· 

Dagje uit Elburg - De leukste activiteit is de gratis speurtocht

Dagje uit Elburg - De leukste activiteit is de gratis speurtocht

Een dagje Elburg het is of je weer even in het middeleeuwse tijdperk bent beland. Zo leuk! Met de kinderen waren we opzoek naar een leuk familie uitje. We kwamen terecht bij de gratis speurtocht. Een leuke activiteit om zo het vissersdorpje aan het Veluwemeer beter te leren kennen.

Elburg de stad bij het Veluwemeer
Elburg de stad bij het Veluwemeer

De historie van Elburg

In de 19e eeuw zijn er heel wat stadsmuren en torens weg gehaald om ruimte te scheppen voor de bevolking. Gelukkig is er nog wel het een en ander bewaard gebleven. Neem een loopje door de stadskern en je hebt weer het gevoel of je honderden jaren terug bent in de tijd. De winkeltjes, de muur met de toren en de oude stenen keien waar je overheen loopt. In combinatie met de haven, dit maakt Elburg een aantrekkelijk familie-uitje om naar toe te gaan. De speurtocht leidt je door een stukje historie, leuke plaatselijke winkeltjes en terrassen. Maar ook naar monumenten waaronder oorlogsmonumenten.

Gratis speurtocht door Elburg
Gratis speurtocht door Elburg

Wat kun je bekijken bij de gratis speurtocht Elburg?

Het oude stadje Elburg wat gelegen is bij het Veluwemeer is makkelijk met de voet te bezoeken. Met de gratis wandelspeurtocht. De route is ongeveer 3,5 km en een leuke activiteit om met de familie te doen. Zo bekijk je met de kinderen geen saai stadje, maar ga je op puzzeltocht!

In totaal zijn er 28 multiple choice vragen die gaan over de bezienswaardigheden in Elburg. Je komt door leuke winkelstraatjes waar je makkelijk een pauze kunt nemen en langs historische monumenten. De antwoorden op de vragen zijn te vinden op de informatieborden op de gevel. Voor de kinderen is het leuk om te kijken wie als eerste het bordje ziet hangen. Maar de activiteit is ook net zo leuk voor volwassenen.

 

Familie uitje doe de speurtocht Elburg
Familie uitje doe de speurtocht Elburg

Kun je makkelijk alle vragen vinden en ze beantwoorden?

De meeste vragen zijn op borden te vinden die hangen bij de bezienswaardigheid. Maar bij sommige vragen is het de bedoeling dat je bijvoorbeeld bij de gelegenheid naar binnen gaat. Of raad vraagt aan de bevolking of de VVV. Zie je het niet zitten om alles te bezoeken of iedereen aan te spreken dan kun je natuurlijk ook de antwoorden via internet opzoeken. 

Bij vraag 15 t/m 28 krijg je tips in de vorm van notaties. Bijvoorbeeld A6-> P8. A staat voor antwoord, en P voor positie. Dit betekent dat de letter achter het antwoord van vraag 6, de achtste letter vormt van de oplossing van de wandelspeurtocht. Als je klaar bent wil je natuurlijk weten op je de vragen goed hebt beantwoord. De oplossing van de speurtocht Elburg kun je online vinden.

Ben je geïnspireerd door de online speurtocht? Je kunt gratis een speurtocht doen in meerdere steden in Nederland.

Tips om te bezoeken tijdens een dagje Elburg

Heb je de speurtocht belopen en heb je nog energie over dan zijn er nog meer activiteiten om te bekijken in Elburg. Tips om te bekijken in het vissersdorpje:

 • De haven,
 • Museum Elburg,
 • Nationaal Orgelmuseum,
 • St. Nicolaaskerk,
 • Kaasboerderij van Zeeburg,
 • Brouwerij Eembier 

Wat kun je nog meer doen op de Veluwe met kinderen?

Verblijf je een paar dagen in het gebied van de Veluwe en wil je met je kinderen nog meer leuke activiteiten uitjes ondernemen? Het ene kind is dol op de natuur, het andere kind bezoekt graag een museum. Ik geef je een overzicht van de leukste activiteiten:

 • Oude Ambachten & Speelgoed museum te Terschuur: 160 verschillende ambachten en bijzonder antiek speelgoed komt weer tot leven. Neem je kind mee terug in de tijd. Ook hier kun je een speurtocht doen maar er is ook een speelruimte en een spellenplein,
 • Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem: Het museum geeft een beeld van het leven in Nederland door de eeuwen heen,
 • Harderbos tegenover Harderwijk: In het Harderbos kun je Schotse hooglanders en vogels bekijken. Maar je kunt ook het Blote voetenpad belopen. Een leuke activiteit voor als het mooi weer is,
 • Burgers Zoo te Arnhem: De dierentuin is altijd leuk voor jonge en wat oudere kinderen. Misschien kun je nog een pasgeboren dier spotten.
 • Klimbos Harderwijk te Harderwijk: Zijn jullie een actieve familie die graag iets doen? Leef je uit in het klimbos. Ga de hoogte in en bepaal zelf je eigen klimparcours. Misschien heb je wel interesse in andere leuke gratis uitjes?

