· 

Ideeën voor de keuken inrichting: lades of kasten?

Ideeën voor de keuken inrichting: lades of kasten?

Misschien ga je de keuken opnieuw inrichten of er komt een geheel nieuwe keuken, van tevoren is het fijn om na te denken over hoe je je keuken interieur wilt inrichten. Bij het inrichten van het keukenblok is het handig om rekening te houden met de ruimte van de leefkeuken. Heb je een groot keukenblok dan kan je de plek anders indelen, lades zijn dan ideaal om te gebruiken als je je kookgelegenheid gaat samenstellen. Bij een kleine keuken zijn keukenkastjes weer handig. In dit blog wil ik je inspiratie, tips en ideeën geven voor het inrichten van de keuken.

Keuken inrichting ideeën: laden of kastjes?
Keuken inrichting ideeën: laden of kastjes?

Het keukenblok samenstellen met lades of kasten?

Wil je de keuken opknappen of komt er een nieuwe keuken in jullie huis dan is het handig om vooraf goed de ruimte te bekijken. Komt het keukenblok op dezelfde plek of wordt er een muur doorbroken zodat er een grotere droomkeuken opgesteld kan worden. Bij het samenstellen van de keuken en het indelen van de leefkeuken is het van belang om de grote van de kookgelegenheid goed in het oog te nemen. Aan de hand van de grote kan je bepalen of je de kookplaats het liefst voorziet van lades, keukenkastjes of beide.

Keuken inrichting: ideeën kleine keuken
Keuken inrichting: ideeën kleine keuken

Een kleine keuken functioneel inrichten

Een kleine keuken kan je het beste zo praktisch mogelijk indelen, in de nieuwe keuken kan je misschien niet al je keukenwensen verwerken. In de ruimte die je beschikbaar hebt wil je keukenkastjes, huishoudelijke apparaten en waar mogelijk inbouwapparatuur. Het is handig om vooraf een lijstje te maken met de gewenste apparatuur, is dat een vatenwasser, magnetron of een combi van magnetron en oven? Zodra je een duidelijk overzicht hebt kan beginnen met indelen.

Om de ruimte optimaal te benutten zijnde keukenkastjes onder het keukenblad heel erg fijn, maar wat kan je het beste aan de bovenzijde doen? Er zijn een paar oplossingen:

 • Haken: Plaats haken waar je handig kopjes en mokken aan kan ophangen
 • Keukenkastjes tegen de muur plaatsen: Heb je genoeg ruimte dan kan je ook keukenkastjes tegen de wand plaatsen waar je al je keukenspullen in kan opbergen
 • Planken: Is de ruimte beperkt dan kan je de muur voorzien van planken, waar je toch het een en ander op kwijt kunt.
Keuken ideeén inrichting: lades of keukenkastjes?
Keuken ideeén inrichting: lades of keukenkastjes?

Een grote leefkeuken of een kookeiland

Heb je genoeg ruimte dan kan je denken aan een leefkeuken of eiland keuken. Het is wel van belang dat je genoeg ruimte hebt, zodat je makkelijk om het kookeiland heen kan lopen. Een keukeneiland heeft vele voordelen, je creëert op deze wijze meer werkruimte. Aan het keukeneiland kan je ook barkrukken plaatsen waardoor je de gezelligheid van de woonkamer ook in de leefkeuken kan creëren.

Bij een grote keuken is het handig om te kijken waar het keukenapparatuur staat, bij de indeling is het fijn als de koelkast dichtbij de eettafel staat in plaats van dat je helemaal naar achteren moet lopen. Zo zijn er meerdere huishoudelijke apparaten die je graag bij elkaar geplaatst wilt hebben. 

Wil je een grote woonkeuken efficiënt inrichten dan kan je het beste gaan voor lades. Keukenladen zijn makkelijk te openen, overzichtelijk en je kan er veel keukenspullen in opbergen bij het organiseren van de droomkeuken ook hier voor een goede indeling, plaats de ontbijtborden in de omgeving van het bestek en de producten voor bij het ontbijt.

