· 

Groeipijn kind - Wat kan ik als ouder doen?

Groeipijn kind - Wat kan ik als ouder doen?

Je kind maakt een snelle groeiperiode door en krijgt groeipijn klachtenAls ouder zijnde is het niet fijn om je kind met pijn te zien lopen. Vooral (jonge) kinderen en pubers kunnen last hebben van een aanhoudende pijn in knie of hak. Maar hoe kun je de pijn verlichten? Ik geef tips in mijn blog. Wat kun je er als ouder aan doen?

Groeipijn kind - Wat kan je er als ouder aan doen?
Groeipijn kind - Wat kan je er als ouder aan doen?

Wat is groeipijn precies?

Van de een op de ander dag heeft je kind er last van groeipijn. Eerst denk je nog: "Kom op doorlopen er is niks aan de hand" Maar als de pijn aan blijft houden en je kind last heeft van pijnlijke klachten in been, hiel, voeten enkel of knie dan is er iets anders aan de hand. Je (jonge) kind of puber heeft groeiklachten. 

Een op de 5 kinderen krijgt last van pijnlijke klachten. De klachten in de benen of de voeten ontstaan tijdens de groeispurt. Tijdens de groeispurt zijn de botten en de spieren aan het groeien, alleen de botten groeien sneller dan de spieren en de pezen. De spieren worden door het proces opgerekt en dit veroorzaakt waarschijnlijk groeipijn.

Waarom heeft mijn kind groeipijn tijdens het slapen?

Vaak hebben kinderen last van groeipijn tijdens het slapen of bij het in slaap komen. Zodra het kind gaat liggen beginnen de groeipijn klachten.  Zoals pijn in de benen, enkels of rondom knieën. Uit onderzoek is gebleken dat de botten vooral in de nacht groeien omdat er dan geen druk op staat. Overdag worden de botten en gewrichten tijdens het spelen en bewegen belast. Groeipijn komt bij vlagen voor. Zo kan je kind er een paar dagen last van hebben en zo kan je kind of puber rennen, buitenspelen op sporten. Gelukkig kun je wel de groeipijn verlichten

Welke groeipijnen komen veel voor?

Er zijn veel soorten groeipijnen aan verschillende gewrichten en spieren. Toch zijn er twee pijnen die je regelmatig terug ziet komen bij kinderen en pubers.  Dat zijn pijnklachten bij de knie en de hak. Klachten aan de knie en hielklachten geven niet alleen s 'nachts problemen maar kunnen ook overdag zorgen voor klachten tijdens het sporten of het lopen. Over welke pijnen hebben we het dan?

Groeipijn kind verlichten
Groeipijn kind verlichten

Osgood-Schlatter

Vlak onder de knie zit de bovenbeenspier vast aan het scheenbeen. Bij Osgood-Schlatter is de plek dikker en gevoeliger dan normaal. Je ziet het vaak terug bij jongens die veel sporten of kinderen die veel actief zijn op het schoolplein en regelmatig rennen en vliegen. De pijnlijke ontsteking kan erg vervelend aanvoelen.

Ziekte van Sever

Bij de Ziekte van Sever is er sprake van klachten ter hoogte het hielbeen. In het hielbeen is de groeischijf ontstoken en dit voelt erg pijnlijk aan. De klachten zie je vaak bij jongeren van 7 tot 15 jaar. De zeurende pijn aan de achterkant van de hiel treedt op zodra de hiel overbelast wordt. Dit kan gebeuren tijdens een wandeling maar ook na het sporten.

Kun je de groeipijn verlichten?

Heeft je kind een van deze klachten en loopt je kind al een tijdje bij de fysiotherapeut maar lost het niks op? Er is een  middel tegen groeipijn waar je kind na enige dagen van gebruik, een groot voordeel bij kan hebben. Waardoor de klachten (deels) af nemen en je kind weer vrij kan bewegen en sporten.  Wie wil zijn kind nou niet lekker laten bewegen? Sporten is immers belangrijk voor de conditie van je kind, maar ook om te leren omgaan met verlies en geluk. Op deze manier kan je kind zich weer vrij bewegen.

