· 

Hoe gaat het met mijn ogen en leesbril? 2 jaar later

Hoe gaat het met mijn ogen en leesbril? 2 jaar later

Twee jaar geleden schreef ik in mijn blog: "Help ik heb een leesbril nodig!" al over de schrik van het aanschaffen van een leesbril. Nu vond ik een bril kopen niet zo erg maar tot de conclusie komen dat je er een nodig hebt, vond ik wel een dingetje. 

 

Twee jaar later wilde ik de balans opmaken. Hoe is het nu met mijn ogen? Heb ik de bril veel nodig en hoe vaak gebruik ik de leesbril nu echt?

Hoe gaat het met mijn ogen en leesbril? 2 jaar later

Ik gebruik de leesbril veel meer dan verwacht

Toen ik eenmaal de bril in huis had vond ik het hulpmiddel ideaal. Even bloggen, een verpakking lezen of de folders bekijken, hup daar ging de bril op. Ik had nog net niet zo 'n koordje om mijn nek. Ik kon nu rustig lezen zonder de tekst verder weg te houden of er het lampje van mijn telefoon erbij te pakken.

 

Onbewust had ik de bril meer op dan verwacht. Maar ja de keuze is ook niet zo moeilijk, of wazig kijken en moeilijk doen of scherp en duidelijk kunnen lezen. Totdat ik een tijdje terug de letters op de wasmachine niet meer zo goed zag staan. Nu staat de wasmachine op de overloop op zolder, op een plek waar je niet de beste lichtinval hebt. Maar toch, voorheen zag ik de knopjes prima, op de een staat 30 graden en eronder 60 graden. Nu zag ik het verschil niet meer, staat op het bovenste knopje nu 30 of 60 graden?

 

Ik ging ezelsbruggetjes verzinnen maar dan ben je eigenlijk niet goed bezig.

Oeps ik zie de woorden op de telefoon niet meer goed

Maar een paar maanden terug kreeg ik weer de schrik, ik kon mijn WhatsApp berichten op de telefoon minder goed lezen en een bericht terug typen ging al helemaal moeilijk. Niet alleen de berichten op de telefoon werden minder goed zichtbaar, ook het pinnen op de pinautomaat ging moeilijker. Nu weet ik uit mijn hoofd waar de cijfers staan. Maar een keer typte ik mis, dan voel je je toch niet zo fijn. 

 

Dus op naar de brillen specialist en mijn ogen opnieuw op laten meten. Een oog is van 1.25 naar 1.50 gegaan. Dus nieuwe brilglazen genomen. De aanbieding om twee brillen te nemen met korting sloeg ik af. Maar ik merkte al snel het volgende probleem. In bed was lezen ook niet meer zo eenvoudig. De letters zagen er in de avond veelte klein uit. Dus op zoek naar een goede oplossing.

Toch maar een Kruidvat leesbril erbij?

Nog een dure bril erbij kopen was niet echt mijn idee. Dus naar Kruidvat voor een goedkoop brilletje. In de winkel koop je een bril voor bijna niks, alleen gaat de sterkte op hele en soms op halve getallen. Ik had eerste 1.25, dan moet je dus op zoek naar een bril van 1.00 of 1.50. Beide ogen krijgen dan dezelfde sterkte, terwijl dat vaak niet het geval is. 

Meteen twee leesbrillen meegenomen, een voor in de tas, laatste kon ik ook de menukaart niet lezen en een voor op mijn nachtkastje. 

 

Het lezen ging prima, alleen kan ik de glazen niet goed schoonmaken. Want wat gebeurde er al twee keer, bij het schoonmaken van de bril breekt het montuur. Eerst dacht ik dat ik te hardhandig te werk was gegaan, maar mijn man had hetzelfde probleem. Nu op zoek naar een beter alternatief, ik ga na de Action. 

Heb jij een leesbril?

 

Update: na 3 jaar van leesbril naar multifocale bril.

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jouvence (dinsdag, 24 januari 2023 12:21)

  Ik heb geen leesbril, maar de hele dag een bril op. Ik heb cilinder en zonder die bril (die ik dus niet zozeer voor de sterkte nodig heb, maar die corrigeert mijn cilinder) heb ik de hele dag mega hoofdpijn en dat is ook niet fijn.

 • #2

  Krystle (dinsdag, 24 januari 2023 15:08)

  Nee, (nog) niet, al zeggen mijn collega's dat het wel tijd word voor een leesbril en kreeg en zelfs al één van mijn collega.
  Ik heb hem nog helemaal niet nodig....

 • #3

  Claire (woensdag, 25 januari 2023 19:32)

  Volgens mij verkoopt de Hema ook leesbrillen toch? Fijn dat er een goedkoop alternatief is.

 • #4

  Nicole Orriëns (donderdag, 26 januari 2023 13:17)

  Nee ik heb geen leesbril omdat ik een bril draag of lenzen omdat ik in de verte niet goed zie. Daarin zit dan ook een leesdeel.