· 

Een huisdier aanschaffen? Info om rekening mee te houden

Een huisdier aanschaffen? Info om rekening mee te houden

Wil je een huisdier aanschaffen, maar heb je nog geen idee of het een hond, kat of knaagdier moet zijn? Houd er rekening mee dat er bij het houden van een huisdieren vaak extra kosten aan te pas komen.  Met de verzorging van je huisdier ben je al snel veel geld kwijt, denk hierbij aan ontwormen, speeltjes voor je beest en een dierenverzekering. Nu maakt het natuurlijk wel uit of je een grote Deense dog in huis haalt of een kanarie wilt kopen.

In dit artikel kun je informatie vinden over het verzorgen en houden van knaagdieren, gevogelte, honden en katten, zodat je niet voor een verrassing komt te staan.

Een huisdier aanschaffen? Info om rekening mee te houden

Het houden van honden en katten

Bij het verzorgen en houden van honden en katten zie je veel overeenkomsten. Je hebt zowel bij een hond als  bij een kat een keuze uit (ras)dieren, gezelschapsdieren van Marktplaats of een dier van een adoptieorganisatie. Je begrijpt dat je voor een rashond meer moet betalen dan een hond welke je via een hobby fokker in huis haalt. Daarbij heb je bij een erkende fokker wel de garantie dat je een gezond beestje in huis haalt.

 

Zodra je het diertje mee naar huis neemt, is het fijn als je al de juiste start benodigdheden al hebt aangeschaft. Denk hierbij aan voeding, eet- en drinkbakjes, speeltjes, een slaapplaats, krabpaal of riem.

 

Zodra je het gezelschapsdier in huis hebt, kun je beginnen met de inentingen. Er zijn duidelijke richtlijnen wanneer je de hond of poes moet inenten. Vaak moet je meerdere keren bij de dierenarts terugkomen. Bescherm je je dier niet goed genoeg, dan kunnen er ziektes optreden. Als je je hond niet laat vaccineren dan kan het beestje zelfs overlijden, bij de kat kan er bijvoorbeeld de niesziekte optreden. Het is dus zeer belangrijk om het schema te volgen.

 

Buiten inentingen is ontwormen ook erg belangrijk. Het ontwormen van kat en hond gaat op dezelfde wijze, namelijk via tabletten van Milbemax. Zou je op jonge leeftijd je dier niet ontwormen, dan kunnen de wormen welke zitten in de ontlasting van je beestje, mens en kinderen besmetten. En dan ben je verder van huis, want dan heb je een wormenbesmetting.

Knaagdieren verzorgen

Knaagdieren zijn leuke beestjes, de een wil graag een cavia, de ander een konijn. Lees je vooraf goed in, want vele knaagdieren kunnen niet alleen gehouden worden. Daarbij is de huisvesting ook zeer belangrijk. Krijgt het diertje een binnen of buitenruimte? Niet elk diertje kan buitengehouden worden, een hamster is hier een voorbeeld van.

 

Daarbij is het ook van belang wat je verwacht van het knaagdier. Wil je een diertje wat overdag erg actief is, dan kun je het beste geen hamster nemen, want deze diertjes slapen veel overdag, of wil je een dier speciaal voor de kinderen?

 

Zorg bij een knaagdier voor een ruim verblijf. Een huisvesting waar ze kunnen eten, drinken, schuilen en slapen. Een hok met voldoende vrijheid zodat ze zich comfortabel voelen en vrij kunnen bewegen. Houd er rekening mee dat de muis, rat of hamster graag dagelijks vers water en voer nodig heeft en dat een keer per week de kooi ververst van stro, hooi of zaagsel. Vaak hebben cavia's en konijnen een apart plekje in de ruimte waar ze plassen en poepen, dit hoekje kun je dagelijks verversen, zodat de ruimte er verzorgd en hygiënisch blijft uitzien.

Is een vogeltje een goed idee?

Vogeltjes zijn gezellig om in huis te hebben, kanaries en grasparkieten zijn de geliefdste vogelsoorten voor in huis. Toch kunnen de vogelsoorten ook buitengehouden worden in een volière. Houd er rekening mee dat de kooi ruim genoeg is en verdiep je in het soort vogeltje. Een zingende vogel vind je waarschijnlijk ontspannen, een parkiet die veel lawaai maakt, is misschien wat minder leuk. Het is maar net wat je persoonlijke voorkeur heeft.

 

Wil je een vogel houden dan is een ruime verblijfplaats erg fijn voor de gezondheid van de vogel. Ververs dagelijks het drinkwater, vogelvoer en het water van het badje. Wil je vogels buiten houden dan gelden deze voorwaarde ook, maar dan is het ook zeer belangrijk dat er een ruimte is waar de gevleugelde dieren vorstvrij kunnen verblijven.

