· 

9 nieuwe trends in vloeren voor 2022

9 nieuwe trends in vloeren voor 2022

We hebben het al gehad over de nieuwste woontrend van 2022. Heb je deze nog niet gelezen?  Dan kunnen we de vloertrends natuurlijk niet vergeten! Vloertrends veranderen in de loop der jaren naarmate huiseigenaren nieuwe smaken verwerven en technologie zorgt voor een grote verscheidenheid aan ontwerpen.

In 2021 sloegen midden bruine tinten in bij de eigenaren. Vloerafwerkingen variërend van ebbenhout tot drijfhout werden erg populair. Een andere trend die zich zou kunnen voortzetten, is het toestaan dat gebreken in de vloer, zoals minerale strepen en knopen, dienen als onderdeel van de esthetiek en een natuurlijker gevoel creëren.

Het was ook een geweldig jaar voor kunstvloeren. Tegels die eruitzien als hout waren een van de grote trends in vloeren. 2022 brengt zeker spannende nieuwe woontrends met zich mee.

Trend 1: Gerookte houten vloeren – Sterkere kleur en nerf

Bijna alle soorten houten vloeren ondergaan een soort van kleuring om ze de uiteindelijke gewenste afwerking te geven. Gerookte hardhouten vloeren krijgen hun rijke kleur en nerf zonder vlekken.

In plaats daarvan ondergaat het hout een proces dat rook wordt genoemd. Dit houdt in dat het hout in een kamer wordt geplaatst waar de ammoniak vervolgens in de lucht wordt vrijgegeven. Hout reageert met ammoniak en ondergaat een kleurverandering. De reactie leidt niet altijd tot exact dezelfde veranderingen. De uiteindelijke glans hangt af van een aantal factoren, waaronder de houtsoort, de buitenomgeving en de atmosfeer in de kamer. Dus zelfs tussen twee vergelijkbare stukken hout kunnen de resulterende tinten variëren. Over het algemeen geeft de rook het hout echter donkere tonen en versterkt het de natuurlijke nerf van het hout. De uiteindelijke look is veel aantrekkelijker en luxer dan wat je krijgt met gebeitste hardhouten vloeren.

De nieuwste vloertrend 2022 gerookt hout
De nieuwste vloertrend 2022 gerookt hout

Trend 2: Gebleekt hout

Niet iedereen houdt van de fel bruine vlekken op de meeste hardhouten vloeren. Voor sommigen is de zachtere witte uitstraling van een vloer meer naar hun zin. Dit type vloer bestaat uit hout dat een bleekproces heeft ondergaan. Dit omvat het aanbrengen van een chemische oplossing op het oppervlak van het hout om de "kleur" te verwijderen. Met kleur bedoelen we de kunstmatige vlek of vlek die het hout bedekt.

Whitewashing geeft het hout een as-witte look met de natuurlijke houtnerf nog steeds van onderaf zichtbaar, zodat je de charme en schoonheid van natuurlijk hout niet verliest.

Als je een woningrenovatie plant, vraag dan zeker welke optie het beste voor je is; bestaande houten vloeren witten of vervangen door kant-en-klare witgekalkte laminaatvloeren.

Je huidige houten vloer de witgekalkte look proberen te geven is vaak een dure en vervelende klus. De witgekalkte trend van 2022 zal vooral populair zijn in huizen in landelijke / klassieke stijl en appartementen aan zee. Hoewel we hopen dat deze trend alle soorten woningen overstijgt, want het is indrukwekkend.

Vloertrend 2022 gebleekt hout
Vloertrend 2022 gebleekt hout

Trend 3: Verweerde hout- en betontegels

De versleten vloerstijl bestaat al geruime tijd, maar is de laatste tijd nog populairder geworden. In 2022 zul je zien dat meer eigenaren kiezen voor een verouderde look op de vloeren.

Versleten vloeren ondergaan kunstmatige verouderings- en stylingprocessen die ze een licht versleten afwerking geven. Het werkt het beste voor ruimtes waar een mooie rustieke uitstraling wordt gezocht.

Bij het voorbereiden van versleten hardhouten vloeren worden verschillende maatregelen genomen, afhankelijk van de mate en stijl van de gewenste slijtage. De randen van elke houten plank zijn met de hand geschraapt, wervel- en snijtekens zijn toegevoegd om historisch hout na te bootsen, en de planken zijn geborsteld om glans te verwijderen en ze een gladde, verweerde textuur te geven.

