· 

Hoe kan ik mijn zwart wit interieur gezellig maken?

Hoe kan ik mijn zwart wit interieur gezellig maken?

Een zwart-wit interieur, het is een gewaagde woonstijl. Toch zie je een zwart-witte woonkamer steeds vaker terugkomen. De kleur wit zorgt voor veel licht in de inrichting en zwart zorgt voor een prachtig contrast. Maar is een zwart-witte woonstijl niet te koud of te kil of is het juist sfeervol en gezellig?

warm gezellig zwart-wit interieur
warm gezellig zwart-wit interieur

Welke kleur past bij een zwart wit?

Je kunt er voor kiezen bij een zwart-wit interieur om wit iets meer terug te laten komen in je woonkamer of zwart de overhand te geven. Maar bij een zwart-wit interieur zijn de contrasterende kleuren mooi in balans. Daarbij kun je kiezen voor een mooie accentkleur, een kleur die je goed kan combineren met zwart-wit. De volgende kleuren kun je goed toepassen als woonaccessoires bij een zwart-wit woonkamer:

 • Geel
 • Bruin
 • Rood
 • Oranje
 • Groen
 • Grijs
 • Roze
 • Goud
Hoe kun je een zwart-wit interieur het beste inrichten?
Hoe kun je een zwart-wit interieur het beste inrichten?

Hoe maak ik de zwart witte woonkamer gezellig?

Kies een van de accentkleuren en pas deze toe in de woonaccessoires. Bruin is een mooie natuurlijke tint die past in elke woonstijl. Maar bij de inrichting van een zwart-wit interieur zorgt het voor een vleugje warmte en dus krijgt je een gezellige woonkamer. Zorg ervoor dat het een accentkleur blijft en geen basiskleur anders neemt de kracht van zwart-wit af. Met een glazen pui of wand schep je ook een sfeervol interieur. In het begin ging iedereen massaal voor staal, maar daar zijn veel mensen van teruggekomen. Je wilt immers moderne deuren en kozijnen die goed geïsoleerd zijn, en dan kom je al snel uit op ander materiaal.

Tips voor het inrichten van een zwart-wit interieur

Wil je een zwart-wit woonkamer dan zijn er wel een paar regels die je het beste in acht kunt nemen. In mijn woonblog geef ik je een paar tips om je zwart-wit interieur te doen slagen.

 • Zorg voor 70% wit: Wil je een mooie woonkamer waar een goede balans in zit dan zorg je ervoor dat 70 % van je inrichting wit is. Zwart is een dominante kleur en als je te veel zwart toepast dan zal de woonkamer een donkere sfeer krijgen. De kleur zal dan te veel overheersen. Zorg daarom voor 70 procent wit en 30 % zwart.
 • Voeg een accentkleur toe: Zoals hierboven al vermeld is, kun je een accentkleur toevoegen. Niet iedereen wil een felle kleur, maar het kan ook een natuurlijke tint grijs zijn. In veel zwart-wit interieurs zie je de kleur grijs terugkomen, grijs maakt de inrichting van je woning dynamisch. Maar het kan ook de kracht van zwart-wit verminderen. Probeer bij deze kleur ook goed de balans te zoeken. 
 • Zorg voor zwart-wit woonaccessoires: Je accessoires zoals kaarsen, lampen, plantenpotten en vazen kun je stijlen in de accentkleur maar het mogen ook zwart-wit accessoires zijn. Verdeel dan wel de woonaccessoires in 50 % wit en 50 % zwart.
Welke kleur kan bij een zwart-wit interieur?
Welke kleur kan bij een zwart-wit interieur?

Welke woonstijl past bij een zwart-wit interieur?

Een zwart-witte woonkamer kun je in diverse woonstijlen inrichten. Het voordeel van een bepaalde woonstijl is dat je houvast hebt bij het inrichten. De keuze heb je al gemaakt je de kleuren worden zwart-wit met een accent kleur erbij, maar dan begint het inrichten. Het inrichten van de woonkamer vindt niet iedereen even makkelijk. Zodra de woonstijl duidelijk is, heb je direct een beeld bij de inrichting en is het duidelijk naar wat voor meubels of woonaccessoires je op zoek bent. Moet het een strakke eetkamerstoel zijn of een robuuste? Zijn er veel accessoires aanwezig of is het een minimalistische woonstijl? Ik geef je twee woonstijlen die goed passen bij een zwart-wit interieur.

