tips! Wij hebben dit ook pas gedaan. Even een gedoe om alles wat je een paar dagen nodig hebt, ergens anders neer te zetten, maar het resultaat is echt alsof je een nieuwe keuken hebt! xxx

 • #10

  Nicole Orriëns (donderdag, 23 maart 2023 08:10)

  Ja, ik vind dat een erg leuke manier om de keuken een nieuwe look te geven!

 • #11

  Patricia Heres (donderdag, 23 maart 2023 20:25)

  Wat een fijne tips zijn dit! Mocht ik ooit gaan verhuizen dan ga ik zeker nog eens teruglezen hier.

 • #12

  Yvonne (zondag, 26 maart 2023 17:13)

  Handige tips! Wij hebben de wand achter het aanrecht afgelakt met traplak werkt perfect. Tip van een schilder gehad.

 • #13

  Karel (dinsdag, 28 maart 2023 18:08)

  Wij hebben zelf ook al een keukenwand geschilderd. Ging prima. Leuk artikel!