Bij een kookeiland kan je je tegenwoordig helemaal uitleven, er kunnen laden aan alle vier de zijdes geplaatst worden, een groot voordeel want nu kan je ook de wat minder belangrijke spullen zoals servetten, placemats en andere producten in de laden opbergen.

Heb jij een grote of kleine keuken en hoe is het keukenblik ingericht?

Reactie schrijven

Commentaren: 14
 • #1

  Rory (dinsdag, 07 juni 2022 09:10)

  Een kookeiland heeft nooit mijn interesse gehad (behalve toen het helemaal 'in' was, toen heb ik er kort over nagedacht), omdat het teveel ruimte in beslag neemt - bij ons dan. Ooit wilde ik zo'n kast met van de apothekersladen, maar ook daar hebben we geen ruimte voor. Uiteindelijk is het een mix van kastjes en een paar lades geworden.

 • #2

  Nicole Orriëns (woensdag, 08 juni 2022 10:27)

  Ik heb een vrij kleine keuken, maar dat kan wel omdat wij ook een kelder hebben met planken.

 • #3

  Nicole Orriëns (donderdag, 09 juni 2022 09:06)

  Wij hadden hiervoor in plaats van plinten onder de keukenkastjes lades! Maar op een gegeven moment zaten daar muizen in, en toen durfde ik ze niet meer te gebruiken.

 • #4

  Tessa (zaterdag, 11 juni 2022 19:52)

  Mijn keuken is een combinatie van lades en kasten

 • #5

  Frederique (zondag, 12 juni 2022 22:31)

  Ik heb een kleine keuken, zonder lades - alleen kasten en niet genoeg kasten wat dat betreft.

 • #6

  Fallon (maandag, 13 juni 2022 20:05)

  Handige tips voor de kleine keuken! Een aantal heb ik al toegepast.

 • #7

  Wanda (maandag, 20 juni 2022 14:16)

  Wij hebben een niet zo grote keuken, maar hebben zowel lades als kasten. Ik vind vooral lades erg handig omdat het overzichtelijker is.

 • #8

  Cheryl (maandag, 20 juni 2022 20:39)

  Leuk om te lezen, want we hebben net een nieuwe keuken. Een vrij grote keuken die we hebben ingericht met zowel lades als kasten. Kasten in de kastenwand en 12 lades rondom het kookeiland. Ik ben er tot nu toe heel blij mee.

 • #9

  Claire (dinsdag, 21 juni 2022 09:29)

  Ik wordt heel blij van potjes, mandjes en bakjes. Vooral in de keuken. Anders raak ik her overzicht kwijt en koop ik dingen die ik al in huis heb.

 • #10

  Nicole Orriëns (dinsdag, 21 juni 2022 10:32)

  Het voordeel van lades vind ik altijd dat je de inhoud als het ware naar je toetrekt! Zo kun je overal beter bij.

 • #11

  Linda (dinsdag, 21 juni 2022 12:36)

  Wij hebben ook net onze keuken opnieuw ingericht. We hebben zowel gekozen voor handige lades als voor opbergkasten.

 • #12

  Sandra (dinsdag, 21 juni 2022 14:21)

  Mijn keuken is niet zo groot en is een combinatie van kasten en laden. Moest ik ze vernieuwen, zou ik voor meer laden opteren

 • #13

  Tessa (dinsdag, 21 juni 2022 16:53)

  Bij in de keuken is het een combinatie van lades en kasten. Al had ik zelf wel voor een andere indeling gekozen, maar goed. Ik woon in een huurhuis en dan ga je niet veel veranderen

 • #14

  Joyce - SomedayTodayNL (zaterdag, 25 juni 2022 10:18)

  Voor nu nog een simpele kleine keuken, maar droom echt van een grote leefkeuken! Lades lijken mij ook praktischer, met misschien wat enkele kasten erbij.