Als de houten vloeren je niet overtuigen, kan je ook kiezen voor andere soorten versleten vloeren, zoals beton of microcement.

Dit soort materialen ondergaan kunstmatige processen die het gepolijste uiterlijk minimaliseren en een versleten glans creëren. Deze passen perfect bij de meeste decoratiestijlen, maar werken het beste in industriële en eigentijdse huizen.

Verweerde hout en betontegels
Verweerde hout en betontegels

Trend 4: Houten vloeren met prachtige patronen

We kennen allemaal het basisformaat van houten stukken die op de vloer worden gelegd, een beschrijving die ze vaak degradeert naar praktisch in plaats van decoratief gebruik.

Maar als je erover hebt nagedacht om een uniek tintje aan een van je huisruimtes toe te voegen, kun je houtdessins met een patroon toevoegen aan je lijst met opties voor elegante vloeren.

2022 brengt een nieuwe look met zich mee. We zien met name een toename van ontwerpen met visgraatpatronen in keukens, badkamers en andere ruimtes. De patroonvloeren zijn officieel hier, en je zou ze eens moeten bekijken.

Waarom zou je de vloer in je huis zo ontwerpen dat deze hetzelfde is als die van alle anderen als je dit leuke en unieke patroon kunt kiezen?

Chevron- en visgraatpatronen zijn een geweldige manier om een accent toe te voegen aan je keuken of eetkamer. Het wordt zeker een van de grote trends op het gebied van vloeren in 2022!

Houten vloeren met patroon
Houten vloeren met patroon

Trend 5: Vintage zwart en wit

Vintage ging altijd over nostalgie en bracht de warmte en herinneringen van de afgelopen decennia terug. In 2022 maken zwart-witte tegels een sterke comeback, hoewel het niet dezelfde oude zwart-witte tegels zijn die historische huizen sieren.

De nieuwe tegels zorgen voor een meer luxe en grafische stijl. Steeds meer eigenaren willen een uniek tintje in hun vloeren. Dit omvat kleinere tegels met gedurfdere grafische patronen. Dit combineert naadloos vintage met hedendaags voor een perfecte look en feel.

Zwart- wit vloer
Zwart- wit vloer

Trend 6: Reclaimed schuurhouten tegels, veelkleurig en directioneel

De trend van teruggewonnen schuurhouten vloeren in 2022 is een uitbreiding van de trend van faux houten tegelvloeren die zo populair was in 2016. De barnwood-look blijft favoriet vanwege de kleurvariatie en verweerde look.

Voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een warme rustieke uitstraling, is dit iets om te overwegen. De technologie is zo goed geworden dat fabrikanten het exacte uiterlijk van echt hout op tegeloppervlakken kunnen nabootsen.

Tegels die eruitzien als hout zorgen voor veel meer variatie. Voor een warme en gastvrije sfeer in huis hoef je niet langer je toevlucht te nemen tot traditioneel hardhout. Met imitatietegels krijg je de ontwerpvoordelen van een hardhouten vloer terwijl je geniet van de functionele voordelen van tegels.

In 2022 zullen tegels die qua kleur, uiterlijk en zelfs textuur op hout lijken, gemeengoed worden.

Vloer trend 2022
Vloer trend 2022

Trend 7: Grafische Tegels

Niet veel mensen zijn bereid om hun vloer als artistiek canvas te gebruiken. Maar als je van unieke en handige patronen in je tegels houdt, komen grafische tegels sterk naar voren.

Met behulp van geavanceerde technologie kunnen fabrikanten een oneindige verscheidenheid aan mozaïekafbeeldingen repliceren. Je kunt tegels krijgen met herhalende patronen of tegels die, als een puzzel, samenkomen om een groot patroon over de hele vloer te vormen. Grafische mozaïeken zijn er in monochrome kleuren, maar als je je bijzonder wild voelt, zijn er andere met opvallende veelkleurige patronen en schrijven.

Woontrend vloer 2022- Grote tegels
Woontrend vloer 2022- Grote tegels

Trend 8: Grote porseleinen tegels en zeshoekige patronen

Meer trends in patroonvloeren voor 2022!

Dacht je dat Chevron en visgraat de enige trending vloerpatronen waren voor 2022?

Met de opkomst van grote porseleinen tegels die door huiseigenaren worden gebruikt bij het verbouwen van keukens en badkamers, verwachten we ook een toename van dit soort patronen en vormen.

