· 

Help de naaktslakken eten mijn tuinplanten op! - Tips tegen slakken

Help de naaktslakken eten mijn tuinplanten op! - Tips tegen slakken

Kun je slakken bestrijden in je tuin, als ze standaard op je tuinplanten afkomen? Natuurlijk kun je chemische middelen gebruiken. Maar het zal maar kort werken. Want in no-time komt er weer een ander groepje naaktslakken tevoorschijn die je tuinplanten opeten. Bestrijden heeft dus niet zoveel zin. Wel kan ik je tips meegeven, die je kunt toepassen in je tuin. Zodat je minder last hebt van dit diertje in de tuin.

Tips tegen slakken - Mijn tuinplanten worden opgegeten
Tips tegen slakken - Mijn tuinplanten worden opgegeten

Een ware plaag

Omdat de winters steeds zachter worden, overleven er steeds meer slakkeneitjes. En zo heb je binnen een korte periode veel slakken in je tuin! De huisjesslak en naaktslak houden van vocht. Vaak zijn de slakken actief in de avond. Al zijn ze niet de snelste, toch kunnen ze in een korte periode veel schade aanrichten. Veel tuinliefhebbers ervaren de slakken als een plaag. Niet alle dieren in de tuin zijn graag geziene gasten. Alle tuinplanten worden opgegeten en er blijft geen bloemetje meer van over.

Help de slakken eten mijn tuinplanten op!
Help de slakken eten mijn tuinplanten op!

Welke planten vermijden?

Het beste kun je bepaalde planten niet in de tuin plaatsen. Het is bekend dat slakken vaak naar dezelfde tuinplanten toetrekken. Maar welke planten moet je vermijden? Ik geef je een paar tuin ideeën en tips over welke planten je beter niet kunt nemen. Deze planten trekken slakken naar je tuin:

 • Hosta,
 • Dahlia,
 • Aardbeien plant,
 • Scheefkelk,
 • Tongkruiskruid,
 • Krop sla
tips tegen slakken in de tuin
tips tegen slakken in de tuin

Planten beschermen

Heb je planten in de tuin die je wilt behouden, maar wel erg intrek zijn bij de (naakt)slakken? Dan kun je de tuinplant op verschillende manieren beschermen, namelijk:

 • Cacaodoppen rondom je plant is een aanrader, de structuur is voor de slakken niet fijn. Net zoals de
 • Dennenappels. Leg rondom je plant dennenappels en de slak zal niet snel bij je plant komen,
 • Koffiedik, sommige mensen hebben er baat bij,
 • Zorg voor weinig gras in je tuin. In gras blijft vocht zitten waar de slakken op af komen,
 • Eierschillen hebben ook geen fijne structuur, plaats de schillen rondom de tuinplant,
 • En schelpen voelen ook niet fijn aan voor de slak.

Op natuurlijke wijze bestrijden

Wil je geen giftige stoffen gebruiken dan is de vogel ook een goede slakkenbestrijder, net  zoals bij het bestrijden van de eikenprocessierups. Lok veel vogeltjes naar je tuin door vogelhuisjes op te hangen, waterschaaltjes neer te zetten. Of door simpelweg voer op te hangen. Maar let op daar kunnen ook weer andere dieren zoals muizen en ratten op af komen.

Mocht je een egel in de tuin hebben dan zal het beestje ook blij zijn met je waterschaaltje. Een groot voordeel van de egel is dat het beestje dol is op slakken. Net zoals de loopkever en de spitsmuizen, deze lusten de (naakt)slakken ook erg graag. 

Schuilplek

De slak zit niet graag in de zon. En dus zal de langzame kruiper zich altijd verschuilen onder planten, los bladeren of onkruid. Wil je een slak vinden dan zit je goed als je in die hoeken van je tuin gaat kijken. Maar ook de composthoop of de regenton zijn een favoriete schuilplek voor de slak. Wil je minder slakken in de tuin dan kun je beter dit soort plekken vermijden in je tuin. Heb je deze elementen niet in je tuin dan heb je minder kans op kruipende beestjes in je tuintje. Je tuinplanten zullen zo minder snel opgegeten worden of aangevreten zijn door de slak. Misschien heb je ook interesse in mijn blog: Mieren zijn ze nuttig of schadelijk in de tuin? of wespen verjagen uit tuin.

Heb jij nog tips tegen slakken?

