· 

Het huishouden beter organiseren in 4 simpele stappen

Het huishouden beter organiseren in 4 simpele stappen

De meeste mensen worden niet erg gelukkig van huishoudelijke taken. Ze doen het omdat het moet. Je hebt geen keus. Maar waarschijnlijk zouden er honderden andere dingen zijn die je liever had gedaan. Daarom wil je ook zo min mogelijk tijd kwijt zijn aan het huishouden. Gelukkig is dat ook mogelijk. Wil je het huishouden voortaan beter organiseren en hier echt zo min mogelijk tijd in investeren? Maak dan gebruik van de volgende vier simpele stappen en je houdt tijd over.

Het huishouden beter organiseren in 4 simpele stappen

1.Daag jezelf uit

Begin met het kopen van een goede wandklok en hang deze duidelijk in zicht. Dat ziet er niet alleen heel mooi uit, maar zo krijg je ook nog eens meer inzicht in de tijd. Probeer jezelf vervolgens uit te dagen. Geef jezelf voor elke taak een x-aantal minuten en houd de resultaten ongeveer een maand bij. Probeer je eigen records telkens te breken. Je zult merken dat je er op die manier meer lol in krijgt om het huishouden te doen én dat je hier ook nog eens steeds sneller in wordt. Ook leuk om met het hele gezin te doen!

2.Maak een planning

Een goede voorbereiding is het halve werk. Dat is echt zo. Daarom is het ook zo belangrijk om een planning te maken. Te weten wat er moet gebeuren en wanneer dit moet worden gedaan. Het is verstandig om echt een duidelijke verdeling te maken en niet alles op één dag te doen. Niemand wordt er gelukkig van als ze het hele weekend alleen maar aan het werk zijn. Het is veel prettiger dan je elke dag een kleine taak moet doen en vervolgens gewoon kunt doen wat je zelf wilt.

 

Betrek bij het maken van de planning ook de rest van het gezin. Je woont toch samen, dus je moet dit ook samen organiseren. Ook kinderen kunnen en mogen gewoon meehelpen. Al vanaf zeer jonge leeftijd kunnen ze een taak toebedeeld krijgen. Dit geeft ze verantwoordelijkheidsgevoel mee en leert ze ook waardevolle dingen voor de toekomst.

3.Beloon jezelf

Vind je het echt vreselijk om met het huishouden bezig te zijn en merk je dat je dit steeds verder voor je uit schuift? Dan kun je ook gaan denken aan een beloning. En nee, dat betekent niet dat je elke keer iets voor jezelf moet kopen als je iets in huis doet. Maar je kunt wel denken aan even een stukje van je favoriete serie kijken, een woonwinkel online bezoeken en inspiratie opdoen voor het interieur als je dat leuk vindt of jezelf eens trakteren op een chocolaatje bij de thee. Het hoeft echt niet veel te zijn.

4.Maak er een gewoonte van om tussendoor op te ruimen

Ben je iemand die altijd de boel de boel laat en alles pas aan het einde van de dag opruimt? Dan zul je merken dat dit direct een hele grote klus is. Dit terwijl je er ook een gewoonte van kunt maken om tussendoor op te ruimen. Of even snel in de ochtend een doekje door de wc halen. Dit zijn klusjes die echt in een mum van tijd gedaan zijn en heel veel tijd besparen. Misschien heb je ook interesse in de volgende artikelen tips voor een duurzaam huishouden of huishoudklusjes welke je met de kinderen kunt doen.

Reactie schrijven

Commentaren: 9
 • #1

  Claire (woensdag, 22 februari 2023 16:23)

  Vooral het tussendoor opruimen en dingen bijhouden doet wonderen om alles schoon en opgeruimd te houden.

 • #2

  Frederique (woensdag, 22 februari 2023 19:14)

  Tussendoor bijhouden is wat mij betreft het belangrijkste. Ik had vroeger iemand die elke week langskwam, dat was wel erg fijn.

 • #3

  Nicole Orriëns (donderdag, 23 februari 2023 10:57)

  Vooral tussendoor opruimen vind ik een goede tip. Zo hoopt de rommel zich namelijk niet op.

 • #4

  www.glamview.nl (donderdag, 23 februari 2023 15:38)

  Tussendoor even op ruimen heeft mijn voorkeur. Dan even weer zitten en daarna weer bezig werkt voor mij ook het beste met mijn fibromyalgie klachten.

 • #5

  Tessa (donderdag, 23 februari 2023 16:55)

  Wat een handige tips. Hier heb ik wat aan, want ik ben echt een Peggy Bundy huishoud wize

 • #6

  Jouvence (zondag, 26 februari 2023 20:48)

  Ik vind het nooit zo erg om in huis bezig te zijn, moet alleen wel uitkijken dat ik niet teveel hooi op de vork neem op een dag (chronisch ziek). Ik zweer bij het feit dat 'alles een vaste plek moet hebben', zo kun je snel dingen opruimen. Ik plan het huishouden ook echt in in de agenda.

 • #7

  Sanne (zondag, 26 februari 2023 21:08)

  Goede tips, vooral een planning is handig. Ik pas dat zelf nu al 4 maanden toe. Iedere dag probeer ik iets te doen in het huishouden, als het kan door men gezondheid.

 • #8

  Nicole Orriëns (donderdag, 09 maart 2023 10:20)

  Van jezelf uitdagen krijg ik altijd de kriebels. Waarom moeten we onszelf toch steeds uitdagen? Is het leven niet moeilijk genoeg van zichzelf? Jezelf belonen vind ik dan wel weer erg leuk : ))

 • #9

  Kasia (vrijdag, 31 maart 2023 15:21)

  Het tussendoor opruimen schiet er af en toe nog eens tussen, maar het helpt wel enorm om het goed fris te houden allemaal. Goede tips!