Klassieke woonstijl

In een klassieke woonstijl kun je de kleuren zwart-wit goed toepassen. Denk hierbij aan donkere muren en een Rembrandt schilderij aan de muur. De inrichting heeft een drukke inrichting. Zoals een uitbundige kroonluchter en lampenkappen in ruitjes print. Je kunt een klassieke woonstijl een chique uitstraling geven door goud als accent kleur te nemen. Aan de wand hangen klassieke lijsten of spiegels. Een klassiek interieur heeft ornamenten, grote meubels die een zwierige uitstraling hebben., denk hierbij aan een Chesterfieldbank. De stoffen die vaak terugkomen is fluweel en zijde. In de woonkamer vind je een mooie schouw. Een klassieke woonstijl is niet altijd donker, in combinatie met wit en goud kun je een sfeervolle inrichting stijlen.

Een zwat-wit interieur gezellig maken
Een zwat-wit interieur gezellig maken

Moderne woonstijl

In een modern interieur zie veel strakke lijnen terug. De rechte vormen van de meubels en de rustige eenvoudige stijl zorgen voor een minimalistische Scandinavische inrichting. In een moderne inrichting zie vooral chroom, aluminium en staal terugkomen dit in combinatie met een leren bank en hoogglans kast of tv-meubel. In deze stijl zie je hout veel minder terugkomen. De vloer heeft een betonnen look, maar het kan ook een tijdloze gietvloer zijn. In de moderne woonkamer zie je weinig prullaria. Alles heeft een strakke stijl van de meubels, het vloerkleed tot de verlichting. Heb je geen idee hoe je je huis het beste kunt inrichten, ga dan eens kijken bij interieur Instagram-accounts,

Wil je meer wooninspiratie opdoen  of weten waar meubels de stof of kleur vandaan komt? Neem dan een kijkje bij @zwart_wit wonen

 

Misschien heb je ook interesse in zwarte woonaccessoires of zwart wit fotobehang.

 

Spreekt een zwart-wit interieur jou aan?

Reactie schrijven

Commentaren: 23
 • #1

  Melanie Hoogvliet (dinsdag, 15 juni 2021 11:56)

  Ik hou enorm van zwart wit. Maar vind dat vaak ook wel koud en kill daarom heb ik zwart en metaal gecombineerd met hout en grijstinten. En elke kamer heeft wel een accent kleur zo is dat bij de woonkamer petrol

 • #2

  Nicole Orriëns (dinsdag, 15 juni 2021 13:16)

  Dat is een goede vraag! En eerlijk gezegd lijkt het mij heel moeilijk om een zwart wit interieur gezellig te maken. Sterker nog, als je voor die kleuren kiest dan lijkt het mij eigenlijk dat je ook niet op zoek bent naar gezelligheid. En dat is prima natuurlijk.

 • #3

  9 Lives, Cats, Etc (dinsdag, 15 juni 2021 20:38)

  Ik ga zwarte meubels een beetje uit de weg omdat dit echt stofmagneten zijn. Wel werk ik met zwarte accessoires en al mijn keukentoestellen zijn zwart. Is eens iets anders dan al dat wit.

 • #4

  Nienke | Mamameteenwolkje (woensdag, 16 juni 2021 19:58)

  Ik kan echt uren op Pinterest scrollen en me verlekkeren aan al die prachtige inrichtingen. Ik heb er helaas zelf niet echt kaas van gegeten. Al is het wel een gezellige bende bij ons thuis

 • #5

  Tessa (donderdag, 17 juni 2021 20:20)

  Leuke tips geef je. Bij mij zijn alle muren wit en al het houtwerk heeft een kleur

 • #6

  Nicole Orriëns (vrijdag, 18 juni 2021 08:21)

  Die zachte pluimen maken het zwart wit zeker wel zachter en gezelliger!

 • #7

  Lodi (vrijdag, 18 juni 2021 09:25)

  Ik vind het erg mooi, zwart-wit en heb net in de slaapkamer zwart-witte posters opgehangen. Juist omdat je hier met mooie accessoires zo een stijlvolle ruimte van kan maken.

 • #8

  Mitchel (vrijdag, 18 juni 2021 11:56)

  Wat een licht! Dat vind ik heel prettig. En volgens mij kun je alle kleuren gebruiken bij zwart-wit. Ik heb bijvoorbeeld voor paars gekozen. En hout, dat geeft altijd een warme uitstraling.

