· 

De beste 5 tips voor lange autorit met kind

De beste 5 tips voor lange autorit met kind

Nu we weer op vakantie kunnen is het fijn om te kijken waar je naartoe kan. Misschien wil je na de pandemie een mooie vliegreis maken maar een vakantie met de auto met kind heeft ook veel voordelen. Je kunt met een gezin met de auto immers gaan en staan waar je maar wilt en zelf bepalen wanneer je vertrekt. Voor een lange autoreis naar bestemmingen als Duitsland, Luxemburg, Oostenrijk of Italië kun je de vakantie met kinderen het beste goed voorbereiden. Vooral als je een dreumes, peuter of een ouder kind meeneemt. Om je een beetje op weg te helpen geef ik je 5 tips zodat jij de lange autorit met kind het beste overleeft.

Tips lange autorit met kind
Tips lange autorit met kind

Kunnen alle spullen mee op vakantie?

Vakantie uitjes zijn altijd leuk, de voorpret is vaak groot. Maar dan is het bijna zover, de vakantie komt inzicht. Veel vakantiegangers beginnen al een paar dagen van tevoren met inpakken. Het is vooraf slim om te kijken hoeveel je wilt meenemen en of je alles kan verplaatsen met de auto. Vooral een gezin met kinderen heeft veel extra spullen om mee te nemen. Het slim is om te kijken of je geen extra ruimte kan creëren door middel van een dakkoffer. Op deze wijze kan je veel meenemen, niet alleen je standaard bagage maar ook speelgoed of grotere artikelen zoals de buggy voor de dreumes.

Muziek in de auto met de favoriete liedjes van het gezin

Wil je de lange autoreis goed doorkomen dan is het fijn om wat afleiding te hebben. Om al in de vakantiestemming te komen kun je een leuke muzieklijst maken met vakantienummers maar ook liedjes die de peuter erg leuk vindt. Zo blijft de stemming gezellig en duurt de rit niet zo lang.

Heb je wat oudere kinderen dan kunnen ze zelf een speellijst op Spotify samenstellen. Zorg ervoor dat er voor elk gezinslid een leuk muzieknummer tussen zit, zodat iederéén het naar zijn zin heeft.

Eten, drinken en tussendoortjes voor onderweg

Een lange autotrip kan veel stress veroorzaken als je onderweg geen eten of tussendoortjes hebt. Je kunt niet op elk punt wat te eten halen want zodra je in de file staat kun je geen kant meer op. Neem daarom een koelingstas mee waar je flesjes water en de favoriete drankjes en hapjes in kwijt kunt. Buiten de lunch zijn gezonde tussendoortjes ook altijd fijn om te geven, denk hierbij aan stukjes komkommer, wortels of stukjes paprika. 

Ik moet plassen!

Kleine kinderen kunnen nog niet zo lang hun plas ophouden, zorg voor een goed uitgestippelde route met plekken waar je af en toe ook kunt stoppen om je kind te laten plassen. Met een dreumes of peuter op reizen is anders dan met je partner op vakantie gaan. Snel doorrijden is niet echt reëel. Het beste kun je meerdere stop momenten maken zodat iedereen even zijn benen kan rekken en strekken. Is het een hele lange reis dan is een overnachting ook een goed idee, zodat iederéén de volgende dag veer fris en fruitig vertrekt. 

Zorg dat de auto op vakantie op en top is

Je wilt natuurlijk vertrekken met een goede auto, die zeker nog een lange rit kan rijden. Twijfel je laat dan de auto nakijken voor vertrek.

Ga je niet naar een zonnig vakantieland maar op wintersport? Kijk dan goed naar de voorwaarde van het land. In veel landen zijn winterbanden verplicht.

 

Als de auto op en top is dan is het ook handig om vooraf te tanken zodat je dat niet onderweg hoeft te doen. Dat scheelt weer stress, want stel dat je in de file staat en geen tankstation kunt vinden.

 

En de laatste tip die ik wil meegeven is zorg voor een goede autoverzekering. Je wilt natuurlijk veilig op vakantie, en niet met pech in een land met een vreemde taal komen te staan.  Wil je meer inspiratie opdoen, lees dan reizen met kids en wat zijn je tips voor een lange autorit?

Ben jij wel eens met je kind met de auto op vakantie gegaan? Hoe ervaar je het reizen met kinderen?

Reactie schrijven

Commentaren: 19
 • #1

  Ferry Broeders (maandag, 14 februari 2022 19:21)

  Hier met 5 kids altijd een tas vol eten en drinken bij en ons favoriete lijst op spotify hoppa altijd een feestje onderweg �

 • #2

  Frederique (dinsdag, 15 februari 2022 11:34)

  Wij hadden draagbare dvd spelertjes die je op de achterkant van de stoel kon vastzetten en ze keken gewoon een film of ze tekenden. We reden hele lange stukken met de kids, ging altijd prima eigenlijk. Nu zijn ze ouder dus het gaat niet meer op :)

 • #3

  EvenDelen.be (dinsdag, 15 februari 2022 12:27)

  Wij hebben zelf geen kinderen, maar gaan regelmatig op daguitstap met een paar neefjes die nog vrij jong zijn. Je merkt al snel dat zaken veranderen naarmate ze ouder worden. Het wordt dan vooral wat rustiger. Hier in de familie krijg je sommige kids de auto niet in zonder hun spelconsole of gsm/tablet (met spelletjes).

