· 

5 bloeiende klimplanten voor een fleurige zomer

5 bloeiende klimplanten voor een fleurige zomer

Wil je heel de zomer plezier hebben van langbloeiende klimplanten in de tuin? Mooie klimmer die je achtertuin en/of balkon opfleuren tijdens de warme zomers. De klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en bloemen. De ene heeft een grote bloem en de andere tuinplant geeft een zee van bloemetjes. Zo kun je in de zomermaanden genieten van de grote hoeveelheid geur en kleur in je achtertuin. In dit artikel staan een paar ideeën, fijne klimplanten die je in elk tuintje kunt plaatsen.

Mooie bloeiende klimmers in de zomermaanden

Zodra het heerlijke weer in aantocht is wil je buiten leven, met bloeiers om je heen ziet je dakterras of achtertuin er een stuk vrolijk uit. Je kunt een makkelijke klimplant tegen de gevel of schutting aan laten groeien. Zo kun je ook in de zomermaanden genieten van mooie bloeiers. Niet alle klimplanten zijn geschikt voor de zomer, daarbij bloeit de een wel en de ander niet.

Je ziet in het tuincentrum vaak zo veel klimplanten dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Om de keuze van de juiste klimmer een beetje makkelijker te maken, staan in dit tuinblog de mooiste bloeiers voor de zomer. Je kunt gaan voor een populaire klimplant, maar het is ook leuke om twee clematissen met elkaar te mix, op deze wijze krijg je een grote hoeveelheid bloemetjes die een zeer lange periode zullen bloeien.

Passiebloem- bloeiende klimplanten voor de zomer

Stralende passiebloem in de tuin

De passiebloem is een klimplant waar je veel plezier van zult hebben, je denkt bij de passieflora vast aan de mooie paarse bloeier, maar er zijn wel vijfhonderd verschillende soorten. Veel passiebloemen geven ook passievruchten. Je kunt de tuinplant prima in pot of de tuin houden, want de klimmer kan prima tegen de vorst. De snelgroeiende klimplant kan wel 6 tot 7 meter per jaar groeien. Het is dus wel van belang dat je de tuinplant een goede begeleiding geeft, door middel van een klimrek of begeleidingsdraad. Doe je dit niet dan kan de klimmer in no time andere planten overwoekeren.

De passiebloem bloeit vanaf juni, al hoewel de bloemen maar kort bloeien, zo'n 1 á 2 dagen, maakt de tuinplant steeds opnieuw bloemen aan. Hierdoor ontstaat er een zee van paarsblauwe bloemen welke tot september actief kunnen blijven. Als het niet vriest zal hebt blad niet snel afsterven, in de herfst heb je dus ook nog plezier van het groene blad.

Bruidssluier langbloeiende klimplant zomer

Klimplant bruidssluier met witte bloemetjes

De bruidssluier is een mooie klimplant met witte bloemetjes. Het is een redelijk makkelijke klimmer welke graag in de zon staat, maar je kunt de tuinplant ook goed halfschaduw kunt plaatsen. De bloemetjes en bessen zijn giftig, heb je huisdieren die regelmatig in de tuin lopen dan is dat wel een puntje om rekening mee te houden. Deze klimmer groeit zo'n 3 meter per jaar. Wil je de bloeiende klimplant een snoeibeurt geven, dan kun je dat het beste in het najaar doen.

bloeiende klimplant zomer: rosa veilchenblau

Klimroos rosa veilchenblau met mooie paarse bloemen

De rosa veilchenblau kan zo'n 4 á 5 meter hoog worden. De klimplant staat graag op een zonnige of halfschaduwachtige plek. Van juni tot oktober bloeien er mooie paarse bloemen met een geel hart aan de klimmer. De klimroos is vrij uniek omdat de tuinplant niet is voorzien van doorns aan de steel, een groot voordeel voor als je de tuinklimmer wilt snoeien. Toch vraagt deze klimplant niet om veel snoeibeurten, de bloem bloeit namelijk op oud hout. Ga je de plant roekeloos snoeien en snoei je al de "oude takken" weg, dan kan de klimroos geen nieuwe bloemen produceren. Het beste kun je alleen dode takken wegknippen.

bloeiende lilaroze klimplant zomer: Clematis hagley hybrid

Clematis hagley hybrid met lilaroze bloemen

De clematis hagley hybrid is een uitbundige bloeier, waar je veel plezier van zult hebben. De pastelkleurige plant, boeit van juli tot september met lilaroze bloemen. De tuinplant kan zeer goed tegen de vorst en zal in de winter z'n blad verliezen. Maar niet getreurd, in het voorjaar zal de plant weer beginnen om nieuwe takken aan te maken.

Kamperfoelie bloeiende klimplant in zomermaanden

De kamperfoelie een heerlijk geurende zomerbloeier

Wil je een langbloeiende kamperfoelie dan is de 'Lonicera periclymenum 'Serotina' een aanrader. De rood roze bloemen zijn erg aantrekkelijk voor de insecten, onder andere bijen en hommels zijn er dol op. De klimplant bloeit van juni tot augustus. Na de bloei verschijnen er bessen aan de klimplant, daar zijn de vogels weer gek op. Dus eigenlijk kun je wel zeggen dan je van deze klimmer extra lang plezier hebt. Een ideale snelgroeiende klimplant voor de pergola of schutting. De plant heeft wel begeleiding nodig in de vorm van een klimrek. Daarbij is de klimmer zeer geschikt voor een bijvriendelijke tuin.

Reactie schrijven

Commentaren: 8
 • #1

  Paula (dinsdag, 05 maart 2024 18:35)

  Hi mijn naam is Paula ik vind het leuk om een nieuwsbrief te ontvangen van deze tips groetjes Paula

 • #2

  Irene (vrijdag, 08 maart 2024 10:08)

  Prachtig! Ik heb vorig jaar een Toscaanse Jasmijn en ik kan niet wachten tot ie in bloei staat. Het schijnt ook nog eens heerlijk te ruiken, waar ik instant blij van word ;)

 • #3

  Claire (vrijdag, 08 maart 2024 17:14)

  Als ik de foto's zie dan ruik ik de heerlijke geuren al. Ik kan niet wachten!

 • #4

  Tessa (zaterdag, 09 maart 2024 17:13)

  De kamperfoelie en de passiebloemen zijn mijn favroiete van deze lijst. SOms mis ik echt wel een tuin

 • #5

  Heleen Schrijvershof (zondag, 10 maart 2024 14:00)

  Precies de tips die ik nodig had dit jaar :-D We hebben nog een rek waar klimplanten tegenaan kunnen groeien.

 • #6

  Eat Live Travel (maandag, 11 maart 2024 19:59)

  Mijn lijken de kamperfoelie en de passiebloemen wel wat. Ik heb nu klimop, best saai maar wel efficient.

 • #7

  corrina (woensdag, 20 maart 2024 07:46)

  Ik zocht nog mooie klimplant voorbij de oprit auto, ik ga zeker 1 van deze kiezen

 • #8

  Wanda (dinsdag, 26 maart 2024 20:14)

  Ik hou vooral van kleurrijke bloemen, dus die kamperfoelie hou ik zeker in gedachten voor als we met de tuin bezig gaan.