 

Nog meer tips om groeipijn te verlichten:

 • Laat je kind een warm bad nemen
 • Of plaats een warme kruik op de pijnlijke plaats
 • Een massage kan ontspannend werkten

Heeft jouw kind wel eens groeipijn? Wat doe jij als ouder eraan?

Reactie schrijven

Commentaren: 31
 • #1

  Jouvence (woensdag, 02 juni 2021 08:47)

  Ik heb het zelf nooit gehad, maar mijn partner wel en het schijnt best wel pijnlijk te zijn.

 • #2

  Lodi (woensdag, 02 juni 2021 08:52)

  Ik kan de groeipijnen nog wel herinneren van vroeger, hier hoor ik de jongens er wel eens over, maar ze hebben het niet ernstig hoor. Ik hoor wel van andere kinderen die er echt heel veel last van kunnen hebben.

 • #3

  Nicole Orriëns (woensdag, 02 juni 2021 08:57)

  Het lijkt me heel naar als je kind daar last van heeft. Zelf ken ik het fenomeen gelukkig niet uit eigen ervaring.

 • #4

  Felice Veenman (woensdag, 02 juni 2021 09:50)

  ik moet eerlijk bekennen dat ik weinig van groeipijnen afweet, dus ik heb met veel belangstelling je artikel gelezen

 • #5

  rachel (woensdag, 02 juni 2021 10:07)

  ik heb ze zelf niet gehad maar mijn dochters wel en oh boy, dat is heftig. ik wist niet wat mij overkwam de eerste keer. gelukkig zijn ze die fase nu voorbij

 • #6

  Krystle/Batboy (woensdag, 02 juni 2021 10:41)

  Zelf heb ik er geen last van gehad, althans niet dat ik mij kan herinneren. Mijn oudste zoontje wel in zijn kuiten. Ik heb toen een warme kruik gegeven en dat verlichtte wel iets.

 • #7

  Melissa krijns (woensdag, 02 juni 2021 18:10)

  Zelf nooit gehad maar ken wel mensnen in omgeving die hier enorm veel last van hadden. Lijkt me ook lastig voor zo kind

 • #8

  Frédérique (donderdag, 03 juni 2021 07:21)

  Mijn dochter heeft Osgood-Schlatter. Verschrikkelijk. Ze kan ook niet met alles meekomen daardoor. Ze loopt bij een fysio ervoor, de huis en tuin hulpmiddelen hielpen niet genoeg helaas.

 • #9

  9 Lives, Cats, Etc (donderdag, 03 juni 2021 08:57)

  Oh hier had ik als kind veel last van. Alhoewel ik uiteindelijk maar 1m60 ben geworden �. Bij mij waren de klachten ook steeds 's nachts. Wakker worden met pijn en niet meer kunnen slapen. Fijn dat je hier over schrijft, want het is echt wel vervelend als je groeipijnen meemaakt.

 • #10

  Rory (donderdag, 03 juni 2021 09:27)

  Jeetje! Dat klinkt heel erg heftig. Ik hoorde het halfbroertje van mijn man er regelmatig over. Zelf heb ik het - volgens mij - nog niet eerder ervaren. Gaat dit uiteindelijk dus ook weer over begrijp ik? Heel naar en 'invasive'.

 • #11

  Fallon (vrijdag, 04 juni 2021 10:57)

  Als kind heb ik hier tot huilend aan toe zoveel last van gehad! Krampen in mijn voeten en kuiten. Mijn vader liet mijn benen strekken tegen zijn handen aan zodat de krampen weg gingen

 • #12

  Nienke | Mamameteenwolkje (vrijdag, 04 juni 2021 12:54)

  Ik heb zelf gelukkig nooit groeipijn gehad, maar mijn oude buurmeisje had het zo heftig. Regelmatig werd ze dan huilend van de pijn weer opgehaald omdat ze niet meer kon fietsen van de pijn. Zo heftig

 • #13

  M (vrijdag, 04 juni 2021 14:06)

  Heb er zelf ook last van gehad en heb het bij mijn kleuter ook gezien. Kan heel heftig zijn!