 • #4

  Nicole Orriëns (dinsdag, 15 februari 2022 13:55)

  Ik moet meteen denken aan mijn kindertijd toen mijn zusjes en ik van mijn moeder dan maar auto's moesten tellen....

 • #5

  Amina (donderdag, 17 februari 2022 13:00)

  Ik heb zelf geen kinderen, maar dit zijn wel hele goede tips! En een goede autoverzekering is zo belangrijk inderdaad weet ik uit eigen ervaring. Ik heb dus een keertje voor een stoplicht gestaan hè, met allemaal auto's achter me, op een druk punt in Leiden. Stopt m'n auto er gewoon mee. Klaar. Deed helemaal niks meer. Nou, dan ben je wel blij als je een goede verzekering hebt inderdaad �

 • #6

  Daisy (vrijdag, 18 februari 2022 17:48)

  onze verwende popjes hebben een DVD schermpje. Zo vervelen ze zich echt nooit want die filmpjes blijven ze leuk vinden. :-)

 • #7

  Elena (zaterdag, 19 februari 2022 09:09)

  Lange autoritten kunnen indd erg stressvol zijn. Ben zo blij dat het achter de rug is. Mn dochter blijft nu gwn rustig gelukkig

 • #8

  Nicole Orriëns (zaterdag, 19 februari 2022)

  Ik zag laatst een grappige meme waarbij er een stuk plexiglas tussen elk kind was gezet : ) Ik vond dat heel herkenbaar.

 • #9

  Deborah (zondag, 20 februari 2022 10:19)

  Helemaal met Ferry eens. Je moet er een soort feestje van maken. Door de kids er bij te betrekken. Vroeger hadden we enkel doe boekjes voor in de auto en om de zoveel uur een verrassing of klein cadeautje. Ook ging er altijd een bal mee. Zodat we onderweg even op een speelse manier de benen konden strekken. Maar tegenwoordig is dat wel anders met alle dvd's en internetgear is het niet meer nodig je te vervelen.

 • #10

  Cynthia (zondag, 20 februari 2022 12:55)

  Voor mijn dochtertje hebben we bij een lange autorit vaak een pakketje met kleine cadeautjes bij ons. Daar kan ze helemaal druk mee zijn achterin.

 • #11

  Tania (zondag, 20 februari 2022 13:29)

  Vorig jaar zijn wij met de wagen naar Portugal gegaan. Hebben de lange rit over 3 dagen gedaan. Hadden genoeg eten en snacks mee voor onderweg. een tablet of nintendo en genoeg speelgoed om mijn zoontje bezig te houden

 • #12

  Tessa (zondag, 20 februari 2022 15:30)

  Handige tips. Hier zullen veel ouders ongetwijfeld wat aan hebben

 • #13

  Rory (maandag, 21 februari 2022 08:55)

  Herkenbaar. Altijd van te voren een goede technische check (vind ik erg handig), tanken kan juist in het buitenland voordeliger zijn (afhankelijk van waar je naartoe gaat). Elektrisch is nog handiger, beter voor het milieu en goedkoper, maar dan is een app op je telefoon handig om de (snel)laadpalen te zoeken. En gewoon ook alles in de flow doen. Niet perse vast moeten houden aan een strakke planning.

 • #14

  Mandy Eggens (woensdag, 23 februari 2022 13:59)

  Wij kregen om de zoveel km een cadeautje en wij gingen altijd goed op auto bingo hahah, wij vonden het heerlijk om verder te rijden!

 • #15

  Sherry (woensdag, 23 februari 2022 16:59)

  Goede tips. Ik moet zelf ook nodig de benen strekken tussendoor. Non stop rijden doen we niet.

 • #16

  Caroline (vrijdag, 25 februari 2022 10:20)

  Toen onze kinderen nog klein waren reden gewoon lekker op de bonnefooi naar verre oorden in Zuid Europa. De kinderen hielden toen al van reizen. En nu nog steeds. Wij reden nooit 's nachts maar maakten van de reis een échte waardevolle belevenistrip door onderweg in hotelletjes te slapen en daar ter plekke de omgeving te ontdekken en van de lokale culinaire verrassingen te genieten.

 • #17

  Cheryl (maandag, 28 februari 2022 11:17)

  Handig deze checklist ;) Genoeg eten en drinken vind ik ook een hele belangrijke. En, ik heb tijdens onze vorige vakantie ook een paar kleine cadeautjes meegenomen, waar ze gelijk meer konden spelen in de auto.

 • #18

  Annelore (donderdag, 16 juni 2022 11:30)

  Wij hadden ook altijd schempjes mee (vroeger een dvdspeler, daarna een tablet). Ideaal om zo de laatste 2 uur van een lange reis te overbruggen bijvoorbeeld.

 • #19

  Tessa (zaterdag, 18 juni 2022 19:17)

  Handige tips. Ik heb als tiener maar één keer een auto vakantie gedaan, naar Oostenrijk. Wat een lange rit was dat zeg.