· 

Hoe stressvol is een verhuizing- Maak verhuizen makkelijk

Hoe stressvol is een verhuizing? Maak verhuizen makkelijk

Je moet veel doen als je gaat verhuizen, soms weet je niet waar je moet beginnen; dit levert stress op. De impact van verhuizen kan heftig zijn, je hebt immers veel aan je hoofd, het is niet alleen alle spullen inpakken en verhuizen er komt in de praktijk meer bij kijken. Je moet veel regelen, denk hierbij aan de gegevens wijzigen, de verhuizing plannen en het nieuwe huis weer op orde krijgen.

Toch zijn er wel een paar punten welke het vertrek uit je woning makkelijker maken. In dit blog zet ik alle aandachtspunten op een rijtje, zodat jij geen stressvolle verhuizing ervaart.

Is een verhuizing stressvol? Maak een verhuizing makkelijk
Is een verhuizing stressvol? Maak een verhuizing makkelijk

Hoeveel stress geeft verhuizen?

Verhuizen staat heel hoog in het rijtje van stressvolle momenten, als je een top 5 zou maken dan staat overlijden op de eerste plaats, de scheiding op de tweede plaats en daarna volgt verhuizen, trouwen en ontslagen worden.

 

Maar waarom geeft een verhuizing zo veel stress? Een mens houdt van gewoontes en vaste patronen, routine geeft  houvast en stabiliteit. Zodra je gaat verhuizen valt alle vastigheid weg, dit kost energie. Hoe meer aanpassingen je moet doen des te groter zal de stress zijn. Een verhuizen uit de Randstad vraagt al flexibiliteit, je moet je wennen aan een nieuwe omgeving en je gaat van een grote stad naar een kleine gemeente. Laat staan als je naar het buitenland verhuist, dan heb je vaak te maken met een andere taal en cultuur, wat miscommunicaties kan geven.

Maak verhuizen makkelijk door vooraf te sorteren

Niet alleen geestelijk komt er veel op je af, welke dozen zijn ingepakt en heb ik alle adreswijzigingen goed doorgegeven? Het vertrekken van huis A naar huis B doet ook veel met je lichaam, zodra je geest uit balans is heeft het ook invloed op je lichamelijke gesteldheid en dan komt vermoeidheid om de hoek kijken. Doordat je moe bent heb je minder concentratie en zal je slordig te werk gaan. Dit kan je het beste voorkomen door al in een vroeg stadium zelf het een en ander te sorteren.

 

De vraag die je jezelf kan stellen is: "Moet alles meeverhuisd worden? Vaak is het antwoord nee. Om het jezelf makkelijk te maken kan je ruim van tevoren al beginnen met sorteren. Nu is de een daar wat makkelijker in dan de ander. Spullen weggooien is soms moeilijk, helemaal als daar een dierbare herinnering aan vastzit. Toch is het slim om te kijken of je echt alles nodig hebt. Maak een begin in de schuur of op zolder waar vaak spullen staan welke je niet regelmatig gebruikt. Heb je echt vijftien vazen nodig, of ben je met de helft net zo tevreden?

Gebruik een checklist

De mens houdt van structuur, daarom is het wel zo handig om met een checklist te werken. Een overzichtelijke lijst waarop alle taken staan welke je wilt uitvoeren. Het is fijn als je lijst ook nog geordend maakt, zet de lijst dus in de goede volgorde, zodat je de belangrijkste taken als eerste kan uitvoeren. Is een lijst zelf maken niet helemaal jouw ding, dan is er ook een handige digitale checklist welke je kunt downloaden.

Geef de verhuizing uit handen

Als laatste tip wil ik je meegeven om de verhuizing uit handen te geven door een verhuisbedrijf. Je kan natuurlijk alles zelf onder controle willen hebben, maar dat zorgt ook voor veel stress. Er zijn veel verhuisbedrijven op de markt, soms zie je door de bomen het bos niet meer. Het is slim om vooraf om offertes op te vragen zodat je de bedrijven met elkaar kan vergelijken. Een ding is zeker, een verhuisbedrijf verhuist vakkundiger dan dat je het zelf zou doen.

Verder is het ook van belang om een professioneel verhuisbedrijf op te zoeken welke verblijft in de juiste omgeving. Ga je bijvoorbeeld verhuizen naar Utrecht dan is het handig om op zoek te gaan naar verhuisbedrijven in Utrecht.

Reactie schrijven

Commentaren: 18
 • #1

  Nicole Orriëns (dinsdag, 18 oktober 2022 09:33)

  Ik denk dan altijd meteen aan het feit dat verhuizen in de top 10 van ingrijpende levensgebeurtenissen staat! Het niet niks.