Zorg voor goede opvang voor als je op vakantie gaat

Welk dier je voorkeur ook heeft, houd er rekening mee dat je zorgt voor een goede opvang zodra je op vakantie gaat. In de uitbraak van de pandemie zagen we veel corona pups die opeens een plekje moesten krijgen in het asiel. Omdat het beestje niet alleen thuis kon blijven en de hondenliefhebber weer naar het werk toe moest, na een lange periode thuisgewerkt te hebben. Maar ook tijdens de vakantieperiode waren opeens de honden en kattenverblijven overvol.

Dat is natuurlijk niet de bedoeling als je een dier koopt. Er zijn genoeg mogelijkheden als je zonder huisdier op vakantie wilt gaan. Vraag een goede buur om op te passen, kijk in een dierenasiel, al zal dat wat betreft hondenopvang erg moeilijk zijn.

 

Of kijk op Facebook bij oppas gezocht voor hond, kat enz. Je zult zien dat er altijd wel iemand is, die je wilt helpen, als je er maar op tijd bij bent.

Heb jij wel of niet gekozen voor een huisdier? Misschien heb je ook wat aan het artikel: kun je je hond alleen thuislaten als je op vakantie gaat?

Reactie schrijven

Commentaren: 13
 • #1

  Jouvence (donderdag, 03 augustus 2023 13:54)

  Ik mis het stukje chippen, ontzettend belangrijk en wat mij betreft maken ze dat + goede registratie verplicht. Zelf heb ik 5 katten variërend van 5 tot 15 jaar.

 • #2

  Elisabeth (maandag, 07 augustus 2023 14:25)

  Persoonlijk zou ik het niet aanraden om een huisdier via marktplaats te kopen of in huis te nemen. Ze komen vaak van bedenkelijke kennels. Denk aan Oost-Europa of broodfokkers. Liever via een lokale dierenasiel of erkende fokker. Want als het goed is, hebben ze dan hun eerste entingen gehad en een officieel dierenpaspoort via een dierenarts.

 • #3

  Mandy Eggens (maandag, 07 augustus 2023 17:33)

  Ik heb honden, konijnen en vissen en mn konijntjes heb ik dan een beter leven gegeven want die heb ik op latere leeftijd van Marktplaats en vissen heb ik me heel goed over in gelezen. Met alle dieren, ik weet de consequenties maar ik zal altijd achter mn keuze blijven staan en het beste voor al mn diertjes

 • #4

  Krystle (maandag, 07 augustus 2023 19:19)

  Ja, ik ben dol op dieren! Heb veel huisdieren gehad, zelfs een varkentje! Nu 2 katten en daar zijn mijn kinderen ook heel dol op. Ik zal zeker weer voor een huisdier kiezen

 • #5

  Claire (maandag, 07 augustus 2023 19:41)

  Er is een hoop om over na te denken voordat je een dier adopteert inderdaad. Het belangrijkste vindt ik of je in staat bent om een levenlang voor je dier te zorgen.

 • #6

  Eliane (maandag, 07 augustus 2023 20:49)

  Wat een goede tips, wij overwegen een hond, ik dacht in eerste instantie bij het asiel te gaan kijken.

 • #7

  Jessie (maandag, 07 augustus 2023 22:11)

  Mensen moeten zich realiseren dat het hebben van een huisdier geen recht is. Kun je het dier niet alles geven, dan moet je er niet voor kiezen

 • #8

  Patricia Heres (maandag, 07 augustus 2023 22:59)

  Ik zou heel graag weer een eigen hondje willen, maar ik weet dat ik er voorlopig de tijd niet voor heb. Dus wacht ik nog even tot ik wellicht in de toekomst weer een partner krijg of mijn zoon wat ouder is, zodat we de zorg samen kunnen delen.

 • #9

  Saskia (dinsdag, 08 augustus 2023 13:41)

  Ik heb al jaren katten. Ze zijn deel van het gezin. Ze horen erbij en krijgen alles wat ze nodig hebben. (en ja, ze zijn door en door verwend)

 • #10

  Nicole Orriëns (dinsdag, 08 augustus 2023 14:27)

  Ja, wij hebben een hond en kat. Maar zeker ons hondje kost best veel geld wat betreft de dierenarts. Dat is zeker belangrijk om rekening mee te houden.

 • #11

  Tessa (dinsdag, 08 augustus 2023 19:23)

  Wat een handig artikel is dit. Zelf kan ik geen huisdieren hebben van wege allergien en met onrgelmatig werken is het ook niet heel leuk voor een huisdier

 • #12

  Karin (woensdag, 09 augustus 2023 14:40)

  Vooral een ziek dier brengt heel hoge kosten met zich mee. Helaas heb ik dat aan de lijve ondervonden toen mijn beste vriend ziek werd.

 • #13

  Wanda (vrijdag, 11 augustus 2023 22:12)

  Wij hebben drie jaar geleden toch weer een kat aangeschaft, maar wel nadat we eerst met mijn ouders hebben overlegd of ze opnieuw voor onze huisdier zouden willen zorgen als we weg zijn. Pas nadat dit was geregeld, hebben we gericht gezocht naar een leuke kitten.