 • #14

  Eliane Roest (vrijdag, 04 juni 2021 18:13)

  Mijn dochter begint hier net last van te krijgen, ze wil ook steeds vaker in bad. Ontspannen helpt daarmee goed!

 • #15

  Claire (vrijdag, 04 juni 2021 18:30)

  Ik vind groeipijn altijd zo sneu! Ik ben zelf als kind letterlijk uit mijn huidje gescheurd. Hopelijk komt mijn dochter er makkelijker doorheen. ❤️

 • #16

  Joyce Joshua (vrijdag, 04 juni 2021 19:20)

  Gekukkig hebben mijn kinderen nog geen kast van groeipijnen maar mocht dit wel het geval zijn dan weet ik je site te vinden!

 • #17

  Mirjam Hart (vrijdag, 04 juni 2021 20:23)

  Oh ik heb zelf als kind ontzettend last gehad van groeipijn. Volgens het cb zou ik maar een kleintje blijven en ik ben uiteindelijk toch 173 geworden, maar dat ging dus niet geheel pijnloos.

 • #18

  Janet (zondag, 06 juni 2021 14:47)

  Ik kan het bij mezelf niet meer herinneren (gelukkig maar denk ik), maar ik kan me voorstellen dat het vrij pijnlijk kan zijn. Erg vervelend lijkt me.

 • #19

  Manon (zondag, 06 juni 2021 16:00)

  Beetje tantum erop smeren en magnesium nemen helpt ook

 • #20

  Felice Veenman (maandag, 07 juni 2021 13:07)

  om te leren omgaan met verlies en geluk. Op deze manier kan je kind zich weer vrij bewegen., dat heb je heel mooi gezegd, zo ervaar ik sporten ook

 • #21

  Sixpacks.be (maandag, 07 juni 2021 13:49)

  Ik ken het niet, mijn twee zoons zijn gegroeid als kool en hebben er totaal geen last van gehad. Gelukkig maar als ik het zo lees.

 • #22

  Kiki Hasselton (maandag, 07 juni 2021 15:51)

  Ik weet niet of ik het vroeger had, maar het lijkt mij wel erg vervelend!!

 • #23

  Mieke | Miek's Mind (dinsdag, 08 juni 2021 08:25)

  Ik kan me wel herinneren dat ik dit eens gehoord heb van ouders. Ik heb zelf geen kinderen dus niet meegemaakt. Vervelend lijkt me!

 • #24

  Dionne (dinsdag, 08 juni 2021 13:48)

  Hier alleen de jongens thuis met groeipijnen, en echt het is verschrikkelijk. Maar gelukkige g met wat masseren en paracetamol met een uurtje weer over.

 • #25

  Tessa (dinsdag, 08 juni 2021 17:24)

  Ik kan me niet herinneren dat ik als kind/tiener groei pijn heb gehad

 • #26

  Renata Feyen (dinsdag, 08 juni 2021 22:50)

  Mijn kinderen hebben daar gelukkig nooit last van gehad van groeipijnen

 • #27

  BlogEnBeauty (woensdag, 09 juni 2021 21:25)

  Ik ken het nog van vroeger, had er zelf last van. Nu mijn dochter ook, en zij vind het fijn als ik haar dan masseer.

 • #28

  Marsha Alvarez (vrijdag, 11 juni 2021 10:34)

  Ik had het vroeger als kind heel erg in mijn knieën. Echt verschrikkelijk veel zeer deed dat.

 • #29

  Caroline (zondag, 13 juni 2021 10:56)

  Bij mijzelf kan ik het van vroeger nog wel herinneren. Het hoorde er gewoon bij. Een periode met pijntjes die gelukkig weer over gingen.

 • #30

  ingrid (maandag, 14 juni 2021 12:38)

  onze jongste heeft het ook. soms geef ik haar ook paracetamol.

 • #31

  Deborah (woensdag, 23 juni 2021 09:55)

  Zelf gelukkig nooit gehad, of in ieder geval kan ik het mij niet herinneren. Maar om mij heen waren er genoeg die hier wel echt last van hadden. Van sommige ouders om mij heen hoor ik dit nu ook terug komen. Lijkt mij erg lastig. Je kind moet er zelf doorheen.