Reactie schrijven

Commentaren: 26
 • #1

  Rory (zaterdag, 17 april 2021 12:08)

  Cacaodoppen! Dat gebruikten we op aanraden van mijn vader om de buurtkat weg te houden bij onze voordeur. Het diertje had de onhebbelijke gewoonte om links en rechts van onze voordeur (echt waar!) te poepen. Zo smerig. Cacaopoeder, knoflookpoeder, stenen. Alles hadden we al geprobeerd. Geen gif natuurlijk, ik houd van dieren. Cacaodoppen werkten eerst heel goed (schijnt ook niet fijn te zijn voor katten). Ik wist niet dat het ook hielp bij slakken!

 • #2

  Felice Veenman (zaterdag, 17 april 2021 15:20)

  je kan het ook omdraaien: ik heb een grote hosta staan: speciaal voor de slakken :-)

 • #3

  Felice Veenman (zaterdag, 17 april 2021 16:58)

  een mede tuinder op de volkstuin gaat 's avonds op slakkenjacht...

 • #4

  Mirjam Hart (zaterdag, 17 april 2021 21:47)

  Goeie tips! Vorig jaar aten naaktslakken onze moestuin op, dus toen heb ik ook een aantal tips getest. Die heb ik op mijn blog beschreven. Helaas kwamen we er niet helemaal vanaf, maar door een aantal planten op te geven, koffiedik te strooien en ze met de hand te verwijderen werd het al wel een stuk minder.

 • #5

  Nicole Orriëns (zondag, 18 april 2021 09:05)

  Dit is een handige post voor mijn man, want die doet bij ons de moestuin.

 • #6

  Melanie Hoogvliet (zondag, 18 april 2021 12:00)

  Ik had vorig jaar slakken in mijn moestuin! Wat een hardnekkige beestjes zijn dat zeg. Uiteindelijk maar besloten om mijn moestuin weg te doen dat werkte beter dan de slakken de deur uit te zetten.

 • #7

  Cynthia (maandag, 19 april 2021 08:40)

  Een potje met een beetje bier erin schijnt ook te helpen. Mijn schoonouders deden dat altijd. Sinds ik zelf een moestuinbak op hoogte heb, hebben we ook een stuk minder slakken gelukkig. Maar de cacao doppen zal ik onthouden! Wie weet voor als die slakken nog eens omhoog kruipen! Hihi!

 • #8

  rachel (maandag, 19 april 2021 10:06)

  wij hebben er gelukkig geen last van maar kan mij voorstellen dat je ervan baalt als je plantjes aangevreten je aan kijken :(

 • #9

  Felice Veenman (maandag, 19 april 2021 13:08)

  rondom mijn groenteplantjes zet ik plastic flessen waar ik de bodem heb uitgesneden. Slakken eten voornamelijk de jonge plantjes en zo kunnen ze er mooi niet bij

 • #10

  Tessa (maandag, 19 april 2021 18:35)

  Ik heb gelukkig geen last van slakken. Wel momenteel erg veel mieren

 • #11

  Wanda (maandag, 19 april 2021 19:19)

  Voor zover ik weet, hebben we geen last van slakken, maar mijn moeder klaagde er het afgelopen jaar wel over, dus ik mail je artikel in ieder geval even naar mijn moeder zodat ze er iets aan kan doen.

 • #12

  Renata Feyen (maandag, 19 april 2021 23:06)

  Zijn wel leuke tips om slakken tegen te houden - ik wist dat helemaal niet dat ze van bepaalde dingen gewoon niet zo houden :)

 • #13

  Frederique (dinsdag, 20 april 2021 09:00)

  Ik leer er weer wat bij zo. Wij hadden in onze oude woning enorm veel slakken. Het was een huurwoning met veel planten in de tuin en omdat ik best een leek ben op dat gebied, heb ik geen idee wat voor planten het allemaal waren. In de nieuwe woning heb ik nog geen slak gezien.

 • #14

  Jouvence (dinsdag, 20 april 2021 14:52)

  Hier geen last van naaktslakken, of überhaupt slakken. Heb ze hierboven nog nooit gezien in de planten op de galerij.

 • #15

  Nicole Orriëns (woensdag, 21 april 2021 09:25)

  Brrr slakken. Wat zijn eigenlijk hun natuurlijke vijanden. Het is geloof ik altijd de truc om die dan ook naar je tuin te lokken.

