· 

Thee vraag van vandaag: ben je een binnen- of buitenmens?

Thee vraag van vandaag: ben je een binnen- of buitenmens?

Vandaag weer een Pickwick thee vraag van vandaag. Dit keer is de vraag of je een binnen- of buitenmens bent. Een persoonlijke vraagstelling, waarbij iedereen een ander antwoord heeft. Ik denk dat je de buitenmensen er zo uithaalt, vaak worden ze geassocieerd met kamperen, wandelen, fietsen, bos en de natuur.  Als je om je heen kijkt, dan zie je de personen welke blij worden van het buitenleven.

Toch zijn er ook veel personen welke zich prima vermaken in huis. Ze hebben geen buitenlucht nodig om zich prima te kunnen vermaken en happy te voelen. Bij huismussen, denken wel al snel aan tv-kijkers, gamers, lezers of gewoon bankhangers. Maar is deze conclusie juist?

Thee vraag van vandaag: ben je een binnen- of buitenmens?

Dol op het binnen- of buitenleven?

Als je Google mag geloven dan is ruim de helft van de Nederlander dol op het buitenleven. Het zijn mensen die meer naar buiten gaan dan een doorsnee persoon. Deze categorie Nederlanders noemt zich dan ook een buitenmens. De kenmerken van een buitenmens zijn: goed kunnen observeren, ze zijn erg betrokken bij de natuur en het milieu. Hoe ouder de mens is, hoe meer ze buiten verblijven, maar dat is ook niet zo raar. Als je gepensioneerd bent dan heb je immers meer tijd om leuke dingen buitenshuis te doen.

 

Toch zijn er ook binnenmensen, 28% van Nederland voelt zich aangetrokken tot deze groep. Bij het onderzoek van Staatsbosbeheer en de Wageningen Universiteit, kwam er duidelijk uit dan meer groen en buitenlucht je gesteldheid en gezondheid kan bevorderen. Er kwam ook naar boven dat 17% hele dag binnen geen probleem vindt. Het zijn vaker vrouwen dan mannen die zichzelf de titel huismus geven. Daarbij is de samenstelling van het huishouden ook van belang. Zo zie je bij hondenliefhebbers, dit is ongeveer 17% van de bevolking dat een loopje met de hond als een positief uitje wordt ervaren. Juist door de hond zijn ze meer buiten, terwijl dit anders minder het geval zou zijn.

Vroeger al een buitenkind

Vroeger als kind was ik al graag buiten. Regelmatig ging met mijn opa en oma mee naar het tuinhuisje. Een stukje grond met een huisje erop. Mijn opa en oma waren daar aan het moestuinieren, maar er stonden ook veel bloeiende tuinplanten. Tuinieren was hun hobby en ik ging als buitenkind graag mee om beestjes te zoeken. Heerlijk met mijn vingers in de aarde wroeten, op zoek naar torretjes, lieveheersbeestjes en andere insecten.

 

Daar is de liefde voor het buitenleven gestart, aangezien we zelf in een bovenwoning woonde. Tijdens het uitstapje naar het tuinhuisje leerde mijn grootouders met alles over de Dahlia's, klaprozen en het telen van groentes.

Ik kan me goed binnen vermaken maar ik mis de buitenlucht

Aangezien ik dagelijks achter mijn bureau zit, om te bloggen, waarbij ik me prima vermaak.  Ben ik erg blij met mijn hondje. Of het nu de zomer- of wintermaanden zijn, ik ga altijd met mijn Jack Russel naar buiten. Alle jaargetijde maak ik een heerlijke wandeling met de hond. Mijn streven is om minimaal drie kwartier te lopen. Het liefst nog op een plekje met veel groen en waar weinig hondenbezitters lopen. Is het een regenachtige dag, dan zit ik veel meer binnen. Dat vind ik voor een dag geen probleem, maar als het meerdere aaneengesloten dagen zijn, dan mis ik de buitenlucht. Geen buitenlucht is voor mij geen energie. 

Tips buiten activiteiten

Ben je een binnenmens of heb je meer behoefte om buiten te leven, dan kun je ook buiten activiteiten organiseren. Een voorbeeld van bezigheden buiten zijn:

 • Strand/bos wandeling
 • Tuinieren
 • Suppen
 • Bootje varen
 • Picknicken
 • Barbecueën
 • Hardlopen
 • Skiën
 • Fietsen

Ik ben nieuwsgierig geworden, waar verblijf je het liefste, binnen of toch buiten?

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 16 januari 2024 17:57)

  Ik ben een binnenmens, al ben ik in de zomer wel graag buiten en wandel ik graag (bos, 4Daagse).

 • #2

  Tessa (woensdag, 17 januari 2024 17:09)

  Ik ben echt een binnen mens. Heerlijk muziek luisteren, beetje lezen, creatief bezig zijn. In de zomer vind het wel fijn om buiten te zijn

 • #3

  Claire (vrijdag, 19 januari 2024 13:57)

  Een binnen mens als het regent maar als de zon schijnt non-stop buiten.

 • #4

  Heleen Schrijvershof (donderdag, 25 januari 2024 10:09)

  Het ligt echt aan het seizoen. In de zomer zit ik heel graag in de tuin en vind ik het ook leuk om daar klusjes te doen. Nu loop ik een rondje en ga dan snel weer naar binnen :-)