Hexagon tegels staan al een tijdje in de schijnwerpers, vooral bij gebruik in de keuken of badkamer. In 2022 gaan we zeshoekige tegels zien, evenals verschillende andere vormen, in grote maten, die de woonkamer, eetkamer, keuken… Deze patronen creëren prachtige effecten in elke kamer!

Druppelpatronen komen ook steeds vaker voor en zullen in 2022 in populariteit blijven groeien. Deze kunnen een verscheidenheid aan verschillende vloertexturen, maten en kleuren vertonen die uiteindelijk in elkaar overlopen.

Vloertrends 2022 -porselein en zeshoekige tegels
Vloertrends 2022 -porselein en zeshoekige tegels

Trend 9: Natuurlijke kleuren

Alles terugbrengen naar de basis en het natuurlijk en eenvoudig houden, zal een diepgaand aspect zijn van het volgende decennium.

Met een toenemende focus op duurzaamheid en manieren om buiten in het interieur te brengen, zal de trend naar natuurlijke kleuren nog geruime tijd aanhouden.

De eenvoud en het comfort van natuurlijk hout zal de ontspannende luxe creëren die de meeste mensen zoeken. Misschien heb je ook interesse in de blogspots lichte vloer welke kleur kan het beste op de muur?welke vloer past bij mijn interieur of een duurzame houten vloer voor op de vloerverwarming?

Natuurlijke kleuren voor de vloer
Natuurlijke kleuren voor de vloer

Dit blog is geschreven door Collin van All About Trends. All About Trends draait om het helpen te vinden van je eigen stijl en te begeleiden om deze toe te passen in jouw huis.

Dit om het voor iedereen mogelijk te maken om van een huis een thuis te maken.

Dus voor meer tips, tricks en trends kan je naar www.allabouttrends.nl

Reactie schrijven

Commentaren: 30
 • #1

  Nicole Orriëns (vrijdag, 22 oktober 2021 10:41)

  Ik vind die tegels zo mooi! Maar die zou ik zelf niet zo gauw durven leggen bij ons thuis uit angst dat het dan te druk wordt.

 • #2

  Frederique (vrijdag, 22 oktober 2021 17:32)

  Die zwart witte vloed met het mooie bad is helemaal mijn stijl. Daar zou ik voor gaan!

 • #3

  Jasmina (zaterdag, 23 oktober 2021 11:24)

  Ik heb gewoon een hele natuurlijke kleur. De vissengraat zie ik steeds meer terug komen en vind ik eigenlijk ook wel erg mooi

 • #4

  Felice Veenman (zaterdag, 23 oktober 2021 13:03)

  ik hou echt heel erg van houten vloeren, maar niet de donkere. lekker licht en vrolijk, dat past beter bij me

 • #5

  Tessa (zaterdag, 23 oktober 2021 19:04)

  Nooit bij stil gestaan dat er zo veel trends nog zijn op het gebied van vloeren

 • #6

  Fallon (zondag, 24 oktober 2021 10:40)

  Visgraat of echt hout dat vind ik zo mooi! Ooit laat ik mijn woonkamer hiermee doen.

 • #7

  Cynthia (zondag, 24 oktober 2021 16:10)

  Jeetje, trends in vloeren. Dat klinkt alsof je elk jaar een nieuwe vloer moet leggen. Hahaha! Maarre... ik vind houten vloeren -trend of geen trend- vaak erg mooi.

 • #8

  Jouvence (zondag, 24 oktober 2021 17:06)

  Mijn partner en ik zijn fan van echt hout en natuurlijke kleuren, liefst een wat warmere tint, maar niet te donker.

 • #9

  Claire (maandag, 25 oktober 2021 09:54)

  Wat een onwijs leuke en mooie trends! Vooral van de eerste 2 ben ik fan.

 • #10

  Buysse Kelly (maandag, 25 oktober 2021 13:35)

  Bij ons thuis ligt er nog de oorspronkelijke vloer. Die voelt enorm koud aan. We houden sowieso van iets warmer. Zowel qua gevoel als qua uitstraling. De motieven zijn iets te druk voor mij �

 • #11

  Tessa (maandag, 25 oktober 2021 19:30)

  Wat zijn er toch veel mogelijheden qua vloeren tegenwoordig. Ik heb simpel laminaat

 • #12

  Rosalyn (dinsdag, 26 oktober 2021 10:59)

  Grappig om te zien dat iedereen voor iets anders kiest :) Ik hou zelf het meest van een natuurlijke look, momenteel heb ik een tegelvloer, maar een houten vloer staat me ook zeker aan.