 • #16

  Kiki Hasselton (woensdag, 21 april 2021 16:15)

  ik heb geen tuin en geen groene vingers, dus ik kan je helaas geen advies geven, maar ik weet wel dat mijn moeder hier vroeger ook erg veel last van had en ook niet wist wat te doen

 • #17

  Janet (woensdag, 21 april 2021 20:22)

  Ik ben er sinds kort achter dat onze pup slakken eet, brrr.. ik weet niet of ik daar wel of niet blij mee moet zijn haha.

 • #18

  Linda (donderdag, 22 april 2021 10:10)

  Ik ben groot fan van diervriendelijke bestrijding! Fijn dat je daaraan ook aandacht hebt besteed!

 • #19

  Corrina Wassenaar (zaterdag, 24 april 2021 12:29)

  Ik had geen idee dat deze diertjes rennende plaag zijn
  Daar ben je mooi klaar mee dan

 • #20

  Caroline (zaterdag, 24 april 2021 12:45)

  Ja heel irritant, met name omdat wij veel hosta's in de tuin hebben. Ik ga maar eens aan de slag met jouw tips!

 • #21

  Manon (zondag, 25 april 2021 14:22)

  Geen last van, wel van konijnen die allllle perkjes omploegen :(

 • #22

  Tania De Gheselle (maandag, 26 april 2021 19:02)

  Wat een handige tips. nu weet ik welke planten/bloemen ik zeker niet in onze tuin moet zetten

 • #23

  Liesbeth (maandag, 26 april 2021 23:10)

  In onze zitten veel naaktslakken, sommige wel bijna 8 cm lang. Ik heb nog een paar tips: slakken overwinteren graag onder lege bloempotten. Nu ben ik die allemaal aan het schoonmaken en de slakken gaan in de groenbak. Slakken verzamelen zich ook onder natte kranten. Ik leg een krant neer met stenen op de hoeken na een paar dagen is die helemaal vochtig en kun je de slakken zo vangen. Slakken zijn gek op meloenschillen. De schillen van watermeloenen leg ik ik die in de tuin en 's avonds kun je ze zo oprapen. Op internet las ik de tip om van groene sponsjes van het sponsje te knippen, knip die half in. Vouw het sponsje om een jong plantje heen. Slakken houden niet van het oppervlak. Ik ga dit proberen met schuurpapier.

 • #24

  Mieke | Miek's Mind (woensdag, 28 april 2021 08:49)

  Handige tips voor degene met een tuin die hier last van hebben. Ik heb geen tuin dus ook geen last van slakken haha

 • #25

  Marko de Haan (dinsdag, 11 mei 2021 21:57)

  Zowel tegen mieren invasies als tegen slakkenbestormingen legde mijn oma koperen centen op de drempel en rondom planten die gevrijwaard moesten blijven van ongewenste vraatzucht. Heb het uitgebreid getest, uitgeprobeerd in onze pas verworven huis met tuin, het werkt. GRTZ.Marko.

 • #26

  Monique Adema-Smeets (woensdag, 13 oktober 2021 22:43)

  nou...de slakken bij ons in de tuin en in de volkstuin houden werkelijk van alle groenten en fruit (grrr).
  We hebben er hosta's staan en daar zitten ze uiteraard ook in, maar ook in de appel bomen, perenboom, de afrikaantjes zijn ze helemaal dol op, de bieslook, hybiscus, jostibes, enz. enz....
  Gewoon niet leuk meer. Tot nu toe had ik altijd alleen maar last van de gewone bruin rode naaktslak. Dit jaar ook van de tijgerslak. Mijn man vertelde mij dat deze slakken soort de andere naaktslakken op zou eten. Dat ik die dus rustig kon laten zitten. Maar wat schetst mijn verbazing? Ben ik vandaag eens op internet aan het rondkijken naar weetjes over slakken die ik nog niet wist.....de tijgerslak wordt en een jaar of drie oud (andere naaktslakken een jaar), maar ook nog eens een heel stuk groter (15-20 cm) en wat nog erger is is dat hij een enorme eetlust heeft zowel naar soortgenoten als ook naar.....natuurlijk je raad het al.....planten.... Neeeeeeee.....en laat ik nou de tijgerslakken het gehele seizoen met rust gelaten te hebben omdat ik dacht dat ze mijn bondgenoten waren....grrrrrrrrrr