 • #9

  Dionne (vrijdag, 18 juni 2021 11:59)

  Bij andere vind ik het er vaak mooi en stijlvol uitzien! Maar voor ons persoonlijk zou dit nooit goed zijn. Wij houden van kleur en gezelligheid. Altijd een vol en gezellig huis.

 • #10

  Claire (vrijdag, 18 juni 2021 12:12)

  Prachtig! Ik vindt een zwart/wit interieur heel erg mooi als er industriële highlights zijn.

 • #11

  Joyce (vrijdag, 18 juni 2021 19:23)

  Zo vind ik het erg mooi, maar dat krijg ik dus niet voor elkaar.

 • #12

  Jouvence (vrijdag, 18 juni 2021 19:30)

  Ik houd persoonlijk niet van alleen maar zwart wit. Ik heb thuis wit als basis en dat aangevuld met natuurelementen en kleur accenten.

 • #13

  Rory (zaterdag, 19 juni 2021 21:31)

  Vroegah, toen we net samenwoonden (denk aan 1991) hadden we een zwart/wit/grijs interieur. Ik moet er nu eigenlijk niet echt meer aan denken. Terwijl het nu natuurlijk heel anders is dan vroeger en er heel leuk uit kan zien. Toch zou het niet mijn keuze zijn moet ik eerlijk bekennen. Ik ben helemaal into Indisch, vintage, teak en meer.

 • #14

  Caroline (zondag, 20 juni 2021 16:57)

  Zo’n monochrome interieur vind ik heel mooi om af te wisselen met lichte houtsoorten en gouden accenten.

 • #15

  Gabrielle (maandag, 21 juni 2021 10:44)

  Een zwart-wit interieur spreekt mij in de bladen en op foto's erg aan. Maar voor mijzelf niet, wij wonen is een ontzettend oud monument dus daar vind ik vooral warme kleuren belangrijk.

 • #16

  Cynthia (maandag, 21 juni 2021 10:47)

  Ik ben toch meer van een kleurig interieur. Ik vind zwart wit al snel steriel overkomen. En dat is met een kind van 4 in huis onbegonnen werk. Hihi. Geef mij maar hout, blauw en aardetinten.

 • #17

  Manon (maandag, 21 juni 2021 14:49)

  Ik zou dus niet in een monochroom interieur kunnen wonen. Vind zwart vaak te hard afsteken bij andere kleuren en wit de saaiste “kleur” op aarde. Om daar een tintje bij te voegen kom je vaak op pastel uit denk ik

 • #18

  Sherry (maandag, 21 juni 2021 23:25)

  Wat een goede tip. Ik wist niet dat bruin erbij paste. Ik ga het eens een keer uitproberen. Ik moet toch mijn woonkamer oppimpen.

 • #19

  Felice Veenman (woensdag, 30 juni 2021 18:55)

  ik vind zwart- wit mooi bij een ander, ik kan het fraaie er goed van zien, maar bij mij persoonlijk vind ik het niet passen

 • #20

  Rosalyn (zaterdag, 03 juli 2021 10:47)

  Ik vind het echt heel erg mooi, al zou ik zelf wel voor iets warmers kiezen. Ben echt weg van de pluimen op de foto's!

 • #21

  Rory (zondag, 29 augustus 2021 16:29)

  Vroeger hadden we veel zwart, wit maar ook grijs. Toen we echt net begonnen, in ons eerste huurhuis. Nu zou ik dat niet meer zo snel doen. Eigenlijk hebben we een - volgens zeggen - eclectisch interieur. Veel vintage, antiek, teak maar ook Ikea en Skandinavische aspecten. Toch zie ik ook in jouw blogpost iets wat mij erg aanspreekt. En dat zijn de glazen deuren met zwarte accenten. Daar kan ik wel wat mee. Ook of juist in ons huidige interieur.

 • #22

  Frederique (donderdag, 04 november 2021 09:09)

  In mijn eigen huis heb ik alleen maar kleur, ik zou het niet fijn vinden om veel zwart wit te hebben maar in bijvoorbeeld een hotel kan ik het zeker wel waarderen. Met een touch of color dan wel :)

 • #23

  Mastello (dinsdag, 30 november 2021 13:25)

  Mooi zeg! Zwart in je interieur kan inderdaad erg goed uitpakken, mits je niet overdrijft. Ook leuk om kleine zwarte elementen toe te voegen, zoals een zwarte kraan, zwarte kussentjes op je bank of een mooie zwarte klok aan de muur.

  Groetjes,
  Anne