 • #2

  Nienke (dinsdag, 18 oktober 2022 18:29)

  Fijne tips! Wij zitten er momenteel middenin, en vinden een checklist erg prettig :(

 • #3

  Sandra (woensdag, 19 oktober 2022 07:11)

  Een dikke twee jaar geleden ben ik verhuisd en heb toen beroep gedaan op een verhuisfirma

 • #4

  Angie (woensdag, 19 oktober 2022 07:41)

  Heel handig deze tips! En zeker waar dat een verhuizing veel met je doet. Wij zijn meer dan een jaar geleden verhuisd naar het buitenland en dat heeft echt een enorme impact gehad op mij.

 • #5

  Tessa (woensdag, 19 oktober 2022 08:55)

  Handige tips. Ik wil over ongeveer 2 a 3 jaar verhuizen. Ga deze tips onthouden

 • #6

  Gera (woensdag, 19 oktober 2022 10:02)

  Wat een fijne tips! Hier geen verhuisplannen maar wie weet kan ik de tips voor anderen doorgeven!

 • #7

  Karel (woensdag, 19 oktober 2022 10:24)

  We zijn al enkele keren verhuisd en elke keer misreken je hoeveel tijd je nodig hebt.
  Een mens heeft altijd maar meer en meer in huis en dat moet dan elke keer meer.
  We ruimen ook tijdig op en gooien weg of geven weg wat we niet meer nodig hebben.

 • #8

  Rory (woensdag, 19 oktober 2022 10:36)

  Laten verhuizen is de beste tip ever. Bij ons laatste verhuizing is de hangkleding ook op een hele fijne manier over verhuisd. Ze hadden hele goede tips voor het plaatsen van meubilair. Ja, je betaalt er voor, maar je hebt ook een stuk minder stress. Tip. Ik verzorg de mensen die ons verhuizen altijd goed qua eten en drinken (vind ik vanzelfsprekend en misschien is dit dan niet de ultieme tip) en dat zorgt ook meteen voor een fijne sfeer.

 • #9

  Bianca (woensdag, 19 oktober 2022 10:40)

  Elke keer wanneer ik verhuis (niet dat ik nou al zo vaak verhuisd ben) verbaas ik me er over hoeveel dozen ik nodig heb. Elke keer heb ik van te voren al veel uitgezocht en weg gegooid, maar omdat ik toch steeds groter ga wonen moet ik ook elke keer weer meer mee verhuizen. Hoeveel zooi heeft een mens nodig? �

 • #10

  Eva (woensdag, 19 oktober 2022 10:52)

  Doordat ik vaak verhuisd ben, werd ik er heel handig in. Maar het scheelt dat ik altijd een klein huishouden heb gehad.

 • #11

  Carolien (woensdag, 19 oktober 2022 11:27)

  Zo herkenbaar! En als je daarbij ook je huis verkoopt en een nieuw huis koopt zit er nog zoveel geregel aan vast.

 • #12

  Renata Feyen (woensdag, 19 oktober 2022 13:48)

  Wij zijn in Januari verhuisd en alhoewel het onze 8e keer is loopt er toch altijd wel iets fout - niet onze schuld deze keer, maar probleem is snel opgelost door de verhuisfirma

 • #13

  Claire (woensdag, 19 oktober 2022 15:02)

  Wat een fijne tips! Ik vind verhuizen enorm stressvol. Misschien iets te vaak gedaan? Ik wil het de volgende keer zonder twijfel uitbesteden.

 • #14

  Nicole Orriëns (woensdag, 19 oktober 2022 16:32)

  Zelf vind ik verhuizen altijd behoorlijk stressvol. Ik doe er al gauw zeven jaar over om me weer echt thuis te voelen.

 • #15

  Wanda (woensdag, 19 oktober 2022 20:11)

  Tot nu toe ben ik vijf keer verhuisd maar heb het nooit als stressvol ervaren, alleen wel erg druk om alles thuis weer op de juiste plek neer te zetten zodat je het ook gemakkelijk kunt terugvinden.

 • #16

  Cynthia (vrijdag, 21 oktober 2022 12:41)

  Yep, verhuizen is gewoon stressvol. Toch is een goede planning maken en veel lijstje bijhouden de beste manier voor mij. Op die manier blijft mijn hoofd niet malen, maar kan ik het letterlijk van me afzetten.

 • #17

  Jouvence (dinsdag, 25 oktober 2022 22:48)

  Handige tips geef je! Maar de verhuizing uit handen geven zou ik niet kunnen.

 • #18

  Frederique (vrijdag, 02 december 2022 20:55)

  Ja dat is uiteindelijk de beste tip, geef het uit handen. Ik heb enorm vaak zelf verhuisd maar uit handen geven is zoveel fijner!