Ben jij wel eens een dagje uit in Elburg geweest? Of heb je een andere leuke tip voor op avontuur met kids?

Leestip:

Reactie schrijven

Commentaren: 16
 • #1

  Irene (maandag, 10 mei 2021 10:00)

  Gek genoeg ken ik Elburg alleen van horen zeggen (of ik rijd er in sneltreinvaart langs via de snelweg). Maar klinkt goed! Ga ik zeker eens bezoeken.

 • #2

  Joyce (maandag, 10 mei 2021 11:21)

  Wat een super leuke tip! Ga gelijk kijken voor een leuke speurtocht voor de Hemelvaart!

 • #3

  Cynthia (maandag, 10 mei 2021 12:10)

  Jaren terug zijn we in Elburg geweest. Ik vind het erg mooi met die oude, sfeervolle gebouwen. De speurtocht lijkt me leuk! Thanx voor de tip!

 • #4

  Felice Veenman (maandag, 10 mei 2021 14:02)

  ik ben al heel erg lang geen kind meer, maar ik ben nog steeds dol op speurtochten.

 • #5

  nicole orriens (dinsdag, 11 mei 2021 13:47)

  Wat leuk dat de speurtocht gratis is. Dat kan ik wel waarderen. Vaak moet je toch wel betalen voor een route.

 • #6

  Nicole Orriëns (dinsdag, 11 mei 2021 13:54)

  Wat jammer dat er zoveel gesloopt is om meer plek te creëren. Ik ben blij te horen dat er ook veel is blijven staan!

 • #7

  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh (dinsdag, 11 mei 2021 13:59)

  Wat een mooie omgeving! Ik moest even 2x kijken omdat het best wel op Amersfoort lijkt. Leuk ook de speurtocht en fijn dat het gratis is!

 • #8

  Wanda (dinsdag, 11 mei 2021 20:47)

  Leuk om die bekende plekjes nu bij jou terug te zien! Wij waren met Pasen een middagje in Elburg en ik was echt onder de indruk van dit mooie vestingsstadje, zulke mooie steegjes gezien.

 • #9

  Mandy (woensdag, 12 mei 2021)

  Ik zou zo graag een keer Elburg bezoeken! Wachten tot je weer aanbiedingen krijgt met de trein enzo, dan ga ik veel meer uitstapjes in Nederland doen!

 • #10

  Deborah (donderdag, 13 mei 2021 10:07)

  Dat is nog eens leuk om te doen. Zo kom je op een leuke manier toch heel veel te weten over een dorp of stad waar je misschien nog helemaal niet bekend mee bent. Steden met een geschiedenis die ook nog bewaard is gebleven zijn altijd de moeite waard om te bezoeken. Overigens komen er steeds meer van dit soort puzzeltochten. Je kunt er ook al veel met de auto rijden, al dan niet betaald.

 • #11

  Mandy (donderdag, 13 mei 2021 16:13)

  Ik vind je bovenste 2 foto’s ook super mooi! Nodigt je echt uit om daar ook eens een kijkje te nemen

 • #12

  Jouvence (zaterdag, 15 mei 2021 20:36)

  Volgens mij nog nooit in Elburg geweest, terwijl het relatief dichtbij is voor mij.

 • #13

  rachel (maandag, 17 mei 2021 10:53)

  de speurtocht hoeft voor mij niet zo maar om er een keer heen te gaan lijkt mij leuk

 • #14

  Gemma Van der vegt (vrijdag, 21 mei 2021 12:07)

  Elburg ken ik nog niet, maar ik heb er al wel eens vaker goed verhalen over gehoord!

 • #15

  Melanie Hoogvliet (maandag, 24 mei 2021 13:07)

  Dit ziet er echt uit als een heerlijke dag weg! Elburg ken ik nog niet maar volgens mij kom ik daar binnenkort in de buurt dus ik hou het even in gedachten.

 • #16

  Frederique (zondag, 11 juli 2021 20:12)

  Nooit in Elburg geweest, zelfs nooit van gehoord, maar wat ziet het er superschattig en pittoresk uit zeg.