 • #13

  Tessa (dinsdag, 26 oktober 2021 19:00)

  Tegenwoordig is er echt veel keus in materialen, kleuren en motieven. Erg leuk

 • #14

  Janet (woensdag, 27 oktober 2021 12:08)

  Ik vind de natuurlijke kleuren erg mooi, maar ook de patronen blijf ik heel gaaf vinden.

 • #15

  Nicole Orriëns (donderdag, 28 oktober 2021 08:10)

  Wat is er veel keus als het gaat om vloeren zeg! Echt voor ieder wat wils.

 • #16

  Nathalie (donderdag, 28 oktober 2021 20:51)

  Wat fijn deze blog……..ik ben op zoek naar een nieuwe vloer!
  Thx voor de tips.

 • #17

  Felice Veenman (vrijdag, 29 oktober 2021 07:54)

  grappig: somiige vloeren vind ik echt mooi: zoals die vintagee,maar toch zou ik die niet in mijn huis willen...waarom niet vraag ik me nu af

 • #18

  Cheryl (vrijdag, 29 oktober 2021 09:05)

  Mooie timing, we gaan vanmiddag om een nieuwe vloer kijken. Het worden waarschijnlijk tegels.

 • #19

  Tania (vrijdag, 29 oktober 2021 09:08)

  Wij hebben vorig jaar van die grote grijze tegels gelegd. Grafische tegels vind ik zelf wat te druk

 • #20

  M (vrijdag, 29 oktober 2021 09:10)

  Houten vloeren blijven prachtig. Ik hield altijd van licht eiken, maar vind dat donkere gerookte ook mooi. Leuk artikel!

 • #21

  Hasselton Kiki (vrijdag, 29 oktober 2021 10:08)

  Die grafische tegels zijn tegek, maar ik ben bang dat je er snel op bent uitgekeken

 • #22

  An (vrijdag, 29 oktober 2021 21:49)

  Ik vind die natuurlijke kleuren prachtig. Daar past ook alles op.

 • #23

  Rory (zaterdag, 30 oktober 2021 15:40)

  Ik keek eerst naar gebleekt en ook de verweerde look, maar uiteindelijk denk ik dat ik toch altijd weer bij het 'natuurlijke' uitkom. Gewoon omdat dat het beste past bij ons interieur. Dat is al vrij druk of in ieder geval 'eclectisch' (want combi van vintage, antiek, teakhout en Ikea).

 • #24

  Linda (zondag, 31 oktober 2021 19:59)

  Wij zijn voor een pvc vloer gegaan, een lichte vloer, gelegd in visgraat. Zo mooi! Erg blij mee!

 • #25

  Mitchel (dinsdag, 02 november 2021)

  Een visgraatpatroon lijkt me heel leuk in bijvoorbeeld de keuken. Dat maakt de ruimte grafisch toch aantrekkelijker.

 • #26

  Mandy (dinsdag, 02 november 2021 15:46)

  Ik hou dus echt heel erg van een vissengraat vloer. Hoop zo dat dat bij mij later kan. Als vind ik tegels vaak ook wel mooi.. keer wat anders!

 • #27

  rachel (donderdag, 04 november 2021 09:20)

  wij hebben hoogglans plavuizen en hiervoor laminaat gehad wat ik tot op de dag van vandaag nog spuug lelijk vind haha
  https://lafamiliab.nl/

 • #28

  Mieke | mieks mind (donderdag, 04 november 2021 11:02)

  Hier zitten zeker wat toffe trends bij. Ik vind een vissengraat vloer wel tof maar ook een betonlook vloer

 • #29

  Caroline (vrijdag, 05 november 2021 11:38)

  Daar zitten heel veel leuke vloertrends tussen. Wij kozen dit jaar voor een visgraatmotief van heel lichtgekleurd hout.

 • #30

  EvenDelen.be (dinsdag, 29 maart 2022 15:25)

  Dit jaar gaan we het achterste - niet echt volledig afgewerkte - deel van de woning volledig vernieuwen. Zo gaan we een extra douchecel met badkamermeubel maken en een kleine ruimte voor het poetsgerief. Maar het grote werk zal het bouwen zijn van de veranda. Mijn schoonvader en ik hebben het al meerdere keren gehad over de keuze van de vloer. Wat gaan we nemen? Welk materiaal? Welke kleur? Gelukkig kan ik op jouw site altijd terecht voor de nodige inspiratie.